Po vyčištění jednoho bubnu auto nebrzdí VŮBEC

Francis - FK

Po vyčištění jednoho bubnu auto nebrzdí VŮBEC

Příspěvek od Francis - FK »

Mám problém...
Blokovalo se mi pravé zadní kolo... tak jsem rozdělal buben a vše vyčistil a rozpohyboval, promazal, atd . . . Brzd. váleček jsem nechal přidělaný, jen jsem ho očistil a připevněný rozpohyboval, přičemž mi uniklo malilinko brzdové kapaliny... řekněme asi tak 3 ml. Buben jsem složil, nastartoval... šlápnul na brzdu, najednou šla úplně lehce a brzdila až na posledním centimetru a navíc málo....

Napadlo mě, že jsem to mohl zavzdušnit, ale tak moc těmi 3ml, že to nebrzdí ani vepředu????

Rozhodl jsem se tedy, že to odvzdušním u toho prav. zad. kola.... a utrhnul se mi ten šroub . . . Takže budu muset koupit nové prasátko, ale od toho původního NEJDE odšroubovat hadice... a tu bych opravdu nerad utrhnul....

Ale jak nad tím tak přemýšlím, tak mi přijde nesmyslné, abych "zneprovoznil" celý brzdový systém jednim kolem a strašně malilinkatým množstvím... Je to možné?

Mám to prasátko vyměnit, odvzdušnit . . . a pomůže mi to? Bude to brzdit zase jako před čištěním bubnu?

Myslím, že utrhnu tu hadici, když se mi urval už ten odvzdušňovací šroubek . . .:(

Fórum zde pročítám asi už 3 hodiny . . . ale raději se ptám... děkuji...
majkl - FK

Re: Po vyčištění jednoho bubnu auto nebrzdí VŮBEC

Příspěvek od majkl - FK »

šrouby a matice prokapávat brzdovkou (bacha na kastli), poklepávat, zkoušet povolit a modlit se a ono to snad povolí. Co se na autě stalo nevím, ale odvzdušnní je první nejjednodušší věc, kterou může člověk udělat, pokud povolí odvzdušnováky. Pak se uvidí
mikka

Příspěvek od mikka »

Řekl bych, že když jsi rozpohyboval ten váleček, tak se o nějaké nečistoty prodřely gumička a jak šlápneš na brzdu, tak tam vytéká brzdová kapalina a proto to brzdí až dola a málo.
Francis - FK

to mikka: Brzdovka se z vozidla neztrácí . . . včera jsme s tim pokusně s kámošem najezdili asi 30 km a nezmizela ani kapka brzdovky . . .

to majkl: já to včera večer prostříkl konkorem, tak by to možná teď po 12h mohlo jít, ne? Odvzušňovák jsem nepovolil právě... ten se mi utrhl... pokud odšroubuji tu hadici, tak tam dám nové "prasátko" . . .

A ještě mi je divný to, že když sešlápnu brzdový pedál, tak je slyšet syčení v méstě pedálo... možná to je někde jinde . . . A když mam auto na volnoběh a šlapu jen brzdový pedál... třeba rychle po sobě (1x za sekundu) Tak otáčky volnoběhu kolísají nárazově od 700 do 1200 . . . Také s emi s tim včera večer jednou stalo, že jsem to nastartoval, pedál byl úplně měký a hned vyskočil volnoběh na 1500 a asi za 15 sekund klesnul, když ztuhl pedál . . .
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

to syceni je podtlak - vede ti tam hadice do posilovace brzdo ze sani motoru to omrkni nebo ti neco odeslo v samotnym posilovaci!!
Jinak urcite vymen obe ty prasatka pac to druhy bude taky stejne mizerny a abys to odvzdusnil opravdu poradne doporucuju odvzdusnit komplet vsechny 4 a aspon tam natlacis novou kapalinu (DOT4) a doporucuju odvzdusnovat se stazenou ruckou je tam vetsi krok a jde to lepe.
a co se tyka povoleny trubicky (ne hadicky) tak ji poradne po obvodu te matice ocisti a hold se modli ze to povolis pokud to utrhnes tak pak hold jeste tu trubicku jenze ta vede do hadicky a ta bude taky nepovolitelna.
Francis - FK

Jsem dnes ten buben znovu rozdělal, trubku jsem povolil, dal jsem nové prasátko, nové pružiky a odvzdušnil . . . ale je to furt stejné... Na druhé kolo jsem radši nesahal, ale taky ho udělám, ale nevím kdy bude čas . . .

Přijde mi to divné, že předtím pedál plynule brzdil hned při jemném sešlápnutí a teď to brzdí až úplně dole . . Když ho sešlapuji, tak se ozývá syčení v pedálovém prostoru . . . . čím to může být?
Schimi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Schimi »

Jen mě tak napadlo, jestli ti funguje samostav? Kdyby ne, a obložení bylo už trochu ojeté, tak prošlapáváš brzdy, dokud nevymezíš vůli v bubnech. Nenamazal jsi si ten klínek samostavu?
1,6 sportline 1999
Francis - FK

Klínek v samostavu jsem namazal . . . tady na fóru jsem se dočetl, že by se měl namazat . . .
Radon - FK

Příspěvek od Radon - FK »

při vypnutém motoru, když několikrát prošlápneš brzd. pedál... tak ztvrdne ? pokud ano nech jej zmáčknutý a nastartuj... pedál musí klesnout...

jinak bych to viděl na nějakou netěsnost, tekoucí prasátko,. poškození brzd trubky povolováním...

do budoucna určitě doporučuji vyměnit i to druhé prasátko (aby zadek brzdil stejně), také zkontrolovat jestli se nedostala kapalina na obložení čelistí, tím by je znehodnotila a musel bys je vyměnit. Jinak doporučuji do zadu navést nové trubky (bývají většinou zkorodované), následujíci spoj trubka x hadice(uložený v nápravě),.. lze povolit již dobře,... nejlepší je ucvaknout trubku a povolit golovkou
Francis - FK

to Radon: když je vypnutý motor a několikrát ho sešlápnu, tak ztvrdne . . . když nastartuju, tak kousek klesne, takže posilovač funguje . . .
Mám v plánu udělat i druhý bubebn... chtěl jsem to udělat hned, ale když se mi to takhle zkazilo, tak jsem to ještě nechtěl zrakvit víc . . . Brzdovka se mi nikde neztrácí . . . Takže to všude těsní . . .
Radon - FK

V tomto případě to bude pravděpodobně zavzdušněné, jinak druhou stranu udělej, jediné co se může "posrat" je, že třeba nepovolíš trubku, ale ta jde vyměnit bez problému (doufám, že combi a krátká verze to mají vzadu stejně vedené)

ještě doporučuji, vyměnit pružinu samostavu za novou a nastavit jej tak, aby byl stažený co nejníže, nenechávat ho úplně vytažený, (samo sebou aby šel nasadit buben) prostě tak akorát, případně můžeš buben jemně naklepnout, poté můžeš dotáhnout ruční brzdu a celé to vyladit

také by bylo od věci až budeš mít shozený buben, tak ti někdo šlápne na brzdu a zkontroluj jestli se to všechno hýbe :)
Francis - FK

- Radon : Vyměnil jsem v tom bubnu všechny pružinky.. takže i tu samostavu a to samé chci udělat v druhém bubnu a i prasátko vyměnit.
Jsme to dělali s kamarádem a ten pak šlapal na brzdu a koukal jsem, že se všechno dobře hýbe a nic nedrhne a ani neteče . . . (možná ten samostav drhne... na to ještě kouknu...)
Odvzdušnění jsme asi udělali blbě, protože jsme nikdy nic takovýho nedělali jen to známe teoreticky z netu a z průmyslové škoy :? . . .

Před chvílí jsem tim autem jel a nemile mě překvapila jedna věc . . .

Byl vypnutý motor a sešlápnul jsem několikrát brzdový pedál (asi 3x, než ztuhnul). nechal jsem ho sešláplý a nastartoval... otáčky volnoběhu hned po nastartování vyskočily na cca 1500 - 1700 a když jsem pedál pustil, tak klesly na normální volnoběh (cca 750).

Včera jsem s pedálem udělal to samé, nastartoval a otáčky byly normální volnoběžné a pedál mi kousek klesl pod nohou . . . Tak jsem si myslel, že posilovač funguje . . . ale ty dnešní otáčky . . . ? to nechápu....
Radon - FK

Ohledně odvzdušnění si přečti tento topic
http://1url.cz/maf

jinak s těma otáčkama je to divné, mě to teda nedělá, zkus kouknout pod kapotu na hlavní brzdový válec vede do něj podtlaková hadice ze sání, tu zkontroluj, jestli není prasklá, případně nastartovat a poslouchat, také můžeš otevřít nádobku na kapalinu, při šlapání na brzdový pedál tam nesmějí jít bubliny
Francis - FK

Super návod na odvzdušnění . . . díky . . mě nedošlo to s tou hadičkou.... já to dělal podle návodu nějakýho matlase, co říkal, že se to jen povolí a kouká se, co z toho teče... jestli vzduch, tak furt šlapat... jestli už kapalina, tak zavřít . . .
Kvalitní nářadí . . . klíč s očkem použiji na předek . . .
Odvzdušňováky na předek koupím nové . . . koukám, že stojí 8Kč jeden...

Ty otáčky taky nechápu . . . nemůže to být tim, že jak je tam ten vzduch někde v brzd. potrubí, tak se to furt snaží zvýšit tlak a tak to přidává otáčky ?
Francis - FK

Teď jsem kontroloval tu hadici, co vede do posilovače od sání a není děravá . . . Teda vyzkoušel jsem jí tak, že jsem jí u sání oddělal a fouknul do ní a vzduch neucházel nikde . . . Takže ta je snad v pohodě . . .

Jakou vlastně má ta hadice funkci?
Marty_pv - FK

Příspěvek od Marty_pv - FK »

hadice propojuje pracovní válec posilovače se sáním - když motor běží vzniká v sání podtlak a ten umožňuje zesílení brzdnýho účinku (na jedné straně pístu posilovače je atmosférickej tlak a na druhé straně podtlak)
Adler - FK

Příspěvek od Adler - FK »

Francisi člověče vždyť tohle jsou základy. Jestli je posilovač podtlakový tak jakou může mít ta hadice funkci... Je jí propojený posilovač se sacím potrubím motoru kde za chodu motoru vzniká podtlak. Tím že je hadicí propojený posilovač se sacím potrubím vzniká podtlak i v posilovači. Ale pozor... podtlak tam není jen po sešlápnutí pedálu jak si často lidi myslí... Že se šlápne na pedál a vznikne tak v posilovači podtlak. Tak to není... Posilovač je rozdělený membránou na dvě komory které jsou při uvolněném brzdovém pedálu propojeny kanálkem tudíž při stavu kdy nebrzdíš je při spuštěném motoru podtlak v obou komorách stejný respektive má stejnou hodnotu. Jakmile šlápneš na brzdový pedál tak se uzavře onen přechodový kanálek a pokud se podíváš na řez posilovačem tak na straně levé komory bude v tu chvíli na membránu působit podtlak a na pravou stranu membrány zase atmosferický tlak který se do posilovače vpustí (po sešlápnutí pedálu a uzavření přechodového kanálku) přes malý molitanový filtřík na straně táhla u pedálu tzn. levá strana táhne a pravá tlačí. A to je hodně zjednodušeně princip posilovače (ono je to tedy složitější a záleží na tlaku jaký na pedál vyvíjíš atd...) ale v kostce je to ten základ. ;) A ventil na hadici má dvě funkce... nepouštět palivové výpary ze sacího potrubí do posilovače a po zhasnutí motoru zabezpečit držení podtlaku v posilovači po takovou dobu aby bylo možné bezpečně zastavit.
Francis - FK

- Marty_pv: to mě zajímalo právě, jestli je podtlak v té hadici, nebo to dělá ještě něco jiného někde . . .

- Adler: Já se jen ptám . . pouze jsem si to myslel, ale nebyl jsem si jist a tak se ptám . . . NERAD se hrabu v brzdách, ale teď jsem to v nouzi udělal a ptám se na základy no . . . Právě mě zajímalo, jestli to nějak nesouvisí s těmi otáčkami, co stoupaj, když šlapu na brzdový pedál . . .
Francis - FK

Tak jsem tam dal dnes i na druhou stranu nové prasátko, odvzdušnili jsme to (dolévali novou kapalinu a čekali, až bude při odvzdušňování vytékat nová), podařilo se nám dolít cca 700ml, ze všech odvzd. vytékala už nová bez bublinek a nečistot, ale pedál brzdí stále až dole . . . Tak to dám radši do servisu . . .
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Mozna tim ze si odvzdusnoval - sel pedal az na podlahu tak se poskodil hlavni brzdovy valec byl v nem mozna bordel a jak si slapnul az na plno - kam bezne pedal nechodil tak se poskodily gumicky apod. Tam by stacilo povolit ty dve matice co ho drzi na posilovac a pokud ti mezerou zacne trosku tect kapalina je to jasny.
Odpovědět