Výměna oleje převodovka

vše okolo převodovek
Matty

Výměna oleje převodovka

Příspěvek od Matty »

Ahoj, omlouvám se že zakládám nový topic, ale auto mi stojí na ulici na najezdech, tak bych to potřeboval vyřešit rychle... Potřebuju nalít olej do převodovky, sundal jsem náhon, pak takovej ten plíšek co drží 9ka šroubek vedle náhonu, a teď nevim co a jak mam vyndat dál abych ho tam mohl nalejt. v odkazu najdete fotky kam až sem se dostal a teď poraďte co dál;) Díky.

http://petamata.rajce.idnes.cz/nahon_tachometru/#
Marty_pv - FK

Re: Výměna oleje převodovka

Příspěvek od Marty_pv - FK »

Našroubuj zpátky náhon na závit a vytáhni ho ven i s pastorkem (tu část co ti zůstala v převodovce držel jenom ten plech na 9ku šroubek, není tam schovanej závit)
MSMisak - FK

Příspěvek od MSMisak - FK »

Ahoj, nedávno jsem měnil olej v převodovce.
Vypustil jsem olej z převodovky,kopil litrovku PP80 a nalil to tam.
Vím že normálně tam má být cca 1,5 L takže jsem koupil další olej že jej doliju.
Oddělám náhon tachometru a ejhle olej byl skoro až po vrch.
Když jsem tam zašťoural prstem tak sem si ho plácal v oleju...takže si myslím že je ho tam nejspíš až moc.
Nebo by to tak mělo být nebo určitě upustit...???
Zvlaštní je že tak minimalně 1L určitě z převodovky vytekl když jsem ju vypouštěl a nyní je plná...?
Divné :scratch:
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Až na to, že ho tam má být 2.4 litru, je to ostatní divné.
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Možná by měl autor ukázat/vyfotit ten šroub kterým ten olej vypouštěl.
MSMisak - FK

Příspěvek od MSMisak - FK »

No je to zvláštní..2,5L no tak to nevím co jsem vypouštěl... :(
Zítra to vyfotím a nahraju fotky
Cahoun22 - FK

Příspěvek od Cahoun22 - FK »

A kudy se vypousti olej z prevodovky?
sak - FK

Příspěvek od sak - FK »

Olej z převodovky se vypouští šroubem na boku převodovky vedle poloosy je velký asy 22ka klíč. :hlava:
xXxTRA - FK

Příspěvek od xXxTRA - FK »

ja vypoustim olej zespodu, spodni sroub, je v nem takovy maly cylindr (po vytazeni) kdo mel prevodovku rozdelanou nabo mel sroub venku tak vi
mikka

Příspěvek od mikka »

xXxTRA: Ten šroub zespodu převodovky je šroub aretace. Je v něm západka s pružinkou. Raději bych vypouštěl olej tím šroubem zboku, je to rychlejší a bez rizika, že se v převodovce něco pohne.
URNA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od URNA »

xXxTRA píše:ja vypoustim olej zespodu, spodni sroub, je v nem takovy maly cylindr (po vytazeni) kdo mel prevodovku rozdelanou nabo mel sroub venku tak vi
Tak do tohodle bych se nepouštel. Znám jednoho pána co to přez tenhle šroub vyndal a pak už s tim autem neodjel. A stejně z tý převodovky skoro nic nevyteče.
Felda 1.3 a hlavně jí dej napííít!!!! 1náááááááááá 2náááááááááááááá 3 náááááááááááááááááááááááááá
.........
xXxTRA - FK

Příspěvek od xXxTRA - FK »

ten sroub je uplne dole a vyteklo vsechno, jenom me zaraci jedna vec, v sroubu byl camprlik, to jo, ale zadna pruzinka tam nebyla, nevim jestli s tim uz nekdo nemanipuloval!, za me uz tam pruzinka nebyla, pokud mamm auto na heveru, a nezkousim ho nahodit tak se ani nic hnout nemuze
Hans - FK

Příspěvek od Hans - FK »

Vypouštějte to přes vypouštěcí šroub a ušetříte si problémů :hlava: , je to šroub s šestihranem a dříkem s feromagnetického materiálu. Přes něj vyteče spolehlivě a rychle všecek olej.
big.jedla - FK

Příspěvek od big.jedla - FK »

no jo ale co když ten oficiální vypouštěcí šroub nejde ani za nic povolit a hlava je už docela zdeformovaná? chtěl bych vyměnit olej ale za nějaké navařování nebo odvrtávání mi to nestojí tak bych to zkusil tím druhým... je velké riziko když jen vypustím a ani s autem ani s řazením nehnu?
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

big.jedla: Čím to povoluješ? Pokud pouze obyčejným klíčem, tak si sežeň alespoň očkový nebo nejlépe ořech s násadou. Nějak to jít musí.
Obrázek Felicia 1.3 LXi BMM 50kW, http://pawlick.rajce.net
Radon - FK

Příspěvek od Radon - FK »

Taky bych to zkusil povolit, pořádně pomlať hlavu šroubu kladivem, samozřejmě na to vem kvalitní nářadí, vidlicové klíče jsou dobré akorát tak na škrabání na prdeli :mrgreen: .
Jinak ještě by to šlo vypustit "čidlem zpátečky", ale tudy asi nevyteče všechno.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Origoš to bývá utažené fest. Chce to očkový klíč a praštit do něj kladivem.
Floppy - FK

Příspěvek od Floppy - FK »

prostříkej to razantem nebo nějakym svinstvem aby povolil, pořádně poklemej, nejlím třeba přes mosaz at ho nedoděláš a pak ráčnu s násadou a to by bylo... a nebo pak rázovEj uTAHOVÁK :twisted:
Dodyk - FK

Příspěvek od Dodyk - FK »

Zdravas chlapci. Chystam sa na vymenu prevodoveho oleja, kedze si chcem byt isty tak sa pytam , vypustaci srub je na obrazku č.5 ? Popr. Je mozne si ho s niecim zmylit ? diky
btw. 1.3Mpi 1999

Obrázek
MARWiN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MARWiN »

tomu obrazku presne nerozumim,ale vypousteci sroub je na strane u ridice primo zboku prevodovky v jejim nejnizsim miste a je to snad jedinej 19ka sroub tam :D takze ho nemuzes minout
Dodyk - FK

takze je to ono :

Obrázek
big.jedla - FK

klíč mám dobrý ale povolit to je prostě nemožné... přede mnou už to někdo mordoval asi obyč stranovým klíčem takže poškozené hrany jsem vzal pilníkem, přes kus mosazi sem ho namlátil kladivem, pak sem nasadil očkový klíč namlátil ho tam kladivem... zabral... no a z 6hranu je kolečko a nehlo se to ani o milimetr...

takže spodní šroub? spínač zpátečky? jak dostat ven co nejvíc oleje? nebo se už s mířit s tím, že v zimě se na to musí velmi opatrně? :D fakt nevím
Dodyk - FK

tak dnes vymene bez najmensich problemov, skrutka sla povolit az prekvapujuco lahko (no predtym som ju vystriekal CRC-5-56). Novy olej Valvoline durablend 75w90, radi sa narherne lahko a prevodovka je tichsia...
big.jedla - FK

no taková provokace :lol: :lol: a já s tím nehnu ani kdybych se po..... :D
Dodyk - FK

uz by som to asi riskol cez aretacnu skrutku... inak naozaj to nechapem , mojej prevodovky sa nikto nedotkol 11 rokov a nebol problem...
big.jedla - FK

někdo říká že když nehnu kolama ani pákou že se nic nestane... a někdo že to pak už nedám do kupy tak já nevím jestli to risknout no :( já mám r.v. 96 a ten šroub už byl trošku ožvykanej od stranového klíče když se mi to auto dostalo do rukou....

každopádně když se za studena synchronum moc nechce... hlavně teda na dvojce a první 2km i na pětce... to byl olej mohl trošku pořešit ne? za tepla to tam padá úplně krásně skoro samo.
Dodyk - FK

to bol presne aj moj problem, 2 a R bolo za studena katastrofa , teda R aj za tepla :D ... zatial som presiel len 10km ,ale rozdiel je obrovsky...zatial . Ak je uz fakt vymena nevyhnutna a skrutka v prdeli vela moznosti uz nemas
robin1 - FK

Příspěvek od robin1 - FK »

big.jedla píše:... zabral... no a z 6hranu je kolečko a nehlo se to ani o milimetr...
Tak na to kolečko navar ďalšiu skrutku.
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

big.jedla: viz jiné téma - mohu s klidem doporučit Mogul Syntrans 75W90. Sice trochu větší investice, ale kvalty mi tam padají samy, oproti obyč (ale předepsanému!) oleji. I zpátečka tolik nechroupe ;)
Obrázek Felicia 1.3 LXi BMM 50kW, http://pawlick.rajce.net
big.jedla - FK

to robin1: na takové harakiry nemám vybavení... v servise si za výměnu řekli 1200,- (a to nevěděli o tom šroubu), za ty prachy na to kalím :D kdybych si to vyměnil sám tak ještě jsem ochoten do toho Syntransu investovat ale nic moc víc
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Jestli to chceš vyřešit doma, tak sežeň mrazící sprej na povolování šroubů.

Mě většinou pomohlo oklepání šroubu. Mosazný, nebo měděný kus kulatiny a na šroub klepat a klepat a klepat. Klepat normálně z čela a samozřejmě tak, aby nedošlo k roznýtování hlavy. Pak nasadit pěkný klíč s trubkou, propružit a velkým kladivem do klíče praštit.
big.jedla - FK

Tak olej vyměněn.
Správným šroubem to nešlo tak sem si řek že to zkusím spínačem zpátečky ale tím toho moc nevyteklo :( tak sem se naštval a vyšrouboval ten spodní aretační šroub... zase vrátil. Nalil Mogul Syntrans 75W90, ani mi nespadlo kolečko do převodovky :D a všechno OK.
Zvláštní je jen jedna věc :D v převodovce má být 2,6L já sem vypustil 1,25L a pak dolil 2L. Kolik jsem tedy měl v převodovce původně oleje? Zřejme sem cítil v ruce za studena každý kvalt hlavně proto, že ho tam bylo asi málo no.

Každopádně dvojka mi jde pořád trošku přes zuby (jen při podřazování a z trošku vyšší rychlosti) sice ne už tak moc... ale jde o sto procent lépe zpátečka a za studena se chová perfektně jako za tepla (až na tu dvojku ale to je prostě už asi synchron kaput no)
Dodyk - FK

CG ! :thumleft:
Inak toto je fakt zvlastne , ja som taktiez vypustil vsetok olej (nemeral som kolko ho bolo) a naspat malo ist iba 2,4l , musel som doliat presne 2,7 l aby bola hladina na takmer rovakej urovni ako predtym (povodne bolo zaliate cele ozubene koliesko nahonu , teraz asi len do 1/2)
Vlada320
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlada320 »

Ahoj lidicky jenom se chci zeptat kam az by mela sahat ta hladina oleje?dolil jsem 2,3litru a kdyz to auto stalo na rovine tak hladina sahala lehce nad ten hlinikovej bazmek kde drzi to plastovy ozubeny kolecko.diky moc za radu vlada!
Škoda Felicia Kombi 1.3 mpi Lpg 390 000 km, STK za námi a pořád slouží věrně dál, těch 500 tisíc km s ní prostě dám :-)
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

MSMisak píše:Ahoj, nedávno jsem měnil olej v převodovce.
Vypustil jsem olej z převodovky,kopil litrovku PP80 a nalil to tam.
To máš ještě Š100? Lít tam takový záser? :roll:
ex nebožka 1,6 lpg Obrázek
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Zase takové trágo to není. Favority na PP80 řadí úplně normálně a převodovka je prakticky stejná.

Sám jsem do Fava nikdy nedával nic jiného a Favo i po dvaceti letech a 130k km řadí jako zamlada.
jjenda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jjenda »

Tak bych se chtěl s Vámi podělit o mou zkušenost s výměnou oleje v převodovce. Předem však chci upozornit všechny alchymisty, že API GL 5 NENÍ vhodný do převodovek se synchrony!!! Nepodporuje tření mezi synchronními proužky. Pouze API GL 4 a GL4+ . A tady bych navázal jak jsem se „vypekl“.
Vyměnil jsem v dobré víře olej kvalitní nejmenované značky specifikace 75W90 , API GL 4+ , VW 501.50 přesně jak se tady vychvaluje na fóru, a …. začalo mi zlobit řazení a to tím způsobem, že jsem na 1 , 2, a 3 cítil na šaltrpáce větší odpor a jemné brnění do ruky než zapadla kola do sebe. Olej jsem měnil loni na podzim, tak jsem se utěšoval, že si to sedne. Nesedlo. Se slzou v oku jsem ho tedy vypustil a místo něho tam dal 80W90 SAE API GL4 od téhož výrobce a ejhle ono to řadí jako za mlada, klacek vodím v kulise dvěma prsty a po drnčení zoubků ani památka. Svěřil jsem se s tím v hospodě automechanikovi v důchodu a už vím co se tam v té skříni dělo. Ten lepší olej má skutečně lepší kluzné vlastnosti což ocení převodová kola ale ojeté synchrony už ne a proklouznou se o trochu déle než zaberou a to dělalo to řazení mírně přes zuby. Mám se držet zásady, že čím starší auto tím dávat hustší oleje a nechtít ho omlazovat super oleji. Jen mu to prý více ublíží. Platí to pro převodovku i motor. Za to jedno pivo s ním a vlastní zkušenost jsem ponaučený na dost dlouho. Už žádný olejový tuning!
big.jedla - FK

Já teda vyměnil olej za Mogul Syntrans 75W90

Nevím jestli to je jen můj pocit ale zdá se mi jako by ten olej začal "působit" až po několika set ujetých kilometrech. Hned po výměně byl cítit rozdíl oproti starému ale pořád to šlo trošku ztuha, zpátečka bez šíleného zvuku šla tak jednou za tří pokusů...

No a teď po nějaké době všechny kvalty chodí s lehkostí, dokonce i dvojka definitivně ztichla (předtím chodila přes zuby za studena a při větší rychlosti i za tepla, teď ji tam za tepla v 50tce klidně šoupnu jak nic, samozřejmě to nedělám pořád) a zpátečku jsem už dlouho neslyšel zařvat. Takže za mě s tímto olejem naprostá spokojenost.
Tomy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomy »

Mám s týmto olejom podobné skúsenosti ako big.jedla.
Menil som asi 2R dozadu, predtým PP80 a menil som za 75W90. Po výmene bol ten rozdiel v radení subjektívne malý. Tiež som mal problém radiť 2 v zime. Ale po asi tak 200, možno 400km to už bolo úplne iné. Ani som si časom neuvedomil, že radím úplne bez problémov všetky kvalty a to i pri -8 v zime.
Pri tejto teplote som porovnával machrovať s pákou u fotrovej feldy kde má PP80 a mojou, a bol to fakt rozdiel! V jeho prípade som mal za studena pocit že je tam snad lepidlo či med.

A tiež ma vtedy prekvapilo koľko do tej prevodovky toho oleja vojde. Čakal som že tam nalejem 2,4 - 2,5. Tak ako píše výrobca.
Starý olej som nechal dôkladne vykvapkať. No a aby tá hladina dosiahla po to plastové koliesko, tak som tam nalial cca 2,9l. Kedže som cca 1dcl vylial pri nalievaní, nezostala mi žiadna rezerva. Odvtedy som 2x kontroloval hladinu v prevodovke a je stále rovnaká.
FELINDA - FK

Příspěvek od FELINDA - FK »

Ahojte, mám dotaz dneska mi začala kňučet převodovka, ale jen na 5tku a jen když přidám plyn. Nevíte někdo čím by to mohlo být? Mohlo by to být nedostatkem oleje? Dík za odpověď
Chose

Příspěvek od Chose »

Ano,mohlo by to být nedostatkem oleje.Zkontrolovat popř,vyměnit.
Felicie 1.3 BMM 50kw,romantická červená
DaveScore
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DaveScore »

Je velký rozdíl mezi převodovým olejem Mogul 75w/90 a Paramo Gyrol 75W LF? V servise mi řekli, že kvalita by měla být stejná... Díky za odpověď.
Podvozek musí být rychlejší než motor.
Honda Civic Vtec
Favorit 136L, vačka, hlava, HP
Bylo:
Felda 1,3 Mpi, 50kw, Cimbu, HP
Tomy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomy »

75W je jednorozsahovy olej, kdežto 75W-90 je viacrozsahový, syntetický olej.
75W je skôr vhodný do studených krajov, 80 taký stred, 85-90 do teplých zemí.

No a tá 75W-90 je uplne ideálna asi pre všetky, lebo viskozita je u nej podstatne stabilnejšia ako u 1-rozsahových olejov. Aj preto je cena uplne ina.
Inak Paramo a Mogul by malo byť to samé.
DaveScore
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DaveScore »

OK, diky moc za info, zvolím tedy Mogul Syntrans 75W/90... Btw: teď jsem byl u nás na třech benzinách, ani jedna mogul neměla :D takže zítra mě čeká výlet :D
Honda Civic Vtec
Bylo:
DaveScore
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DaveScore »

Tak dneska jsem provedl vymenu oleje, koupil jsem teda Mogul 75w/90. Az na povolovani vypousteciho sroubu, to slo dobre :D Nakonec se nechal premluvit... Po mensi projizdce byl olej hned znat, takhle jsem tam lehce za jedna, dva,... jeste nedal :D, uvidime, jak to bude slapat po dalsich km :)
Honda Civic Vtec
Bylo:
kubakuba

Příspěvek od kubakuba »

Na to povolování šroubu mám malej zlepšovák. Vezměte si klasický šroub, kterej se prodává na uchycení disků kol na felicii, ten zasunte hlavičkou do vypouštěcího šrobu. Pak si vemte klíč "17" a chytněte si sním zbytek hlavičky, která vyčuhuje ze vypouštěcího šroubu. Tímhle udělátkem se šroub dá pohodlně vyšroubovat a bez poškození ;)
Honzis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honzis »

Zlepsovak je dobry, ale kdyz me napadlo neco podobnyho, tak jsem akorat znicil ten sroub - pravda ja jsem zkousel sroub obycejny a na nem kontramatky v poctu 3ks. Urval jsem vsechno, jen ne to, co jsem chtel.. vyresil to az imbus a metrova tyc...
cackler
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cackler »

Zravím, dnes jsem se snažil vyměnit olej v převodovce, naštěstí jsem jako první chtěl zkontrolovat stávající hladinu a u toho jsem i skončil. Ať dělat co dělam, nepodařilo se mi dostat ven náhon tachometru... Plíšek dát pryč nebyl problém, ale potom vytáhnout pastorek už nešel, zkoušel jsem i s odpojenym lankem, pokapal brzdovkou, promazal wdčkem, poklepával kladivem a ani se nehne... Nějaký tipy jak ho dostat ven?
mikka

Příspěvek od mikka »

WDčko a poklepávání je asi nejlepší. Pokud to porád nejde, tak tam nechej ten plíšek zasunutý a zkus jeho pomocí tím náhonem pootáčet, třeba francouzákem, nebo ťukáním kladivem.
Taky by mohlo pomoci tím plíškem náhon páčit nahoru, třeba šroubovákem vstrčeným pod plíšek. Náhon se nesmí páčit jen na jedné straně, pak se zakousne a nejde ven.
cackler
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cackler »

Tak se konečně zadařilo, předám svoje zkušenosti dál.
Ručně se mi vůbec nedařilo dostat náhon ven, tak jsem si vyrobil přípraveček za 8 Kč :)
Stačila matice M18x1,5 a kousek trubky, utahováním matice šel náhon krásně hladce vytáhnout.
Obrázek
A pro nalévání oleje jsem využil plastovou trubku z hasičáku a trychtýř, krásně to tam páslo :)
Obrázek
Odpovědět