Záhadný problém s alu koly, prosím o radu

Falkon - FK

Záhadný problém s alu koly, prosím o radu

Příspěvek od Falkon - FK »

Zdravím fandy Felicia klubu, potřeboval bych radu ohledně problému s alu koly.
Mám Felicii Combi r.v.1998 (nová tvář) a koupil jsem přes inzerát použitá alu kola RIAl FLAIR 6Jx15, ET38. K tomu jsem koupil nové pneu o rozměru 195/50 R15. Kola jsem nechal vyvážit, všechny byly v pořádku vyváženy. Jakmile jsem alukola obul na auto, tak v rychlosti kolem 90 km/h mi začně silně vibrovat vibrovat volant (jako kdyby kola nebyla vyvážená ale jsou) a vibrace jsou cítit i od podlahy. Předtím jsem měl na autě originál alukola 14tky a vše bylo v pořádku. Když jsem prohodil nové 15tky přední za zadní, tak vibrace byly stále stejné, když jsem ale na zadní nápravě nechal 15tky a na přední namontoval původní 14tky, tak vše bylo v naprostém pořádku. Jakmile jsem ale na přední nápravu dal jednu 15tku tak problém s vibracemi opět nastal.
Nevíte čím může být toto způsobeno? Mám z toho docela velkou hlavu protože mi to nejde na rozum. Předem díky všem za rady.
Jyrgen
Kontaktovat uživatele:

Re: Záhadný problém s alu koly, prosím o radu

Příspěvek od Jyrgen »

a co takhle středící (vymezovací) kroužky, ty tam máš? ... to by mohl být ten problém, středící díra origo kol je totiž jiná než u alu a samotné šrouby kolo nevystředí, takže se používají plastové středící kroužky ...
http://www.alu-pneu.cz/data.php?r=47
Škoda Felicia 96' | 1.3 BMM 40kW +steroidy| HP Sporting | Rial 16" viewtopic.php?f=16&t=37170
+ family car VW Touran Highline 03' | 2.0 TDI AZV

ex: VW Golf IV Highline 99' | 1.9 TDI AHF | EGR OFF, TA & 18" Turbo Twist
ex: Škoda Felicia GLXi 95' | 1.3 BMM 50kW | Brock 8x14" www.feliciaklub.cz/Jyrgen
Falkon - FK

Ty tam zatím nemám ale budu je muset pořídit a doufám, že to bude ono protože jinak opravdu nevím. I když nemělo by to alespoň trošku vibrovat i na zadní nápravě? Protože když dám dopředu orig 14tky a dozadu zmiňované 15tky, tak necítím od podlahy sebemenší vibraci, vše je tak jak má být.
Jyrgen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jyrgen »

no a to je chyba že je tam nemáš..... :thumbdown: nějakej smysl tam kousek toho plastu opravdu má! a vzadu to nepoznáš, tam se ti to nemá jak přenést do volantu ;) (taky sem chvilku jezdil jen s kroužkama ve předu než mi vyrobili další 2)
zkus to prozatím vystředit obyčejnou elektrikářskou páskou... namotej jí tam několikrát dokola (tak aby se ti tam to kolo ještě vešlo :lol: ) a uvidíš jestli se to zmírní...

ty origo 14ky mají středící díru stejnou jak náboj, tak se nediv že to sedí jak prdel na hrnec a nic nevibruje ;)
Škoda Felicia 96' | 1.3 BMM 40kW +steroidy| HP Sporting | Rial 16" viewtopic.php?f=16&t=37170

ex: Škoda Felicia GLXi 95' | 1.3 BMM 50kW | Brock 8x14" www.feliciaklub.cz/Jyrgen
Falkon - FK

Ok, kroužky určitě pořídím. Nevíš jakej sehnat vnitřní průměr toho kroužku ať to nemusím měřit nebo shánět? Vnější si přečtu na tom co tam je teď ale vnitřní na náboj Feldy nevím. Ono to asi bude ono protože ty dosedací plochy na kole u šroubů jsou jiné než na škodovácký šrouby, takže šroub se otiskne na kolo asi 2mm kroužkem po obvodu.
Deacon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Deacon »

57,1 mm je průměr náboje feldy.
" Když jí miluješ, není co řešit "
Schimi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Schimi »

Moje 15" jsou taky vyvážené, mají středící kroužky 57,1 a dělá mi to to samé kolem 100 km/h.
1,6 sportline 1999
Jyrgen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jyrgen »

Falkon:
jak psal Deacon, felda má 57,1mm

a jak píše o těch šroubech to bude teda další zádrhel... asi používáš šrouby s půl-kulovou dosedací plochou, které pasují na plechové disky nebo na origo alu (aby se nemuseli měnit). Ale ostatní alu mají dosedací plochu kuželovitou... takže i jiné šrouby

Schimi:
a šrouby ok? pak už tam není moc možností kde by mohla vzniknout vůle...

RAIMMI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAIMMI »

Jyrgen píše: to by mohl být ten problém, středící díra origo kol je totiž jiná než u alu a samotné šrouby kolo nevystředí, takže se používají plastové středící kroužky ...
http://www.alu-pneu.cz/data.php?r=47
i některá alu kola mají střed 57,1... ne jenom originály...
Schimi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Schimi »

Jyrgen píše: Schimi:
a šrouby ok? pak už tam není moc možností kde by mohla vzniknout vůle...
Šrouby OK s kuželem. Na disky sportline mám s kulovitou hlavou. Šrouby dávám podle děr v kolech
1,6 sportline 1999
Rex - FK

Příspěvek od Rex - FK »

Schimi píše:Moje 15" jsou taky vyvážené, mají středící kroužky 57,1 a dělá mi to to samé kolem 100 km/h.
i mě to nad 90 klepe do volantu, hlavně na nerovných silnicích
Jyrgen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jyrgen »

Raimmi:
asi to tak znělo, ale netvrdím že ne ;)

Falkon - FK

Tak asi před týdnem sem dal na auto středící kroužky a vibrace úplně ustaly. Včera jsem dodal i šrouby s kuželem aby vše bylo jak má.
Odpovědět