Vyčištění chladící soustavy

Simos 2P
135M, 136M
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Vyčištění chladící soustavy

Příspěvek od kybrex »

Zdravím,
dneska jsem vyměnil chladicí kapalinu a koukal jsem na čidlo, bylo jemně zanesené hnědou mazlavou hmotou. Mám obavy, jestli to nebyl olej. Měřil jsem jeho hladinu, je ho pořád dost, nežere ho, ještě mrknu na kapalinu, kterou jsem vylil ven, jak vypadá (mám ji v neprůhledném kanystru. Mám se bát? :?
Sadra17

Re: Hnědá nečistota na čidle teploty

Příspěvek od Sadra17 »

je to obyčejnej rez ;)
sem nejlepší tak nezáviďte
1.3 BMM kombi LPG
Golf III tdi 66kw + bosch 764 => cca 95kw
Jurka - FK

Příspěvek od Jurka - FK »

Mazlavej rez? Já teda když to vyndával, tak už to nebylo stříbrný ale hnědy už, ale žádná mazlavina tam nebyla a ani by neměla být
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

tak všetko vypusti nalej octu a vody prebehni vypusti a nalej nemrzku , je to normálne
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Starej fridex dělá nahnědlej lesklej mazlavej šlem. Měl jsem tím zanešený i kanály v hlavě, až jsem se divil. :o
Jedlá soda nebo ocet + destilka několikrát vyměnit náplň v chladící soustavě.
Právě tím to procházím, 2x destilka + soda a 3x ocet + destilka, nechávám v motoru 2 dny působit, pak vypustím, propláchnu čistou vodou a znovu aplikuji. Nakonec proláchnu 2x jen destilkou a až poté dám fridex + destilku 1 : 1. Za dva roky fridex vyměním za nový. Snad to bude OK.
mosmi - FK

Příspěvek od mosmi - FK »

Mám podobný problém,objavil sa mi tiež vo vyrovnávacej nádržke po stenách hnedastý mastný maglajz.Už som nádržku dvakrát preplachoval a stále sa tam po nejakej dobe objaví.Nije ho zase dáko moc,ale je.Chladiaca kvapalina sa stráca v norme,olej je ok,tlaky vo valcoch tiež ok,problémy z autom žiadne.Chladiacu kvapalinu mením pravodelne,ale vypúštam ju len cez vypúštaciu skrutku na tej prepojovacej trubke čo je za chladičom,takže všetka určite nevitečie.S tej skrutky čo je ešte aj priamo na motore nevypúšťam.Nemôže to byť aj tým, že dáke množstvo tam stále zostane s tej starej a to sa potom dáko vyzráža na takéto hnedasté svinstvo?Auto mám od nova.Dakde na fore som čítal, že to môže byť aj dáka malá trhlinka na tesnení pod hlavou.Akí mate na to názor?Ako sa dá zistiť či to nieje to tesnenie pod hlavou?Ako píšem,ale žiadné problémy s autom niesu.
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

mosmi - je to úplne normálne , vypúštať je dobré aj z bloku pokiaľ tam zátka je , nie je na škodu pri výmene kvapaliny to rozobrať a vyumývať , používať kvalitnú nemrzku
mosmi - FK

Suri,teda myslíš že to môže byť aj tým,že som vždy nevypustil úplne všetkú chl.kvapalinu,ako tým,že je prdnuté tesnenie pod hlavou,lebo nikdy sa mi nestalo,že by som motor prehrial.A čo si myslel ešte tým,že rozobrať a vyumývať?Čo mám rozobrať a vyumývať?Dík za radu.
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

nalej tam ocot a vodu a zohrej to pobehaj s tým zo jeden deň a vypusti a uvidíš čo z toho tečie , tesnenie ani nie , to buď robí riadny šlem alebo takmer nič
mosmi - FK

Čau Suri,a ešte by si mi mohol povedať aký pomer tej vody a octu?To by malo vyčistiť ten chl.sýstém?Ešte raz dík za odpoveď.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

1l ocet + dolejt destilkou nebo
3x balíček jedlé sody, cca 100g + delejt destilkou
Ujet s tím cca 100 km a vypustit + znovu aplikovat, dokud ti z chladiče netče čistá voda.
Scooby

Re: Vyčištění chladící soustavy

Příspěvek od Scooby »

Mohl by mi někdo poradit,jak vyčistím chladící soustavu od oleje?Měl jsem prasklý těsnění pod hlavou.V chladiči je ho docela dost a přípravky od benzínek nepomáhají.Děkuji.
fifo18 - FK

Příspěvek od fifo18 - FK »

dal som si poradit tym octom ako tu radite a neodporucam ved to zajebe cely system chladiaci, taky sajrajt to popustalo ze mi to ucpalo cely chladic a v expanzke je riadny bordel takze mozem kupovat chladic, expanzku a taktiez aj termostat.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

No vidíš, že to funguje, ocet nebo soda to rozpustí. Ovšem, že toho bylo tolik, že ti to ucpalo chladič není chyba octa, ale tvoje nebo předchozího majetele(ů), že to nechaly tak zaneřádit.
Na druhou stranu, stejně by si ten chladič musel vyměnit, jelikž by si nic neuchladil, když jsi to měl tak extremně zasviněný. ;)
fifo18 - FK

teraz jazdim bez termostatu ten bol KO po tom sajrajte. takze stale dolievam a vylievam vodu nech je to poriadne vycistene.. blok motora sa da tiez nejako vypustit alebo preplachnut? urcite aj tam bude pekny bordel..
fifo18 - FK

na skodahome som jeden prispevok ze ak chcem vypustit kvapalinu aj z bloku motora treba povolit srob oznaceny na obrazku. je to tak prosim vas?

Obrázek
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

asi bych vydělal termostat odpojil hadice od chladiče a propláchnul hadicí (tlakem).
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
Maty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maty »

Hlavně ten šroub tam na bloku nemusíš ani mít ;) .... Ten šroub je pouze na starších blokách (pozůstatek po 1000MB, eRka a kila - měly v tomto místě napojené topení). U novějších bloků je ta díra zaslepená případně ani už není (nejnovější bloky).

pokud chceš vylejt vodu z bloku buď pomocí hadic tlakově vyfoukat nebo otáčet motorem kolem dokola než to všechno vyteče :P
Největším problémem všech informací je to, že je nikdo nechce HLEDAT !!!
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
fifo18 - FK

mas pravdu ten vypustaci srob bol na starych feldach do roku 96 potom uz nie. takze nic ine neostava len to vypustit vodou pod tlakom
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferdamravenec »

s tím šroubem je to jak píše maty , pokud ho nemáš můžeš si ho tam i dodělat - provrtáš vyřízneš závit dáš šroub s těsněním
ale je to zbytečný , na vypláchnutí je nejlepší voda - vyndat termostat do jedný strany připojit vodu a z druhý to nechat vytejkat
jakej sarjajt ti ucpal chladič ???????????
fifo18 - FK

mastne nejaky zrzavy cerveny bordel jak hrdza to vyzera vodny kamen no proste bordel. priciny prehrievania som mal ked som niekde zastal na 3 minuty teplota vybehla na 90 stupnov nasledne zopol vetrak na chladici a pomalicky to islo vyssie na budiku. teplota sa dala do normalu az ked som sa pohol a presiel asi cca 800metrov.
DanoSK - FK

Příspěvek od DanoSK - FK »

Zdravim, uz dlhodobo mam problem s prehrievanim feldy. Nic enormne sa nedeje, ale precitavam to tu a vidim, ze niekomu to fuka par sekund a niekomu a 2 minuty, kym to ako-tak vychladi... Mne v meste prakticky vetrak ani neprestava fukat... Pravda je taka, ze sa zopne tesnucko nad 90 a pusti to teplotu maximalne do polovice poľa medzi strednou palickou (90) a hornou palickou (110)...
Je to 1,6 s klimou, tak dumem, ci to nie je aj tym, ze cez chladic klimy ide ku vodnemu chladicu menej vzduchu...
Idem menit rozvody a tak aj chl.kvapalinu, tak to asi preplachnem, ale bojim sa, ci ten ocot alebo soda nie su agresivne... Ake su vase skusenosti? Nikomu to neposkodilo trebars tesnenia alebo nedajboze tesnenie pod hlavou??? Uvazujem, ze to vycistim ako rychlovarnu kanvicu. Nechavam v nej naliaty cisty ocot cez noc. Rano je vodny kamen uplne rozpusteny, staci kanvicu oplachnut. Na felde by som najprv vybral termostat a dal ocot s vodou zhruba jedna k jednej, troska prebehol, nech sa to premiesa a nechal to postat cez noc... Co vy na to vsetko hovorite???
mbx

Příspěvek od mbx »

Ahoj,
k vyčištění soustavy jsem použil 150g kyseliny fosforečné + 6l vody(do vody přidat kyselinu ,nikdy naopak).Pozor ,není to můj výmysl , našel jsem to v příručce "údržba a opravy vozů Škoda "Nalít do soustavy , nechat motor zahřát do provozní teploty nechat cca 5- 10 minut motor ještě běžet a poté vypustit . V případě potřeby ještě zopakovat. Poté celou chladící soustavu několikrát prolít vodou , než se celá soustava zbaví nečistot a kyseliny. Po vlastní zkušenosti vřele doporučuji. Já to udělal (3 x s kyselinou ) .Výsledek super.
MBX
vlasta

Příspěvek od vlasta »

po použití nutno koupit nový chladič :D :D
Jo. To su ja.Člen číslo 374
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Přesně tak, u těch našich starejch plechovek ten vodní kámen utěsňuje. Stejně, jak to dělali naši dědkové, když lili do chladiče logr z kafe. Takže bych byl jemnější, použil jen sodu nebo ocet a dostal ch chladící soustavy jen mastný šlem co se letama a starým fridexem nahromadil a víc na to kašli.
Odpovědět