Zlé radenie spátečky

vše okolo převodovek
mosmi - FK

Zlé radenie spátečky

Příspěvek od mosmi - FK »

Zdravím,chcel som sa spýtať či niekto nevie poradiť čím to môže byť,že sa mi zle radí spátečka,dakedy ju tam musím uplne nasilu narvat,alebo cez zuby.Zdá sa mi že to robila skoro od nova,stále som mal s ňou problém pri radení.Olej tam mám obyčajný PP80,pomohol by dáky iný?
smazany clen - FK

Re: Zlé radenie spátečky

Příspěvek od smazany clen - FK »

Správně tam má být 75W90.
Josh123456 - FK

Příspěvek od Josh123456 - FK »

mosmi píše:Zdravím,chcel som sa spýtať či niekto nevie poradiť čím to môže byť,že sa mi zle radí spátečka,dakedy ju tam musím uplne nasilu narvat,alebo cez zuby.Zdá sa mi že to robila skoro od nova,stále som mal s ňou problém pri radení.Olej tam mám obyčajný PP80,pomohol by dáky iný?
Možná blbý dotaz, ale vystavuje ti dobře spojka, když řikáš, že ti to jde až tak přes zuby?
smazany clen - FK

Mně výměna oleje pomohla...a možná že se ji snažíš zařadit moc rychle...
mosmi - FK

Prečo že moc rychle ju chcem zaradiť,veď to radím keď napríklad idem výchádzať z parkoviska,takže auto je v klude.A spojka myslím že je absolutne v poriadku,lebo u iných rýchlosti je to akože ok.
smazany clen - FK

Protože zpátečka nemá snychronizaci, takže je třeba sešlápnout spojku, dvě vteřiny počkat a až pak řadit...aby se stihly srovnat otáčky těch ozubenejch kol...

...jinak pokud budeš měnit ten převodový olej, tak doporučuju Tutela Car Technyx 75W-85...
mosmi - FK

A kde sa dá ten olej zohnať, a aká je cena za liter?
smazany clen - FK

http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=599 za 315 Kč/litr...

...je docela drahý, ale taky dost dobrý...pokud chceš něco levnějšího, tak kup cokoli se specifikací API GL-4 a viskozitou 75W-80, 75W-85 nebo 75W-90...bude to fungovat taky...
mosmi - FK

Chcel som sa spýtať,keď tam kúpim ten 75W90,stačí starý ,ten PP80,len vypustiť,či to treba aj dáko prepláchnuť?
smazany clen - FK

Stačí vypustit...jen je třeba mít to auto zahřáté...
Jofinko - FK

Příspěvek od Jofinko - FK »

ja som sa dopocul ze s tymto maju feldy caste problemy.Mne to robi tiez niekedy.
Bolthorn - FK

Příspěvek od Bolthorn - FK »

Není to ani tolik vada jako vlastnost těchto převodovek..
Josh123456 - FK

Příspěvek od Josh123456 - FK »

No tyhle převodovky to dělaj všechny. Mě to taky dělá a to jí mám udělanou a krchá taky, když člověk na tu zpátečku pospíchá.
Jofinko - FK

Příspěvek od Jofinko - FK »

jj to aj mne robi...
smazany clen - FK

Tyler píše:http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=599 za 315 Kč/litr...

...je docela drahý, ale taky dost dobrý...pokud chceš něco levnějšího, tak kup cokoli se specifikací API GL-4 a viskozitou 75W-80, 75W-85 nebo 75W-90...bude to fungovat taky...
Tak se na Tutelu taky chystám.Tylere,mohl bys trochu popsat,jaký se ti zdá,že to má přínosy nebo co se případně všechno změnilo nebo zlepšilo?Třeba hlučnost,atd. ;) :)
smazany clen - FK

Já už tutelu objednal když jsem řešil oleje do ostatních aut, takže čekám kdy přijde a jestli to bude změna k lepšímu, protože už mě ta převodovka dost štve. Ale co bych po ní taky chtěl když tam já hovado naleju PP90 :oops:
smazany clen - FK

JoS píše: Tak se na Tutelu taky chystám.Tylere,mohl bys trochu popsat,jaký se ti zdá,že to má přínosy nebo co se případně všechno změnilo nebo zlepšilo?Třeba hlučnost,atd. ;) :)
Ztlumilo se klepání na volnoběh za tepla, kvalty se řadí o něco lehčeji, zpátečka už chrastí zubama jen když se ji tam snažím narvat dost rychle...ale jak už jsem tu někde napsal: netuším, jestli je tutela tak dobrá nebo ten předchozí ömv byl takový šmejd... :)
smazany clen - FK

Tak vida,přínosy to má....Na to,že je to na 60 000,tak je to zadarmo. :D
smazany clen - FK

Tak tutela právě dorazila i s dalším olejem od selenie, takže jsem zvědav co bude v převodovce dělat a jestli se fakt něco zlepší. Uvidíme zítra. Teď jsem vypustil ten pp90 a nechám to do zítra vykapávat, ať vyjde ven co nejvíc toho bordelu. Pak dám hlášku jestli se něco změnilo jak to trochu projedu.
smazany clen - FK

Tak jsem dnes naléval tutelu do převodovky a mám dotaz. V manuálu se píše že náplň převodovky je 2,4 litru. To jsem tam nalil a pokusil se zkontrolovat hladinu podle výšky oleje na kolečku náhonu tachometru a není tam takhle podle toho skoro nic na tom kolečku. Mám tam tedy nalít ještě víc, nebo tam nechat těch 2,4 co píšou v manuálu? Vím že už když jsem to dělal minule, tak se ta výška hladiny prd zvyšovala i když jsem pořád doléval. Takže řídit se 2,4 litru podle manuálu, nebo to dolít až na pomyslnou rysku na náhonu tachometru? Jak to děláte? Aby tam toho oleje pak nebylo moc nebo málo a převodovka nešla kvůli tomu do kytek.
smazany clen - FK

Haló, haló, tak kolik lejete oleje do převodovky? 2,4 litru nebo až po výšku hladiny na náhonu tachometru?
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Já bych to nalil po náhon tachometru.Myslím že je to tak udělaný aby to mohly kola v převodovce dobře rozhazovat kolem sebe a nižší hladina by to třeba tak dobře neudělala.Ale je to jen můj názor.Já tam nalil cca 2,5 litru a mám to na náhonu.
smazany clen - FK

No mě právě připadá že tam toho pak musím nalít nějak moc. Ale zase v manuálu je psaný že u mé převodovky (do 5.97) má být hladina minimálně 4mm od spodku náhonu, takže když je tam to minimálně, tak víc oleje by asi ublížit nemělo že by se to třeba někde chtělo tlačit. Takže asi fakt ještě doleju aspoň an ty čtyři milimetry. Snad lepší víc, než míň.
smazany clen - FK

Zbysek píše:No mě právě připadá že tam toho pak musím nalít nějak moc. Ale zase v manuálu je psaný že u mé převodovky (do 5.97) má být hladina minimálně 4mm od spodku náhonu, takže když je tam to minimálně, tak víc oleje by asi ublížit nemělo že by se to třeba někde chtělo tlačit. Takže asi fakt ještě doleju aspoň an ty čtyři milimetry. Snad lepší víc, než míň.
Tak jak to dopadlo?Zadařilo se?Kolik si tam toho nakonec nalil? :)
smazany clen - FK

No nakonec tam je tak 2,65 asi. Ale samozřejmě těžkou soudit, protože tutela má stupnici jen do 750ml na flašce a pak je to zkosený, takže je dost možný že to není přesně litr ale třeba jen 0,95litru. Každopádně první pocity byly dost smíšené, protože se to sice trošku zlepšilo, ale čekal jsem víc od toho. Včera jak jsem jel do Ostravy, tak už to bylo o něčem jiném jak už se to pořádně projelo a v Ostravě jsem ani nevěděl že mám převodovku. Dneska jsem s tím zase jel před chvílí a ze začátku šla trochu slyšet, ale pak už zase v klidu. Takže nelituju toho že jsem to tam nalil, protože to převodovce určitě prospívá když už nic nehučí tak jako dříve. A především jelikož je to tam na doživotí toho auta, tak to není vůbec špatná investice.
smazany clen - FK

Zbysek píše:A především jelikož je to tam na doživotí toho auta, tak to není vůbec špatná investice.
Pokud si plánuješ nechat auto už jen 60.000 km, tak je doživotní...jinak ne... :)
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Zbysek píše:No nakonec tam je tak 2,65 asi. Ale samozřejmě těžkou soudit, protože tutela má stupnici jen do 750ml na flašce a pak je to zkosený, takže je dost možný že to není přesně litr ale třeba jen 0,95litru. Každopádně první pocity byly dost smíšené, protože se to sice trošku zlepšilo, ale čekal jsem víc od toho. Včera jak jsem jel do Ostravy, tak už to bylo o něčem jiném jak už se to pořádně projelo a v Ostravě jsem ani nevěděl že mám převodovku. Dneska jsem s tím zase jel před chvílí a ze začátku šla trochu slyšet, ale pak už zase v klidu. Takže nelituju toho že jsem to tam nalil, protože to převodovce určitě prospívá když už nic nehučí tak jako dříve. A především jelikož je to tam na doživotí toho auta, tak to není vůbec špatná investice.
Takže to rachtání se hodně zlepšilo?Je slyšet rozdíl mezi ne/vyšlápnutou spojkou za studena/tepla?
smazany clen - FK

Za studena ještě trochu rozdíl slyšet jde, ale je to mnohem lepší než předtím. Za tepla nejde poznat jestli je spojka vyšláplá nebo ne, protože je to pořád pěkně tichoučký. Tedy ten olej za studena asi jak není všude ještě rozhozený, tak to chvilku trvá než se to úplně sklidní. Pak už je to super.
smazany clen - FK

Ámen! :)
P.S.Nebo ještě ne? :P
smazany clen - FK

Na zpátečku pomáhá když třeba přijedeš na parkoviště a chceš zařadit zpátečku, tak normálně zmačkni spojku, drž jí a dej tam jedničku a hned zpátečku. A ani necvakne.
Odpovědět