Kotouče 4x98 převrtat na 4x100 - rizika?

borlan - FK

Kotouče 4x98 převrtat na 4x100 - rizika?

Příspěvek od borlan - FK »

Dovolil jsem si nové vlákno i když jsem už v jiném můj problém avizoval. Zde se však ptám na konkrétní věc a to jsem nikde neviděl.

Mám koupené (bohužel již dlouho a výměna je již zřejmě neproveditelná) nové kotouče. Zjistil jsem, že jsou 4x98.

Otázka - mohu převrtat otvory z průměru 12.5mm na 14.5mm? Co vy na to, vidíte nějaká rizika?

Převrtání je pro mne jednodušší než např. protahovat otvory frézou směrem od osy kotouče (a to ani nemluvím o práci jen pilníkem).
Skury
Kontaktovat uživatele:

Re: Kotouče 4x98 převrtat na 4x100 - rizika?

Příspěvek od Skury »

Vyvrtej na soustruhu nové díry na 4x100 (jako redukční podložky). Problém bych neviděl, je to jen kus železa...
Be in, be pirate. Pirates.cz + Škoda Felicia Fun 1̶.̶8̶T̶ - bude update
ProjektySNADNO.cz - zpracování projektových dokumentací na rodinné a bytové domy, interiérový design, specializace na nestandardní řešení.
borlan - FK

No jo, teď na to koukám...kurňa, proč to dělat jednoduše když to jde složitě, že? :roll: Já si vlastně můžu udělat správný díry na správné rozteči posunuté (pootočené) o 45°! Kružnici škrábnout na soustruhu...a dobře rozměřit úhly. Akorát navíc musím udělat tu díru pro ten malej šroubek se zapuštěnou hlavou. Ale furt lepší vrtat plnej než zvětšovat díru.

Tak dík. Myslím, že jsem si to ujasnil a mám to tímto vyřešené...vlákno může skončit. 8-)
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

POZOR pokud se nepletu ty kotouce se jeste lisej min jeste jednim rozmerem!!! Nevim ted zda ma vliv na funkci a nasazeni ale byt tebou tak bych si to nejdriv skusil / zmeril nebo je spis prodej a kup ty spravny za ty ceny co se prodavaji se stim snad ani nevyplati si hrat.
Edit - ten rozmer je vyska kotouce je jina!!
borlan - FK

Marty/Kuladmin...a kur*a. To se mě to pěkně teda se*e...zase to musím odložit teda min. o týden. Se z toho nějak nemůžu vyhrabat.

Je teda zřejmě jasný, že když je rozteč 98, tak i ten druhý rozměr bude k tomu příslušný. Těžko bude existovat rozteč 98 a ten druhý rozměr pak příslušný Feldě. Co? Nechce se mě to rozdělávat jen abych zjistil, že to tam nejde...

No nic, udělám tedy kroky k výměně za správné.

Moc jste mě nepotěšili, ale na druhou stranu díky za včasnou info...teď možná cca do hodiny bych už měl vyvrtáno a na ho...Ještě jednou dík! Zase se ukázalo, že forum má smysl a funkci... :thumleft:
borlan - FK

Jo a rovnou se tady napráskám jakej sem vlastně debil - teď jsem se koukal jak jsem před rokem nakupoval. V aukci si myslím bylo něco o Felicii, to už nevidím...ale název byl "brzdové kotouče Škoda 4x98"...jak říkám - blbec...tak to jen pro pobavení v závěru týdne... :oops:
00Inferno00
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 00Inferno00 »

Stane se i v lepších rodinách ;)
Vici píše:...ARL je král mezi TDI na platformě G4...
VW Golf IV 1.9TDI PD ARL 192PS 401Nm powered by TDIfun, EGR-off, TT puky, Strongflex dogbone
VW Passat Variant B8 2.0TDI Dynaudio
borlan - FK

Ještě by k této problematice slušel tento odkaz:

http://skoda-virt.cz/cz/forum/podvozek- ... ia-rozdil/

Jestli jsem dobře pochopil, tak bych mohl i při nákupu kotoučů s roztečí 4x100 narazit - podle toho odkazu existujou 4x100 ale s jinou výškou než má Felicie, jsou určené pro Fáčko 1.93-3.94. Jestli je to pravda, tak abych si dal majzla při nákupu třeba na Aukru...

To jsou věci...
Jura_Favorit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jura_Favorit »

V podstatě to chápeš dobře, Fávokotouče 4*100 jsou skutečně dvoje, ale čemu se divíš? Tuto informaci bys už dávno věděl, pokud bys koukl na Martyho odkaz na začátku diskuze, kde bys narazil konkrétně na tento příspěvek:
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 46#p353646
Škoda Favorit 1.3 MPi (136 GLXi) MOTOR EXCEL - profil, rajče.net
Škoda Favorit Pick-up 135 LX
Škoda Favorit 135 L
Škoda Octavia combi 1.9 TDI elegance
Škoda Superb combi 2.0 TDI 4x4 SCOUT - daily car
borlan - FK

Znova sem se díval na to odkazovaný vlákno a nemám pocit, že by tam zaznělo, že jsou dvoje různý kotouče se stejnou roztečí 4x100 tak jak to chápu já z toho mého odkazu. Ještě jednou sepíšu jak jsem pochopil já (možná blbě):

- Favorit do 12.92 - 4x98, rozměr A
- Favorit 1.93-3.94 - 4x100, rozměr A
- Felicia - 4x100, rozměr B
(rozměr A, B myslím tu hloubku bubnu co určí, kde bude vlastní "břit" kotouče v axiálním směru na osu kola)

Tedy, že existuje kotouč 4x100 jen na Favorit. Takže při nákupu pro Feldu musím dávat pozor nejen na rozteč 4x100, ale ještě se ujistit o té hloubce (když kupuji jinde než v mototechně, tam předpokládám záměna nemůže nastat). Doladění podložkama pod držák třmenu se mi moc nelíbí, přestože někdo píše, že to funguje ok...
Jura_Favorit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jura_Favorit »

Vždyť je to přímo v tom příspěvku Dedly, na který jsem ti dal odkaz :?
Dedla píše:Favorit má jinou hloubku kotouče,protože má Fa těhlice jinak silný/tlustý "uši" pro uchycení třmenu než Felda. (rozdíl je asi 3mm)
Poslední model Favorita rok 94 už měl brzdy stejný jako Felda.
A jelikož se bavíme o rozteči 4x100 a asi každý ví, že tuto rozteč má Favorit od 1/1993, logicky z toho plyne, že kotouče na 4x100 jsou dvoje...
Jinak jsi to pochopil dobře, jen u toho posledního provedení ti chybí Favorit do ukončení výroby, tedy:

- Favorit do 12.92 ............................... 4x98, rozměr A
- Favorit 1.93-3.94 .............................. 4x100, rozměr A
- Favorit 4.94 - konec výroby, Felicia ......... 4x100, rozměr B
Škoda Favorit 1.3 MPi (136 GLXi) MOTOR EXCEL - profil, rajče.net
Škoda Favorit Pick-up 135 LX
Škoda Favorit 135 L
Škoda Octavia combi 1.9 TDI elegance
Škoda Superb combi 2.0 TDI 4x4 SCOUT - daily car
borlan - FK

Já nezvládl vydedukovat z té uvedené citace ten prostřední typ kotouče 4x100 s rozměrem A. Ale to je teď vedlejší, hlavně, že v tom mám (se domnívám) už jasno. Teď prostě vím, že mi nestačí o kupovaných kotoučích vědět jen, že jsou 4x100, ale že mají taky ještě ten rozměr B (tedy pro Favo 4.94+ a pro Felu).

Dík za trpělivost. Já myslím, že může tahle diskuze přijít vhod i jiným, kteří nejsou extra informovaní tak jako jsem nebyl já. Samo, že v normální prodejně zřejmě problém nenastane - nahlásí se typ auta a je to. Ale pokud se kupuje tak nějak na dálku nebo z druhé ruky, tak je potřeba prověřit obě hodnoty (rozteč i ten rozměr B).
PavelZet
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelZet »

já mám na feldě kotouče z favorita 4x98, protože mě zústaly doma zánovní a nikdo je jaksi nechtěl, pak mě odešly ty na feldě a tak jsem tak zkusil ty 4x98čky a sedly tam úplně v pohodičce, výška stejná jako na starých 4x100 a díry na šrouby jsou sice trochu mimo ale závit jde nachytit bezproblémů. Musel jsem jen trochu upravit tu dírku na zajištění kotouče(zvětšit). Teď už s nimi jezdím přes půl roku a je to bezproblémů.
Škoda felicia 1.3Mpi 1997
Odpovědět