Fancare:
a) Myslím, že tvoje komentáře u znalců SQ instalací vzbuzují spíše úsměv na tváři. Můžeš mi vysvětlit, jakým způsobem nastavíš prostřednictvím HPF výšky? Mám za to, že jsem toho postavil už dost, ale toto mě přivádí k pocitům, že mi něco vypadlo. Předpokládám, že málokdo chce stavět aktivní zapojení, kde by si i u Alpine (například u 9887R, nebo nižších řad s procesorem PXA-H100) mohl nastavit výšky podstatně efektivněji, ať už na děličce, tak na strmosti či útlumu. Klasický pasiv můžeš tedy "oblbnout" jen na eq, a to už prostě není ono. Sám jsem s Alpinama bojoval a v případě klasických pasivů srovat i reproduktory v cenovce přesahující 10t opravdu není prdel, a to často bylo využito na vyhybce možnosti zapojení výšek s útlumem -3 dB. U aktivu si s tím člověk poradí snázeji, ale to jsem již psal, a to je taky možná důvod, proč rozdíl mezi 9855 a 88RS je minimální (obě rádia mají v sobě 3-way aktivní vyhybku). Jen doplním, že na rádiích nových modelových řad Alpine je HPF (čili dělící frekvence) s možností nastavení off/80/120/160 Hz, beru li v potaz dělící frekvenci pasivní vyhybky reproduktorů (2500-5000 Hz podle značky, třídy, apod.), má HPF k možnosti nastavení výšek hodně daleko. (btw. abych si ověřil, že si frekvence nevymýšlím, tak mám před sebou otevřený manuál rádia Alpine IDA-X305S, což je nejvyšší model IDA a odpovídá řadě CDA-117Ri a i tu si bez procesoru ani neprdneš)..
b) Srovnávat starší modelové řady Alpine (i vč. tvého modelu, nebo 7878R, apod.) s dnešními je absolutní nesmysl, mám za to, že jsme se na tom shodli i přímo my dva, když jsme probírali určitou problematiku. Když se podíváš na SQ soutěžní auta, tak v málokterém vidíš Alpinu. A proč? Protože dorovnat vyšší pásmo oproti zbytku sestavy je opravdový průser. Hodně časté je Pio 88RS nebo RSII, Clariony apod. Alpiny se pomalu v SQ instalacích vytrácejí. (Možná k návratu zatroubí PXA-H800, ale komentář k ní si nechám až na chvíli, kdy ji budu šroubovat do auta)
c) Jediné, s čím s tebou souhlasím, je způsob ovládání. Ten je u Alpine skutenčně "nejjednoduší a nejintuitivnější".
d) Obecně jsem srovnával (hlavně v praxi, kdy jsem v autě měnil Alpine stejné kategorie za Clarion stejné kategorie) rádia ze stejných modelových řad, co se roku výroby týče a i co se prodejní ceny týče. Za svým textem na webu si stojím a můžu i doložit při poslechu v autě, kdy vyměním rádio za rádio a nechám poslouchat. Na druhou stranu bych si chtěl u Fancara poslechnout seštelování výšek pomocí HPF.

Chápu, že hodně lidí si stojí za tím, co mají v autě, ale z 75% to je zapříčiněno tím, že nemají možnost poslechových testů na stejné sestavě, ve stejném autě výměnit některý ze článku apod.
Btw. Momentálně jako SQ rozhodčí v soutěží EASCA mám ještě větší možnosti poslouchat a vnímat hudbu takovou, jak má být.. nezkreslenou, plnou. Možná proto patřičné niance vnímám poctatně důkladněji, než mnozí z nás. Nikdy jsem do nikoho netlačil nějaké bludy, či smyšlená fakta. Za svými názory si stojím i veřejně, rád se nechám poučit a i dnes se učím poznávat rozdíly. Vývoj ve vkusu vidím i na mých sestavách, kde byl sice aktiv, ale naprosto jinak nastavený, než nastavím dnes. Na druhou stranu nemám rád, když někdo obhajuje něco nesmyslem, což zrovna dorovnání výšek pomocí HPF opravdu je..
Jirka Karlovský - ReviloHifi.cz