Alpine nevhodné na rock, metal... WTF?

dotazy a rady na vše kolem hudby
Mexikan

Alpine nevhodné na rock, metal... WTF?

Příspěvek od Mexikan »

Na Revilo hifi jsem narazil v článku o výběru autorádia na výrok, který mě docela zaskočil:
Autorádia Alpine doporučujeme pro posluchače, u kterých nepřevládá rocková hudba, nebo dokonce metal. Naproti pro posluchače stylů typu house, trance, hip-hop apod. je právě Alpine tím ideálním přístrojem. V případě, že posloucháte rock, metal a podobný styl hudby, je pro Vás určené autorádio Clarion.
Celý článek ZDE

Co na to zdejší experti?
CX-60, Pathfinder R51 + bráchovo Pick-up 1.9D, ex 105L, 130GL, 1.3MPi, A3
Účet udržuji pouze pro vzpomínku na dobré časy s Feldou tady na foru.
Jajinek
Kontaktovat uživatele:

Re: Alpine nevhodné na rock, metal... WTF?

Příspěvek od Jajinek »

co chceš číst,asi tak leda toto- :lol: :lol: :lol:
Radeggast - FK

Příspěvek od Radeggast - FK »

Možná to bude tím, že obecně jsou Alpiny ostřejší na výškách a ne všem to vyhovuje... ;)
fancarhifi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fancarhifi »

...poslóchám jenom metal :lol: ...a mám CDA-9831R :thumleft:

...komu vadí výšky...je tan HPF
www.fancarhifi.cz vše co potřebujete pro ozvučení vašeho miláčka
Martin420
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin420 »

Osobne mi to príde ako blbosť rozlišovať rádia podľa štýlu, jemu je beztak jedno čo prehráva, je to o správnom vyvážení basov a výšiek. Osobne mám Clarion (podvedome som sa pousmial že som si teda dobre vybral :lol: ) ale keď sa pohrám troška s nastaveniami tak pre to rádio nie je problém prehrať čokoľvek ;)
Moja Feliz:
"No tuning, only decent" ;)

Moje fotoalbumy:
Obrázek
Radeggast - FK

Příspěvek od Radeggast - FK »

Rádiu je jednu, co přehrává, ale není jedno jak to přehrává... :) Každý hraje trošku jinak a je na posluchači, co se mu líbí víc... ;)
Jinak úryvek z krátkého testu dvou předních hlavních jednotek (Alpine 9855 a Pioneer DEH 88RS)
Začal bych Alpinou, o té je známo a jen se nám potvrdilo, že má jasný strohý zvuk, rázné basy a ostřejší výšky, které ale bohužel třeba při elektru občas nepříjemně splývaly. Nejlépe na ní znělo asi RnB, House a pod. U Pioneeru byly výšky jemnější, lépe rozlišitelné, zvuk kytary byl mnohem poslouchatelnější. Subjektivní pocit z něj pro mne byl ten, jako bych hudbu poslouchal v nějakém pohodovém klubu se sklenkou v ruce pohodlně usazen v křesle. Podkreslení basy nebylo tolik znát jako u Alpine, což mohlo být způsobeno nastavením zesilovače... Přesto tato dvě rádia měla téměř identický zvuk lišící se jen minimálně.
Mexikan

Příspěvek od Mexikan »

Dovolím si ocitovat úryvek z mailu, kterým mi byl odpovězen dotaz přímo na autory textu.
Dobrý den, důvod je jednoduchý. Alpine je známá tím, že má poměrně zvýrazněné vyšší pásmo. Výšky jsou v některých případech u metalové hudby často až neposlouchatelné.
Takže na tom asi fakt něco bude. Otázkou je, zda to necvičené ucho dokáže poznat a do jaké míry lze tyto rozdíly doladit pomocí filtrů a nastavení ekvalizéru.
Jisté je akorát to, že mi tahle záležitost celkem dost stížila výběr rádia a nezbude nejspíš nic jiného než koupit nějaký model a doufat, že to bude OK.
Snad jen, kdyby byla dostupná nějaká prodejna, kde by měli mnou vybrané modely přímo na porovnání.
CX-60, Pathfinder R51 + bráchovo Pick-up 1.9D, ex 105L, 130GL, 1.3MPi, A3
Účet udržuji pouze pro vzpomínku na dobré časy s Feldou tady na foru.
fancarhifi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fancarhifi »

...klidně si přijeď Alpine poslechnout...já s takovými polemikami nesouhlasím.Jestli mi výšky vadí dají se ořezat na autorádiu.Taky jsem kdysi volil mezi Pioneer DEH-7700MP a Alpine CDA-9812....ale Pioneer na mě dělal dojem plastové hračky.Přitom musím souhlasit, že rozdíly ve zvuku byly minimální.Proto moje volba byla Alpine....a to platí dodnes.V sestavách na různých webech, stránkách časopisů se zaměřením na autohifi je ale většinou požitá HU Alpine takže i to o něčem svědčí.Jen se někde podívejte na modely DEH-2320 a CDE-120 a to jsme v podstatě u základních modelů.Hlavně věnujte pozornost ergonomii a snadnost ovládání jakékoli funkce u Alpine.Jeho ovládání je víceméně intuitivní což třeba u Pioneer DEH-5200SSD nenastavíte bez manuálu ani stanice.Ale toto pro někoho nemusí být tak zásadní.

...ale každý to samozřejmě slyšíme jinak a proto každá značka má svůj specifický zvuk...
www.fancarhifi.cz vše co potřebujete pro ozvučení vašeho miláčka
Moltician - FK

Příspěvek od Moltician - FK »

ja rad taky metal a taky mam alpine a ze by mi neco vadilo sem jeste nepostrehl, tak nevim no...kazdy ma jine usi :rendeer:
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Tak to abych tu alpinu honem prodal. House, trance, hip-hop apod. vyloženě nesnáším. :lol:
ex nebožka 1,6 lpg Obrázek
ReviloHifi

Příspěvek od ReviloHifi »

Fancare:

a) Myslím, že tvoje komentáře u znalců SQ instalací vzbuzují spíše úsměv na tváři. Můžeš mi vysvětlit, jakým způsobem nastavíš prostřednictvím HPF výšky? Mám za to, že jsem toho postavil už dost, ale toto mě přivádí k pocitům, že mi něco vypadlo. Předpokládám, že málokdo chce stavět aktivní zapojení, kde by si i u Alpine (například u 9887R, nebo nižších řad s procesorem PXA-H100) mohl nastavit výšky podstatně efektivněji, ať už na děličce, tak na strmosti či útlumu. Klasický pasiv můžeš tedy "oblbnout" jen na eq, a to už prostě není ono. Sám jsem s Alpinama bojoval a v případě klasických pasivů srovat i reproduktory v cenovce přesahující 10t opravdu není prdel, a to často bylo využito na vyhybce možnosti zapojení výšek s útlumem -3 dB. U aktivu si s tím člověk poradí snázeji, ale to jsem již psal, a to je taky možná důvod, proč rozdíl mezi 9855 a 88RS je minimální (obě rádia mají v sobě 3-way aktivní vyhybku). Jen doplním, že na rádiích nových modelových řad Alpine je HPF (čili dělící frekvence) s možností nastavení off/80/120/160 Hz, beru li v potaz dělící frekvenci pasivní vyhybky reproduktorů (2500-5000 Hz podle značky, třídy, apod.), má HPF k možnosti nastavení výšek hodně daleko. (btw. abych si ověřil, že si frekvence nevymýšlím, tak mám před sebou otevřený manuál rádia Alpine IDA-X305S, což je nejvyšší model IDA a odpovídá řadě CDA-117Ri a i tu si bez procesoru ani neprdneš)..

b) Srovnávat starší modelové řady Alpine (i vč. tvého modelu, nebo 7878R, apod.) s dnešními je absolutní nesmysl, mám za to, že jsme se na tom shodli i přímo my dva, když jsme probírali určitou problematiku. Když se podíváš na SQ soutěžní auta, tak v málokterém vidíš Alpinu. A proč? Protože dorovnat vyšší pásmo oproti zbytku sestavy je opravdový průser. Hodně časté je Pio 88RS nebo RSII, Clariony apod. Alpiny se pomalu v SQ instalacích vytrácejí. (Možná k návratu zatroubí PXA-H800, ale komentář k ní si nechám až na chvíli, kdy ji budu šroubovat do auta)

c) Jediné, s čím s tebou souhlasím, je způsob ovládání. Ten je u Alpine skutenčně "nejjednoduší a nejintuitivnější".

d) Obecně jsem srovnával (hlavně v praxi, kdy jsem v autě měnil Alpine stejné kategorie za Clarion stejné kategorie) rádia ze stejných modelových řad, co se roku výroby týče a i co se prodejní ceny týče. Za svým textem na webu si stojím a můžu i doložit při poslechu v autě, kdy vyměním rádio za rádio a nechám poslouchat. Na druhou stranu bych si chtěl u Fancara poslechnout seštelování výšek pomocí HPF. :-)
Chápu, že hodně lidí si stojí za tím, co mají v autě, ale z 75% to je zapříčiněno tím, že nemají možnost poslechových testů na stejné sestavě, ve stejném autě výměnit některý ze článku apod.

Btw. Momentálně jako SQ rozhodčí v soutěží EASCA mám ještě větší možnosti poslouchat a vnímat hudbu takovou, jak má být.. nezkreslenou, plnou. Možná proto patřičné niance vnímám poctatně důkladněji, než mnozí z nás. Nikdy jsem do nikoho netlačil nějaké bludy, či smyšlená fakta. Za svými názory si stojím i veřejně, rád se nechám poučit a i dnes se učím poznávat rozdíly. Vývoj ve vkusu vidím i na mých sestavách, kde byl sice aktiv, ale naprosto jinak nastavený, než nastavím dnes. Na druhou stranu nemám rád, když někdo obhajuje něco nesmyslem, což zrovna dorovnání výšek pomocí HPF opravdu je..

Jirka Karlovský - ReviloHifi.cz
Odpovědět