Startování, se spojkou,či bez?
-
redroker
- Kontaktovat uživatele:
Startování, se spojkou,či bez?
Nevím jestli se to tu již někde neprobírá,ale použil jsem Hledat a nic jsem nenašel, když tak prosím o přesměrování do již existujícího tématu.
Zajímalo by mne totiž, jak správně startovat? Pokud mám zařazen neutrál, se sešlápnutou spojkou, či bez a proč?
Zajímalo by mne totiž, jak správně startovat? Pokud mám zařazen neutrál, se sešlápnutou spojkou, či bez a proč?
-
Matuhsch
- Kontaktovat uživatele:
Re: Startování, se spojkou,či bez?
To myslíš vážně? 
Startuj se spojkou - startér pak nemusí otáčet i s převodovkou a nenamáhá se tolik, řek bych že i ušetříš baterku.... CO vás v těch autoškolách učí
Startuj se spojkou - startér pak nemusí otáčet i s převodovkou a nenamáhá se tolik, řek bych že i ušetříš baterku.... CO vás v těch autoškolách učí

-
redroker
- Kontaktovat uživatele:
Myslím,co je tu k divení? Co třeba podobné forum: http://forum.ford-club.cz/viewtopic.php?f=17&t=3276
-
redroker
- Kontaktovat uživatele:
Já startuji s vyšlápnutou spojkou, ale slyším okolo sebe různé názory, takže se ptám i tady 
- lukydm
- Kontaktovat uživatele:
Ano, na obycajnych autach, ako je felda, mozes, teda bolo by dobre startovat so stlacanou spojkou, tym sa nemusi tocit aj prevodovka-setris starter a baterku, hlavne v zimnom obdobi, ked je prevodovy olej stuhnuty a vtedy sa starter viac trapi...
Co sa tyka fordov, tam by som ani nepozeral...Vsetko overene rokmi jazdenim sa na fordoch vylucuje
, tiez som si to precital a padla mi sanka

Co sa tyka fordov, tam by som ani nepozeral...Vsetko overene rokmi jazdenim sa na fordoch vylucuje
Felicia Combi 1.6M-E 69kW 1998 Re-born
Felicia FUN 1.6MPi 55kW 1999 "Auto které má na silnici úspěch"
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 48#p418448
-
Marty_pv - FK
Vzhledem k tomu že v tématu na který jsi dal odkaz se řeší dvouhmotový setrvačník (ten felda nemá) tak nemusíš řešit jeho předčasné opotřebení
- lukydm
- Kontaktovat uživatele:
No mal som na mysli prave ten dvojhmotak...Treba stym jazdit inaksie, ako sme boli doteraz zvyknuty...ale to aj s koctavkou TDI a podobnymi silnymi TDIckami...
Felicia Combi 1.6M-E 69kW 1998 Re-born
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Už v autoškole mne učili startovat se sešlápnutou spojkou. Mnohá moderní auta ani bez sešlápnuté spojky nejde nastartovat.
Z bezpečnostního hlediska je to velice dobrý zvyk. Z technického hlediska tomu nic nebrání. Nemyslím si, že by motor (axiální ložisko) nějak trpěl.
S ohledem na konstrukci spínací skříňky doporučuji mít sešlápnutou spojku i při vyndavání klíčku ze zapalování. Uvnitř spínací skříňky se časem oběhá plastový díl a pak se stává, že při otáčení klíčkem doleva to těsně před polohou pro vyndání klíčku škrtne o kontakt starteru. Výsledek je takový, že vyndaváte klíček a auto sebou najednou cukne. Už jsem opravoval tři auta s touto závadou.
Já mám prostě naučeno, že jak otáčím klíčkem v zapalování, tak stojím na spojce.
Z bezpečnostního hlediska je to velice dobrý zvyk. Z technického hlediska tomu nic nebrání. Nemyslím si, že by motor (axiální ložisko) nějak trpěl.
S ohledem na konstrukci spínací skříňky doporučuji mít sešlápnutou spojku i při vyndavání klíčku ze zapalování. Uvnitř spínací skříňky se časem oběhá plastový díl a pak se stává, že při otáčení klíčkem doleva to těsně před polohou pro vyndání klíčku škrtne o kontakt starteru. Výsledek je takový, že vyndaváte klíček a auto sebou najednou cukne. Už jsem opravoval tři auta s touto závadou.
Já mám prostě naučeno, že jak otáčím klíčkem v zapalování, tak stojím na spojce.
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že pro zkušeného řidiče je to jedno, zda se spojkou či nikoliv. Je fakt, že se nestane, že auto poskočí, jelikož je zařazená rychlost. Ovšem třeba náklaďáky se starujou bez spojky, poněvadž spojka nefunguje, když není vzduch.
Vyloženě bez spojky se startovali trabanty, poněvadž ty neměly spojkové ložisko, ale jen uhlíkový kroužek, tím docházelo k menšímu opotřebení kroužku.
Vyloženě bez spojky se startovali trabanty, poněvadž ty neměly spojkové ložisko, ale jen uhlíkový kroužek, tím docházelo k menšímu opotřebení kroužku.
- smrcek
- Kontaktovat uživatele:
Taky to mám tak naučeno. Jakmile startuješ nebo vypínáš motor tak stůj na spojce, alespoň se nebudeš divit co se pak stalo.
A jak napsal Atnarfus - novější auta bez sešlápnutí spojky ani nenastartuješ
A jak napsal Atnarfus - novější auta bez sešlápnutí spojky ani nenastartuješ
- Drahoš
- Kontaktovat uživatele:
Nikdy jsem nepomýšlel na to, že bych startoval bez spojky. Je to zažitý.
Bylo: Škoda Felicia 1.6 MPi http://www.feliciaklub.cz/forum_new/vie ... =16&t=2523
Je: Seat Leon cupra R 1.8T
Je: Seat Leon cupra R 1.8T
- Aspire
- Kontaktovat uživatele:
Při vypínání motoru taky sešlápnout spojku jo? 
Škoda Felicia Safe line Trumf 1.3MPi 50kW 68PS Úpravy jsou zbytečné...
- Maty
- __________________

- Kontaktovat uživatele:
špálnu na spojku ... šáhnu po klíčku ... nastartuju ... nacpu rychlost...jedu -> vždy a všude a v zimě když startuju P205 co stojí venku tak pokud nesešlápnu spojku tak jede díky studenému a tuhému oleji v převodovce dopředu 
Největším problémem všech informací je to, že je nikdo nechce HLEDAT !!!
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
A proč motáte spínací skřínku do vypínání spojky při startu.Ta skřínka nemá nic společného se spojkou. Snadno vyvedu.I kdyby škrtal kontakt o start ,což podle mně není možné,tak pouze mi proběhne napětí do vysouvací cívky startéru.Ta se za takový okamžik nestačí ani zmagnetovat ,natož vysunout. A mačkání spojky---ano při každém startu.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Motám to dohromady proto, že když máš zařazený kvalt, nevyšlápneš spojku a starter při vypínání zapalování zabere, tak to autem cukne.
Tuto konstrukční vadu spínací skříňky ber jako fakt.
Tuto konstrukční vadu spínací skříňky ber jako fakt.
-
big.jedla - FK
Jak můžeš vypínat motor se zařazeným kvaltem??? To jakože dojídíš auto ještě jede a už vypínáš motor?
Jinak teda já většinou dojedu - zabrzdím, šlapnu na spojku, vyřadím, vypnu motor, vypnu kliček, pustim spojku a brzdu... tak nějak v tomhle pořadí ale nikdy jsem o tom neuvažoval, prostě automatika. A startování vždy se spojkou... hlavně u feldy kdy u cizí feldy si nikdy nemůžeš být jistý jestli tam nějaký kvalt je nebo ne
Proto sem úplně nanervy, když třeba mlada startuje bez spojky a já už vidím jak naboříme nějaké auto/sloup/barak
Strašný zlozvyk ale nevytlučeš to nikomu z hlavy.
Jinak teda já většinou dojedu - zabrzdím, šlapnu na spojku, vyřadím, vypnu motor, vypnu kliček, pustim spojku a brzdu... tak nějak v tomhle pořadí ale nikdy jsem o tom neuvažoval, prostě automatika. A startování vždy se spojkou... hlavně u feldy kdy u cizí feldy si nikdy nemůžeš být jistý jestli tam nějaký kvalt je nebo ne
-
nebulus - FK
Keď som kúpil pikap, tak v radení bola taká vôľa, že sa pohľadom a rukou zbežne sotva dalo zistiť či je tam niečo zaradené. Síce vždy štartujem so spojkou, ale keď som ju po naštartovaní pustil v domnení, že je tam neutrál, tak som párkrát poskočil