Hloupí cyklisti

pokec o všem možném i nemožném
Edge20 - FK

Hloupí cyklisti

Příspěvek od Edge20 - FK »

Řeknu Vám, dejte si na ty cyklisty v těch parnech pozor!!!
Moje zkušenost ze včerejšího výborně začínajícího dne se skvělými plány:
Vezl jsem přítelkyni k nám do vesnice, kde se pořádalo ochotnické divadelní představení Sněhurky. V úterý došlo na 1200 diváků, což je absolutní rekord návštěvnosti hned po 1100 divácích na Noci na Karlštějně. Na tomto představení jsem fotil, tak jseme si to nijak neužili, proto jsme se domluvili, že pojedem i ve středu a tady začíná mé středeční story...

Čekám na přítelkyni na odpočívadle u hřbitova, vyrážíme a po 500 metrech následuje 90° levotočivá zatáčka a ještě k tomu strmá. Tuto zatáčku znám, protože je hrozně zrádná a bouráků je tam už dost. Proto si to ženu 30tkou a hned po najetí do zatáčky vidím šíleně rychlého cyklisty co nezvládne brzdící manévr a sklouzně do mého pruhu rovnou pod auto. No řeknu vám, že první šok byl, kdy jsem si přál abych ho hlavně nepřejel, naštěstí jsem srazil jen jeho kolo a on pouze narazil již do zastavenýho auta. Ale byla to taková rána, že se od auta odrazil na bok...
Naštěstí hned po vylezení z auta jsem podle cyklistovýho pohybu ke krajnici zjistil, že to nebude tak vážné. Ciklista měl naštěstí "pouze" pochroumaná žebra, roztrhlou nohu a pár dalších oděrek. Byl jsem překvapený ochotou kolemjedoucích pomocí níchž byla zavolána záchranka a rozmístěn výstražný trojúhelník, mohl jsem se tak věnovat cyklistovi.
Cyklista mě vysvětlil, že nechtěl brzdit za ním jedoucí auta, více jak 90° zatáčku neznal a ještě k tomu, když jel z kopce to nedokázal ubrzdit. Zadní brzda mu nefungovala tak jak má, proto úlekem prudce zabrzdil přední, tím se dostal do smyku a sjel přímo pod kola mého auta. Cyklista neměl helmu a jel bosej!! Proto taky roztrhlá šlapka nohy... Hlavu měl naštěstí bez šrámů a komunikace byla taky bezproblémů.
Uklidnil jsem se potom, co dojela policie a jeden z nich byl můj známý. Potvrdil mě, že je tady viník jasnej, takže můžu být v klidu. Vyšetřování trvalo úmornou hodinu na pečícím slunku! A ještě k tomu otravovali nějací lidé od statistiky nehod! Prý párotázek... 8 listů A4 po obou stranách popsaných!! I policisté říkali, proč si vybrali zrovna nás, asi kvuli tomu, že jsem byl hlášenej jako mladík řídící červenou Felicii :D Ale tyto statistiky jsou podle mě přínosný, protože zkoumají i nedostatky, který by mohly do budoucna takovým srážkám zabránit.
Auto utrpělo prasknutí nárazníku zespodu, rozbitou mlhovkou a pochroumanou registračkou. Takže naštěstí nic vážnýho, policisté odhadli škodu na 5000, a na kolo 20 000! :D To bylo zlomený v rámu... Bylo to kolo s el. pohonem, takový to co pomáhá dokopce... Cyklisty odhaduju na 50 let... Ale rozum teda za ty roky nepobral!

Tak to bude asi tak vše, cobych prozatím řekl k tomuto tématu. A na závěr: jezděte předvídatelně a nijak zbytečně rychle, nikdy nevíte, který blbec nasedne do auta nebo na sedlo kola!! Proto asi slova instruktora autoškoly "Každej cyklista nebo chodec je absolutní blbec".

Obrázek
p@vel

Re: Hloupí cyklisti

Příspěvek od p@vel »

Tak hlavně, že se nikomu nic nestalo, je jasný, že v tomto případě byla chyba na straně cyklisty. Ale pokud toto řekl instruktor autoškoly, tak je blbec on. :puker:
Ono je dobrý vyzkoušet si to i v sedle kola, pak má člověk taky jinej pohled. Sice už na kole moc nejezdím ale byly doby, kdy jsem za rok nějakou tu tisícovku km na kole nalítal a z řada řidičů se k cyklistům nechová moc hezky. Myšky, nedání přednosti, jednou mě zezadu postrčili do křižovatky, párkrát se mi stalo, že mě auto předjíždělo a štrejchlo o mě zrcátkem. Takže za volantem se snažím být k cyklistum maximálně ohleduplný, protože vím moc dobře jaký to na kole je a snažím se nedělat ostatním to, co sám nemám rád.
Edge20 - FK

Však on to myslel tak, že pokud narazím na cyklistu nebo např. děti u silnice, tak zbystřím všechny smysly a dám si bacha. Ono je nepředvídatelný co se stane. Já často nadávám na cyklisty, protože to je hodně nebezpečný pro obě strany, ale potom se uklidním vyčistím hlavu a v klidu si za ním počkám na volnou a přehlednou část úseku. Někde to nejde a zariskuju, ale vždycky maximálně ohleduplně vůči jim.
Nicméně pokud vidim toho cyklistu třeba bez helmy nebo v nevýrazným oblečení nejradši bych ho vytlačil ke krajnici... Pokud chci jezdit několik tisíc km nebo jezdit na frekventovaných silnicích zavedl bych povinně vesty. Ten cyklista se kterým jsem se střetl měl pouze tričko a trenky (spodní prádlo). Takže žádná helma a dokonce bez bot!! Měl teda opravdu štěstí a já taky :? Taky skupinky cyklistu zasebou s velkým odestupem... Ale nejhorší jsou cyklisti suverénní, to jsou ti co jezdí snad závodně a trénují nebo jak bych to měl napsat ti si jezdí polidu uprostřet silnice a prostě je nejde bezpečně předjet :roll: A v neposlední řadě sváteční cyklisté nedostatečně vybaveni, který bych nemilosrdně postihoval... Po cestě do práce ráno pravidelně potkávám řádného cyklistu. Má fosforový vrch oblečení výraznou helkmu dostatečně viditelné osvětlení, prostě dokonale vybaveného cyklistu i do míst s frekventovanými silnicemi, nadelší rovině ho zahlédnu i půl kilometru do předu a mám hromadu času se na něj připravit a neohrozit sebe, ostatní účastníky a především jeho samotnýho.
Ale jsem rád že se nikomu nic nestalo, momentálně píšu ještě s jistou nadsázkou z nepříjemného zážitku a celkem mě toto vyjádření i pomáhá uklidnit svoje "vášně" :mrgreen:
A taky hodně vděčím své přítelkyni, která mě při všem podržela a pověděla mě, že z jejího pohledu jsem všechno zvládl jak nejlíp jsem mohl a toto mě asi nejvíc pomohlo od předsudků jeslti jsem tomu mohl předejít.
Matuhsch
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Matuhsch »

No já zas pravidelně párkrát do týdne potkávám kretény co jezdí na kole po dálnici.... takový vymatlance svět nezažil
Obrázek
Obrázek
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza_t »

Já takřka denně potkávám cyklisty na asi půl kilometru dlouhém úseku, kde se stěží vyhnou dvě auta, natož ještě když jsou tam cyklisti. Z obou stran hustej les, stromy až do silnice, samá zatáčka do který nevidíš. Cyklisti a pěší tam mají zákaz vjezdu/vstupu a mají o objet/obejít po louce okolo. Ale proč by se namáhali, ono to po asfaltu jede líp :evil: Opravdu čekám kdy tam někoho srazím. Několikrát jsem je na to upozorňoval, a ženskou s kočárkem (na takový místo vzít dítě, ta by zasloužila do držky) už jsem konfrontoval celkem nevybíravě. Ale je to málo platný, odjedou z dovolený a přijedou jiný...
Surmi - FK

Příspěvek od Surmi - FK »

Tož rád jezdím na kole a tady v havířově máme kopec "Bludovičák" a můj největší zážitek byl ,když mě navrchu předjel pohřebák(sanitka pro cigány) a já ho v pulce předjel na kole v rychlosti 65km/h :D byl to fofr , naštěstí mám hydraulicke kotoučovky takže to brzdí opravdu krutě,ale i tak je to ohubu zvlášť když si neberu nikdy přilbu.. však to znáte naco přilba,jí je lépe na skříni ;) no a ted víc k věci... doslova nenávidím když v noci ,jdou po cestě lidi třeba 3vedle sebe a ani jeden na sobě nemá nic reflexního, to samé platí i o cyklistech bez odrazek a blikaču.. :hlava:
PetrMPI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PetrMPI »

shrnu to takhle:
Dva cyklisti jedoucí vedle sebe - troubím
Neosvětlený cyklista ve městě - blikám dálkovýma
Neosvětlený cyklista mimo město - blikám a troubím
Cyklista, kterej jede po silnici, ikdyž má vedle stezku - troubím
Cyklista v jednosměrce v protisměru - blikám a jedu tak aby se musel uklidit ze silnice
Cyklista, který nedá přednost - dlooouze troubím

Zkrátka tohle na kole nikdy nedělám. A když mi tohle udělají ostatní tak "trestám" :lol:
p@vel

Příspěvek od p@vel »

To je to nejhorší, co můžeš udělat - troubit. Až se někdo lekne a spadne Ti pod auto, tak jsem zvědavěj co budeš pak žvejkat :evil: :thumbdown:

Asi by si měli cyklisti vycpat kapsy kamenama aby mohli taky trestat :lol:
Vondry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vondry »

Já mám zas takovou zkušenost prázdá silnice najedou cyklista když se ho chystám předjtet vždy auto v proti směru potkám a jelikož v tom okamžiku cyklista uhybá místo ke kraji tak ke středu vozovky následují brzdy. Ale to je spíš smula.

Taky jsem často jezdil na silnici na kole ,ale vždy jsem se nejdříve rozhlédl než jsem vjel do provozu.Ukacoval jsem ,osvětleln atd jak to má být. Pár mě schodilo auto do příkopu zrcátkme nejvíc auta s karavanem s přídavnýma zrcátkama radši jsem jezdil u čáry krajní nejvíc ,ale i tak.

Co se mi nejvíce stává a nebo potkávám od cyklistu :
1. Z vedlejší a chodníku bez rozhlédnutí najednou šup před auto - když mě ohrozý zatroubím
2. Mišky kolem kanálu hodně do středu silnice.
3.Neukazují vubec ( např. cyklista předemnou odboččuji do prava on jede rovně a najednou to sekne do prava a narazí mi do auta :baseball: )
4. Sesedání z kola do vozovky nejvíc duchodci
5.Neosvětlený cyklsita - nevypínám dálkové večer vubec. ( upozorní auta proti nebo za mnou výstražnýma)
Tak nejčastější věci s kteréma se setkávám .
Nejhorší od kraje cyklista a od středu vozovky blázen na motorce ze zadu kam teď ?

U nás teď začali policajti kontrolovat dost cyklisty a motokáře takže dobré .

Ale zas musím pochválit pravidelny a některý cyklisty , helma ,osvětlené kolo ,dost často na rámu ( od zadní osy k sedačce ) nalepený relfexní pruhy a vestu na sobě :thumleft: .Na ruce k vozovce mívají občas blikačku nebo noze a na hlavě čelovku .

Ono kolikrát je lepší i vesta na neosvětleném kole večer než nějaká umírající baterka jen.
Edge20 - FK

Jo jo přesně, ta vesta je výborná, to bych zavedl jako povinnost pro cyklisty co se vydají na frekventovaný silnice. Ale největší ludry jsou fakt ti co "trénují" Jsou snad zvyklí na uzavřený silnice nebo co a jezdijou tu nejvhodnější stopu dáááleko od krajnice, takže jediná možnost jak je bezpečně předjet je vyjet celkově do druhýho pruhu jako bych předjížděl osobák... Kolega jezdí do práce na kole (taky bez helmy), ale zato respektuje všechna ryzika, který se mu můžou stát. To je nejhorší, když si cyklista myslí, že je nejlepší např. zrychlit aby nezdržoval, to není ono potom na to moc myslí a, když potom jede rychleji než sám zvládne, stane se mu to co se stalu mýmu cíli pod kolama... Na to prostě musí mít cyklista nervy a jet defenzivně. Já jsem jel po silnici na kole jednou z kopce a taky jsem jel rychleji a koukl jsem se dozadu jak daleko auto je v tom jsem nechtěně najel do krajnice s velkým kamením a štěrkem a měl sem dost, abych to uřídil a neskončil nazemi nebo dokonce v silnici. Takže na kole na silnici už nikdy!
PetrMPI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PetrMPI »

Tak a už je to tady. Dnes jsem jel na kole a při odbočování doleva mi nedal přednost jeden hňup v Renaultu. Vzal mě nárazníkem, takže já téměř OK a kolo by bylo taky, kdyby mi ho pak svou horlivostí po vyklizení prostoru křižovatky nepřejel. Naštěstí neujel a vše jsme vyřešili nakonec bez papírování s pojišťovnou.
AleScout
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AleScout »

Ty woe, jeste, ze se Ti nic nestalo :!:

Je videt, ze auto s p*cou si muze koupit jen ... :lol:
Odpovědět