Montáž osvětlení kufru?
-
HonzaRez - FK
Montáž osvětlení kufru?
Zdravím, už delší dobu sleduju tohle fórum a koukám, že je tu sposta šikovných lidí. Ale vlastně o co mi jde.
Napadlo mě vylepšit si stropní osvětlení (koupil jsem levné ledky, ale snad to postačí) a teď přemýšlím, co s kufrem. Mám totiž kombi 1,3 LX z roku 97 a nemám v kufru světýlko žádné. Jako zajímavé řešení se jeví instalace druhého stropního světýlka nad zadní sedačky, které by osvětlovalo i kufr. Třípolohový vypínač mi připadá šikovný...
Jenže problém je v tom, že se o to sám nebudu ani pokoušet. Prosím poradíte někoho ve Východních Čechách (HK), kdo by tyhle věci uměl?
Díky moc
Honza
Napadlo mě vylepšit si stropní osvětlení (koupil jsem levné ledky, ale snad to postačí) a teď přemýšlím, co s kufrem. Mám totiž kombi 1,3 LX z roku 97 a nemám v kufru světýlko žádné. Jako zajímavé řešení se jeví instalace druhého stropního světýlka nad zadní sedačky, které by osvětlovalo i kufr. Třípolohový vypínač mi připadá šikovný...
Jenže problém je v tom, že se o to sám nebudu ani pokoušet. Prosím poradíte někoho ve Východních Čechách (HK), kdo by tyhle věci uměl?
Díky moc
Honza
Naposledy upravil(a) Maty dne čtv 05. led 2012 16:10:17, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Téma přesunuto do správné sekce
Důvod: Téma přesunuto do správné sekce
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Re: Montáž osvětlení kufru?
No ale jak tím chceš osvětlit kufr když je tam zadní plato?
Já mám kufr vyřešený 2 lampičkama v plastech přímo v kufru - levé je origo z výroby,pravé jsem dodělával a ještě mám origo stropní světlo z Feldy zabudované v tapecírunku pátých dveří,takže když je otevřu,svítí pěkně dolů.
Já mám kufr vyřešený 2 lampičkama v plastech přímo v kufru - levé je origo z výroby,pravé jsem dodělával a ještě mám origo stropní světlo z Feldy zabudované v tapecírunku pátých dveří,takže když je otevřu,svítí pěkně dolů.
-
HonzaRez - FK
Mno na dekl jsem si vůbec nevzpomněl, a to proto, že jsem ho někam zahodil a vůbec ho s sebou nevozím. Mému způsobu používání kufru ultimativně překáží...
Honza
Honza
-
keenworth - FK
Pokud to světlýlko dáš nad zadní sedačky, tak to stejně nebude žádná hitparáda, kufr to moc neosvítí... Kdybych neměl origo světýlko v kufru, asi bych zkusil nalepit led pásky na ty plasty v kufru, přivedl bych tam +12V a kostru zapojit na zámek kufru, protože takhle nějak je podle mě řešený origo světýlko ( ale můžu se mýlit, nějak moc jsem ho nezkoumal jak funguje).
- RockSolid
- Kontaktovat uživatele:
Nebudeš mít jednodušší koupit ve škodovce origo světlo do kufru?? (stojí do 100Kč) Já to vyřešil takhle + vypínač za 20Kč,prodávají se i přímo s vypínačem.. Na levém plastu v kufru máš "odlitý obdélníček",kam přijde světlo,stačí vyřezat díru a chvíli si pohrát s pilníkem..Budeš to mít jednodušší,než tam dávat stropní světlo,které ti kufr neosvítí 
-
HonzaRez - FK
Díky, nakonec to asi opravdu bude jednodušší. A kromě toho, to zadní osvětlení je spíš taková volovinka.
Takže klasické kufrové světlo vlevo. Vypínač bude určitě užitečný, ale já bych přece jenom radši to automatické rozsvícení s otevřením pátých dveří.
Fakt si na tyhle věci netroufám... Vím, že uspokojení z vlastní zručnosti a námahy je skvělá věc, ale já o tom autě vím prdlajs, jedině to, že když se budu nešikovně hrabat v elektrice, tak to může shořet. Radši bych to měl pojízdné...
A další věc, co mě moc zajímá: strašně se mi líbí panel, který si někteří kutilové udělali místo popelníku a mají v něm teploměr, voltmetr a další docela užitečné věci. Moc rád bych našel někoho, kdo by mi tohle všechno ubastlil...
Honza
Takže klasické kufrové světlo vlevo. Vypínač bude určitě užitečný, ale já bych přece jenom radši to automatické rozsvícení s otevřením pátých dveří.
Fakt si na tyhle věci netroufám... Vím, že uspokojení z vlastní zručnosti a námahy je skvělá věc, ale já o tom autě vím prdlajs, jedině to, že když se budu nešikovně hrabat v elektrice, tak to může shořet. Radši bych to měl pojízdné...
A další věc, co mě moc zajímá: strašně se mi líbí panel, který si někteří kutilové udělali místo popelníku a mají v něm teploměr, voltmetr a další docela užitečné věci. Moc rád bych našel někoho, kdo by mi tohle všechno ubastlil...
Honza
- RockSolid
- Kontaktovat uživatele:
Ono to už je jedno,jestli si ten vypínač napojíš vedle světla,nebo do toho zámku,princip zapojení bude prakticky stejný..Ale musíš mít ten zámek,který má v sobě vypínač,na obyčejný to bude problém http://www.autodilyvavrova.eu/index.php ... pathway=43
-
HonzaRez - FK
Zkusím se zeptat ve tady bazáru, třeba by se někdo našel, kdo tyhle věci dělá...
- RockSolid
- Kontaktovat uživatele:
To spíš v klubovém servisu 
- emilio52
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
měl jsem to taky ale dodělal jsem u světla vypínač abych mohl nechávat u kufru otevřený dveře (v garáži) a nesálo mě to baterku .HonzaRez píše: ale já bych přece jenom radši to automatické rozsvícení s otevřením pátých dveří.
něco pro inspiraci
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... =75&t=1726
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda

-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
jestli nemáš spínač v zámku , můžeš ho třeba dát dole u oka zámku , já jsem dal dveřní spínač do obložení sloupku (pak udělám foto)
-
HonzaRez - FK
No vypadá to jako zajímavá věc, kdybych se stal členem. Pouvažuju o tom.RockSolid píše:To spíš v klubovém servisu
-
vjost - FK
No pánové. Tak jsem to nevydržel a koupil jsem si jedno světlo s vypínačem. Kostru vezmu ze zadních světel a šťávu přivedu nejspíš ze předu. Ale kdyby náhodou někdo věděl o něčem vzadu nebo kdyby se někdo podělil o svůj výtvor, tak by se nezlobil
Předem veliké Ď
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
koukám že máš r97 , koukni u levého zad světla jakou máš svorkovnici na 5té dveře jestli je 6pinová nebo 8mi pinová
-
vjost - FK
Mám rok 95, jestli to pomůže
Jinak je to 6pinový konektor, z čehož usuzuji, že 8pinový by byl lepší
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
jo , promiň , nevím proč jsem myslel že jsi to již zjišťoval dříve ,
tyhle starý tam měli připojený světlo k obrysovkám , když svítili bylo možno zapnout osvětlení kufru ,
jinak si natáhni kabel podle prahu pod plast , nebo si sežeň tenhle boční svazek z novějšího vozu , ale vepředu to stejně musíš připojit a vyndat i sedačky kvůli dveřním spínačům a čerpadlu
tyhle starý tam měli připojený světlo k obrysovkám , když svítili bylo možno zapnout osvětlení kufru ,
jinak si natáhni kabel podle prahu pod plast , nebo si sežeň tenhle boční svazek z novějšího vozu , ale vepředu to stejně musíš připojit a vyndat i sedačky kvůli dveřním spínačům a čerpadlu
-
vjost - FK
Já jsem přemýšlel, žebych si natáhnul šťávu z vypínače světel. Resp. tak, aby to bylo nezávislé, tzn., že bych musel napojit kabel ještě před vypínač, aby tím šel proud nezávisle na sepnutém/vypnutém spínači. Protože mám stejně světlo s vypínačem. Šlo by to tak? Nebo je v tom nějaký větší háček? 
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
natáhni ho spíš k zapalovači , nebo až do pojistkovky , (ve svorkovnicích jsou volná místa , to by jme domluvili)
-
vjost - FK
Taky řešení
Ale radši to natáhnu do pojistkovky....Přecejen v zapalovač nemám takovou důvěru a bylo by to asi i pracnější 
Nevím,chlapci,nad čím tak moc přemýšlíte.Zapoj osv.kufru od zadní parkovačky přes vypínač a budeš mít jistotu, že nenecháš v kufru rozsvíceno (a nevybije to baterky).Pokud ovšem nezapomeneš zhasnout parkovačky.
-
vjost - FK
franci13: Já právě řeším to, abych si vlezl večer do kufru, zapnul si vypínačem světlo a nemusel jít rozsvěcet světlo dopředu. Toho, že svítím si snad všimnu, až budu zavírat kufr 
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
já to taky mám zatím přes parkovačky , a dost mi to nevyhovuje , též budu předělávat , vyměním svazek , dám zámek 5tých dveří s spínačem , jináč jsem dal dveřní spínač do zadního plastu sloupku ,
-
vjost - FK
Šťáva přivedena ze zapalovače. Jednoduché a prosté. Povolit volant, vyndat budíky, vyndat popelník, vysunout napájení zapalovače, propojit kabel s kabeláží zapalovače, táhnout s hlavním svazkem ke dveřím, protáhnout kabel až do kufru pod prahy, nacvaknout svorky a zem vzít ze šroubu u zadních světel. Hezky všechno přimontovat a vrátit tak jak bylo a svítíme. Práce na půl hodinky a bez šťourání v pojistkách. Beztak je zapalovač a osvětlení ve stejném okruhu, takže jen ušetíme kabely na jiné vylomeniny.
Jak ,,jednoduché".

- Maty
- __________________

- Kontaktovat uživatele:
Přitom by stačilo zatáhnou za zásuvku vytáhnout ho ven
Kabel připájet a pak to nacpat někam pod palubkou ... když to chceš dělat jednoduše 
Největším problémem všech informací je to, že je nikdo nechce HLEDAT !!!
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
-
vjost - FK
To je právě ten problém, alespoň u mě. Zásuvka mi nešla vystrčit, takže toto byla jediná volba a co jsem koukal na ten kabel, tak už někdo asi štrachal, protože byl obtočenej kolem dalšího kabelu a to bych asi stejně nevyndal kvůli délce. Ale stále lepší, než z pojistkovky. Každopádně, když to chci udělat pořádně, tak připevním kabel k hlavnímu svazku, aby mi nikde neplande a k tomu se ze spod doopravdy nedostanu.
Myslím si, že nejjednodušší je vytáhnout kabel z releové desky, vývod 30A nebo 30B. V prvním případě kabelové oko, v druhém faston 10mm. Do kablíku vložit pojistkový držák a odpovídající pojistku (7,5A - 15A). Kabel pak protáhnout pravou stranou vozidla dozadu a zásuvku umístnit třeba na pravé straně. Nebo pokud jste "leváci" tak dále pod spodní hranou kufru na levou stranu. Táhnul jsem tak napájení pro odskok a bylo to celkem rychlé.
-
vjost - FK
Montáž je dost jednoduchá, protože ty prahy jsou jen nacvaklé s tím naprosto souhlasím a všechno jde rychle vyndat a zase vrátit. Ovšem osobně jsem se pro zapalovač rozhodl z toho důvodu, že pojistku řešit nemusím a v manuálu k autu píšou, že vnitřní osvětlení, zapalovač a spol, jsou na jednom okruhu, který je neustále napájen, takže nemusím řešit rozsvěcení světel, strkání klíčku do zapalování a podobně. Proto jsem se rohodl pro toto řešení. Samozdřejmě, že někomu to nemusí vyhovovat, tak si to protáhne jinak, ale je to pohoda si přijít večer k autu a konečně něco vidět 
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne ned 24. čer 2012 13:02:24, celkem upraveno 1 x.
Chybička se vloudila ... až teď jsem si všimnul, že se jedná o zapojení lampičky do kufru. Já řešil zásuvku v kufru.
Pokud se jedná o světýlko, tak je to ještě jednodušší. Navíc je možné několik variant pro rozsvícení. Vypínač na lampičce, nebo využít dveřní spínače. Většinou jsou propojeny se spínačem v pátých dveřích. Dále možnost volby, aby to svítilo jenom při rozsvícených světlech, nebo vždy při otevřeném kufru bez ohledu na svícení.
Pokud se jedná o světýlko, tak je to ještě jednodušší. Navíc je možné několik variant pro rozsvícení. Vypínač na lampičce, nebo využít dveřní spínače. Většinou jsou propojeny se spínačem v pátých dveřích. Dále možnost volby, aby to svítilo jenom při rozsvícených světlech, nebo vždy při otevřeném kufru bez ohledu na svícení.
Zdravím, jak poznám, že mám vypínač v zámku na kufru? musí an něm být ten konektor asi, že? Mám v něm natžený lanko na otevírání od řidiče, to je tak vše, co z hlavy vím
Kdyžtak pls hoďte link na to světýlko někdo prosím a popř na vypínač, kdybych ho neměl v zámku.
Díky
Díky
- emilio52
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Něco málo je i tady http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... =75&t=1726
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 75#p228475
jestli máš svěllo v kufru tak s největší pravděpodobností máš v zámku i vypínač. Funkčnost vypínače ověříš vložením třeba šroubováku do zámku a světlo by mělo zhasnout .
A u starších feld světlo v kufru svítilo jen při zapnutých světlech .
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 75#p228475
jestli máš svěllo v kufru tak s největší pravděpodobností máš v zámku i vypínač. Funkčnost vypínače ověříš vložením třeba šroubováku do zámku a světlo by mělo zhasnout .
A u starších feld světlo v kufru svítilo jen při zapnutých světlech .
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda

světlo tam nemám, jinka bych se neptal
Zaujal mně ten LED pásek, to si myslím, že je o hodn lepší než nějaký žárovky... Akorát víte někdo z hlavy, kolik tam bude ampérů? 
ten 5cm modul bere cca 60 mA
no a v autě bude kolik? To asi na přímo napojit nepůjde bych řekl, že?
V aute mas minimalne takovych 350 A.
A ted vazne, pokud chces znat hodnotu odporu, musis nam jeste rict, na jake napeti dany pasek je...
I am a signature virus. Please help me spread by copying me into your signature.
- 00Inferno00
- Kontaktovat uživatele:
Napojil bych ho přes stabilizátor s odpovídající zatížitelností 
VW Golf IV 1.9TDI PD ARL 192PS 401Nm powered by TDIfun, EGR-off, TT puky, Strongflex dogboneVici píše:...ARL je král mezi TDI na platformě G4...
VW Passat Variant B8 2.0TDI Dynaudio
jednoznačně seženu na 12V. Ale nevím, jaký ty pásky mají Ampéry a co bude k tomu popř. ještě potřeba za odpory atd. Těmto drobotinám až tak nerozumím...A co vím, tak 350A má baterka při hodně velkým zkratu a ne někde u světla z jednoho drátu nebo ne?
ty pasky jsou na 12v mam jich po aute spoustu napojeny na primo pres vynace a ani jeden neodesel
Jasne, pokud jsou delane na 12 V, tak predradneho odporu netreba. Pak uz jde jen o to, jak jim bude dlouhodobe vyhovovat dejme tomu 14 V... Pokud to ma straca vyzkousene, nemel by byt problem...
I am a signature virus. Please help me spread by copying me into your signature.
mam snimi uz dlouho podsvicene budíky a pohoda i pri celodenim svicení
-
Elvis0910
- Kontaktovat uživatele:
ak su tie pasiky robene na 12V ! tak neznamena ze vydrzia 14V! istu dobu anovydrzia ale po case zacnu blikat a potom ptrestanu svietit uplne. Takze rozhodne predradny odportam odporucamdat staci nieco malicke jak budes dava jeden 5cm s 3ledkami tak ti tam stacidat nejakych 100ohm.
Naposledy upravil(a) Elvis0910 dne pon 18. čer 2012 6:59:02, celkem upraveno 1 x.
vydrží to kamos je ma uz 2 roky a v pohodě
- Maty
- __________________

- Kontaktovat uživatele:
V autě to mam už nějakou dobu a naprosto bez problémů napojeno přímo místo světla a bez problémů 
Největším problémem všech informací je to, že je nikdo nechce HLEDAT !!!
Maty, taky si myslím, že je to bez problémů. Při vytočeném motoru na 5000 otáček moc do kufru nechodím ...
Pokud má někdo obavy, tak se dá s výhodou využít následující dioda pro omezení proudu:
http://www.soselectronic.cz/?str=940
dá se koupit třeba tady:
http://www.ges.cz/cz/cl20m45-GES0491350 ... listType=1
Je jedno, jestli zapojíte jednu, dvě, nebo tři LED diody do série. Pořád poteče proud cca 20mA. Pokud je potřeba vyšší proud, dají se řadit paralelne. A napětí může dosáhnout až 45V.
Pokud má někdo obavy, tak se dá s výhodou využít následující dioda pro omezení proudu:
http://www.soselectronic.cz/?str=940
dá se koupit třeba tady:
http://www.ges.cz/cz/cl20m45-GES0491350 ... listType=1
Je jedno, jestli zapojíte jednu, dvě, nebo tři LED diody do série. Pořád poteče proud cca 20mA. Pokud je potřeba vyšší proud, dají se řadit paralelne. A napětí může dosáhnout až 45V.
no takže vidím, že intuice mě nezklamala. já mám pásek tento.
http://easylink.hafele.com/is-bin/inter ... /bk_33.pdf
Je možnost ho krátit po 5cm. Do toho kufru bude 5cm na každou stranu stačit ne? na těch 5cm jsou 3 diody
http://easylink.hafele.com/is-bin/inter ... /bk_33.pdf
Je možnost ho krátit po 5cm. Do toho kufru bude 5cm na každou stranu stačit ne? na těch 5cm jsou 3 diody
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
pěkný fotky ale když na ně kliknu tak p..u vídím , ještě že jsem měl lupu
tenhle zámek je se spínačem , drát je v 8pinové svorkovnici tedy pokud je do tý svorkovnice zámku ve dveřích zapojená kabeláž
máš krátkou nebo kombíka ?
tenhle zámek je se spínačem , drát je v 8pinové svorkovnici tedy pokud je do tý svorkovnice zámku ve dveřích zapojená kabeláž
máš krátkou nebo kombíka ?
mám kombíka.Jjinak fotky jsou na ho*no, ale já je nedělal, to mi poslal prodávající, kterej ten záměk prodává... Na autě jsem dával centrál an dveře, ale nemám to navedený do kufru, takže to budu muset udělat. koncovky a nějaký kabely najdu nebo pokoupím. Ale nevím, jestli ta moje řj na centrál to bude zvládat. Matně mám pocit, jestli jich není víc druhů-pro5 nebo pro 5 dveří? A navíc když to všechno tak gómu, tak má cenu na kufru centrál? Mám na mysli krádeže za jízdy atd... Jak to máte ošetřeno, extra vypínač na zamčení
chci to udělat zaráz s těma diodama
.. teďka nic negómej, val na prýgl hodit čučku na betelné koc, pár škopků, sem tam válec.
Jestli máš dálku s volným kanálem, je lepší odskok. Najdeš tady na fóru hodně informací ...
Jestli máš dálku s volným kanálem, je lepší odskok. Najdeš tady na fóru hodně informací ...