Lambda sondA

MPi 1AV
AEE
Návštěvník

Lambda sondA

Příspěvek od Návštěvník »

CHLAPY POTREBUJU RADU JE STEJNA LAMBDA SONDA U 1,3mpi JAKO U 1,6MPI?
Vici
Kontaktovat uživatele:

Re: Lambda sondA

Příspěvek od Vici »

jo. bosch LSH25
O1 Combi ASZ 204PS/461Nm, Galaxy AUY 149PS/368Nm, Sharan AUY 4motion série, Favorit Silver Line 50kW
PavelZ - FK

Příspěvek od PavelZ - FK »

možná přihlouplý dotaz, ale nechá se nějak poznat, že je třeba čas vyměnit lambdu? Mám najeto skoro 150.000 a je tam pořád původní.
tgfh - FK

Příspěvek od tgfh - FK »

PavelZ píše:možná přihlouplý dotaz, ale nechá se nějak poznat, že je třeba čas vyměnit lambdu? Mám najeto skoro 150.000 a je tam pořád původní.
Lambda se vyměňuje až začne blbnout nebo odejde.
Špatnou lambdu poznáš na VAGu, protože jednotka vypisuje chybu.
Špatná lambda se dá taky pozorovat zhoršením jízdních vlastností - nestabilní volnoběh, víc to žere, méně jede apod.
Josh123456 - FK

Příspěvek od Josh123456 - FK »

Ahoj, mám na vás dotaz, jelikož mi diagnsotika v paměti závad hodila chybu: Lamda sonda-zkrat na plus, tak jsem to začal řešit. Nejdříve jsem to smáznul, zkusil akční členy, adaptaci, a pak samotné základní nastavení... Po dvouch dnech ježdění jsem zkusil znovu vag a ta samá chyba... Takže jsem odpojil lambdu u druhé felis 1,6 a mezi piny konetkoru lamdy 1 a 3 mi lezly hodnoty cca 0,5;0,6;0,8 V, což je dobré a pak jsem zkusil toto samé u své felis a hodnoty žádné. Zkusil jsem i proměřovat vyhřívání lambdy a i samotný přívod do svorkovnice lamdy (samice), kde min. 11V dle uživ. příručky bylo toto zadáno mi odpovídalo.
Takže jsem se chtěl zeptat, zda máte někdo zkušenost s touto chybou a nebo, jestli je jasně lambda v háji, což asi je, ale tak pro jistotu se ptám :-) ?
Díky
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Když z ní neleze žádné napětí, tak je lambda pravděpodobně v háji.
Josh123456 - FK

No, když jí odpojím u otcovo felis 1,6, tak mezi piny 1 a 3 těmato jedinýma pinama z těch čtyř se pohybuje napětí 0,2-0,8, ale rozsah mám v 200mV, ale ta funguje dobře, tak jsem to udělal to samý u své a tam se neukazovalo vůbec nic... Takže asi je v tahu. Někde je asi uvnitř rozpadlá či prošlehlá. No dneska to zkusim ještě jednou...
Díky
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Já když jsem jí měl v háji, tak jsem na ní měřil tak 0-0.2V. Když jsem zkoušel motor tůrovat, tak to sem tam vylítlo na 0.8, ale hned zase dolu na nulu.
Auto žralo, motor v zátěži hrubě hučel a i zahřáté to drželo volnoběh tak 800 otáček. Řídící jednotka samozřejmě trvale v nouzáku.
Josh123456 - FK

jj to samý i mě- ve větších otáčkách má takový dunivý zvu=nemohoucí. Jinak nevíš náhodou které piny na lambdě si měřil?
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Já to měřím rovnou na řídící jednotce. Když mrkneš na schema, tak najdeš které piny to jsou. Napíchnu špendlíkama dráty a měřím.
Když by jsi to chtěl měřit přímo na kabelu od lambdy, tak jsou tam dva silnější dráty (myslím šedé) na vyhřívání a dva slabší (bílý a černý) a mezi nima je signálové napětí. Musí se to měřit mezi těma drátama, ne např. proti zemi.
lukydm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lukydm »

Môze sa stat,ze ak nefunguje Lambda,tak mozu klepat(zvonit) ventile?Mne motor strasne klepe a neviem si rady.Moze aj ona mat vplyv na nastaveni predstihu zazihu?
Felicia Combi 1.6M-E 69kW 1998 Re-born
Felicia FUN 1.6MPi 55kW 1999 "Auto které má na silnici úspěch"
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 48#p418448
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Lambda pošle řídící jednotku do nouzového režimu a co se pak děje to ví asi jenom programátor té jednotky.
Celkem nic ale nebrání tomu, aby regulace předstihu dál fungovala.
Josh123456 - FK

Mám do dneška najeto na malém počítadle asi 345 km od plné nádrže a ručičku mám na kraji červeného pole rafičky :? tz, že tak max 400-420 km s tím najedu a to je o 100km míň, než když to šlapalo normálně, jak mělo :evil: , takže je to každopádně divný .. :( no uvidíme zejtra až jí vyměním...
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Mě to žralo s vadnou lambdou 10 litrů při jízdě mimo město.
Josh123456 - FK

tak já jsem na tom asi podobně v tuto chvíli.... Mrcha. :)
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Jenom pro zajímavost, kolik ti motor bere oleje?
Já mám podezření, že zdechla díky tomu, že to bere tak 0.3 litru na tisíc.
Josh123456 - FK

olej nebere nic, ale měnil jsem olej a dal jsem cca ten olej 2mm omylem nad max rysku...
Se tam schválně podívám, kolik je tam oleje teď
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Ono to tim asi nebude.
Pořád je to 70 litrů benzínu a 0.3 litru oleje, to nemůže být ani znát.
Josh123456 - FK

No a koukal jsem na odvětrávací hadici z kliky a tak je taky čistá jako fík-to jen tak náhodou..
Motor nic nežere. Asi lambda je fakt ko, jak se mi delší dobu kousek po kousku rozpadával uvnitř ten poslední díl výfuku, až pak se ucpal úplně a já jel na ucpanej cca 15km dom. No uvidíme. Dneska dám lambdu a pak, když to nebude ok, tak budu to řešit dál.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Jestli byla lambda úplně v háji, tak je řídící jednotka v nozáku a tak asi musíš na diagnostiku a nechat vymazat paměť závad. Pravděpodobně se řídící jednotka z nouzáku sama nevyhrabe.
Josh123456 - FK

to já si udělám to zákl. nastavení
Josh123456 - FK

Tak snad vyřešeno. Motor běží už tak, jak má a uvidíme, jak to za čas bude se závadama .. Jinak díky ;) :)
robin1 - FK

Re: Lambda sonda

Příspěvek od robin1 - FK »

Nemáte niekto odsledované, po akej dlhej dobe od naštartovania studeného motora nabehne lambda regulácia?
Pozeral som si priebehy vo VAG-Scope. Pri úplne vychladenom motore mi lambda nabehne cca po 3-4 minutách jazdy, keď sa motor zohreje na 60°C. Podľa toho, čo som čítal, lambda by mala nabehnúť skôr.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Podle mého praktického měření je to tak 15s od nastartování studeného motoru při běhu na volnoběh.
Přeměř vyhřívání lambdy. Vypadá to, že nefunguje a lambda se zahřeje až od výfukových plynů.
robin1 - FK

Za 15s ti začne na lambde kolísať napätie medzi cca 0,1 a 0,9V?
Mne za nejakých 30s po štarte vystúpa napätie na lambde z 0 na 0,8V. Na tejto úrovni to ostáva spomínané 3-4 minúty a až potom sa začne regulácia.
TLukes - FK

Příspěvek od TLukes - FK »

Já mám to samé, zkusím přeměřit vyhřívaní
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

15s odhaduju. Možná je to 20s. Určitě ne několik minut.
Za těch 15-20s se zvedne napětí na lambdě. Jestli začne lítat nebo ne, to ti neřeknu. Když jsem jí měl v háji, tak se napětí nezvedlo ani za půl hodiny. Pořád to ukazovalo nulacelánulanic.

Taky je rozdíl v tom, že já jsem to řešil při jiných teplotách než teď panují. Když je teď kolem nuly, tak řídící jednotka obohacuje směs delší dobu a asi i víc, než v létě.
robin1 - FK

Ten čas zdvihnutia napätia na lambde mám približne taký ako ty.
Myslím si, že nábeh regulácie (kolísania) lambdy spúšťa riadiaca jednotka. Asi na základe teploty vody.
Na jednom diagnostickom portáli testovali lambdu a regulácia nabehla za 1,5min. Pri akej vonkajšej teplote to bolo neviem. Motor bol 1,3MPi.

Dnes som testoval to vyhrievanie. Mám ho funkčné. Meral som prúd vyhrievacím okruhom. Po naštartovaní motora bol cca 4A a rýchlo klesal, až sa po pár desiatok sekúnd ustálil na 1,5A. Táto hodnota je správna, namerali ju aj v tom spomínanom teste sondy.
Skúšal som aj prerušiť vyhrievanie. Napätie na lambde sa ani po 4 minútach jazdy skoro vôbec nezdvihlo (cca 0,2V). Do pamäte závad sa logicky zapísala chyba 00525 Lambda sonda - signál príliš malý.

Bolo by dobré, ak by sa niekomu chcelo, odmerať ten čas nábehu regulácie. Vo VAGu sa to dá pekne odsledovať.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Jestli se ti zvedne napětí, tak lambda pracuje jak má. To že napětí nezačne lítat už je záležitost řídící jednotky. Než se motor trochu zahřeje, tak prostě jede na bohatou směs.

Lambda hlásí bohatou směs a to považuju za důkaz její funkčnosti.
ksad

Příspěvek od ksad »

Zdravím pánové. Tak mou vadou je toto- Motor mi občas za studena zůstane viset na 2000ot a tak podobně. na 4 a 5 ryschlostní stupen mi to v tahu zní tak jako traktorově, spíše jako starý vykřápaný ropák. ale jen když mám otáčky tak cca pod 2000ot. Byl jsem dvakrát na vagu a v chybové paměti bylo vždy lambda sonda- příliš slabý signál, a jěště bych řekl že pozoruji zvýšení spotřeby. Mám druhou klapku, čidlo teploty a ani to sekání otáček a ani spotřebu to nevyřešilo takže je to asi lambda. Nevím zda koupit bosch (tuším LSH25) nebo jsem někde viděl i od značky DELPHI atd... Dík za reakce
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Vysoký volnoběh je za mrazu skoro vlastnost těhle motorů. Dělá to docela běžně (některý motor to dělá, některý ne, asi to bude o verzi řídící jednotka). Stačí když nastartuješ a jedeš kousek s lehkým plynem, tak aby jsi nepřesáhl ty 2000 otáček. Pak když vyšlápneš spojku, tak máš volnoběh 2000. Stačí přidat plyn a ono to spadne dolu na normálních tisíc a fous.

Hrubý zvuk při zátěži by problém s lambdou naznačoval. Jakou nejlépe koupit netuším.
robin1 - FK

Moje auto tiež trpí touto vlastnosťou :) Myslel som si, že sú pošahané mapy v rj. Tak som ju vymenil za inú, no problém ostal. Netuším, čím by to mohlo byť. Riadiacu jednotku mám AG.
ksad

Příspěvek od ksad »

A ještě se mi někdy stane když jedu třeba přes obec na petku a držím kolem 1500ot tak mi to chvílema zůstane na těchto otáčkách viset takže to mám v podstatě felu s tempomatem.
lukydm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lukydm »

hruby zvuk mam aj ja...zmena nastala, ked som sa zacal hrat s predsithom - otacanim rozdelovaca :scratch:
Felicia Combi 1.6M-E 69kW 1998 Re-born
Felicia FUN 1.6MPi 55kW 1999 "Auto které má na silnici úspěch"
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 48#p418448
Hudo - FK

Příspěvek od Hudo - FK »

Mne ostávali visieť otáčky, keď som mal ojazdené potenciometre klapky :oops: . Robí to aj snímač teploty chl. kvapaliny :roll: . Keďže máš vymenenú klapku a chybu lambdy, tak vymeň najprv lambdu, vymaž adaptačné hodnoty pri 90°C a urob základné nastavenie klapky :shock: . Potom to celé vypni, nechaj vychladnúť, znova naštartuj a sleduj, ako stúpa teplota motora v RJ ( VAG ). /Snímač sa najlepšie overuje multimetrom a presným teplomerom podľa grafu z príručky :pale: /. Ten zvuk môže byť spôsobený lambdou, predstihom, dierou vo výfuku ...urob najprv tú lambdu, poriadne ten motor vytoč ( 3500-4500ot ) a mohlo by to byť OK :scratch: . Prečo jazdíš pod 2000 ot :?: , prevodovka má aj trojku a s ňou máš pri 2500 ot. rýchlosť 50-55 km/h - tak akurát cez obec ;) . Keď budeš využívať rozsah 2200 - 3700 ot. RJ si na to zvykne a motor bude pružnejší :thumleft:
PavelZ

Příspěvek od PavelZ »

chtěl bych se zeptat, proč Felicie nemají na přístrojové desce kontrolku emisí (symbol motoru) jako mají třeba Fabie, vždyť Felicie už také mají lambda sondu, tak proč tu kontrolku emisí nemají? Kdyby tu kontrolku měly, určitě by bylo jednodušší poznat vadnou lambda sondu podle rozsvícení té kontrolky. Proč u Felicie chybí i kontrolka EPC? Díky za odpověď
Martas085 - FK

Příspěvek od Martas085 - FK »

že by proto,protože filetky jsou starší auta? a nikdo na to nemysle? :D i fanuši mají lambdy ;) adaptivní tempomat taky nemáme :D
Vasek

Příspěvek od Vasek »

třeba proto, že ještě nemusely splňovat standardy EOBD a do tý doby kontrolka chyby motoru (uložený závady v paměti) nebyla v Evropě povinná. Komunikační protokol felicií je sice založen na nějaký český (možná evropský) normě, která vychází z amerického standardu OBDII (kterej tu kontrolku měl), ale u nás povinost mít "kontolku motoru" ještě nebyla. Ta přišla až s EOBD v roce 2001 pro benzínový, respektivě v roce 2003 pro dieslový motory. A mimochodem, rozsvícená kontrolka motoru neznamená poruchu na lambda sondě, ale uloženou chybu v paměti závad něčeho, co má vliv na emise (případně chybu důležitého zařízení v autě)
škoda 791.136M 4/99
každý auto jede rychle, jenom záleží kolik mu dáte napapat ;-)
PavelZ

Příspěvek od PavelZ »

kdysi jsem jel ve Fabii 1,9 TDi PD 74 kW z roku 2006 a ta kontrolku chyby motoru ještě neměla a přitom u dieselových motorů byla kontrolka povinná od roku 2003, jak je uvedeno v příspěvku výše. Měly tyto motory u Fabie tu kontrolku chyby motoru? Pokud ji měly, tak u té, se kterou jsem jel, asi nebyla funkční
Vasek

Příspěvek od Vasek »

všechny Fabie, ve kterých jsem kdy tuhle kontrolku hledal, tak tam vždy byla.
škoda 791.136M 4/99
každý auto jede rychle, jenom záleží kolik mu dáte napapat ;-)
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Také nechápu proč tam kontrolku nedali, když i Favorit BMM jí měl. Naštěstí dnes už je natolik snadno dostupná diagnostika, že se bez kontrolky obejdeme.
redroker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od redroker »

Zkazím něco,když do 1.6 dám tuto lambdu?:http://www.cc-autodily.cz/sonda-kysliko ... el=FELICIA
redroker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od redroker »

Může správnou činnost lambdy něco ovlivnit?Měnil jsem svíčky a byly všechny šedivý až do růžova,což bych tipnul na chudou směs.Lambda byla měněna před necelými 3 lety.Budu jí měnit,ale zajímalo by mně,jestli je na něčem závislá,pro správnou funkci,abych hledal problém jinde.
Matuhsch
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Matuhsch »

a jakou by podle tebe mely mít barvu? v chytrých knihách píšou ze cihlové červenou ne ?
Obrázek
Obrázek
redroker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od redroker »

Prostě popisuju fakt, svíčka je do šediva s oranžovým nádechem.Taky může být od oleje,tak se ptát nebudu a vím,kde je problém.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Normálně jsou šedé. Lehce do cihlova bych neřešil. Ona se ta barva dost přeceňuje. Hlavně když nejsou černé, napečené, zdeformované...
redroker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od redroker »

Máte někdo zkušenosti s výrobcem lambd BEGAR FRANCAIS ?

...asi ne :o
Odpovědět