Par dotazu k motoru 1,9D

AEF
Návštěvník

Par dotazu k motoru 1,9D

Příspěvek od Návštěvník »

Zdravim vsechny traktoristy :) Mam par dotazu.

1) pri startu a chcipani motoru se auto vzdycky cele pomerne silne otrese, vim ze ten motor ma trochu jinou hmotu nez benzinova 1.3, ale stejne.. Dela vam to taky? Je to normalni? A dale - startujete s vyslapnutou spojkou, nebo "jen" se zarazenym neutralem?

2) obcas, zejmena pri startech rano s prochladlym motorem, blbne raficka otackomeru - pri volnobehu ukazuje jen tesne nad 0, misto obvyklych cca 900 otacek. Nekdy staci do raficky tuknout pres kryci pruhledny plast prstem a vyskoci kam ma = jakoby o ten plast byla jen zasekla, jindy se to ani tim nespravi, pri seslapnuti plynu reaguje a ukazuje spravne hodnoty, ale jak se sunda noha z plynu, zase spadne k te nule. Prestane to blbnout az po cca 3km jizdy. Tusi nekdo cim to je?

3) kazim neco tim, ze kdyz se nerozsviti kontrolka zhaveni, vratim klicek zpet do klidu a znova do zhavici polohy (to se vetsinou uz kontrolka zhaveni rozsviti, pokud ani na podruhe / potreti ne, holt startuju cca 5s tocenim starteru) ?

4) tusi nekdo kolik je rezerva u nadrze (kolik zbyva v nadrzi kdyz zacne problikavat, popr. kdyz zacne stabilne svitit hladove oko)?
Dost me prekvapilo, kdyz jsem s hladovym okem ujel sotva 15-20km k nejblizsi pumpe a do nadrze se vlezlo 39l, pri 42l nadrzi tam tedy byly posledni 3 litry a z toho tipuju 2l jsou nevycerpatelny objem... ne?

5) prumernou spotrebu za prvnich par nadrzi mam (s lehkou nohou, i kdyz rezervy jsou vzdy, ze:)) cca 5,1 l /100km mix dalnice a okresky (2-4 lidi a bagly) a cca 5,5 l /100km ve meste (1-2 lidi). Maximalka na dalnici 145 tachometrovych a vic ani tuk :( Jak jste na tom vy?

Diky predem za objektivni odpovedi k veci.
Vici
Kontaktovat uživatele:

Re: Par dotazu k motoru 1,9D

Příspěvek od Vici »

1/ podle me je to ok

2/ velmi pravdepodobne spatny kontakt mezi budikem otackomeru a tistenym spojem pristrojove desky

3/ je to ok

4/ nadrz naftaka je na 47l

5/ slusna spotreba... a o moc rychleji to asi nepojede
O1 Combi ASZ 204PS/461Nm, Galaxy AUY 149PS/368Nm, Sharan AUY 4motion série, Favorit Silver Line 50kW
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

1) Tyhle diesely se dost třepou při startu a hlavně při doběhu, to je celkem dost prda. Zlepšit to jde silentbloky reakční vzpěry.

2) Neporadím, otáčkoměr nemám

3) Nic nekazíš, ba právě naopak. Tahle situace se ti určitě stává hlavně když přijdeš k autu, nastoupíš a pak to takhle udělá. To je zapříčiněno tím, že felda žhaví už po otevření dveří a tím pádem už máš vlastně předžhaveno a motoru už to stačí celkem. Když klíček zase vrátíš a nažhavíš ještě jednou, tak mu jen dopřeješ klidnější teplejší start.

4) Nádrž je 47 litrů a z toho rezerva nějakých 6,5l.

5) spotřeba tohohle auta je hodně na zatížení a jde na něm strašně poznat v kolika lidech a jakou trasu jedeš. Ten motor je přece jen moc slabej a jde to hold poznat. Kolem pěti litrů je to v pohodě. Já motor rozhodně nešetřím a jezdím v rozmezí 4,5-6litrů podle dlouhodobých měření (měřím přesně každý týden).
Ta rychost je teda nic moc, já jezdím většinou ve čtyřech lidech a na dálnici podle tachometru klidn 170 a víc. (podle gps samozřejmě o něco méně, protože to proměřuje) Těch 145 je dost bída, to je taková běžná cestovní rychlost po dálnici když se člověk loudá. Možná by pomohlo trochu odlehčit motoru, tedy klasické úpravy jako oddělání trumpetek v sání, vypnutí egr, vyndání restriktoru a podobné úpravy co aspoň trochu tohle auto oživí.
Návštěvník

Diky za odpovedi.

3) o tom "zhaveni dvermi" vim. Myslej jsem to tak, jestli se tim nejak zbytecne nenici ty zhavici svicky apod..
Diablo - FK

Příspěvek od Diablo - FK »

Ano vyndej trumpetky, egra a restriktor a uvidis, ted planuji naporove sani, takze treba nejaky konicky jeste nabereme ;)
smazany clen - FK

S tou maximálkou jsem na tom stejně,145km/h a víc ani ťuk,mám vyřazený EGR,trumpetky pryč i restriktor a víc to prostě nejede,ne že bych to potřeboval ale je mi to divný :?
smazany clen - FK

A jak dlouho ty feldy máte chlapi a co do nich lejete za naftu? A lejete jen samotnou naftu nebo i aditiva? Mě se dost rozjezdila i postupem času když jsem do ní cpal kvalitní naftu a aditiva a bylo pěkně poznat jak se pročistily vstřiky, čerpadlo a celej palivák. Takže to pak reagovalo svižněji a hlavně se dost snížila spotřeba. Jinak pokud by ani tohle nepomohlo, tak by na vině asi bylo to že se někdo hrabal v čerpadle a z nějakého důvodu ho raději přiškrtil.
Diablo - FK

Treba to je vyrazena felda z autoskoly :D Moje felinka 8. Dubna 2008 oslavila krasne 10. narozeniny a hezky ujetych 202tis KM :) Leju tam naftu firemni bez aditiv a nepajcovanou, znamej do staryho BMW leje 100% OIL BY TESCO :D
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

Návštěvník píše:Zdravim vsechny traktoristy.
Já ti dám traktoristu ,to uvidíš!!!! :D :D :D :D
1, Je to normální .Já startuji jen s vyšlápnutou spojkou...je to zvyk ze zimy:)

2,Tohle mi udělalo jen párkrát a to když bylo opravdu hodně pod nulou jinak nikdy.

3,No tim dvojitým žhavením nic nezkazíš,ale klidně když sedneš a otočíš na konktrolky a žhavení nic ,tak stačí počkat 2-3 vteřiny a můžeš rovnou točit,chytne hned,páč už je nažhavená.

4,Asi jak říká Zbyšek, přesně to nevím. Ale ujedu na ni zhruba 120-140km...

5,Spotřebu:
Nejmenší: 4,33l
Největší: 7,89l
Průměrně: 5,5-6l
I kdybych měl jít údolím stínu smrti, ničeho zlého se nebojím, neboť ty se mnou jsi: tvůj prut a tvá hůl mě konejší.
U ostatních se evoluce projevuje stylem: Chodítko, odstrkávadlo, kolo, fichtl, mašina, auto......
no a já jdu zase pozpátku...Auto, motorka, kolo.... ale nebojte, protože stejně se zase sejdem u toho chodítka...:)
Diablo - FK

Mno stim otackomerem docela bezna vec, maximalku mam +- 175 (klasicky pneu) ( mam combi, hudbu v kufru a ja sam mam lehce pres metrak :D )

Jinak udelej nase speciality jak jiz napsal Zbysek

Nejmenší: 4,03l
Největší: 12l
Průměrně: 5,5 - 6l
Návštěvník

Jeste bych pridal dalsi dva dotazy:

6) asi 4x za 2 mesice se mi stalo, ze volnobezne otacky chvilku po startu kolisaly, rucicka litala rekneme tak +/- 200 od tech normalnich cca 900 ot/min. Kolisani trvalo cca 10s, po seslapnuti plynu to nekdy zmizelo, nekdy ne, kazdopadne po par stech ujetych metrech to vzdy prestalo definitivne.

7) taky zhruba tolikrat auto rano po studenem startu "kucka", jsou to skoro takove rany jako kdybych chcipnul motor se zarazenou rychlosti. Opet to dela jen na prvnich par stech metrech, jedu pritom na jednicku, dvojku, rozhodne na to nijak neslapu, spis naopak. Nekdy pomuze vyslapnout spojku a zase ji pomalu klidne pustit, taky pomaha pridat tomu plyn... ale neprijde mi to normalni a nevim jestli to neindikuje neco vaznejsiho.

Nebo jsou takove veci u studeneho diesla normalni? U benzinu jsem to nikdy nepotkal, u LPG taky ne..

Nafty (normalni z bezninky, zadna neznama tekutina) v nadrzi je dost, a jezdit umim, tim to neni :)
Návštěvník

Jeste dodam ze olej je meneny a stejne tak i oba filtry (vzduch. a olej.), a rozvody jsou taky menene pomerne nedavno (25.000km).
Ten motor ma oficialne mit nalitano cca 135.000. Kolik ma realne, vi buh.
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

Funguje ti "sytič"? a Co žhavičky jak jsou na tom?
I kdybych měl jít údolím stínu smrti, ničeho zlého se nebojím, neboť ty se mnou jsi: tvůj prut a tvá hůl mě konejší.
U ostatních se evoluce projevuje stylem: Chodítko, odstrkávadlo, kolo, fichtl, mašina, auto......
no a já jdu zase pozpátku...Auto, motorka, kolo.... ale nebojte, protože stejně se zase sejdem u toho chodítka...:)
Diablo - FK

Hele kuci to resim kazdy rano, vstriky OK, hadice OK, filtry OK, zhavicky OK, Palivo OK, Cerpadlo OK, vse OK, ale kdyz to pres noc stoji tak cca 100m to pokuckava a pak jak kdyz prasti to prestane a jedete to jak nakopnuta svine :(
Diablo - FK

Hele kuci to resim kazdy rano, vstriky OK, hadice OK, filtry OK, zhavicky OK, Palivo OK, Cerpadlo OK, vse OK, ale kdyz to pres noc stoji tak cca 100m to pokuckava a pak jak kdyz prasti to prestane a jedete to jak nakopnuta svine :(
smazany clen - FK

Pošteluj potenciometr snímače zátěže a bude po kuckání. ;)
smazany clen - FK

Diablo píše:Hele kuci to resim kazdy rano, vstriky OK, hadice OK, filtry OK, zhavicky OK, Palivo OK, Cerpadlo OK, vse OK, ale kdyz to pres noc stoji tak cca 100m to pokuckava a pak jak kdyz prasti to prestane a jedete to jak nakopnuta svine :(
Já sem řešil to stejny a pře zimou sem měnil termostat mam tam TDIčkovou octu otevirá při 87 a je po cukání.Teda trošku to cuká ale přetím se s tím nedalo ani jet hned po startu.
Diablo - FK

Zbysek píše:Pošteluj potenciometr snímače zátěže a bude po kuckání. ;)
to mi porad kde, me se obcas stava ze kdyz jedu v kolone na 2. a mam tak 1200 otacek ( i vic i min) tak felda jede a v poho a pak se rozskube jak mrcha, ani v servisu neporadili, resp ani netusili
smazany clen - FK

Já řešil cukání než se to zahřálo taky pár týdnů a pořád jsem se ptal tady a nikdo nic nevěděl. Tak jsem progoogloval dieselpower forum a hle, rada byla na světě. Tohle cukání jde spravit dost často buď přesným nastavením rozvodů (klika, vačka, čerpadlo), což většinou při výměně nikdo neřeší a nastaví to jen jak to bylo předtím. Jde to tam úplně detailně štelovat. Tohle je asi nejlepší varianta a pro lidi co to umí max. 15 minut práce. Pro ty co se do tohoto nechcou srát stačí nastavit potenciometr snímače zátěže na vstřikovacím čerpadle (je to ten potenciometr co je navrchu na čerpadle v místě kde je kloub přidávání plynu. Je na něm taková ta pružina a od jeho páčky jde táhlo k přesuvníku předvstřiku) Právě s tím předvstřikem je ten problém, protože pokud se nejedná o mechanickou závadu (neodchází už čerpadlo nebo vstřiky), tak se předvstřik nastavuje právě nastavení rozvodů. Samozřejmě se do předvstřiku sere i řídící jednotka a jemně ho doupravuje svým akčním členem. A ten se právě řídí podle tohoto potenciometru. Tedy když pohneš potenciometrem na jednu či druhou stranu od současné polohy, určitě najdeš nějakou, kde to bude naprosto v pořádku. Hlavně si poznač původní polohu, protože kdyby ti to náhodou nepomohlo (jako že to pomohlo na každé dieselové feldě co znám), tak ať to můžeš zase vrátit zpět a řešit další věci. Nejlíp obkreslit celý obvod potenciometru ať to můžeš případně vrátit podle něj, nebo si nadělat čárky. No pak tedy povolit dva šroubky na potenciometru (jsou to torxy zalitý barvou) a pootočit potenciometrem jedním nebo druhým směrem. Chce to nejlíp zkoušet za provozu, tedy zajet někam kde je klid a pootoči, projet (samozřejmě pořád na studeným motoru, aby to už nezkreslovalo) , připadně ještě doladit. Většinou stačí pootočit do některého směru tak o půl, nebo o milimetr, víc nebývá potřeba. Ale chce to zkusit. Tohle nastavení vyladí většinu feld dieselových proti cukání za studena.

Pokud vám auto pocukává i za tepla a hlavně při změně šlapání plynu, problém hledejte opět v přesuvníku předvstřiku, tentokrát v tom táhle. To si raději všichni rovnou zkontrolujte. Je tvořeno z dvou plastových kousků (čepiček) nastavených přesně na šroubu na nějakou vzdálenost. Ty plastové čepičky bývají dost často vyběhané na kovových kuličkách potenciometru zátěže a přesuvníku předvtsřiku a potom když přidáváte nebo ubíráte plyn, lítá si to tam jak chce, přesuvník blbne a pocukává to. Čepičky seženete buď v nějakém dieselservisu kde dělají čerpadla, nebo jdou udělat z těch plastových táhel co jsou na táhla zámků ve dveřích.

Takže koumu pocukává ropáček, doporučuju mrknout na tyhle dvě věci a uvidíte, jestli budete taky v té řadě aut, která už se tím opravila.
Diablo - FK

obe soucasti vim ktery myslis, ja mam to tahylko OKi, mozna to bude jen ten potenciometr, vis ale je divny ze to dela fakt jen kdyz ta felda stoji treba pres noc nebo nebokolik hodne hodin, kdyz jen popojedu 200m chcipnu, za 30min prijdu a jedu tak ani tuk, vubec zadny projev, fakt jen po tak dlouhy dobe, navic to ma divnej zvuk, takovej klepavocvakavej, no nepopsatelnej, jedu jedu a v mziku se zvuk srovna a felinka jede a tahne jak ma, do ty doby i pri plnym plynu pridavala jen malinko, jeste me napadlo dat k filtru pruhlednou hadicku jak to ma octavka, jinak rozvody budu mit tenhle rok tak pak uvidim.
smazany clen - FK

Kovi píše:3,No tim dvojitým žhavením nic nezkazíš,ale klidně když sedneš a otočíš na konktrolky a žhavení nic ,tak stačí počkat 2-3 vteřiny a můžeš rovnou točit,chytne hned,páč už je nažhavená.
No neviem, možno je moja Felda niečim výnimočná, ale mne sa to už raz stalo, nastúpil som, dal som kľúč do zapaľovania, a chcel žhaviť, no nešlo, tak som ešte skúšal všetko možné, a už keď som bol po polhodine pokusov zúfalý, tak som asi 20 sekúnd točil štarter, ale nenaskočila. Takže som šiel domov pešo a až ráno, keď som sa vrátil aj s automechanikom, tak to v pohode naskočilo, čiže som ho volal zbytočne.
Takže to asi nefunguje...

Alebo to bolo tým, že som neštartoval hneď po zistení, že nežhaví ?

Vďaka za odpoveď, z tejto udalosti mám celkom strach, pretože sa bojím, že niekde ostanem visieť...
zvedavec

Příspěvek od zvedavec »

Zbysek píše:A jak dlouho ty feldy máte chlapi a co do nich lejete za naftu? A lejete jen samotnou naftu nebo i aditiva? Mě se dost rozjezdila i postupem času když jsem do ní cpal kvalitní naftu a aditiva a bylo pěkně poznat jak se pročistily vstřiky, čerpadlo a celej palivák. Takže to pak reagovalo svižněji a hlavně se dost snížila spotřeba. Jinak pokud by ani tohle nepomohlo, tak by na vině asi bylo to že se někdo hrabal v čerpadle a z nějakého důvodu ho raději přiškrtil.
A jaky aditivum tam lejes? Po jaky dobe se to projevi?
smazany clen - FK

zvedavec píše:A jaky aditivum tam lejes? Po jaky dobe se to projevi?

Osobně nejčastěji leju Sheron, protože k němu mám přístup zdarma. Ovšem právě sheron není nejlepší, protože dost pění = špatné pro naftu. Jinak nejen já, ale spousta lidí má nejlepší zkušenosti s aditivy VIF, která jsou prověřená i mnoha testy.

michael89 píše: No
neviem, možno je moja Felda niečim výnimočná, ale mne sa to už raz
stalo, nastúpil som, dal som kľúč do zapaľovania, a chcel žhaviť, no
nešlo, tak som ešte skúšal všetko možné, a už keď som bol po polhodine
pokusov zúfalý, tak som asi 20 sekúnd točil štarter, ale nenaskočila.
Takže som šiel domov pešo a až ráno, keď som sa vrátil aj s
automechanikom, tak to v pohode naskočilo, čiže som ho volal zbytočne.
Takže to asi nefunguje...

Alebo to bolo tým, že som neštartoval hneď po zistení, že nežhaví ?

Vďaka za odpoveď, z tejto udalosti mám celkom strach, pretože sa bojím, že niekde ostanem visieť...
Tohle mohlo zapříčinit jen nějak špatně spínající relé, nebo taky jakýkoli jiný špatný kontakt někde. Nebylo to po pršení třeba? Jinak pokud je motor v pořádku, MUSÍ nastartovat i bez žhavení. Sice mu to chvíli trvá, ale naskočí a po chvilce kuckání a zahřívání jede v klidu. Pokud jsi 20 sekund točil a nic, asi nebude vše úplně v pořádku. Možná že by to chtělo zkusit vícekrát. Ovšem podle toho že to nenaskočilo za 20 sekund, což je na jedno startování fakt dlouho, tak bych to viděl i na slabý startér.
Sám jsem jezdil pár měsíců s horším startováním, že se muselo párkrát protočit a pak jsem konečně kouknul na žhavičky a šla jen jedna. Po výměně startér sotva drbne a už to jede.
smazany clen - FK

Zbysek píše:Tohle mohlo zapříčinit jen nějak špatně spínající relé, nebo taky jakýkoli jiný špatný kontakt někde. Nebylo to po pršení třeba? Jinak pokud je motor v pořádku, MUSÍ nastartovat i bez žhavení. Sice mu to chvíli trvá, ale naskočí a po chvilce kuckání a zahřívání jede v klidu.Pokud jsi 20 sekund točil a nic, asi nebude vše úplně v pořádku. Možná že by to chtělo zkusit vícekrát. Ovšem podle toho že to nenaskočilo za 20 sekund, což je na jedno startování fakt dlouho, tak bych to viděl i na slabý startér.
Sám jsem jezdil pár měsíců s horším startováním, že se muselo párkrát protočit a pak jsem konečně kouknul na žhavičky a šla jen jedna. Po výměně startér sotva drbne a už to jede.
Celý deň na kapotu pražilo slnko, možno sa z toho nejaké čidlo zbláznilo, ale keď som prišiel večer, bolo už pomerne chladno, takže neviem...

Štartér je tam ( údajne ) nový, keď som kupoval pred rokom auto, majiteľ vravel, že je nový, a aj automechanik mi to potvrdil.

Čo by mohlo byť v motore zlé, ak nenaštartuje bez žhavenia ? Ináč, načo tam potom sú žhaviče, keď nafta vzbĺkne aj bez nich ?
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

A jak ti to běží,na volnoběh a pod zatížením? Nekucká nebo neškube?
smazany clen - FK

Nie, s behom na voľnobeh absolútne nie je problém, ani mi nič necuká... Motor šlape ako hodinky...
smazany clen - FK

Tak to je potom ale opravdu divné že to nechtělo nastartovat ani po chvíli trápení. Jak to jezdí? jak je to živé a jaký maximální rychlosti to běhá? A co kouření? Jestli třeba není motor nějak moc netěsný a při menším tlaku to pak samo nechce chytnout. Co voda? neztrácí se?
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

Tak pokud mu to nekucká ani neškube,tak vstřiky to asi nebudou. Že už by měl špatný kompresní tlaky?? To by ale auto bylo mrtvý a nechtělo tahat ne??? Je to zahada. Mě taky auto chytalo v zimě když mi odešly žhavičky docela rychle ,20 vteřin to určitě nebylo.
smazany clen - FK

Zbysek píše:Tak to je potom ale opravdu divné že to nechtělo nastartovat ani po chvíli trápení. Jak to jezdí? jak je to živé a jaký maximální rychlosti to běhá? A co kouření? Jestli třeba není motor nějak moc netěsný a při menším tlaku to pak samo nechce chytnout. Co voda? neztrácí se?
Všetko funguje tak, ako má - je žívá, maximálku som dal, keď som ju kúpil presne pred rokom 160 km/h, teraz ak idem, tak max 100 km/h, ale to kvôli tomu, že nemám nastavenú geometriu a zjazdené pneu, takže mi lieta volant.

Kúrenie ide v pohode, v zime topí už takmer po minúte, v takýchto letných časoch po zahriatí dokáže ešte fúkať aj chladný vzduch.

Keď už sme pri kúrení - mám problém vtedy, keď prší - vtedy mi ventilátor takmer vôbec nefunguje, aj keď mám na III. stupni, stále fúka veľmi slabo, a vždy fúka teplý vzduch. No akonáhle prestane pršať a trochu sa oteplí, všetko funguje. Čo to môže byť ?

Voda sa nestráca, dolieval som pred cca 3 mesiacmi a ešte stále je na max, ubudol jeden milimeter.
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

Zbyšek nemyslel Kurenie jako topení,ale jako kouření- jestli ti to hulí z výfuku jako naložená Liazka :D :D ??
Ten problém z ventilátorem je asi v tom,že se ti dostává voda na motorek a ten nejde až když vyschne...zkus to rozebrat vyčistit a promazat at to vodu odpuzuje.
smazany clen - FK

Ahá, jasné, kouření z výfuku... Nie, vôbec to nedymí, oproti kámošovi, ktorý ma Golf II 1.6 GTD, a jemu to hulí fakt ako tá liazka, mne nedymí vôbec...
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

Hm tak to je teda divný....Zkus vyndat relé žhavení a pročistit kontakty (hlavně měj vyplé zapalovaní). No a taky bych si zajel na diagnostiku vymazat paměť závad. Já jí měl dlouhou jak epos od Homéra. Až tepr to že mi to přestalo tahat mě donutilo jít na VAG. A pomohlo to.ještě sem pošteloval potenciometr a vyměnil to plastové táhýlko a je klid.
Sigy - FK

Příspěvek od Sigy - FK »

Kovi píše:Hm tak to je teda divný....Zkus vyndat relé žhavení a pročistit kontakty (hlavně měj vyplé zapalovaní). No a taky bych si zajel na diagnostiku vymazat paměť závad. Já jí měl dlouhou jak epos od Homéra. Až tepr to že mi to přestalo tahat mě donutilo jít na VAG. A pomohlo to.ještě sem pošteloval potenciometr a vyměnil to plastové táhýlko a je klid.
To vymazaní paměti zavad pomuže? :)
smazany clen - FK

Řídící jednotka si zapisuje do paměti závady, které za život to auto nasbírá (i náhodné, tedy třeba že někde jen na chvilku odpojíte nějaké čidlo, nebo něco zablbne) a řada těchto chyb přepíná motor do nouzového režimu a dělá to pak často spoustu blbostí. Dá se říct že v ČR jsou lidi v tomhle dost zaostalí a tohle vůbec neřeší a pak se strašně diví, že po diagnostice jede auto lépe, méně to žere atd. Je to samozřejmě kus od kusu a závada od závady, ale žádná zapsaná závada není dobrá. Velmi často jdou rozdíly před a po vymazání chyb velmi zřetelně poznat.

Jinak k tomu topení, i když to sem nepatří: může to být buď špatnou elektroinstalací jako psal Kovi, a nebo také nemáš třeba filtr na nasávání? Hodně lidí ho tam má třeba už ve špatným stavu a ta houba se pak při pršení úplně uzavře a prd to fouká. A hlavně se kvůli ní skvěle mlží okna, protože pořád posílá jen vlhko.
smazany clen - FK

Ahojte.
Tak som to včera skúsil, a motor mi naskočil aj bez žhavenia, vlastne len trebalo trochu dlhšie točiť štarterom. Neviem síce, ako sa taký motor správa, lebo ho hneď vypol a dal nažhaviť, ale podstatné je, že naskočil aj bez žhavenia. Ale na tú diagnostiku aj tak pôjdem.

Filtr na nasáváni = vzduchový filter ?
smazany clen - FK

Tím jsem myslel kabinový filtr, tedy to co je v takovém tom černém boxu vzadu v motorovém prostoru, přes co funguje chlazení a topení.
smazany clen - FK

Na ten filter som dal na radu automechanika asi pred pol rokom novú silonku, zvykne sa tam takto dávať, a nerobilo to nič, fungovalo to... Ono, mám pocit, že chyba nebude v tom, lebo ani ventilátor sa netočí tak rýchlo a tak hlučne ako za sucha...
Mylen

Příspěvek od Mylen »

ja tam mam tiez silonku, ale ked namokne je to hroza nepusta to vobec vzduch.... takze najprv ju vyber a tak chod za dazda ci to bude fukat.... ak nie potom skumaj ventilator...
Felicia 1.3MPi LX ;-)
smazany clen - FK

A bude to vadiť, ak bude ten otvor bez ochrannej silonky ? Nedostane sa mi tam potom špina ? Lebo videl som to na niektorých Feliciach aj bez nej...
smazany clen - FK

Když je to bez ní, tak ti akorát může do auta jít nějaký drobný bordel. Většinou třeba nějaký lístečky ze stromů atd.
smazany clen - FK

Alebo čo tam môžem dať namiesto nej ?
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

Ta silonka je ok,ale chce to nějaký šikovný a vkusný nasávač,aby do ventilace nechcalo-nepršelo. :D
smazany clen - FK

Nasávač v tomto prípade znamená ten výduch na kapote ?
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

jj :D
zvedavec

Příspěvek od zvedavec »

michael89 píše:Ahojte.
Tak som to včera skúsil, a motor mi naskočil aj bez žhavenia, vlastne len trebalo trochu dlhšie točiť štarterom. Neviem síce, ako sa taký motor správa, lebo ho hneď vypol a dal nažhaviť, ale podstatné je, že naskočil aj bez žhavenia. Ale na tú diagnostiku aj tak pôjdem.

Filtr na nasáváni = vzduchový filter ?
Ahoj,
mam dost spatny zkusenosti s palivovym filtrem FRAM - tusim z Polska.... vymenil sem olej, olejovy a plivovy filtr.... ujel nejakych 800km, pak to zaclo malo tahnout ale porad to jelo... jednou rano - kdyz clovek jede pozde do prace- auto zkratka nestartovalo a nestartovalo... dlouho nic.... starter rozhavenej... pak teda zkopce to caplo.... pri jizde domu to samy....
Dva servisy.. cca 2000,- Kc .... NIC! Nekde mi dokonce prodali nejaky gravitacni ventil (800,-) :roll: Chvilema to jelo i startovalo, chvilema zaboha nic....

Pak jsem kontaktoval nejakeho fachmana prez diesely.... dve vteriny po tom, co jsem mu popsal zavadu, rekl jen: "Novej palivovej filtr FRAM? - Vymenit za jinej."
Od ty doby klidek a pohoda....
Návštěvník

K tomu startovani:

kdyz rano prijdu ke studenymu autu, tak to zhavi naprosto vzdy (pokud se nahodou kontrolka zhaveni nerozsviti, tak spolehlive zabere metoda "vratit klicek zpet do polohy 0 a otocit znova) - vim ze bylo predzhaveno otevrenim dveri, ale pro jistotu, abych to netrapil studeny. A nasledny start je vzdy perfektni.

pokud prijdu k uz ohratymu autu, tak nekdy startuje taky jak vino (nekdy se zhavenim, nekdy bez zhaveni), ale nekdy presne jak pise kolega - nezhavi a nezhavi, a nezbyva nez tocit starterem a cekat. Dyl jak 10s ho na starteru netrapim, a chytne treba az na druhou ci treti serii tehle 10x startu. Pak z vyfuku vyleti oblak sazi (asi tam pumpa celou dobu cpe naftu a spali se to vsechno naraz) a pak uz to jede normalne.
Urcite na to ma vliv delka predchozi jizdy a doba ktera od ni uplynula = teplota na kterou se motor ohral / vychladl. Nekdy pomuze drzet nohu na plynu, nekdy je to jedno...

Nekdo pise vymenit teplotni cidlo, nekdo rika unavenej starter, nekdo poloha potenciometru a nejakyho vahadla u nej... a ted kde je pravda :)
smazany clen - FK

Prava je v naprosto všech možnostech co jsi vypsal. Záleží pouze koli a jestli vůbec do toho chceš investovat (koupit nebo zrepasovat startér), nebo chceš pouze něco přenastavit s tím, že motor bude mít nesprávný chod v jiných režimech (potenciometr zátěže) a nebo chceš provést vyloženě zásah do oblbnutí motoru (nejjednodušší. Vyměnit za benzinové čidlo, dát odpor, nebo vyřazovat).
Jak jsem řekl, nejlevnější je výměna za benzinové čidlo, která obnáší pouhé posunutí teplot pro řídící jednotku o pár stupňů a tedy žhaví za každých teplot, chvilku jede na sytič a pak už standartní režim jako s originálem. To samé s odporem. Vyřazovat čidlo nedoporučuji, protože zapíše sporadické závady do řj=nouzový režim motoru. Nevýhodou je větší ojebávání žhaviček. Tedy pokud to chce někdo dokonalé, může si to udělat přepínatelné na systém originál čidlo/posunutá hranice odporem a může si tak žhavit kdy se mu zachce nějakým přepínačem.
Pak tedy varianta s přestavením potenciometru zátěže, kde přenastavením do vhodné polohy vznikne jedna z možností: buď bude motor hlučnější (traktorovější), nebo bude větší prodleva na plynu, nebo bude za studena trošku cukat. Tedy vlastně ani jedna možnost nic moc. Zároveň se teplé starty dají napravit přidáním fóra na čerpadle= sice skvělý starty, ale opět traktorovější zvuk. Tedy tyto možnosti nejsou nic moc, proti těm jiným.
No a poslední a nejlepší, ovšem také nejdražší varianta je koupě nového nebo repase starého startéru, který díky svým mnohem vyšším otáčkám vytváří natolik velké tlaky ve válci, že to chytne za každé teploty.

Záleží tedy na každém kterou z možností zvolí. Samozřejmě nejoblíbenější jsou hrátky s čidlem teploty, protože je to nejlevnější cesta (tedy s ohledem na aktuální investici, protože budou zase o to častěji odcházet žhavičky)
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

Ty Zbyšku tak mi napadlo, funguje je ti teď co máš MPičkový čidlo Fce žhavení po otevření dveří? Mě totiž už ne. A nechce se mi věřit ,že by to bylo tím žlutým čidlem. Páč párkrát to zafungovalo. Jinak an zelené to fakčilo vždy.
smazany clen - FK

Mě to funguje pořád stejně. To budeš mít asi chybu někde jinde.
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

NA diagnostice sem byl ani ne před necelými 14 dny. Ale o žhavení nebo dveřních snímačích tam nic nebylo....Zkusím tam švihnout zelený čidlo co to udělá :roll: :roll:
Odpovědět