Porucha alternátoru maskovaná jako porucha ABS

rufus13 - FK

Porucha alternátoru maskovaná jako porucha ABS

Příspěvek od rufus13 - FK »

Zdravím,
píšu pro informaci a poučení ostatních.
Stalo se, že po nastartování mi nezhasla kontolka ABS a brzd. Opakovaný start nepomohl, někdy se tyto kontrolky se rozsvítily až po sešlápnutí plynu. Protože mi řídící jednotku ABS nedávno opravoval můj servisák, rozhodl jsem se že k němu pojedu (je cca 300m od mé práce, takže ráno přistavím, po práci odjedu...)

Takže k věci: Brzdový systém byl v pořádku. Odešla regulace u alternátoru, takže jsem přebíjel - 18V! Divím se, že jsem neuvařil baterku (57 km jízdy)... ABS svítilo, protože čidla měla hodnoty mimo meze. Oprava + nové relé = 800Kč.
Závěr: pokud svítí kontrolky, nemusí být v nepořádku to, co signalizují + mít na palubní desce voltmetr.
JoS

Re: Porucha alternátoru maskovaná jako porucha ABS

Příspěvek od JoS »

Pokud je porucha regulátoru typu NEDOBÍJÍ,tak začnou s klesajícím palubním napětím tyto dvě kontrolky slabě žhnout.Stalo se mi to před rokem.Myslel jsem si,že mám v palubovce špatnou kostru,tak jsem jel dál a po pěti kilometrech auto bez proudu začalo cukat a zastavilo.Po výměně regulátoru a nastartování přes kabely jelo dál.Předpokládám,že s vypnutými světly by to dojelo mnohem dál.
IPU
Kontaktovat uživatele:

Re: Porucha alternátoru maskovaná jako porucha ABS

Příspěvek od IPU »

...potvrzuji tuto zkušenost !!! ...nedávné smrti alternátoru předcházely následující jevy:

1. fáze: nějakých 14 dní se vždy asi 10 vteřin po rozjezdu rozsvítila kontrolka brzd a kontrola ABS
(někdy během jízdy zhasly, ale jen na krátkou dobu - např. 5 min)

2. fáze: přestaly se rozsvěcet kontrolky ABS a brzd, ale vystřídala je kontrolka dobíjení, která zhasla, pokud otáčky motoru přesáhly hodnotu 2000... tato fáze trvala, tuším, pouhý den...

3. fáze: kontrolka dobíjení zhasínala až při otáčkách nad 2500... již bylo jasné, odkud vítr vane, toto byl poslední den původního alternátoru, chtěl jsem ještě dojet k "doktorovi", zbývalo mi tak 5 km, ale...

4. fáze: v posledních minutách se přidala ještě kontrolka airbagu a nakonec přišlo žhnutí všech ostatních kontrolek + chcíp...

...lékař už mohl pouze konstatovat smrt alternátoru, zvládl cca 153800 km, budiž mu země lehká :)
Odpovědět