výměna termostatu

Simos 2P
135M, 136M
thepromise - FK

výměna termostatu

Příspěvek od thepromise - FK »

zdravím chlapci, mám nový chladič a fridex ( starý chladič explodoval ) nicméně se ručička po delší jízdě téměř nevyšplhá nad 70°C a topení nefuká ( ted když je teplo to nevadí ale štve to ) .. mám 1,3 MPi 97 rok... zvládnu výměnu sám ? jaký konktérně termostat mám koupit ? nevyteče mi zbytečně nějaký fridex ? ( byl drahý jak kráva )
vím že to tu bylo omývané pořád dokola ale rád bych tyhle odpobědi, pak téma klidně smažu
moc díky
103457
Kontaktovat uživatele:

Re: výměna termostatu

Příspěvek od 103457 »

Termostat kup, jaký ti přijde pod ruku, je to jedno. Vím, že se tu rozpoutá zase bitva, že origo je origo, ale mě origo odešel po 5 měsících a reklamaci mi neuznali. Pak jsem koupil polskej, ten odešel po roce a v obchodě mi ho bez řečí vyměnili za novej, zase polskej a s tím jsem jezdil asi 4 roky než jsem feldu vyměnil za 1,6ku a fungoval na 100%. Takže fakt záleží, jak budeš mít šťastnou ruku.
Co se týká vypouštění fridexu, tak není třeba, odšroubuj expanzku a dej jí co nejníže. To ti při demontáži víka termostatu vyteče jen minimum fridexu. Taky můžeš dát na převodovku nějakou misku, aby jsi zachytil i tu trochu, co vyteče z komory termostatu.

Ale jak jsi psal je tu toto již mnohokrát napsáno.
satik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od satik »

No když topení nefouká tak mrkni jestli ti neprdla pojistka od větráku
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

topeni nefouka nebo nehreje?? v tom je docela zasadni rozdil ;)
Faust
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Faust »

termostat je asi nejlepší koupit polskej se segrovkou a do něj zabudovat s favorita wahler termostat,oříznout kraje a zajistit segrovkou co je v polském a máš dlouho klid ty jsou tutovky.taky jsem měl origa i polské a dost mě sklamali.tenhle wahler používám na bejvalé feldě 6roku a na nové cca 4roky a nikdy mě nezklamal a za cenu 200kč polského + 75kč wahler to stojí. a kdyby se něco posralo koupíš už jen wahlera za pár kaček.
zapalený hadr v nadrži?jo redbull dá feldě křííííídla :+D
gerrik - FK

Příspěvek od gerrik - FK »

Dá se upravit origo víko pro použití s Wahlerem?
krejsa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od krejsa »

Udělej termostat jak mam já a máš pokoj.budeš měnit jen ten vnitřek termostatu za cca 75Kč.Základ je favorit a ten držák pro čidlo sedí z naftového motoru z octavky.Naroubuješ a necháš zavařit.na fotkách mám ještě staré řešení.fotky nového provedení dodám.

http://img695.imageshack.us/content_rou ... c00469.jpg
http://img695.imageshack.us/content_rou ... 00470d.jpg
http://img81.imageshack.us/content_roun ... 00471h.jpg
http://img81.imageshack.us/content_roun ... 00472v.jpg
Lukoo88 - FK

Příspěvek od Lukoo88 - FK »

Zdar chlapy budu menit termostat jakvelky tesnici krouzek termostatu mam koupit mam 1,3 Mpi 98 r. Dík
Lukoo88 - FK

Zdar nevite kde je vypousteci sroub na fridex jaksi ho nemuzu najit :scratch: dik mam 1,3MPi 50 KW 98r.
Grave
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grave »

Sundej boční krycí plech u motoru ze strany u spolujezdce, je tam kovová trubka a v ní je šroub a ten povol.
Kozel je nebezpečný zepředu, kůň zezadu, hlupák ze všech stran.
Lukoo88 - FK

Ok dik moc ;)
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

Lukoo88 píše:Zdar nevite kde je vypousteci sroub na fridex jaksi ho nemuzu najit :scratch: dik mam 1,3MPi 50 KW 98r.
Není potřeba vypouštět pokud nebudeš zároveň měnit kapalinu,stačí povolit a dát nádobku s chl. kapalinou níž .Po výměně opět vrátit a nevyteče nic jen doslova pár kapek.
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
Lukoo88 - FK

A co trubky neprasknou kdyz budou sterele ? Jo a jeste jedna otazka kupil semsi tento termostat http://www.skoda-dily.cz/nahradni-dil/0 ... -7537.html a tesnicikrouzek tento http://www.skoda-dily.cz/nahradni-dil/0 ... -2443.html a ten krouzek nesedi do te menbrany na termostatu vadi to nebo se ten krouzek v domecku roztahne sam ? dik
Lukoo88 - FK

emilio52: Ten fridex chcu vypustit bo budu davat novy ;)
lord_sef - FK

Příspěvek od lord_sef - FK »

zeptam se, dokaze nekdo dat odkaz na viko, ktere ma segrovku a odkaz na termostat, ktery do nej bude pasovat a bude zpolehlivy? diky
krejsa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od krejsa »

udelej ten domek z hliniku a mas pokoj.tet jsem to daval na 2 feldy a funkce je bez problemu.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

[quote="Lukoo88"]...tesnicikrouzek tento http://www.skoda-dily.cz/nahradni-dil/0 ... -2443.html a ten krouzek nesedi do te menbrany na termostatu vadi to nebo se ten krouzek v domecku roztahne sam ? dik[/quote]
Mám dojem, že to je tesnenie určené medzi termostat a hlavou valcov.
Je to guma (predpokladám), takže v domčeku sa neroztiahne. Potrebuješ, aby teleso termostatu v "domčeku" tesnilo, inak bude chladiaca kvapalina stále prúdiť (čiastočne) a motor sa bude pomalšie zahrievať, čo nie je dobré. V pôvodnom termostate bolo tesnenie, ktoré tesnilo teleso termostatu a súčasne aj "domček" a blok termostatu. Nepresakuje To chladiaca kvapalina po zahriatí motora a natlakovaní sústavy?
Lukoo88 - FK

Jo Jo chape ale na kterou stranu termostatu ji mam dat na dolni kde je pruzinka nebo na tu cepicku ? dik
Lukoo88 - FK

Dneska sem chtel vymenit termostat a zjistil sem ze tam je uplne jiny termostat vypada jak na 1,6 MPI :( nevyte krety to je nebo mam vymenit cele to viko i s termostatem co se prodava dik moc
Jura_Favorit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jura_Favorit »

Bez fotky opravdu nevÝme, co tam máš, bohužel koule z křišťálu tady asi nikdo z nás nemá :( Nicméně termostat z 1.6 AEE tam fakt nemáš, ten na 1.3 prostě nedostaneš.. Originál na 1.3 MPi je jen jeden, druhovýrob je více typů, na packy i na segrovku.. skříň a víko je z plastu vždy a jak z AEE nevypadá nic.

Obrázek
Škoda Favorit 1.3 MPi (136 GLXi) MOTOR EXCEL - profil, rajče.net
Škoda Favorit Pick-up 135 LX
Škoda Favorit 135 L
Škoda Octavia combi 1.9 TDI elegance
Škoda Superb combi 2.0 TDI 4x4 SCOUT - daily car
Lukoo88 - FK

Jo primo takovi tam mam :) a kdyz mam tento termostat http://www.skoda-dily.cz/nahradni-dil/0 ... -7537.html tak musim koupit nove viko co ? dik
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Těžko seženeš samotné víko pro temto termostat. Víko i stermostatem (jako máš ty, teda snad záleží na průměru, to z fotky nevyčtem) je polská druhovýroba. Termostat ve víku drží jen segrovka a posléze lze měnit pouze ten termostat nemusí se kupovat i s víkem.
Lukoo88 - FK

takze staci jen kupit viko s termostatem kde je ta segrovka ? A to viko mozna sezene zajdu na autoburzu a mozna sezenu jinak dik chlapy :salut:
emge

Příspěvek od emge »

Elit má v ponuke veko aj s termostatom a tesnením od výrobcu Vernet.
Dodávané tesnenie veľmi nesedí, ja som použil pôvodné. Ale termostat je spoľalivý. Myslím, že je to lepšia voľba, ako Poľské (so segerkou).
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

Mám taky ten polskej už asi minimálně třetím rokem a funguje zatím spolehlivě . :)
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

emge píše:Elit má v ponuke veko aj s termostatom a tesnením od výrobcu Vernet.
Dodávané tesnenie veľmi nesedí, ja som použil pôvodné. Ale termostat je spoľalivý. Myslím, že je to lepšia voľba, ako Poľské (so segerkou).
Termostat je sázka do loterie a vůbec zde neplatí, že origo bude dobrej na starý feldě jsem ho měnil 3x nejdříve byla nějaká druhovýroba na plastový packy a nefungoval, tak jsem jako cucák dal na zdejší rady a koupil origo, fungoval 4 měsíce, pak přestal dovírat, jelikož jsem tenkrát nic nesehnal, tak jsem dal za 203,-Kč ten polskej se segrovkou a jezdí v tý feldě již 4tým rokem dodnes.
Opravdu zde neplatí že origo kvalita = spolehlivost.
Cena termostatu je lidová a výměna snadná, tak se vyplatí hledat. Ten polskej na segrovku má tu výhodu, že do toho víka jde posléze vložit vahler a ty jsou spolehlivý. Na formanu jsem ho měnil jen jednou za 6 let co jsem ho měl.
krejsa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od krejsa »

1.3 mpi motor na tom hlinikovej domek termostatu a termostat z favorita a us 2 roky bez problemu.takze preji uspesne laborovani s termostatama at us se zajistenim na segrovku nebo celo ptast,
Jura_Favorit
Kontaktovat uživatele:

To tady už taky dlouho nebylo.. :D
Škoda Favorit 135 L
favo

Příspěvek od favo »

A jak jsi tam vyřešil čidlo teploty ?
Moje felda 1.4 MPi
Golf IV 1.9 TDi 164 PS 393 Nm - už je tam zase něco navíc, ale kolik netuším.
T-ROC 2.0 TSI 4MOTION 190 PS 320 Nm - zatím - tak zatím už neplatí nově 282 PS 431 Nm
Jura_Favorit
Kontaktovat uživatele:

Libore má tam na čidlo navařený nálitek, který si udělal ze zbytku komínku rozdělovače - já už to znám nazpaměť, protože tento člověk sem na Feliciaklub nic jiného nepíše :lol: A to se mu už plno příspěvků v minulosti zlikvidovalo, protože to už fakt hraničilo se spamem, je to furt dokola...
Btw. pokud si vzpomínáš na jeden náš dřívější rozhovor (tuším u TIWa..?), tak to ani není jeho nápad a ani není jediný, kdo něco takového má :cyclops:

Obrázek
Škoda Favorit 135 L
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

krejsa píše:1.3 mpi motor na tom hlinikovej domek termostatu a termostat z favorita a us 2 roky bez problemu.takze preji uspesne laborovani s termostatama at us se zajistenim na segrovku nebo celo ptast,
Jak píše Jura, už jsi to tu psal X krát. Je to také řešení, ale pracné, minimum lidí má možnost si to vyrobit samo.
Rovněž by se dalo velmi úspěšně vyřešit laborování výměnou motoru za T601, Oltcit Club nebo PV3S či T 148 to by to panečku jelo co? :lol: :lol:
krejsa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od krejsa »

zcela vas panove chapu.ono je jednodusi resit cim ten termostat nahradit a jak to nahradit.a ty motory to necham jinejm.a jeste by me zajimalo kdo to tu naroubovl jako prvni.a podle nekterejch lidi pokud to neni original tak to tam nema co hledat.super teda. :)
lord_sef - FK

Příspěvek od lord_sef - FK »

teda, dokazal by me nekdo schopny takoveto teleso termostatu vyrobit? samozrejme vse bych zaplatil...?
Lukoo88 - FK

Cau divamse na netu na termostaty a dopasoval bych na domecek toto viko asi ne ze :) http://www.autokelly.cz/#|Y33buV4cvEnkJ ... WinAqkgMg8
favo

Příspěvek od favo »

Juro tak to jste mazali asi hodně rychle protože mi to nějak uniklo :D No nevypadá to zle a kdyby se domeček ještě nalakovalna černo tak na první pohled nikdo nic nepozná. Už vím co nejspíš budu dělat za dlouhých zimních večerů v práci :D
Moje felda 1.4 MPi
Golf IV 1.9 TDi 164 PS 393 Nm - už je tam zase něco navíc, ale kolik netuším.
T-ROC 2.0 TSI 4MOTION 190 PS 320 Nm - zatím - tak zatím už neplatí nově 282 PS 431 Nm
modrafelda - FK

Příspěvek od modrafelda - FK »

prosím Vás jak poznám jestli v autě mám origo víko, nebo bylo měněno za polské?
modrafelda - FK

Když šroubuju přírubu termostatu na motor, mám ty styčné plochy něčím namazat nebo nemusím?
magnificent - FK

Příspěvek od magnificent - FK »

Ahoj,chci se zeptat jak dlouho trvá mechanikovi výměna termostatu.Mě řekl ,že 2 hodiny,ale to je podle mě moc...Ještě mi to neměnil tak nevím jestli nejít radši jinam.A jaký termostat byste doporučili?Kvalitnější radši?Je v kvalitním ,nekvalitním a průměrným velkej cenovej rozdíl?
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Výměna termostatu max. 30 minut.
Cenový rozdíl v termostatech pochopitelně je a je jedno, jakej koupíš je to sázka do loterie, jak u origo, tak u druhovýroby. Termostat je asi nejporuchovější věc na motoru. Musíš mít štěstí víc neuděláš.
Michael - FK

Příspěvek od Michael - FK »

2 hodiny?? :o A z toho 1 a 3/4 hod. ten termostat hledá? Na 1.6 to má automechanik co se tim živí za 10 min. hotové a nepředpokládám, že na 1.3 je výměna termostatu nějak výrazně složitější :hlava:A se samotnym termostatem jak píše 103457.
magnificent - FK

Dík borci a může te mě hodit odkaz na nějakej podle vás kvalitnější na netu?
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Je to jedno, vem co ti nabídnou v mototechně. Pokud si to nebudeš měnit sám, tak je to fuk.
modrafelda - FK

Hmm ta výměna je fakt jednoduchá, zvládla to i lama jako jsem já, a to jsem se ještě musel prodírat přes hadice od LPG... Akorát je potřeba vypustit nebo aspoň upustit fridex.
magnificent - FK

dik za rady
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

modrafelda píše:Hmm ta výměna je fakt jednoduchá, zvládla to i lama jako jsem já, a to jsem se ještě musel prodírat přes hadice od LPG... Akorát je potřeba vypustit nebo aspoň upustit fridex.
Pokud je místo u nádobky stačí ji dát níž a nemusí se ani odpouštět . :lol:
ObrázekObrázek
endround
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od endround »

V elitu teď mají ještě jinačí skříň než byla origo a než je ta polská sraˇka. Jetam taky kulatej termostat ale neni zajištěnej ségrovkou. Tak snad konečně termostat co něco vydrží ale stojí 600 Kč
Milos-Racing
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milos-Racing »

Nejjednodušší řešení a spolehlivé řešení je vzít starý originální obal pro termostat a z toho víka vyjmout ten O-kroužek a odfrézovat v tom plastu ten rantlík s těma packami,co drží termostat .Vznikne místo pro vložení termostatu,který se dával do těch hliníkových domečků.Akorát už není místo pro ten těsnící O-kroužek a musí se použít buď papírové těsnění nebo nejlépe tmel na motory.Je to levné,funkční a jednoduché.Udělal jsem to kamarádovi a je velmi spokojený.Příští týden,bych měl upravovat další termostat,tak to můžu vše nafotit,aby každý pochopil,co myslím.
P1azer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od P1azer »

Já jsem laik, termostat jsem koupil polskej z autokelly i s domečkem a i pres to, že venku bylo kolem nuly a já jsem to delal poprvé, tak jsem za 15-20 minut měl hotovo.. Takže je aspoň pěkně vidět, na čem ty servisy vydělávají (bohužel na blbosti lidí).
FELICIA LXi [] 1.3MPi, r.v. 1999 Deep sea blue metalic
Ford Focus II 1.6 TDCi 80kW
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

Milos-Racing píše:Nejjednodušší řešení a spolehlivé řešení je vzít starý originální obal pro termostat a z toho víka vyjmout ten O-kroužek a odfrézovat v tom plastu ten rantlík s těma packami,.
Každý nemá tu možnost to odfrézovat . :lol: taky jsem to měnil za ten polskej a už několik let pohoda :thumright:
ObrázekObrázek
Milos-Racing
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milos-Racing »

Ten rantlík se dá odstranit čímkoliv.Jde to i ostrým dlátem,brusným kotoučkem ve vrtačce.Já to odfrézoval horní ruční frézkou na dřevo.A pak ten termostat tam šoupl,jako by to bylo od novoty.Termostaty jsem měl po ruce dva,jeden tam pasoval,druhý byl trošku větší,tak by se musel něčím obrousit.
Odpovědět