Sporadicky nestartuje
-
mijk - FK
Sporadicky nestartuje
Zdravím všechny !
Vím, že toto téma je zde hodně zmiňované, ale přesto to chci zkusit touto formou. Nase Felda 1.3 MPi 50kW (190tis. km) má sporadické problémy se startováním. Tento problém se mi vyskytl již před několika lety a pak zmizel po výměně baterie. Motor točí (ale je slyšet odlišný zvuk, než při klasickém startování), ale nechytne. Vždy jak slyším tento jiný zvuk, tak vím, že to nechytne. Na roztlačení v poho, ale na nastartování až na několikátý pokus. Vždy to chytalo napoprvé, jak za tepla tak i za studena. Nejdříve jsem si prošel různá fóra, abych se do tohoto problému dostal. Začalo to tím, že odešlo relé palivového čerpadla. Při otočení klíčku, netlakovalo (nebzučelo). To nechytlo vůbec. Výměna. Chytá sporadicky. Lišta hází jiskru, jako blázen. Ukostřovací body projduty a zaoxidování očištěno. Nepomohlo. Snímač v sání vzduchu odzkoušen-OK. Palivové čerpadlo tlakuje přes 5barů. Prošli jsme konektory, očista-OK. Stav stále stejný. Vyčištěna klapka a na diagnostice nahrány základní hodnoty + údajně trochu přidali na klapce. Stav nezměněn. Ve výpisu chyb byla jen sporadická chyba lambdy. Výměna teplotního čidla. Stav stejný. Čidlo na klice to prý být nemůže, protože by to prý jednou nenastartovalo a jednou ano, ale takto se to nechová. Napětí na baterce při startování neklesne pod 10,5 V a při běžícím motoru je napětí od 14-14,25V. Imobilizerem to prý být také nemůže, to by mi prý chcípalo. Náhradní klíče jsem také vyzkoušel a je to to samé. Nejdříve mi to dělalo spíš, když byl motor ohřátý a já chtěl po minutě po vypnutí znovu nastarovat. Teď to ale dělá již za studena při prvním startu, což nikdy předtím neudělalo. Fakt už nevím, přitom to není složitý motor. Třeba jednotka, čerpadlo? Jinak startér měněn před 3roky a vnitřek čerpadla také. Baterie 4 roky stará. Díky za radu.
Vím, že toto téma je zde hodně zmiňované, ale přesto to chci zkusit touto formou. Nase Felda 1.3 MPi 50kW (190tis. km) má sporadické problémy se startováním. Tento problém se mi vyskytl již před několika lety a pak zmizel po výměně baterie. Motor točí (ale je slyšet odlišný zvuk, než při klasickém startování), ale nechytne. Vždy jak slyším tento jiný zvuk, tak vím, že to nechytne. Na roztlačení v poho, ale na nastartování až na několikátý pokus. Vždy to chytalo napoprvé, jak za tepla tak i za studena. Nejdříve jsem si prošel různá fóra, abych se do tohoto problému dostal. Začalo to tím, že odešlo relé palivového čerpadla. Při otočení klíčku, netlakovalo (nebzučelo). To nechytlo vůbec. Výměna. Chytá sporadicky. Lišta hází jiskru, jako blázen. Ukostřovací body projduty a zaoxidování očištěno. Nepomohlo. Snímač v sání vzduchu odzkoušen-OK. Palivové čerpadlo tlakuje přes 5barů. Prošli jsme konektory, očista-OK. Stav stále stejný. Vyčištěna klapka a na diagnostice nahrány základní hodnoty + údajně trochu přidali na klapce. Stav nezměněn. Ve výpisu chyb byla jen sporadická chyba lambdy. Výměna teplotního čidla. Stav stejný. Čidlo na klice to prý být nemůže, protože by to prý jednou nenastartovalo a jednou ano, ale takto se to nechová. Napětí na baterce při startování neklesne pod 10,5 V a při běžícím motoru je napětí od 14-14,25V. Imobilizerem to prý být také nemůže, to by mi prý chcípalo. Náhradní klíče jsem také vyzkoušel a je to to samé. Nejdříve mi to dělalo spíš, když byl motor ohřátý a já chtěl po minutě po vypnutí znovu nastarovat. Teď to ale dělá již za studena při prvním startu, což nikdy předtím neudělalo. Fakt už nevím, přitom to není složitý motor. Třeba jednotka, čerpadlo? Jinak startér měněn před 3roky a vnitřek čerpadla také. Baterie 4 roky stará. Díky za radu.
- SatandaS
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sporadicky nestartuje
ten startér si dával pak novej nebo sterší-repasovaný? Co zkusit vyměnit cívku startéru
nebo pokud máš možnost to s někým vyměnit ( startér ) jen na zkoušku.
-
mijk - FK
Ten startér byl nový, ale ne origoš, myslím, že jsem měl na výběr ze tří cenových kategorií a já vybral tu prostřední, myslim že polsko bylo nejlevnější. Konkrétně již nevim. Včera, když jsme dělali pokusy se startovaním, tak se jednou stalo, že startér ani necukl. Tak by to třeba mohlo být ono. Ten původní ještě doma mám, tok ho zkusím nechat zrepasovat a uvidme. Stejně mi to nejde do hlavy, měl jsem za to, že startér buď točí nebo netočí, nic mezi tím
ale díky za tip, v co nejbližší době vyzkouším.
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
jestli máš možnost tak si půjč baterii relativně zánovní , a uvidíš jestli to opět vymizí
-
mijk - FK
Jiná baterie vyzkoušena, stav stejný, auto točí jako blázen a nic. Jel jsem si natankovat, motor hezky zahřátý, no a povedlo se mi to až na pátý pokus, při čtvrtém to již mělo snahu blafnout. Nevím, jestli jsem jen rozmlsaný tím, že to chytalo napoprvé, za jakéhokoliv stavu (za studena, za tepla). No prostě záhada. Klapkou jako takovou to být nemůže? Protože to pak lépe chytá s podporou přidání plynu.
-
Lukoo88 - FK
Skus vymenit svicky a palivovy filtr . Ja sem to vymenil po 55tisíc km a auto se chova uplne jinak a jede jako blazen 
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
a taky čidlo teploty vody
-
mijk - FK
Nové svíčky jsem dával před třemi měsíci. Nové čidlo teploty je tam také. Palivový filtr asi před 4 roky.
-
mijk - FK
Znovu na diagnostice, žádná závada v seznamu chyb. Doporučeno vyměnit kabeláž. Vyměněno. Stav stejný. Na řadě teď bude řídící jednotka.
-
Petre - FK
Tak to isté som mal aj ja,mam tiež taky istý motor.Chodil som po servisoch s tým a nikto mi nevedel poradiť.Tak som sa pustil do toho sám.Vozil som v aute multimeter ,keď mi nešlo naštartovať tak som začal merať podľa schémy zapojenia kde čo mam (kde je napetie a kde nieje a tak ,na to treba fakt naštudovať a pochopiť celý systém).Podľa toho som zistil že je chyba úplne jednoduchá a to v relé, tak som zamenil medzi sebou dva spínacie relé a to relé palivového čerpadla a relé spínania vyhrievania zadného skla od vtedy žiadny problém.Nechápem to ale to relé z čerpadla je podla typu rovnaké z vyhrievaním a pri čerpadle spínalo ale uz spínaný vystup nešiel a u vyhrievania zadneho skla išiel.No a toto isté mal tiež brat na feline a tiež to pomohlo od vtedy bez problému.Čiže treba zameniť v pojistkovej skrinke relé R5(horná rada druhé z ľava) za R4(dolná rada piate z ľava)A keď toto nezabere uz len nejakého elektrikára čo sa tomu rozumie.A hlavne oprava zadara 
-
mijk - FK
Díky za tip. Zkusím to. Shodou okolností, jsem to relé musel nedávno měnit, protože mi odešlo. Důvod? Mám solární panel, který se zapojuje do zapalovače (pouze při vypnutém motoru) a asi jsem to špatně zastrčil, protože jsem spálil pojistku (zapalovač) - nešel centrál a ani relé čerpadla nespínalo, jen tak nějak divně kňouralo. Tak jsem v kellyně koupil nové relé, ale pořádně nevěděli jaké. Až podle čísla. Ale jisté je to, že mi to dělá od té doby, co jsem tam špatně strčil to dobíjení ze solárka. Takže je možné, že to relé nebude to pravé ořechové, i když slyším, jak vždy spíná. To původní bylo ale na odpis, protože se mi jednou stalo, že jsem jel a přestalo mi čerpadlo dávat benzín. Nešlo absolutně nastartovat - relé nesepnulo. Asi až po hodině se to chytlo. Takže u toho nového je možné že sepne, ale nedá ten správný signál? Ještě jsme zkoušeli, jaký tlak dává čerpadlo (to jen abychom čerpadlo z možných příčin vyloučili). Bylo to okolo 5,5 baru. Tak zkusím to relé prohodit a uvidíme. Každopádně sem napíšu, jak to dopadlo. Chvíli ale bude probíhat testování
.
-
mijk - FK
Díky za dobrý tip !!! Opravdu to bylo relé čerpadla !!! Sice spínalo, ale dávalo chybný signál. Ani diagnostika to neodhalila. Po prohození relé se auto chová jako dříve !!! Takže teď budu shánět origo relé, abych ho mohl vyměnit za to, co mi dali v Kelly. Ještě jednou díky !!!!
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
tak si přijeď , dám ti ho , posílat to nebudu , to si rovnou můžeš koupit nový
-
mijk - FK
Dík za nabídku, ale i béňo vyjde dráž než koupě nového relé