https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/ ... 2003_n.jpg
fotka na pochlubení
Postavil sem si na jaře rampu, jelikož mám vysoké hrany kolejnic musím vždycky při najetí s autem přehodit 14" letní kola na 13" zimní, abych si ty 14" neodřel.
Najížděl jsem nedávno na rampu, přehodil jsem opět kola a všiml jsem si problému na kolech 14" letních s pneu 175/60 R14
Koupil jsem si před dvěmi lety tlumiče Bilstein B4, popisek říká, že se jedná o alternativu k sériovým tlumičům, ale není to tak úplně pravda.
Kdo mě zná tak ví, že jsem tady už kdysi psal, že jsou hodně tvrdé. Na Severní Moravě nemáme cesty zrovna nejlepší, proto je jízda někdy utrpením, bratr mě kdysi kritizoval za výběr tlumičů, pak měl auto týden v Brně a nemohl jsi podvozek vynachválit.
Jenže jsem musel předloni nechávat jeden 14" disk vyrovnat za 500kč a loni taky!
Podíval jsem se nyní na kola a opět je minimálně jeden viditelně pokřiven. Opět ho budu muset nechat vyrovnat za 500kč. Nejhorší je, že si nejsem vědom kdy jsem vletěl do díry, co jsem ale tušil je, že to muselo být ve velké rychlosti aby byla dostatečně velká energie na pokřivění disku. Onehda jsem jel s bráchou do Brna jeho Feldou a přišel jsem na to, kde se to asi stalo...na dálnici u Olomouce jak se potkává asfaltová cesta s panelovou, vzniká tam, zřejmě po létě po roztažení asfaltu pěkný retardér, že vždycky krásně silně bouchne do auta. Jak jsme tam jeli naposledy tak už to zabrušovali, ale několik (3 nebo 4) jich ještě zůstalo. Je tam jinak dobrá cesta, jezdíme tam vždycky okolo 160.
Další problém jsou pneu, byl jsem celkem udivený, že především přední jsou na krajích především na vnitřní straně - u míst kde se spojují s diskem hodně popraskané - vypadá to jako styřelá guma. Dokonce tam mám jednu 10cm prasklinu podélně. Bratr mi radil ať už ty kola ani nenasazuju zpět, že je to nebezpečné - v prasklině jsou vidět dráty. Taky pneumatiky mají několik menších boulí - další jev vzniklý po "těžkém potkání s dírou". Naštěstí už pneumatiky dojíždím, vydržely 4 léta, už se dívám po jiných, jdu ale do většího profilu, půjdu do 175/65 R14, do 185/60 R14 se mi nechce abych pneumatiky a kola aspoň nějak ochránil, není možné abych musel každý rok nechávat za 500kč rovnat litý disk a za 2 roky na nových tlumičích měl pneumatiky na rozervání.
Četl jsem, že na tvrdší tlumiče je použití stabíku zbytečné a může mít i negativní vliv.
Jedná se o pneumatiky Kumho Solus KH17, v testech se umísťují pravidelně s kladným hodnocením a lité kola jsou RONAL, materiál disku je z křemíku.