Úprava hlavy motor 1.3

Bosch Mono-Motronik
135B, 136B
Kuk1
Kontaktovat uživatele:

Úprava hlavy motor 1.3

Příspěvek od Kuk1 »

Čím kdo zvětšujete kanály v hlavě?
Chystám se to udělat na dalším svém motoru. Poprvé jsem to dělal frézkou na ocel na vrtačce. Bylo to zdlouhavé. Nemá někdo radu, co koupit za vercajk, aby se s tím lépe pracovalo než s vrtačkou? Přecejenom vrtačka se nedostane všude a je neforemná. Přemýšlel jsem o ohebném nástavci na vrtačku, ale pro frézování jsou potřeba vyšší otáčky aby nástroj tolik netrpěl. Hádám, že lépe to půjde s frézkou na hliník ;-) Teď jen kde sehnat vše potřebné za rozumnou cenu.
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Re: Úprava hlavy motor 1.3

Příspěvek od Honza_t »

Tak zaprvý se nic nezvětšuje, ale ladí se tvary a povrch, ale to doufám víš. Já dělal hlavu na čtyřkolce tímhle:
http://www.svarecky-obchod.cz/elektrick ... 404116.htm
Kuk1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuk1 »

Určitě se ladí tvar kanálu v hlavě + povrch a slícování přechodu kanál - svod (otvory nesmí výt přesazeny, jinak dochází k odtržení proudu a snížení plnící účinnosti motoru). O tom žádná. Ale snížení hrubosti povrchu nemá takový vliv na výkon jako zvětšení průměru kanálu a sjednocení průměru + změna tvaru.
Tady je např. výkres pro úpravu 5 kanálové litinové hlavy pro motor 130 LA
Obrázek

Jinak děkuji za odkaz na přímou brusku. Takže krom klasických frézovacích nástavců, je dobrý mít vějířovité smirkové kotoučky na stopce..
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza_t »

Tak možná čistě na závody, ale jestli to chceš na normální jízdu, tak je to k ...... Ale hádat se nebudu, lidí co po tomhle hlavu vyhazovali tu už pár bylo. Hlavě od ME se to ani zdaleka nevyrovná.
Kuk1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuk1 »

Dobře. Uznávám, že je chyba nazývat tuto úpravu zvětšením kanálů.
Psal jsem panu Čepkovi, a úprava hlavy stojí 9 000 Kč. Koukal jsem na fotky a kanály jsou pěkně upraveny v celé své délce. Na běžné ježdění mi bude stačit moje drobná úprava. Jaké nástroje by jsi doporučil na přímou brusku?
Odpovědět