1.3 MPI špatně startuje (teplo i zima)

Simos 2P
135M, 136M
Spider15 - FK

1.3 MPI špatně startuje (teplo i zima)

Příspěvek od Spider15 - FK »

Dobrý večer,
obracím se na vás se svým problémem.

Zlobí nás naše Felda- špatně startuje(ať je studená, teplá, ať je teplo nebo zima), bez plynu někdy ani nenastartuje, potom drží otáčky jenom na 700-800/ min (přitom dřív v pohodě 1200/min než se motor zahřál) a někdy, když se chci rozjet, tak to chcípne.
Dneska jsem nastartoval (dával jsem nový svíčky, jeden jiný problém jsem vyřešil)- pořád startuje špatně a po nastartování pořád svítila kontrolka baterie (dobíjení), dokud jsem nepřidal plyn.

Svíčky nový, modul zapalování svíček asi rok starý, baterie koupena asi před 2 měsíci (Varta), před asi půl rokem kompletně přetěsněn motor, na technickou jdeme asi za měsíc.

Motor 1.3 MPI, najeto asi 114 tisíc (nebo 140 tisíc ? nevím)

Já vsázím na škrtící klapku (nevím, kdy byla naposledy čištěna jestli vůbec).
Maty
Kontaktovat uživatele:

Re: 1.3 MPI špatně startuje (teplo i zima)

Příspěvek od Maty »

volnoběh 700-800 je naprosto v pořádku ... spíš těch 1200 je špatně.

Alternátor jsi kontroloval ?
Největším problémem všech informací je to, že je nikdo nechce HLEDAT !!!
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
Spider15 - FK

Ale většinou to mělo těch 1200 než se zahřál motor (resp. než jsem vyjel z garáže)

Ne, nekontroloval, mrknu na něj.
Lukoo88 - FK

Příspěvek od Lukoo88 - FK »

Skuz uhliky v alternatoru
Spider15 - FK

Tak jsem změřil regulátor a ten je v pořádku ( do baterky jde při zaplém motoru kolem 14,8 V bez ohledu na otáčky).

EDIT: A ještě když nastartuji a přidám trochu plynu, tak se začne motor klepat (jakoby šlo špatně vstřikování, nebo tak něco)
modrafelda - FK

Příspěvek od modrafelda - FK »

14,8V v pořádku rozhodně není. Je to moc. Jinak, napadá mě čidlo teploty kapaliny nebo nasávaného vzduchu?
Maty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maty »

Diagnostiku jsi zkoušel ?
Největším problémem všech informací je to, že je nikdo nechce HLEDAT !!!
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
Spider15 - FK

Re Maty:
Nezkoušel, bohužel nemám jak, kabel nevlastním.

EDIT: Tak jsem teď ještě jednou to přeměřoval, baterka měla před nastartování 12,12 V (jestli nejsem blbej, tak je to málo) (při startování poklesla někde k 10,5 V a po nastartování a ustálení trochu otáček (700-800) dostávala 13,7 - 13,8 (omlouvám se za předešlou chybnou hodnotu).

Auto jsem startoval ráno kvůli měření, ale to by se baterka takhle nevybyla, nebo ano ?
JoS

Příspěvek od JoS »

Těch 12,5-12,6 V má mít baterka úplně bez zátěže nejméně 2 hodiny po jízdě(chodu motoru-dobíjení).Jakmile ji zatížíš řídící jednotkou motoru,centrálu,pamětí autorádia,tak klesne klidně na 12,0 V.U minulého mauta jsem měl alarm a tam to za 4 hodiny kleslo na 11,8 V a startovalo to v mraze normálně.Jestli chceš seriózní měření,musíš hned po jízdě baterku odpojit.Pokud bude mít druhý den naprázdno 12,5 V ,tak je jako nová. :)
Spider15 - FK

No to je jedno, baterku řešit nemusím, je to Varta a nemá ani půl roku, takže tou to určitě nebude.

Teď bylo auto na technické a kamoš mi hodil řídící jednotku na diagnostiku- nic nenašel, takže ŘJ je asi taky v pořádku.
Vasek

Příspěvek od Vasek »

a vůle na ventilech jsi kontroloval?
škoda 791.136M 4/99
každý auto jede rychle, jenom záleží kolik mu dáte napapat ;-)
Spider15 - FK

Nedávno byl motor kompletně přetěsněn.

E: Pardon, na to jste se neptal.
No, upřímně to nevím, spíš to nikdo nekontroloval- dokážu to zkontrolovat v domácích podmínkách jako amatér ?
P1azer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od P1azer »

Zdravím,
nechci zakládat nový téma, tak se zeptám tady.
Dneska ráno mě poprvé nechal FERDA ve štychu, sednu do auta, otčím klíčem do 2. polohy, kontrolky v pohodě svítí, ale při pokusu o nastartování to poprvé jen cvaklo ve spínačce. Tak jsem to zkusil znova a jen to skomírá a netočí. Do teď jsem se starty neměl problém, takže předpokládám, že mi něco vycuclo baterku. Ale jinak všechno jelo, hodiny byly v pohodě, centrál taky odemčel. Jediný, co bylo divný, tak na autorádiu :baseball: SENCOR :thumbdown: (které se chystám reklamovat už z více důvodů) byl čas 00:00 (při vypnutém stavu tam jedou na nepodsvíceném displeji hodiny, nechávám panel nacvaknutý, tak jestli se to tam přes nějakej stabík neteče proud na zem a nevyždímá se baterka... ale mám ho půl roku a zatím se to stalo prvně).
Takže otázka zní, jak teď postupovat? Vezmu určitě z práce voltmetr a zkusím změřit napětí na baterce, to je asi základ.
A k tomu rádiu ( nebo co by to žralo), jak zkusit, jestli něco tu baterku žere? Stačilo by odpojit + z baterky a připojit A-metr, jestli tam neteče velkej proud?
Do spínačky jsem jen nahlídl (neměl jsem moc čas, bylo jasné, že do práce jedu na kole, tak jsem neměl čas) a vypadalo to v pohodě, nebylo nic osmahlý (že by tam šlo něco do šlusu). Jinak baterka je sice od předchozího majitele, ale byla vyměněná někdy 12/2011 (ale je to nějakej starline nebo co).
Jak to nejlíp postupovat a co zkusit?

Díky.
FELICIA LXi [] 1.3MPi, r.v. 1999 Deep sea blue metalic
Ford Focus II 1.6 TDCi 80kW
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferdamravenec »

sám sis i odpověděl , mezi kabel a pol baterky dej Ametr (je jedno jestli u + nebo -) jen se musí dát správně ametr , spotřeba by měla být 0,0x , pozor na otevřený dveře a zaplnutý stopní světlo , odpojuj zařízení tj. panel rádia , rádio , pojistky .......
P1azer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od P1azer »

Tak tím A-metrem jsem nic nenaměřil, ukazovalo to 0.01mA nebo jsem to měl špatně (normálně jsem odpojil + svorku, na to to přicvakl krokodýlem a zem na A-metru jsem hodil na + baterky -> do série ... a ukazovalo to 0).Mám teda jen ten obyč multimetr DMM-3900, ale stejně, tak by mělo téct max desítky mA, takže to stačí, ne? Uvidím, ještě to zkusím příští týden, mám dovolenou, tak si na to třeba udělám čas (přes noc jsem radši vyhodil autoradio).
Jinak jsem to nahodil přes kabely, což jsem nečekal (na baterce bylo napětí 9,9V, takže fakt už vyšťavená), dal jsem nějakých 40km výlet pro nic za nic a teď to už startuje. Jsem v práci, tak to vyndám, zkontroluju hladinu elektrolytu a hodím asi na regulovatelnej zdroj a dobiju to.
Ještě že to byla jen baterka, nechtělo se mi řešit zase nějaký blbosti :-)
P1azer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od P1azer »

Jen teda dodatečně, pro test dobíjecí soustavy stačí asi nastartovat, zapnout všechno možný a na svorkách baterie by mělo být kolem těch 14,2V ?
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferdamravenec »

jj , přesně tak , kolem 14v přesněji mezi 13,8-14,2
to že jsi téměř nic nenaměřil je dobře , to že se ti to vybilo dobře není ale těžko říct čím se to stalo , jestli jen to rádio (některé to dělají) , nebo se loučí baterka popř regulátor
P1azer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od P1azer »

Nevím, tak regulátor se otestuje zároveň s tou kontrolou toho dobíjení, ne (jestli nedává víc) ?
Jediný, co mě ještě napadlo, tak je ventrilátor. Protože mám úplně rozpadlej konketor u toho předřednýho odporu a pozice "0" a "1" (na palubce - intenzita foukání) mi jede na max. , pak ty další stupně jsou už v pohodě. Ale nechce se mi to teď předělávat..
Jinak si dám asi někam V-metr nastálo do auta, abych dalším takovým situacím předešel :)

No u toho rádia nevím. Ale je pravda, že když se nevypne "turn off" tlačítkem a sundá se panel, tak rádio asi pořád jede "tak nějak" jede, protože když ho nacvaknu zpět, tak se rovnou samo zapne a pust radio... nevím, je to šmejd.
modrafelda - FK

Abych nezakládal nové téma, napíšu svůj dotaz sem

Felda mi celkově hůř startuje, hlavně za studena... Točí tak 1-2 sekundy, pak začnou válce náhodně pálit (jakoby to "škytá") a pak se otáčky pomalu docourají navrch. Někdy to chytne líp, někdy startuje i víc jak 5 sekund hlavně když dýl stojí (třeba týden). "Sytič" funguje normálně, v zimě to chvilku drží cca 1200 otáček.

Nové: svíčky (jednobodové), filtr vzduchu, rozvody, seřízené ventily. Baterka a startér jsou dobré. Zdá se mi, že starty se mírně zhoršily po výměně svíček, před tím tam byly opálené tříbodové (mezera už byla asi 1 mm), ale ani před tím to nebylo ideální.

Když fungují zvýšené otáčky, čidlo teploty kapaliny to asi nebude co? Startuje to hůř, ale přijde mi že ne zas tak špatně aby bylo nějaké čidlo v háji. Jinak motor funguje dobře, výkon v pořádku a jede krásně potichu.
Martas085 - FK

Příspěvek od Martas085 - FK »

VAG!! ten ukáže víc..osobně bych si tipl Hallův snímač
modrafelda - FK

Hall jsem právě měnil, za vymontovaný z jiného auta, ale to spíš kvůli tomu že to náhodně zdechalo. Starty jsou cca stejné, jediné co, tak ten hall se mi tam asi nepodařil narvat úplně na doraz, možná je tam nějaká malá mezírka mezi osazením a deklem setrváku (ale fakt malá, asi do 0,3 mm). Asi ho vyndám, zabrousím a nasadím pořádně...
VAG kabel bohužel nemám ale asi ho už budu muset koupit :D
Maxx - FK

Příspěvek od Maxx - FK »

tohle bych já osobně tipoval na čerpadlo, nebo regulátor tlaku paliva...
modrafelda - FK

Tak teďka se to zas zlepšilo, jsou dvě možnosti, buď jsem měl v nádrži už benzín nacucanej vodou (jezdím hlavně na plyn) a nebo ta hallovka z druhé ruky nebyla úplně v pořádku. Vrátil jsem tam totiž tu starou a vyčistil vnitřek konektoru od kovových pilin, a funguje dobře.
Vlada320
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlada320 »

Mám na felicii 1.3mpi 50kw úplně stejný problém.taky jezdím hlavně na lpg a ta chyba je ve vstřikach. Prostě už starý zaneseny vstřikovače nic víc.vyměnil jsem už úplně vše včetně lambda sondy a je to vstřikama.
Škoda Felicia Kombi 1.3 mpi Lpg 390 000 km, STK za námi a pořád slouží věrně dál, těch 500 tisíc km s ní prostě dám :-)
modrafelda - FK

Tak to asi fakt vypadá na ty vstřikovače... Před pár dnama jsem to projel delší dobu na benzín, aby se to pořádně zahřálo a dal jsem tomu kotel. Od té doby zatím nebyl problém, aj dneska ráno totálně zmrzlý auto chytlo hned.
Vlada320
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlada320 »

stejně tak to řeším já.nechtělo se mi je už před zimou měnit tak to občas projedu 17km do práce a zpět na benzín a mám zas nějakej čas pokoj. jsou to vstřikovače tím jsem si jistej po tom všem laborování ;)
Škoda Felicia Kombi 1.3 mpi Lpg 390 000 km, STK za námi a pořád slouží věrně dál, těch 500 tisíc km s ní prostě dám :-)
modrafelda - FK

Jj, díky za nápad :) Koukám že se dají sehnat za 5 kil, uvidím no...
Martas085 - FK

Příspěvek od Martas085 - FK »

Tak ja osobne sem tam pri jizde prepnu na benzin na par stovek metru jednou za cas...a nebo kdyz to chci i poradne protahnout na benal tak klidne par desitek kilometru.uz pri prestavbe na lpg mi to sam plynar doporucoval...a druha vec,ikdyz jezdim na plyn,porad liju aditivum od Vifu pri nabrani benzinu
Odpovědět