Kouř z víčka od oleje

Simos 2P
135M, 136M
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Kouř z víčka od oleje

Příspěvek od kybrex »

Zdravím,

včera jsem namátkou kontrolovat pár věcí u motoru a kromě zimní bílé emulze na víčku, která v létě obvykle zmizela, jsem zjistil, že mi jde světlý kouř z víčka od oleje a není ho zrovna málo a když přidám plyn, tak z výfuku i při zahřátém motoru se vyvalí taky takovej kouř, kterej dřív podle mě nešel. Voda se nijak dramaticky neztrácí, ale mám tak 150 000km a těsnění pod hlavou bude asi ještě z výroby. Sundal jsem kryt ventilů a na těch ještě žádný bílý povlak není. Co to může být? Kouř smrdí po spáleným benzínu/oleji. Takovej ten typickej smrad, jako když jsem jako malej dělal s tátou něco na pinckovi. O:-)
103457
Kontaktovat uživatele:

Re: Kouř z víčka od oleje

Příspěvek od 103457 »

Pokud se neztrácí voda, tak to můžou být zapečený kroužky a splodiny se dostávají pod píst. Zjistíš jednoduše, když si necháš změřit tlaky ve válcích.
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

Tak se konečně zlepšilo počasí a dostal jsem se na to měření. Změřil jsem tlaky ve válcích a vyšlo to celkem pěkně. v pořadí 1,2,3,4 tam bylo 15,0 ; 15,5 ; 15,2 ; 15,5 baru. Takže na těsnění, kroužky ani podpálenej ventil to nevypadá. Dostal jsem ještě tip na "ztvrdlá" gufera u ventilů, ale to se údajně bez sundání hlavy mění docela krkolomně - podkládání ventilů matičkou na drátku přes otvor po svíčce. Už vidím, jak mi něco spadne do válce a bude to na rozebrání. :hlava: :lol:
LPG.habartice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LPG.habartice »

Mrtvý simeringy na ventilech by vysvětlovali zvýšenou spotřebu oleje, pokuřování motoru z výfuku. Ale nevím jak by to teda kouřilo do motoru aby to šlo ven skrz víčko. Jinak než debilizmus strkat matičku srz díru ve svíčce je lepší tam na prasáka strčit hadici, natočit příslušný píst do horní úvrati, tím tu hadici priplácneš na ventil a můžeš stlačit ventilovou pružinu.
Jako výměnou těch gufírek určitě nic nezkazíš ;)
DERMIN95
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DERMIN95 »

No ty de**** :o (PRO 103457 MYŠLENO NA SITUACI NE NA MAJITELE!!!!!!!!!!!!!!) Vždyť máš extrémní komprese!!!!!! U i 1.3 MPi Mají být kompresní poměr - motor 50 kw 10:1........ Chlape tlakuje ti to ....

PS: Nemá to být kompresní poměr ale tlak ve válcích. Malá mýlka, Itak jsem měl na feldě něco okolo 10. Tekže je to stejně hodně
Naposledy upravil(a) DERMIN95 dne úte 09. dub 2013 18:30:50, celkem upraveno 1 x.
Obrázek
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

1) to oslovení není od tebe vůbec hezké

2) kompresní poměr a tlaky ve válcích (kompresní tlak)je něco jiného.

Kompresní poměr je poměr prostorů - píst v DÚ : píst v HÚ
Tlak ve válci je tlak ve spalovacím prostoru, když je píst v HÚ
Podle dostupné literatury se píše, Felicie 1.3MPI 50Kw 1,1 - 1,5 MPa = 11 až 15barů, přičemž za závadu se bere, pokud je v některém válci naměřeno méně než 1,0 MPa nebo pokud je rozdíl ve válcích větší než 150 kPa - 1,5 baru

Tlaky se měří na motoru, který je zahřátý na provozní teplotu.
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

DERMIN95: Chceš po čuni? :baseball: (To je za toho de**** :P )
//edit: vysvětleno. Napsal to prej neobratně. :lol: (a nebo to maskuje :safe: ).

Jinak když se 10x zmenší objem směsi, neznamená to, že se 10x zvětší tlak!!! Rychlost růstu tlaku se zvyšuje s tím, jak zmenšuješ objem. Takže 15 barů +- je ok. Akorát jsem to šel měřit asi hodinku po příjezdu, takže motor byl už vlažnej. Takže to mám měřit znovu zahřátý?
Milos-Racing
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milos-Racing »

Si pamatuji,že nám to kdysi dělalo na staré feldě a bylo to těsněním pod hlavou.Ale zaznamenali jsme přitom spotřebu oleje.Po výměně těsnění pod hlavou,zabroušení ventilů a výměně ventilových gufer se to vyřešilo.
DERMIN95
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DERMIN95 »

dyž bude budete mít tlak ve válcích 1,1Mpa,tak máte dobrý motor.Nejdůležitější jsou ale vyrovnané tlaky ,když budete mít ještě ve všech válcích 0,8Mpa tak to ještě jde.Horší je ale když třeba ve třech budete mít 1,1Mpa a v jednom 0,7Mpa,tak to je potom problém .Většinou se jedná o podpálený ventil.Povolený rozdíl je opravdu jen 0,1Mpa .Jak už tady bylo uvedeno.

Co je prosím toto?

:ot: Ano už jsem se omluvil jednou omluvím se speciálně pro zeleného : Bylo to myšleno na situaci. Když na mě vykoukly tyto čísla tak mi vypadlo toto spojení. Už ok? nebo dostanu varování za pravdomluvnost? ;)
Obrázek
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

DERMIN95
Varování si dostal za porušování pravidel fora a nejen v tomto topicu, ale i za tu tvojí žhavou SZ co jsi mi poslal. Tvoje argumentace, že jsi to tak nemyslel mě nezajímá nebudu řešit, jestli tu někdo nadává nebo jen nevhodně charakterizuje situaci. Příště lépe vol slova a bude to OK.
Teď když jsi to upravil, tak jsou pochopitelně špatný modi že.

kybrex
Pokud motor šlape, neztrácí se voda ani olej nebo naopak voda nepřibývá nebo olej, tak bych to neřešil a nechal být. V zimě se do motoru vzdušnou vlhkostí dostane spousta vody, takže to klidně mohla být i pára. To samé z výfuku. Já tím, že dojíždím denně do práce jen cca 4km, tak motor nikdy pořádně nezahřeju a taky výfuk mám plný vody, takže mi z výfuku cca 20km když jedu dál vždy jde bílej kouř = pára.
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

Jo mám v zimním období vždycky po kratších trasách taky trochu emulzi na víčku, ale s příchodem jara se to vytratí. Do nádržky to nebublá, žádné černé stopy a mastná oka ve vodě, voda mi trošku ubývá, ale to je netěsností spodní hadice, je trochu poblemcaná a taky sem tam slyším, že to píská u víčka, jakoby to trochu ucházelo (když zastavím a jdu si přiložit ucho k víčku), ale trochu tlak tam být musí.

Olej mi snad nepřibývá, ale podívám se až půjdu k autu. Ventily jsou čistý, žadný bílý svinstvo na nich není. Jakou má těsnění pod hlavou životnost? Mám najeto dle tacháku 150 000km. Ale nevím, o kolik to při koupi bylo stočený.
Milos-Racing
Kontaktovat uživatele:

Když ti neubývá olej a ani voda ve velkém množství,tak to neřeš a jezdi.Ta emulze na víčku je v zimě běžná,většinou stačí 30km jízdy a ona zmizí.Když nemáš černou a mastnou vodu v nádobce,tak by těsnění mělo být ještě dobré.
U těsnění neurčíš přesně dobu,kdy odejde.Znám Feldy,které najely 200tis.km na původní těsnění a jsou Feldy,které najely jen 80tis.km.
Nemáš třeba přicpanou tu hadici,co vede od ventilového víka do sání u klapky?Je to odvětrání klikové skříně.Někdy se v tom nashromáždí ta emulze a pak to neodfukuje. :)
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

Mrknu na to. :) Díky za tip. Hadice už jsem odpojoval mockrát, když jdu štelovat ventily, ale podívat se, jestli je čistá mě ještě nenapadlo :hlava: :P
Milos-Racing
Kontaktovat uživatele:

Jo,na tu hadici mrkni,nic za to nedáš.Nám se to ucpalo tu emulzi v tomto místě:
Obrázek
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

Tak hadice je vcelku čisá, posvítil jsem do obou konců a vidět tam je, prst taky prošel, tak nevím. Ale dneska jsem natočil video, dám to na youtube a doufám, že to trochu pomůže s diagnostikou problému, jestli se mám bát a nebo ne. :)
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

Milos-Racing
Kontaktovat uživatele:

To cvakání můžou dělat rozvody,špatně seřízené ventily.Že to pokořuje to ti neporadím.Zítra se můžu mrknout na jednu feldu,co má najetu přes 200tis.km jestli je to stejné.
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

Ok to by bylo fajn. Díky. Jinak taky jsem myslel na ventily a rozvoďák, ale rozvoďák je tam asi 20000km a ventily udržuju seřízený. Teď jsem je seřizoval po zimě v úterý, takže před 2 dnama.
Vasek

Příspěvek od Vasek »

nevim jak ostatní, ale já mam takovej pocit, že když za běhu motoru otevřu víčko na nálévání oleje a motor neni prohřátej (nemyslim jen teplotu motoru na 90), tak mi z toho víčka taky jdou nějaký plyny ven. Nepamatuju si teda, jestli je to kouř, ale určitě to nějak "fouká" a "smrdí to". I z toho důvodu je tam podle mě to odsávání, který je vedeno před škrtící klapku. Pokud auto jezdí normálně, tak bych zbytečně neplašil. Třeba jsi si toho jenom dřív nevšimnul. Kdo z běžných řidičů dolévá olej za běhu motoru?
škoda 791.136M 4/99
každý auto jede rychle, jenom záleží kolik mu dáte napapat ;-)
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

No jednou jsem byl porovnat smrady a plyny z víčka s kámošem (Formis) a on to měl teda o dost "voňavější". Když jsem to točil, byl už motor prohřátek, studenej to naopak tolik nedělá. :) A trochu mě zneklidňuje i pocit, že po zahřátí a ve vyšších otáčkách nad kolem 4000-4500 (zkoušeno dneska) to spíš řve než jede. Pamatuju si chvíle, kdy to chytlo druhej dech a když jsem z 3000 na dvojku chtěl vyrazit, tak jsem vyrazil a ještě dlouho mě to táhlo do fofru a na trojku znovu. A teď mám pocit, že je to spíš trápení jakmile přelezu 4000rpm. :cry:
Vasek

Příspěvek od Vasek »

až budu u auta a vzpomenu si, tak se schválně na to víčko mrknu. Samotnýho mě to zajímá.
K tomu, že ti to v otáčkách nejede, i když dřív jo: často za to můžou filtry. Vzduchovej se mění snadno, tak ten lidi celkem i měnej, ale na palivovej často kašlou. Spousta lidí o něm dokonce ani neví. A pak jen nadávaj, že jim to v otáčkách nejede. (myšleno obecně). Motor pak v zátěži a v otáčkách nemá dostatečný množství paliva a tak prostě jet ani nemůže.
škoda 791.136M 4/99
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

No palivovej je vyměněnej už před rokem a půl a vzducháče kupuju normální papírový a měním je každý jaro, obvykle po novým oleji. To mi připomíná, že ho mám vyměnit. =)
Maty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maty »

200tis na rozvodech? ... proto ti to tak cvaká ... ale buď v klidu mě skočili až na 270tis km :D
Největším problémem všech informací je to, že je nikdo nechce HLEDAT !!!
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

Ne 200tis. Ale 20tis :-D:-D:-D nemam na to koule. :-D ale mas muj obdiv za odolny sluch a odvahu. Jeste jsem ted pocital nuly a je tam fakt 20.000.

Jinak jsem trochu blbec. Nevim proc ale v utery jsem mel takovy maly zatmeni v mozku a dal jsem 0,2 na saci a 0,25 na vyfukovy. Takze presne naopak. Ani mi nedoslo ze to nemam rozhozeny ale ze to bylo vlastne celkem ok. :-D dneska se polepsim. Omlouvam se za psani bez diakritiky. Pisu z mobilu.
Maty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maty »

Aha ... jsem se o nulu překouknul :D ... auto jsem koupil na 260 a těch 10 tis ještě vydrželi ... chtěl jsem měnit za jinej motor tak jsem neměl v plánu měnit (jak někdo říkal nesmrtelné) rozvody.

Po 20tis bych rozvody neřešil :)
Největším problémem všech informací je to, že je nikdo nechce HLEDAT !!!
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
Lugosy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lugosy »

Kybrex: Teď jsem náhodou objevil tohle vlákno. Já jsem teda u všech motorů přisávání bordelu z kliky odpojoval a díru do sání zacpal korkem nebo kouskem hadice se šroubem a dvěma stahovacíma páskama. Poněvadž u MPI 135 i 136 šel do sání dost bordel, špinil klapku a čidlo pod ní. Takže z nátrubku jsem vedl hadici dolů pod motor a tu druhou maličkou (odsávání při zavřené klapce) úplně zrušil. Teď už mám jen jedno auto a chování těch druhých si moc nevzpomínám. Karbový 742.136 po GO nesmrděl skoro vůbec a v zimě či při snížených teplotách nebo v dešti ten Rapid nevyjel. On nesmrděl ani z výfuku, takže to jen tak na dokreslení :-) 135 MPI jezdila di 180 000 s jedním řidičem, pak s druhým asi do 200 000 a teď je prodaná, ale taky nijak zvlášť nesmrděla a celkový stav toho motoru je na ujeté km excelentní. 136MPI - tam šla z hadice jen bílá pára a po zahřátí motoru se ztratila. Zkusím dnes, jak pojedu pro chleba, natočit chování toho výdechu.

Co nastartovat se sundaným ventilovým víkem? Pak uvidíš, kterým vodítkem nebo prostorem pro zdvihátko ten milířový dým jde.
Milos-Racing
Kontaktovat uživatele:

Tak jsem dnes sledoval Feldu od známého,která má najeto přes 200tis. a z víčka mu to kouří,když je motor studený.Po zahřátí žádný kouř nevzniká.Vůně je cítit pouze olejová.
Lugosy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lugosy »

Mi to nedalo, tak jsem to zkusil na svojí. 238 000. Studené to bylo bez dýmu, pak se během chvilky začala jakoby srážet vlhkost, byla vidět na tom krycím plechu pod víčkem, a po zahřátí to taky trošku dýmilo. Asi se ta vlhkost potom odpařuje.

edit: smrad vyloženě nešel, jen příjemný pach oleje (trysk 10w-40, 500 km). ale mi motory celkově voní, nepovažuji jakékoliv exhalace klasických normálních motorů (8 ventilů) za smrad. naopak nesnáším ten pseudopuch z katalyzátorových výfuků, než se kat zahřeje, proto chystám favo s lambdou :-D
Naposledy upravil(a) Lugosy dne pát 12. dub 2013 18:49:13, celkem upraveno 1 x.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

To, že ti to nejde může být i zaneseným vejfukem, zejména koncový tlumič to umí pěkně. Z venčí je krásnej stříbrnej a uvnitř plnej rzi.
Ten kouř a smrad z víčka bych vůbec neřešil. Každej motor je jinej, každej fouká jinak a každej má jinak starej olej. Hodně záleží i jak motor jezdí, jestli dálky nebo jen pojížďky.
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

Smrad z motoru mám taky rád, ale přišlo mi, že to smrdělo trochu jako dvoutakt =D Výfuk je nový střed i koncovej (cca. měsíc), olej to samý zhruba 500km. Jezdím štace tak do 20km a pár krát do roka třeba 300km na jeden zátah.

Pokud je řeč o pseudopuchu, mě smrdí ty nový turboropáky :pig:
Lugosy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lugosy »

OT: S dvoutaktem se mi vybavil nezapomenutelný zážitek z dovolené v NDR v roce 1988. Berlín, ranní špička, trabanty, warťasy, do toho volhy, žigulíky a záporožce a v nemalé míře škodovky s motorem vzadu.. To byl pachový vjem par excellence, kterému se nevyrovnala ani ranní zácpa na Gottwaldově třídě v Mariánských Horách těsně po revoluci, kdy ještě třeba žiguly voněly specifickou vůní olovnatého supru 96. Dneska je to nuda a až budou z plastu výfuky, motory i karosérie, přestanu jezdit autem. Ropa při dnešních cenách patří do náklaďáků :-) Mmch, dnes sice údajně nezpůsobují rakovinu výfukové plyny eko "aut", ale zase dost udělá stres z budoucnosti :-D
modrafelda - FK

Příspěvek od modrafelda - FK »

(Názor laika tak to berte s rezervou) Nevím, ale mě se to cvakání nezdá normální. Vytahaný rozvody to nejsou, já jsem měnil rozvody na 215 tis. (podle tacha), po zahřátí motoru už nehorázně chrastily a chrčely, ale necvakaly. Pochybuju že ventily byly v dohledné době seřizovaný a motor mám o dost tišší. Jestli máš seřízený ventily, tak mě napadají rozvody nasazený o zub vedle (i když to už by asi dělalo větší neplechu)
Vasek

Příspěvek od Vasek »

a co třeba něco špatnýho v altíku? Ten se umí taky docela projevit...
škoda 791.136M 4/99
Milos-Racing
Kontaktovat uživatele:

Ty rozvody ti měnil kdo?Nejsou náhodou tak přesazené o zub?To by odpovídalo tomu cvakání a línosti motoru ve vyšších otáčkách.Nic jiného už mě nenapadá.
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

Rozvody mi menil zkuseny mechanik s cca 40 letou praxi a delal to pred skoro 2 lety a tenkrat to jelo jako drak. Tak jedine ze by rozvodak preskocil sam. A to je asi dost nepravdepodobny. A myslim ze by se potkal ventil nekde v horni uvrati s pistem a bylo by hotovo
Matuhsch
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Matuhsch »

Já nevím mám sice bmm ale zvuk mám podobný, teda cvakání není tak výrazný, rozvody nový a vůbec bych se u auta jako je felicia nevzrušoval nějakýma zvukama... pokud to proavidelně dostává co potřebuje.. A taky bych si vsadil že ten zvuk jde spíš od altíku než přímo z motoru... Jinak to máš teda pěkně zachcaný od oleja :puker:
Obrázek
Obrázek
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

Jo to mám zachcaný jako čuně. Taky už jsem koupil přípravky na odmaštění a ochraný lak na motor + to asi ještě bude potřeba nějak přebrousit, protože ten povrch je sám o sobě docela poničenej. Jinak s tím rachotem mi přijde, jako by byl uvolněnej ten kryt, co chytá teplej vzduch od výfuku. Odtud jde největší rambajs, samotný ventily jsou ťip ťop a rozvoďák je prakticky novej.
Matuhsch
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Matuhsch »

nevím co je ochranný lak na motor ale prvně bych vyměnil těsnění na víku+ podotahoval hadice, a vzal to carlanem a to myslím uplně stačí. já sem víko čistil mechanicky a už je po zimě zas zoxidovaný...
Obrázek
Obrázek
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

Jo s tím víken to je na prd, že vždycky zdegraduje ten povrch. Díval jsem se, jak to má vypadat, pod těma gumovýma podložkama, co jsou na ty 2 matky, co drží víko, je to krásně stříbrný a kolem to je prašivý. Humus, ale asi není jiná možnost, než to přebrousit a hodit na to nějakou barvu jinak to zase bude jako čuně za chvíli. Těsnění kolem víka ventilů a zdvihátek vepředu už mám nový, dneska je asi vyměním včetně těch podložek a těsnění do víčka (mám to nekvalitní čínský v červený barvě :-/ ).
Odpovědět