Elektro problém Fabia I

pokec o všem možném i nemožném
M13
Kontaktovat uživatele:

Elektro problém Fabia I

Příspěvek od M13 »

Ahoj, řeším teď problém se světly v mojí Fábii.
Bude to trochu delší tak předem děkuju všem co si to alespoň přečtou :) Ve zkratce jsem to popsal úplně dole.
Jde o problém se světly. Po zavedení celoročního denního svícení jsem do auta nechal v autorizáku dodělat automatický rozsvícení světel. (= Po nastartování se rozsvítily přední a zadní potkávačky a k tomu se na minimální intenzitu podsvítily budíky a ovladače v autě, při automatickym svícení nešlo rozsvítit dálkovky, jen bliknout sv. houkačkou).
Tuhle zimu celý systém začal blbnout. Začalo to tím že jednou po nastartování a ručním zapnutí světel nenaskočilo podsvícení budíků, ale po pár metrech a po několika přecvakání přepínačem světel se chytly tak jsem to neřešil.
Teď, tak 3 měsíce po tomhle problému se to dost zhoršilo... Jednoho dne auto přestalo samo rozsvěcet a po ručním zapnutí světel se rozsvítily jen přední potkávačky (zadní nesvítily a nerozsvítilo se ani podsvícení budíků). Chtěl jsem s tím sjet do servisu, ale po cestě se stalo to nejhorší co mohlo - začalo to fungovat :D . Bylo to po takových 20 km, autouž bylo vytopený, tak se ten "problém" mohl prohřát a zmizet.
Po pár dnech ale auto zase přestalo svítit. Navíc jsem zjistil že přestalo fungovat upozornění (bzučák) na rozsvícený světla. Zjistil jsem to, když jsem šel kolem auta a viděl jsem, že svítí osvícení zadní RZ. (Ráno jsem musel jet, tak jsem ručně rozsvítil alespoň předek a pak zapomněl zhasnout, protože většinou jsem jezdil na automatický rozsvícení a rozsvíceno zůstalo, protože neřval ten "alarm"). Svítily jen vnitřní ovladače a žárovky RZ, nic jinýho.
Ale zjistil jsem, že když při vyplém motoru přecvaknu blinkry, tak se rozsvítí budíky a začne řvát "alarm světel" a rozsvítí se parkovačky :D

Takže jednoduše, automatika teď nerozsvítí vůbec, budíky nesvítí vůbec, zadní světla nesvítí vůbec a přední jen když je ručně zapnu, a taky nefunguje zvukový varování když nechám rozsvíceno a otevřu dveře.
V autě bylo doděláno jen to automatické rozsvěcení (v autorizáku). Výbava skoro žádná (centrál, 2x airbag, přední el. okna). Auto mám od fungovky (Za pár dní přesně 10 let), takže např. nějaký el. bastly (po bouračce nebo "jen" "vylepšení") mohu vyloučit.

Nesetkal jste se s takovým problémem někdo, nebo někdo koho znáte? Jak jste to vyřešili, a kde hledat? Na netu jsem zachytil asi 2 podobné dotazy, ale řešení žádné :(

Všem moc děkuji za rady nebo jen tipy na co se podívat nebo co proměřit (s elektrikou se trochu kamarádim, ale ne natolik abych přišel do auta a měl jasno kam pro co šáhnout :) )
Mám na hraní a řešení asi 14 dnů, pak to musím dát do servisu.
1.6 1998
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Re: Elektro problém Fabia I

Příspěvek od Ivarek »

No těžko říct....chtělo by to vědět jaké rozsvícení a kam a jak to zapojili....
DERMIN95
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DERMIN95 »

kam to připojily vyškubat. Jinak to nevidím. Zdá se že někde něco po****,
Obrázek
M13
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od M13 »

Tak dneska jsem se na to vrhnul, a nejradši bych ty techniky v autorizáku nakop do ....
Sundal jsem levou spodní část palubky a vyndal a odpojil přepínač světel (za 10 minut, jen tam jen pár šroubků a žádný záludnosti), a docela mě vyděsilo co jsem tam viděl :( Zvlášť když si vzpomenu jaký hříšný prachy jsem za to platil.
Svazek co jde k přepínači je rozpitvanej (rozbalenej z tý "textilní" tovární izolepy) a na dráty přimotaný další dráty (k dodělávanýmu relátku svícení) a všechno zamotaný do menších kuliček a to všechno zamotaný do jedný velký koule několika metrů černý "elektrikářský" pásky. Bych blil.
Jinak jsem ještě trochu pohledal a našel jsem, že to s největší pravděpodobností bude problém v tom relátku svícení (někde jsem četl o studeňáku, a o vadný sérii relátek, snad na ně měla být i nějaká výměnná akce), tak jsem napsal do autorizáku co si o tom myslí (o problému, ale hlavně o technickym provedení samotný dodělávky svícení, víc než fakt že po x letech odejde relé za pár korun mi vadí úroveň jejich instalace) a s největší pravděpodobností to dám předělat a opravit dvornímu servismanovi :)
1.6 1998
Odpovědět