Motor si sám přidává, co s tím?

Simos 2P
135M, 136M
Honzis
Kontaktovat uživatele:

Motor si sám přidává, co s tím?

Příspěvek od Honzis »

Mám tady auto s problémem. Někdy, vysledoval jsem, že při motoru zahřátém nad obvyklou teplotu a v kopci, si motor samovolně přidá. Je jedno, jestli za jízdy nebo na volnoběh. Přidá poměrně výrazně, volnoběh vyletí ke 3,5tis., za jízdy je to zatraceně nepříjemné. Po chvíli se to zase urovná a jede krásně.
CO už jsem zkoušel. Falešný vzduch to nikde nebere (když zacpu sání, tak to prostě zdechne..), klapka je vyčištěná a zresetovaná, nové filtry, nové svíčky. Lambda regulace funkční.
Další na co jsem přišel. Při nedávném pobytu vozidla v servisu měnili některé věci, mimo jiné olej. Dali ho tam ale o dost víc, než by bylo vhodné. Za studena cca 5mm nad rysku, za tepla samozřejmě ještě víc. Problém údajně začal až po návštěvě servisu. Olej jsem upustil ale ještě jsem neměl možnost s tím jet, neb je to zlehka rozebrané. Snad to zítra složím.
Povedlo se mi při tom problému zapojit diagnostiku. Co mě dost překvapilo, když se to začne tůrovat, tak kolonka "vzduch" ve 3 nebo 4 skupině ukazuje 0. Jinak všechno celkem ok, prostě to odpovídá tomu, že se jednotka snaží zvládnout nějaký binec. Takže klapka v dorazu atd, ale až jako důsledek. Je vidět, jak se tam ty hodnoty celkem pomalu blíží.. Po téhle příhodě se v diagnostice objeví chyba 01087 - základní nastavení nebylo provedeno, nesmyslný signál. Bohužel nevím, k čemu se to vztahuje.
Celkem by to sedělo na to, že to přisává olej, ten se spálí a udělá bordel v lambda regulaci, klapka otevře, začne to zdechat, páč olej není benzin, čili se přidá i benzin a tak dále. S falešným vzduchem to tyhle věci dělá, s falešným palivem by mohlo taky.
Neví někdo čím by to mohlo bejt? :-)
Cobrak
Kontaktovat uživatele:

Re: Motor si sám přidává, co s tím?

Příspěvek od Cobrak »

Nemůže to být čidlo na snímání otáček? "Hallův snímač."
Honzis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honzis »

...to by to nezapalovalo smes, nebo spatne. Motor ale jde za vsech okolnosti pravidelne...
Honzis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honzis »

Jo. A když tomu při tom originálním "volnoběhu" vyrobím falešný luft (odpojení posilovače brzd), tak otáčky ještě trochu povyskočí a usadí se tam. Normálně to začne houpat. Tady ale zjevně je co spalovat, takže otáčky zůstanou cca 3,7t.. V tomhle režimu jsem si bohužel neodečetl diagnostiku.
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

Vyčistit a nastavit klapku.
Honzis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honzis »

prosim cist :-) "klapka je vycistena a zresetovana"...mimo jine uz asi 3x... vzdycky se to ku podivu povede, pak nejakou dobu pomalu padaj otacky atd..
Vasek

Příspěvek od Vasek »

pokud je mi známo, tak základní nastavení u 1.3MPI se dá udělat pouze u škrtící klapky. Z toho plyne, že problém bude v klapce. Napadá mě ji rozebrat a podívat se na odporové cesty a zkontrolovat, jestli v nějakym mechanizmu neni nějaká vůle. Nebo třeba studeňák (nevim, zda na ně klapky trpí). Pak už leda vyzkoušet jinou.
škoda 791.136M 4/99
každý auto jede rychle, jenom záleží kolik mu dáte napapat ;-)
Honzis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honzis »

Jojo, ona to ta klapka nakonec bude. Dneska jsem to potrapil. Dalsi poznatek je ten, ze to dela az pri prohrati motoru a nejlepe, kdyz s horkym motorem nekde na par minut zastavim a pak chci pokracovat. No a kdyz jsem to doma bodnul na diagnostiku, tak asi 3 ruzne chyby a 2 z nich mely primo souvislost s klapkou (poprve, ten problem existuje cca 2 mesice, jen posledni dobou se s tim uz moc nedalo jezdit..). Takze zitra bude rozborka a uvidi se. Problem je tim ale asi vyreseny. Proste jiny projev obvykleho problemu...
Pascalik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pascalik »

resetnut klapku ale nie vagom ale softom od motor diag zato ti vyhadzuje ze zakladne nadstavevie nebolo spravene - neznama chyba
Paulie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paulie »

Nevím co je na tom pravdy, ale ted v servise mi mechanik čistil taky klapku.
Říkal, že originální diagnostikou jde klapka nastavit jenom 1x. Víckrát to pry nejde( asi cesta jak vydělat). Ale nějakým "pirátským" programem to jde do nekonečna. Možná se to tu někde řešilo...... ;)
Honzis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honzis »

Tak abych to uzavrel. Problem byl v klapce, vycistil jsem potenciometry a klapku slozil zpet. Od ty doby cca 2tkm bez problemu. Snad to vydrzi...
00Inferno00
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 00Inferno00 »

Paulie píše:Nevím co je na tom pravdy, ale ted v servise mi mechanik čistil taky klapku.
Říkal, že originální diagnostikou jde klapka nastavit jenom 1x. Víckrát to pry nejde( asi cesta jak vydělat). Ale nějakým "pirátským" programem to jde do nekonečna. Možná se to tu někde řešilo...... ;)
Tak ho pošli ke mě, za 1000,- mu ukážu jak to udělat vícekrát :lol: :lol:
Vici píše:...ARL je král mezi TDI na platformě G4...
VW Golf IV 1.9TDI PD ARL 192PS 401Nm powered by TDIfun, EGR-off, TT puky, Strongflex dogbone
VW Passat Variant B8 2.0TDI Dynaudio
p.s.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od p.s. »

Odpovědět