fridex do oleje

MPi 1AV
AEE
jirka22 - FK

fridex do oleje

Příspěvek od jirka22 - FK »

zdravim,
nalil jsem omylem pul decky fridexu do motoru misto oleje (ja vim silena pitomost, ale stalo se), co s tim ted? vypustil jsem olej dokud byl teply, mam normalne vymenit filtr, nalit olej a zkusit to? nebo s tim neco vymyslet vic, nejake proplachnuti? za celou dobu jsem samozrejme nenastartoval, takze to snad jen proteklo do vany bez nejakych skod
103457
Kontaktovat uživatele:

Re: fridex do oleje

Příspěvek od 103457 »

Stane se, já koupil krásnej drahej olej, jsem si myslel, že udělám feldě dobře, nalil jsem ho do motoru, ovšem zapomněl jsem před tím zašroubovat vypouštěcí zátku. Krásně to proteklo motorem olej za 1000 Kč. :lol: Jediný štěstí, že to cákalo, když olej tekl do kanálu pod autem a všimnul jsem si toho před nastartováním.
Pokud jsi nestartoval, tak to jen proteklo, ve filtru to nebude, ani nikde v motoru myslím v kanálcích. Vyměň olej a zkus to. Nevím co je ve fridexu za sajrajt, ale snad se to odpaří. Pokud chceš být pečlivej, tak dej novej olej, proplachovací prostředek, na 20 minut nastartuj, nech klapat na volnoběh, pak vypust, dej novej olej a filtr.

Něco takového, těch přípravků je na trhu víc druhů.
http://www.olejservis.cz/proplach-motor ... l/d-79058/
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Normálně vyměň olej i s filtrem (jestli to bylo nastartované) a vůbec nic se tomu nemůže stát.
emge

Příspěvek od emge »

Glykol z nemrznúcej zmesi v oleji sa neodparí, odparí sa len voda. Degraduje vlastnosti oleja, takže je potrebné ho dostať čím skôr preč:
http://www.tribotechnika.sk/tribotechni ... obilu.html

Odporúčam vymeniť olej aj filtrom a po pár desiatkach km vymeniť olej aj s filtrom znovu. Urobí sa tak preplach motora olejom. Na preplach môžeš použiť nejaký lacnejší olej, ktorý spĺňa špecifikáciu.
jirka22 - FK

ok ten proplach udelam tim se nic nezkazi, beztak to jiste nikdo nikdy na tom aute nedelal. vic se mi libi ta myslenka specialniho pripravku do oleje, nez nejakyho lacinejsiho a min kvalitniho oleje, mely by tam byt i nejake primesy co vycisti usazeniny v motoru a tak. jen si myslim ze neni treba menit filtr 2x ne? kdyz jsem to nestartoval tak to snad jen proteklo motorem do vany a filtr to zdaleka minulo. nalil jsem za tim trochu oleje, aby to "splachnul" a cele to vypustil. takze bych dal olej s tim pripravkem, nechal chvili bezet motor a pak novy olej + novy filtr
emge

Příspěvek od emge »

Preplach prípravkom je potrebné zvážiť podľa stavu motora. Pri preplachu sa môžu náhle uvoľniť väčšie usadeniny, zhluky karbónu..., čo by mohlo spôsobiť aj problémy a nutnosť ďalšej údržby/opravy. Ale môže to mať svoj prínos.
Preplach olejom je šetrnejší a lacnejší olej nemusí byť menej kvalitný. Treba vybrať vhodnú špcifikáciu API, VW..., k lacnejším olejom patria napr. Cinol, Mannol, Gulf...
Filter na Feliciu nie je drahá záležitosť, pre istotu by som ho vymenil. Nejaký glykol sa určite zachtil na stených motora, olejovej vane...
jirka22 - FK

ok, diky vsem za rady. motor slape dobre tak snad se na tom nic nezmeni :-)
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Každý třetí motor má na směs oleje s fridexem najeto i desítky kilometrů a přesto jezdí. Když ti praskne těsnění pod hlavou, je chladící kapalina všude a přesto se nic vážného motoru nestane.
Martas085 - FK

Příspěvek od Martas085 - FK »

souhlas...sice to asi není nejzdravější pro ty motůrky,ale než si toho často člověk všimne,klidně i nějaká ta stovka km padne...jak u kámoše :D ruku nasrdce,já pod kapotu každý týden nelozím :D
Odpovědět