mlácení motoru 1.6MPi
-
Borderer
- Kontaktovat uživatele:
mlácení motoru 1.6MPi
Zdravím,
mam feldu 1.6MPi, která má najeto 181 tisíc kilometrů. Olej je Mogul extreme 10W40 starý 1 200km, žere ho, ale je ho tam dostatek. Poslední dobou se mi objevil tento problém. Nastartuji, motor si zacvaká a po vteřině/dvou je vše v pořádku. Mužu jet městem, nebo třeba 50km po silnici první třídy a motor má normální zvuk, ale jakmile najedu na dálnici a jedu stabilně 110/120km/h, tak se po chvíli začne ozývat klepání z motoru. Z pozice řidiče vychází přímo z prostředních výdechů topení. Ale jakmile sjedu z dálnice, aniž bych zastavil, tak klepání během chvilky zmizí a motor jde zase tiše. Žádný úbytek výkonu jsem nezporozorval, jezdím mezi 2-3mi tisíci otáček s průměrnou spotřebou 6 litrů. Akorát cca 2 tisíce km zpět jsem se rozhodl po delší době vyhnat pavouky z vejfuku a po výměně ložisek v kolech a brzdových hadiček, zkusil jsem maximálku (podle palubního PC 173km/h). Potom sem najel 800km, vyměnil olej, najel nějaký ty kilometry a motor byl stále tichý. Začalo to až teď. Přikládám video. První část je natočena přímo na benzince na dálnici, druhá poté, co jsem z ní sjel, projel Hradcem Králové a pokračoval na Trutnov. http://www.youtube.com/watch?v=kx0ksAP7_5E
Trápí mne to, protože 70% mého nájezdu jsou právě dálnice. Jakýkoli nápad uvítám.
Děkuji a zdraví,
Borderer.
dodatek: Rozvody měněny, když měl motor najeto 169 tisíc km. Teplota motoru roste jak má a než dojedu do sousední dědiny (cca 3,5km), tak už je ručička skoro na provozní teplotě. A ještě mě napadá, že když třeba jedu v pravym pruhu za kamionem a chci ho předjet, tak šlápnu na plyn, auto začne dost vibrovat, ale zrychluje jak má. To ale spíš přičítám vyššímu nájezdu.....Teďka mě ještě napadá, že když sem jel teďka naposled po dálnici Praha - Hradec Králové, tak to klepání dvakrát přestalo a třeba po minutě se opět objevilo aniž bych změnil jízdní styl. Stále 110/120km/h na tachometru.
mam feldu 1.6MPi, která má najeto 181 tisíc kilometrů. Olej je Mogul extreme 10W40 starý 1 200km, žere ho, ale je ho tam dostatek. Poslední dobou se mi objevil tento problém. Nastartuji, motor si zacvaká a po vteřině/dvou je vše v pořádku. Mužu jet městem, nebo třeba 50km po silnici první třídy a motor má normální zvuk, ale jakmile najedu na dálnici a jedu stabilně 110/120km/h, tak se po chvíli začne ozývat klepání z motoru. Z pozice řidiče vychází přímo z prostředních výdechů topení. Ale jakmile sjedu z dálnice, aniž bych zastavil, tak klepání během chvilky zmizí a motor jde zase tiše. Žádný úbytek výkonu jsem nezporozorval, jezdím mezi 2-3mi tisíci otáček s průměrnou spotřebou 6 litrů. Akorát cca 2 tisíce km zpět jsem se rozhodl po delší době vyhnat pavouky z vejfuku a po výměně ložisek v kolech a brzdových hadiček, zkusil jsem maximálku (podle palubního PC 173km/h). Potom sem najel 800km, vyměnil olej, najel nějaký ty kilometry a motor byl stále tichý. Začalo to až teď. Přikládám video. První část je natočena přímo na benzince na dálnici, druhá poté, co jsem z ní sjel, projel Hradcem Králové a pokračoval na Trutnov. http://www.youtube.com/watch?v=kx0ksAP7_5E
Trápí mne to, protože 70% mého nájezdu jsou právě dálnice. Jakýkoli nápad uvítám.
Děkuji a zdraví,
Borderer.
dodatek: Rozvody měněny, když měl motor najeto 169 tisíc km. Teplota motoru roste jak má a než dojedu do sousední dědiny (cca 3,5km), tak už je ručička skoro na provozní teplotě. A ještě mě napadá, že když třeba jedu v pravym pruhu za kamionem a chci ho předjet, tak šlápnu na plyn, auto začne dost vibrovat, ale zrychluje jak má. To ale spíš přičítám vyššímu nájezdu.....Teďka mě ještě napadá, že když sem jel teďka naposled po dálnici Praha - Hradec Králové, tak to klepání dvakrát přestalo a třeba po minutě se opět objevilo aniž bych změnil jízdní styl. Stále 110/120km/h na tachometru.
-
Jardak
- Kontaktovat uživatele:
Re: mlácení motoru 1.6MPi
Asi cvakají hydraulický zdvihátka. Nožná by nebylo od věci napojit místo spínače tlaku oleje manometr a zkontrolovat tlak oleje v okamžiku kdy to cvaká.
Pokud bude tlak oleje OK, bude třeba vyměnit ty hydroštely, což znamená, že rozvody a vačka musí dolů. Současně bych vyměnil i gufera na ventilech, sníží se ti spotřeba oleje.
Hlavu kvůli guferům není třeba sundávat.
Pokud bude tlak oleje OK, bude třeba vyměnit ty hydroštely, což znamená, že rozvody a vačka musí dolů. Současně bych vyměnil i gufera na ventilech, sníží se ti spotřeba oleje.
Hlavu kvůli guferům není třeba sundávat.
focus kombi 1.8 TDCi 2002, felicia kombi 1.6 MPi 1996
-
Rambo-x
- Kontaktovat uživatele:
Zní to jak ropák...Může být v řiti hydroštel(možná víc hydroštelů),ale klidně i něco na klikovém mechanizmu.....téměř stejný problém jsem měl ještě když jsem měl 120 L,motor taky někdy a v určitých otáčkách takhle klepal,občas to přestalo,občas více,občas méně(zadíralo se ojniční ložisko) prvně jsem skusil ventily,tlak oleje-na nic se nepřišlo,tak jsem si řekl že je ten motor starý a že ten zvuk už asi lepší nebude
Po 500 kilometrech obrovská rána a půlka ojnice vycestovala z bloku motoru a ještě měla takovou sílu že pořádně promáčkla zevnitř blatník
S tímhle bych asi neriskoval a dal to někomu kdo tomu rozumí,jinak se klidně můžeš jako já dočkat nepříjemného překvapení
Po 500 kilometrech obrovská rána a půlka ojnice vycestovala z bloku motoru a ještě měla takovou sílu že pořádně promáčkla zevnitř blatník
S tímhle bych asi neriskoval a dal to někomu kdo tomu rozumí,jinak se klidně můžeš jako já dočkat nepříjemného překvapení
-
Borderer
- Kontaktovat uživatele:
Tlak oleje je v pořádku, to by mlátily všechny hydra a ne jenom jeden si myslím a těsnost motoru tam je také značná, podle kontrolky tlaku oleje, která se rozsvítí až nějakou tu vteřinu po chcípnutí motoru. Byl jsem s tím už v servisu a tam mě řekli, že to jsou hydroštely. Nejspíš se někde uvolnil kousek karbonu, škrábnul to tam a prý mam zkusit tak 1-2 tisíce jezdit, jestli se to zalapuje a srovná samo. Ale dnes jsem pospíchal a všiml jsem si ještě jedný věci, jel sem těch 110km/h a klapalo to, pak sem tomu naložil a jel po dálnici 140/150km/h a přestalo to.
Takže kdyby se to zadíralo, tak to bude mlátit i když pak pojedu rychleji, ne?
Ovšem gufera na ventilech byly měněný asi 4 tisíce km zpět a teďka se mi objevila nepěkná věc, když dýl brzdim motorem, tak ten potom regulérně modře zahulí, když zase šlápnu na plyn, ale dělá to jenom někdy (jezdím tu samou trasu 4x do týdne) a pokaždé stejnym tempem. :-/ Spotřeba se drží stále na 6l/100km.
Ovšem gufera na ventilech byly měněný asi 4 tisíce km zpět a teďka se mi objevila nepěkná věc, když dýl brzdim motorem, tak ten potom regulérně modře zahulí, když zase šlápnu na plyn, ale dělá to jenom někdy (jezdím tu samou trasu 4x do týdne) a pokaždé stejnym tempem. :-/ Spotřeba se drží stále na 6l/100km.
..ten zvuk je dost sileny, zni to jak pridreny motor. Uplne stejne znela fabie, ktere jeji majitelka asi 80tkm nevymenila olej... Nepricpava ti neco olejovy okruh? Zaprvy to cvakani, je to hydro, to je jasny...ale poslouchej ten zvuk.. to neni jednen ventil, to jsou nejspis vsechny. Zni to uplne stejne jak volnobeh na 1.3jce, kde ventiy cvakaj normalne. No a zvuk v otackach zase zni jak zadreny motor. Takovy zvuky mi pro zmenu 1.3 delala, kdyz jsem mel nejaky debilni olejovy filtr a po startu to bylo par vterin bez tlaku oleje. Taky to znelo jak ropa jak to mlatilo.
za me mas nejaky problem s olejem, zmerit tlak, nebo prvne i jen vymenit filtr, muze byt v neporadku zpetny ventil.
kdyz pojedes rychleji, budes vic tocit motor - i dost nemocne olejove cerpadlo bude schopne dodat olej kam patri, pripadne protlacit olej neschopnym filtrem.
to ze to zahuli, to bych tedka neresil. Jestli ti to zere olej, tak aspon vis, ze jde do valcu a ne treba do vody
Motor zrejme neni zadny mladik...
za me mas nejaky problem s olejem, zmerit tlak, nebo prvne i jen vymenit filtr, muze byt v neporadku zpetny ventil.
kdyz pojedes rychleji, budes vic tocit motor - i dost nemocne olejove cerpadlo bude schopne dodat olej kam patri, pripadne protlacit olej neschopnym filtrem.
to ze to zahuli, to bych tedka neresil. Jestli ti to zere olej, tak aspon vis, ze jde do valcu a ne treba do vody
-
Borderer
- Kontaktovat uživatele:
Ten klepavej tišší zvuk zmizí, když vytočím motor a otáčky padají na volnoběh, kdyby byl přidřenej, tak by to muselo dělat pořád, ne? Myslel sem si, že to dělá netěsnost vejfuku. Zkusím vyměnit ten olejovej filtr a koupim jednoduše zase filtron, s tim problémy nikdy nebyly.
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
to hulení maj na svědomí kroužky (sada na jeden píst cca500kč)
mno asi tak motor je celkově opotřebenej-spotřebovanej ,
klepání může způsobovat pohyb pístů ve válcích , válce jsou vydřené a písty tím nejsou vedené , tj prostě se tam vrklají
samo že jsou v háji i některý hydroštely , a jejich špatnou funkci podporuje i olej
chce se to celkově zamyslet jestli vyměnit kroužky(mat cca 3000,-) , nebo motor , popř celý auto
páč za chvilku se může stát že budeš lejt víc oleje než benzínu
mno asi tak motor je celkově opotřebenej-spotřebovanej ,
klepání může způsobovat pohyb pístů ve válcích , válce jsou vydřené a písty tím nejsou vedené , tj prostě se tam vrklají
samo že jsou v háji i některý hydroštely , a jejich špatnou funkci podporuje i olej
chce se to celkově zamyslet jestli vyměnit kroužky(mat cca 3000,-) , nebo motor , popř celý auto
páč za chvilku se může stát že budeš lejt víc oleje než benzínu
-
Borderer
- Kontaktovat uživatele:
Tak sme dneska změřili kompresi a ta je 11 atmosfér na všech válcích, ale na svíčkách z 1. a 4. byly značný úsady od oleje. Stáří svící cca 4 tisíce kilometrů.
...da se neco zdrbat na vymene hydrostavu? Neb z toho co rikas mi to prijde tak, ze do tech 2 valcu musi jit olej zezhora.. Celkem by to i davalo smysl, ze to nekde propousti a jde to do valcu. Ja ten motor neznam, to chce nekoho kdo to nekdy videl
Tlaky jsou snad v poradku, kruhy by to byt nemely.. nakonec jestli rikas 180tis, to je jeste celkem malo na nejaky brutalni opouzivani motoru.
- Mc Cali
- Kontaktovat uživatele:
Tohle nebudou hydroštely, zvuky co dělají dobře znám.
Už jsem je 2x měnil.
To bude něco jiného.
Už jsem je 2x měnil.
To bude něco jiného.
Miluju Feldu 1,6.......je to vlk v rouše beránčím. o:)
-
Rambo-x
- Kontaktovat uživatele:
Tenhle motor sice dobře neznám,ale nemůžu si pomoct,ty zvuky mě přijdou jako něco od klikového mechanizmu....hydroštely spíš tak cvakají,tohle jsou rány jak svině
-
Borderer
- Kontaktovat uživatele:
Ty zvuky jdou od palice motoru, když sem poslouchal odkud to jde, tak to je na 100% vrch motoru, Nemuže bejt v háji uložení vačky třeba? A dneska sem jel opět svou obvyklou trasu Trutnov - Praha po dálnici 110/120km/h a ten zvuk byl výrazněji tišší, jako kdyby sám od sebe přestával, je to možný? 
-
Rambo-x
- Kontaktovat uživatele:
To se může zdát,jak jsem psal že jsem měl v háji motor na 120 L,taky mě ty zvuky přišly jakoby to šlo někde z vrchu a přitom to bylo ojniční ložisko,ten zvuk se může v tom motoru různě rozléhat a ten motor zase není tak velký.....ztišování a zesilování zvuku mě to dělalo taky,bez nějakého řádu,klidně jsem mohl jet stejnou trasu stejnou rychlostí na stejný stupeň a jednou to mlátilo jak svině a podruhé třeba vůbec
Být tebou dám ten motor zkontrolovat,nechci tě zbytečně nějak strašit ale takový zvuk by benzínový motor rozhodně mít neměl
Být tebou dám ten motor zkontrolovat,nechci tě zbytečně nějak strašit ale takový zvuk by benzínový motor rozhodně mít neměl
-
Borderer
- Kontaktovat uživatele:
No, jestli to bude přidřený, tak ten motor zahodim a seženu jinej, stejně žere snad litr oleje na tisíc. Zkusim zkontrolovat tu hlavu, vyměněj se hydra a pokud ten zvuk nepřestane,tak ho jednoduše dojezdim a pak seženu nějakej jinej spodek, kterej na tom bude líp. ....blbý je, že nechat zkontrolovat, bavil sem se o tom už ve dvou autoservisech a odmítaj do toho lízt, když to neni slyšet a nikde jinde než na dálnici to prostě mlátit nezačne. :-/ Bohužel jsem student a nacpat 10 tisíc do motoru si v žádnym případě dovolit nemužu. 
-
Rambo-x
- Kontaktovat uživatele:
To je jasný,to by možná spíš chtělo nějakýho garážistu,ale i tak by to něco stálo