Stočený tachometr - jak se zachovat

Simos 2P
135M, 136M
Karas

Stočený tachometr - jak se zachovat

Příspěvek od Karas »

Ahoj,
včera jsem se zděšením zjistil, že moje fileta byl před X lety stočená (zjištěno pomocí VIN kódu a PTK). Tabulka mluví jasně, z 380k bylo stočeno na 125k. Nyní mám 148k tedy celkově má felda najeto dobrých 400k.
O karoserii nemá cenu mluvit, ta je velice zachovalá (bez rzi) a podvozek nápodobně. Předchozí majitel do ni vcelku dost investoval.
Co se týče motoru. Za mě jede jak vítr. Startuje v pohodě a jde za plynem bez problému.
Teď má otázka.
Ikdyž problémy více méně nejsou, rád bych aby mi fileta chvilku vydržela. Co je dobré zkontrolovat a případně vyměnit? Kolik tak ty motoru zvládnou? Dík. ;)
Skury
Kontaktovat uživatele:

Re: Stočený tachometr - jak se zachovat

Příspěvek od Skury »

A co jako chceš řešit? Prostě stočený tacháč nebo bouraný auto a vyměněn motor. Prostě potřebuješ běžnou údržbu a pravidelný servis a nejezdit jako kokot. Nic víc, nic míň.
Be in, be pirate. Pirates.cz + Škoda Felicia Fun 1̶.̶8̶T̶ - bude update
ProjektySNADNO.cz - zpracování projektových dokumentací na rodinné a bytové domy, interiérový design, specializace na nestandardní řešení.
Rob

Příspěvek od Rob »

Ahoj, pokud má auto najeto 400 kkm a není rezavé, můžeš být klidný. Koroze je největším nepřítelem feldařů, ostatní věci jsou víceméně stokorunové položky. Je také možné, jak se píše v příspěvku výše, že byl motor měněný, resp. generálkovaný a tím pádem není třeba mít o jeho životnost žádné obavy. Dělal bych tu běžnou údržbu a pravidelné výměny oleje + filtrů, možná bych častěji kontroloval případný úbytek oleje na měrce, zkontroloval bych preventivně, zda neteče vodní pumpa a zda nechrastí rozvody. I když tyto věci již musely být velmi pravděpodobně vyměněny, stejně jako spojka. Teoreticky by mohlo brzo odejít benz. podávací čerpadlo nebo zapalovací lišta, ale to nemá cenu měnit preventivně, pokud vše funguje jak má. Já osobně bych byl na takové auto celkem pyšný, že má tolik najeto a jezdí a bez problémů funguje :thumleft: . takže tak nějak...
Matuhsch
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Matuhsch »

Tak tak, stav kilometrů na felicii je do jisté míry nic neříkající údaj.. pokud někdo sral na údržbu tak motor se 150tis muze byt v kopru a naopak s 400tis na hrbu a pravidelnou udrzbou na tom bude daleko lip. Nejhorsi je kastle jak rikaj kluci ostatni veci jako gumovy casti na podvozku atd na feldach odejdou za tu dobu kdyz ne na kilometrech tak kvuli stari.. Jediny co by mozna stalo za vymenu tak rozvodovej retez, pokud je ten motor fakt puvodni tak muze byt vylagrovanej.. i kdyz ruplej retez snad na felde nikdo nikdy nevidel, krom toho kdyz se zadre vacka. Ostatni veci podle potreby, zbytecny menit neco co funguje :)
Obrázek
Obrázek
Karas

Příspěvek od Karas »

For skury:
Nač ten tón. Slušně se ptám.
Jinak ostatním díky za odpověď. První majitel auta byla firma, takže předpokládám, že bylo pravidelně udržované. Podezdření na bourání mám, pravý přední podběh je ve stadiu značného rozpadu (vyžaduje vyvaření), takže zkusím nějak kouknout, zda je motor měněný.
Jinak na auto pyšný jsem, všichni kdo ho viděli tak žasli, že 18 let stará felda je v takovém stavu. ;)
Co jsem po koupi měnil (mimo jiné), byla škrticí klapka, ta byla v háji.
Rob

Příspěvek od Rob »

motor poznáš že byl vyměněný pouze pokud budeš mít ve velkém TP vyškrtlé č. motoru, případně zaznamenanou výměnu, nebo nebude sedět číslo. Daleko pravděpodobněji byl ale vyměněn pouze "pajšl" motoru, písty, vložky, ojnice, klika a to poznáš těžko, pokud nemáš v servisce třeba o tom záznam nebo vloženou fakturu. V každém případě ať je to jak chce, jestli vše funguje jak má, motor nedělá žádné podezřelé zvuky a nikde nic neteče, není třeba se tím nějak detailně zaobírat. Klapka není divu, že po takové porci km odešla, nicméně je to jak jsem psal stokorunová záležitost, která nestojí za řeč. tak ať ti ještě dlouho slouží k plné spokojenosti a minimálně půl mega s ní nakroutíš!
Faust
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Faust »

motor se už nevyškrtává,alespoň po mě to nechtěli že se to nedělá.

jinak té tabulce těžko věřit,jelikož znamí co mě jezdí s feldou na stk aby náhodou mě kuli nějaké blbosti nevyhodily tak pokaždé zapisujou jiné hodnoty km než je na tacháku.
takže pokud tam někdo byl s tvojí tak to muže být stejné.auto mám dovezené z it se 68tkm a dnes má cca 250tkm a pokaždy mě tam hodí jiné km,
zapalený hadr v nadrži?jo redbull dá feldě křííííídla :+D
Odpovědět