motor za studena škube, klesaji otačky

MPi 1AV
AEE
georges

motor za studena škube, klesaji otačky

Příspěvek od georges »

ahoj vsichni, snad se nebudu opakovat s timto tematem, protoze jsem neco podobneho nasel nize, ale problem byl opacny....
ja mam problem nasledujici: kdyz nastartuju, motor sebou divne skube a vydava u toho "chraplave" zvuky, je to takove divne cukani, ze kdyz sedim za volantem, tak citim jak se cely auto chveje, pokud bych v teto situaci pridal plyn, tak se do zacne dusit - seslapnuti plyn.pedalu = zadna nebo zpozdena reakce.....pokud motor necham cca 1-2 min, tak se to ustali a je slyset, jak se motor dostava do "normalni" rezimu, takze nic neskube, auto prestane sebou hazet a motor vydava normalni zvuk. Pokud ale za studena po teto pauze vyjedu, tak napr. pri dojezdu do krizovatky a po vyslapnuti spojky, se otacky propadnou cca na 200 (nekdy i chcipne) a pak zase vyleti na tech klasickych 800-900.....po zahrati tento jev ustane.....

nevim si s tim rady, drive to bylo jeste horsi - vada striku, po vymene o dost lepsi ale dela to porad. jednotka nehlasi zadnou chybu, vymenil jsem svicky, zapalovaci kabely, palec, viko rozdelovace.....

nemel byste nekdo podobnou zkusenost? uz jsem s tim byl u 4 opravaru a prd....vsichni mi rikaji, ze si vymyslim :-) tak bude sem blazen, nebo se na to vykaslali.....

a jeste jedna otazka.....mam najeto 88 TKM, v kolika by se mely delat rozvody? uz je na ne cas? muze to mit na to taky vliv?

Diky moc za jakoukoli reakci.....
Dyka
Kontaktovat uživatele:

Re: motor za studena škube, klesaji otačky

Příspěvek od Dyka »

Už se to tu řešilo mockrát - je to vlastnost (nikoli chyba) řídících jednotek u 1.6. U mě to dělá v rozmezí venkovních teplot ~10-22 stupňů. Z každých 10 startů tak v polovině případů. Prostě vím, že pokud jde motor hned po startu do otáček, tak musím počkat tu 1-2 minuty, mezitím se ohřeje lambda sonda a když z ní začne lézt použitelný signál, tak se ŘJ "vzpamatuje" a motor jede normálně.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Přesně. Chrchlání a dušení se po startu studeného motoru za teplého počasí je nedobrá vlastnost, ale není to závada. Chrchlá a dusí se to do té doby, než se zahřeje lambdasonda. Jestli ti to chrchlá déle než 15-20s, asi už vyhřívání lambdy nefunguje jak má a začne pracovat později než by měla.
Já vždy nastartuju, otevřu okno, zapnu si pás, zapnu rádio a motor už si ševelí a můžu vyrazit.

Je zajímavé, že to dělá jenom v určitém rozmezí teplot. Třeba v šíleném hicu v Chorvatsku to běželo hned normálně.
georges

Příspěvek od georges »

super, diky za reakce.....presne jak rikate, trva to cca do minute, je s podivem hodne slyset, jak se to hezky ustaly...ale mam to spise v lete - za tepla, v zime to naskoci a jedu....takze pokud bych zkusil vycistit klapku, tak si nepomuzu....

jen jeste jedna otazka.....motor je vice hlucnejsi pri behu a divne v nem chrasti - jako kdyby tam byl nekde spadlej sroubek....muzou to delat rozvody? pri kolika by se mely delat? mam najeto kolem 78 tisic.... diky jeste jednou a reakce....

jirka
redroker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od redroker »

Taky se mi ozývá chrastění od motoru,ale když bez spojky zatlačím pomalu na 5 rychl. st. přestane to.Jde o ložisko,ale na závadu by to nemělo být :salut:
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Je to sice mimo téma, ale přesto odpovím. Jestli to přestane chrastit pouze při pokusu o zařazení pětky, tak máš pravděpodobně povolené pětkové soukolí, nebo volné pružiny na sinchronu pětkového soukolí. Je to opravitelné i bez demontáže převodovky.
Jestli to přestane chrastit při pokusu o zařazení jakékoli rychlosti, je to některé ložisko na hřídeli a bez kompletní demontáže převodovky je to neřešitelné.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

georges píše:super, diky za reakce.....presne jak rikate, trva to cca do minute, je s podivem hodne slyset, jak se to hezky ustaly...ale mam to spise v lete - za tepla, v zime to naskoci a jedu....takze pokud bych zkusil vycistit klapku, tak si nepomuzu....

jen jeste jedna otazka.....motor je vice hlucnejsi pri behu a divne v nem chrasti - jako kdyby tam byl nekde spadlej sroubek....muzou to delat rozvody? pri kolika by se mely delat? mam najeto kolem 78 tisic.... diky jeste jednou a reakce....

jirka
Co chrastí ti na dálku nikdo nepoví. Musíš to najít sluchem, nebo rozebrat. Obv. chrastí napínací kladky.
Škodovka interval výměny rozvodů nepředepisuje. Pouze se mají kontrolovat a při známkách opotřebení řemenu ho vyměnit. Já podle zkušeností tvrdím, že by se měl měnit tak po 90 000km a maximálně po 5-7 letech. Pořád je to jenom guma a stárne i věkem. Stejně tak stárne mazivo v napínací kladce.
Kladka s řemenem není zase tak drahá. Rozeber to, zkontroluj čerpadlo, zda nemá vůle, dej novou kladku a řemen a možná bude po chrastění. Zkontroluj i napínací kladku klínového řemenu a alternátor. Napínací kladku klíňáku preventivně mažu ložiskovým olejem (trochu stříknu injekční stříkačku pod pryžové zakrytí).
Odpovědět