Funkce odhlučovače oleje?
-
pes
Funkce odhlučovače oleje?
Ahoj chci se zeptat na co přesně slouží na 1.6 ta plastová nádobyčka na zadní stěně bloku motoru a na co si u toho dát pozor.Jestli se nějak má čistit nebo tak?Mám trochu načatou tu hadici co k tomu vede vadí to?Na co to má vliv?díky
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Re: Funkce odhlučovače oleje?
Trochu načatá hadice nevadí, jestli to tudy nesaje bordel (prach do motoru), případně tudy nelítá ven olej.
Každý motor musí mít nějak vyřešené odvětrání klikové skříně. Odvětrání tam musí být proto, že kroužky na pístech přeci jenom netěsní ideálně a tak část tlaku ze spalovacího prostoru proniká do klikové skříně (pod píst do prostoru klikové hřídele). Bez odvětrání by tam tlak narůstal, až by to vytlačilo gufera na klikové hřídeli. Proto je nutné aby byla někde díra ven, v našem případě z ekologických důvodů do sání motoru. U 1.6ky to udělali tak blbě, že to vyvedli rovnou odspodu motoru. Jak se ale dole točí klikovka a je dost důkladně mazaná olejem, tak tam vzniká olejová mlha. Odlučovač má za úkol většinu oleje ze vzduchu dostat a ten steče zpět do vany. Že se mu to moc nedaří víme všichni podle zaflákaného sání a škrtící klapky. Nebýt tam ale odlučovač žádný, bylo by to asi ještě horší.
O odlučovač se normálně nemusíš starat. Já jsem ho na obou autech měl sundaný a nijaké zvláštní nečistoty jsem z něj nevypláchnul.
Každý motor musí mít nějak vyřešené odvětrání klikové skříně. Odvětrání tam musí být proto, že kroužky na pístech přeci jenom netěsní ideálně a tak část tlaku ze spalovacího prostoru proniká do klikové skříně (pod píst do prostoru klikové hřídele). Bez odvětrání by tam tlak narůstal, až by to vytlačilo gufera na klikové hřídeli. Proto je nutné aby byla někde díra ven, v našem případě z ekologických důvodů do sání motoru. U 1.6ky to udělali tak blbě, že to vyvedli rovnou odspodu motoru. Jak se ale dole točí klikovka a je dost důkladně mazaná olejem, tak tam vzniká olejová mlha. Odlučovač má za úkol většinu oleje ze vzduchu dostat a ten steče zpět do vany. Že se mu to moc nedaří víme všichni podle zaflákaného sání a škrtící klapky. Nebýt tam ale odlučovač žádný, bylo by to asi ještě horší.
O odlučovač se normálně nemusíš starat. Já jsem ho na obou autech měl sundaný a nijaké zvláštní nečistoty jsem z něj nevypláchnul.
-
pes
Myslel sem si to že to bude nějak tak pracovat ale nebyl sem si jistý.Díky!já vím 1.6 mají dost svých neduhů ale oproti 1.3 je to skok někam jinam..
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
U 1.3 je odvětrání vyvedené z krytu vahadel. Je to ta černá krátká do obloučku ohnutá hadice co jde od nalévacího hrdla. Tam pak odlučovač být nemusí, protože pod tím krytem už to olej asi tak nerozprašuje. U1.6ky se tam ale točí vačka, tak to tak jednoduše udělat nešlo.