Kulový čep
-
Jenda1
Kulový čep
Ahoj, dneska jsem chtěl vyměnit kulové čepy spodního ramene (svisláky), povolil jsem matici toho svěrného šroubu... pak jsem chtěl ten šroub vytáhnout, ale on se ani nehne... musím ten šroub vytáhnout nebo to rameno půjde sklepnout (sklopit) i bez jeho vytažení.. matka je dole
.. zkoušel jsem do toho šroubu bušit ale ani se nehne ... díky moc za rady
- DuDe
- Kontaktovat uživatele:
Re: kulový čep
Musíš ho urcitě vytáhnout , jinak ten čep nepujde ven a rameno nespustíš , tím šroubem je to zajištěny proti vypadnutí. . Pokud to nebylo dlouho rozebýrany tak to pujde těžko . Určitě si kup aj novy šrouby , tím bušením je odrovnáš . Aspoň já jsem si je totalně zničil. Jestli to nejde silou ,tak to zkus jestě větší silou . . . Hodně zdaru
- DJ.Mara
- Kontaktovat uživatele:
No to ti nezávidím. Namaž to brzdovkou a olejem, případně nějakým sráčem na povolování šroubů. A musíš ho prostě vymlátit. Pokud to nepůjde tak jedině odvrtat. Já takhle odvrtával ten svěrnej šroub co drží tlumič.
Octavia I combi 1.9 TDi zatím 66Kw 
-
jenda1
Díky moc, tak já se ho pokusím nějak vymlátit kladivem ..nédavno jsem dělal tlumiče, kde byl taky podobnej šroub a ven nešel vůbec.. bušil jsem do toho hooodně dlouho, než se trochu pohnul a ani pak jsem neměl vyhráno
hold, když je to tam všechno ještě od výroby, tak se nedá nic jineho dělat
-
smazany clen - FK
někdy pomůže takový neposlušný šroub nahřát aspoň plynovou letlampou.
-
borlan - FK
Nový spodní čep ramene - souboj s maticí a šroubem
Před cca 2.5rokem mi měnili spodní čepy (původní byly ještě nýtovaný). Pominu to, že jsem tehdy předpokládal, že mám s čepama vystaráno dokud budu mít Feldu. Nyní levej vrže a je rozškubaná prachovka (ta je již od podzimu - neřešil jsem, že provedu později celou výměnu). Mám připravený nový origo.
Dnes jsem chtěl při práci na brzdách zároveň vyměnit i ty čepy a pohořel jsem. Hned na úvod jsem to prostříkal povolovacím sprejem a zabejval se brzdama. Pak jsem chtěl povolit matici toho šroubu objímky čepu...a ejhle - ani bohovi...a to jsem si až později všiml, že tam je zřejmě matice pro klíč 16 (při nasazování to nevypadalo jak byla matice zabordelená, až při zabírání). Tím jsem skončil, protože gola ořech 16 nemám (jen 15 a pak 17). Ale i tou 17kou jsem docela zabíral, tak se bojím co bude i s tou 16kou. Mám podezření, že to mechanik utahoval pneuutahovákem a teď s tím mám problém (vzpomenul jsem, že tehdy po té výměně jsem měl honičku povolit kolo když jsem přehazoval zimáky). Je ta 16ka normální nebo tam mám nějakou anomálii? Hlava toho šroubu je myslím normální 17ka (nebo 19ka, teď nevim...)...
Tak to je moje zkušenost, uvidím jak pokročím...ještě mě napadlo se stavit někde v pneuservisu a na stojícím autě to povolit s tím pneuutahovákem a pak si to utáhnout ručo. Doma bych pak měl zvládnout...co?
A když je matice dole, tak je dobré zatočit šroubem než ho budu vyrážet? Mám se o to pokoušet nebo je to blbost?
Dnes jsem chtěl při práci na brzdách zároveň vyměnit i ty čepy a pohořel jsem. Hned na úvod jsem to prostříkal povolovacím sprejem a zabejval se brzdama. Pak jsem chtěl povolit matici toho šroubu objímky čepu...a ejhle - ani bohovi...a to jsem si až později všiml, že tam je zřejmě matice pro klíč 16 (při nasazování to nevypadalo jak byla matice zabordelená, až při zabírání). Tím jsem skončil, protože gola ořech 16 nemám (jen 15 a pak 17). Ale i tou 17kou jsem docela zabíral, tak se bojím co bude i s tou 16kou. Mám podezření, že to mechanik utahoval pneuutahovákem a teď s tím mám problém (vzpomenul jsem, že tehdy po té výměně jsem měl honičku povolit kolo když jsem přehazoval zimáky). Je ta 16ka normální nebo tam mám nějakou anomálii? Hlava toho šroubu je myslím normální 17ka (nebo 19ka, teď nevim...)...
Tak to je moje zkušenost, uvidím jak pokročím...ještě mě napadlo se stavit někde v pneuservisu a na stojícím autě to povolit s tím pneuutahovákem a pak si to utáhnout ručo. Doma bych pak měl zvládnout...co?
A když je matice dole, tak je dobré zatočit šroubem než ho budu vyrážet? Mám se o to pokoušet nebo je to blbost?
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne ned 15. kvě 2011 22:58:39, celkem upraveno 1 x.
Důvod: sloučeno, viz pravidlo 3 - POUŽÍVEJ FAQ A HLEDÁNÍ
Důvod: sloučeno, viz pravidlo 3 - POUŽÍVEJ FAQ A HLEDÁNÍ
-
borlan - FK
A to sem se kurňa poctivě snažil hledat...prostě to asi neumim. Kulový čep mi nenapadlo zadat...tak sorry...
-
borlan - FK
Tak jo, uznávám...já hledal jen pomocí hledat a koukal jen na "normální" vlákna, ty úvodní FAQ jsem nějak automaticky přeskočil jak jsem zvyklý když koukám o čem se momentálně diskutuje v živých vláknech. Jinak se fakt snažím o zlepšení, tenhle postup přes FAQ už si teda snad zapamatuju. Tak ještě jednou sorry. 
-
kousek - FK
Re: Kulový čep
Zdravím take potrebuju vymenit kulovej cep na prednim pravem kole a chtel bych se zeptat jestli se to da udelat doma na heveru nebo stim budu muset do servisu
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Doma nebo v servisu.
Jak máme vědět, jestli to zvládneš??
Podívej se do dílenské příručky co je k tomu potřeba a co se musí udělat a rozhodni se sám.
Jak máme vědět, jestli to zvládneš??
Podívej se do dílenské příručky co je k tomu potřeba a co se musí udělat a rozhodni se sám.
-
kousek - FK
ok podivam ale jde mi o to jestli k tomu neni potreba nejake specialni naradi
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Záleží, jestli ho už někdy někdo měnil, z výroby jsou nýtované, ale po výměně se již šroubujou. Je to standard, lepší výrobci ND, přidávají k novému kuláku i šrouby.
Pokud jsou nýtované, musí rameno dolů a nýty obrousit a zbytek odvrtat. Pokud jsou již šroubované, tak stačí povolit tři šrouby dole na rameni a jeden na těhlici.
Pokud jsou nýtované, musí rameno dolů a nýty obrousit a zbytek odvrtat. Pokud jsou již šroubované, tak stačí povolit tři šrouby dole na rameni a jeden na těhlici.