Zamrzlá nafta
-
Petan19d
Zamrzlá nafta
Lidičky dnes mi zamrzl nafta,felda cukala a dvakrát chcípla,ale nakonec se to provalilo a dojel sem.Ředíte benzinem či lihem?A v jakým poměru?Nechci kupovat drahá aditiva,které stejně nepomůžou
Díky za reakce.
- DonSalieri
Re: Zamrzlá nafta
Ja jsem pouzil drahe aditivum, ktere stejne nepomuze a mam klid
Benzin se sice da pouzit, ale snizuje mazivost nafty cili idealni neni....Myslim ze 150kc za nejake aditivum neni moc a vydrzi to na hodne litru tak co....
1.9TD Passat Variant....
-
nebulus - FK
No neviem, väčšina použiteľných aditív stojí v prepočte možno 20-30Sk/ nádrž. Okrem toho aditíva majú aj iné pozitívne prínosy, ako lepšie mazanie, čistenie atď. Ak by si dal do nádráže liter benzínu, vyjde to cenovo rovnako, ale kvalitatívne to nie je to isté. Tu bolo iba -12 stupňov a naštartoval som v pohode, ale za poriadnu zimu považujem tak aspoň -20 stupňov. To keď bolo pár rokov dozadu, tak na firemnom parkovisku to vyzero ako cez Vianoce
. Vtedy bola moja benzínová felda 1.6, jedno z mála aút čo bolo schopné jazdy. Nafťáky zostali stáť na všemožné závady, ktoré sa vtedy znásobily. Nafta, žhaviče, baterky... A bolo jedno, či je to Octavia, alebo Mondeo.
-
mystery - FK
A kdy jsi tu naftu tankoval? Protože, pokud mrze tak u benzínek přidavají aditiva do phm automaticky. Tudíž pokud kupuješ naftu normálně na benzince tak by neměl být problém.
-
Zbysek - FK
Přesně jak píšou kluci. Drahá nefunkční aditiva jak píšeš opravdu fungují a všichni na nich jezdíme pořád bez jakýchkoli problémů. Ředění benzínem je možné hlavně u starých aut a náklaďáků, kde to systém snese bez újmy. U feldy s Lucas čerpadlem je to zadělávání si na problémy. Jelikož i ta nejlepší aditiva (VIF) stojí 180Kč a vydrží na opravdu dlouho, není v tom sebemnší problém. A samozřejmě jak psal mystery, pokud tankuješ na benzinkách, nemůže ti nafta zamrznout, protože je aditivována již tam. Pokud tam leješ nějakou letní naftu někde ze zásob pak se nní čemu divit, ale to udělá jen ocas. Proti parafinaci fungují dnes vesměs všechna aditiva dost dobře (některá hůře, některá lépe a VIF nejlépe
) , ale proti ostatním neduhům fungují některá špatně (třeba STP)
-
Lars1 - FK
Já zatím do nafty nepoužívám žádné aditiva a to u nás jsou teď mrazy po ránu okolo - 20°C a chytá a jezdí v pohodě
-
Diablo - FK
ja kdyz stacim naftu, tak je uz z rafinerie dle normy aditivovana na -20 minimalne
-
Chavier - FK
mel jsem letni naftu a koupil jsem si aditivum, jen na 250l...250ml...120kc jsou tam reci ze snizi hluk a spotrebu a podobne nesmysly, ja jsem rad ze se mi nafta netahne, negelovati a jede to. Odskouseno
Jinak s letni naftou jsem jezdil do -4°C
Jinak s letni naftou jsem jezdil do -4°C
-
breta1 - FK
Ja si myslim, ze v mrazech jde o dve veci. Prvni, jak psal Zbysek, jde o vlastnost letni ci zimni nafty v mrazu [stupen parafinace], a druha vec je voda v nafte, ktera je tam vzdycky a muze se shromazdovat na dne nadrze a muze zmrznout. Prvni problem resi napr. trocha benzinu do nafty, ale ten druhy problem benzin neresi, protoze voda se v benzinu nerozpousti, tady je ucinny lih. Mozna ta nektera aditiva lih uz obsahuji.
-
Zbysek - FK
Aditiva obsahují řadu přísad a díky nim dokáží mnohem více věcí než jen zabránit parafinaci a vylučování vody. Zároveň mají antikorozní účinky, čistící a co je dost důležité také "antipěnící".