Termostat vs. otáčky

MPi 1AV
AEE
vitanek-best - FK

Termostat vs. otáčky

Příspěvek od vitanek-best - FK »

Zdravím. Rád bych Vás požádal o radu. Pořídil jsem si teď 1.6. První chyba, kterou jsem objevil, byla ta, že budík neukazuje teplotu vody. Následně po nastartování se otáčky drží cca na 1500 a 2000. Občas sice spadnou k normálu, ale pak se zase vrátí nahoru. Dnes to bylo v servisu (ne AS), kde mi pánové vyměnili termostat. Nasedl jsem a odfrčel. Po delší cestě se motor zajisté ohřál, ale teplota stále neukazovala nic než "0" a otáčky si zase lítali jak chtěli. Co s tím? Můžete mi poradit? Předem děkuji.
kejzi1
Kontaktovat uživatele:

Re: Termostat vs. otáčky

Příspěvek od kejzi1 »

A lítají ti otáčky motoru nebo ti to lítá jen na otáčkoměru?
vitanek-best - FK

lítají otáčky se vším všudy..
vitanek-best - FK

a abych to doplnil a upřesnil: nefouká skoro vůbec žádný teplý vzduch.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Jestli nefouká vůbec teplý vzduch, tak se pravděpodobně motor neohřívá a za to může termostat.

Ty otáčky mi v téhle šílené kose občas taky po nastartování a pár metrech jízdy vylezou na 2000, ale když zase popojedu, tak spadnou. Neřeším to, protože když není -15 tak to nedělá. Je to asi reakce na nasání mrazivého vzduchu. Během okamžiku už to saje teplejší od výfukových svodů, tak to sleze na pro studený motor normálních 1200.
Obecně o problémech s volnoběhem je toho zde hodně napsáno, tak stačí číst. Neboli začal bych vyčištěním klapky a snímače v sání a pak základní nastavení. Základní nastavení ale nemá cenu dělat na studeném motoru, tak nejdříve vyřeš ten termostat.

Jestli funguje termostat poznáš snadno. Nastartuj studený motor a sleduj ohřev hadice od termostatu k chladiči. Musí být stále studená a pak najednou se ohřeje a to tak, že na ní sotva udržíš ruku. Hadice k chladič se ohřeje až když budeš mít rafičku teploměru někde u vodorovné čárky.
Jestli se ti hadice začne pomalu zahřívat už po nastartování motoru a postupně bude její teplota stoupat, tak je problém s termostatem.
Tenhle pokus by asi nepříznivě zkreslovala ta současná kosa, tak pár dní počkej až bude alespoň kolem nuly.
vitanek-best - FK

Věc je vyřešená. Mnohokrát Vám děkuji za pomoc. Nakonec jsem s tím stejně byl ve škodovce. Dali to na diagnostiku, zjistili chybu čidla teploty vody, vyměnili a už to chodí jak má:o)
(jinak celkem mě to vyšlo na 309 Kč:o) Tady v Lbc jsou hodní AS:-D)

Děkuji.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

A po výměně čidla teploty ti to začalo foukat teplý vzduch? :D
vitanek-best - FK

přešně tak, po výměně čidla se stalo to, že už začal foukat teplý vzduch a začal se konečně ohřívat motor:o)
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

A to že čidlo na zahřívání a teplotu motoru nemá žádný vliv to nevadí?
vitanek-best - FK

To netuším. Ale každopádně to už frčí, tak jak má:o)
Odpovědět