Gufera ventilů

Bosch Mono-Motronik
135B, 136B
MiDAS - FK

Gufera ventilů

Příspěvek od MiDAS - FK »

Zdravím,
tak jsem zjístil nemolou věc a to že se mi ztrácí olej.Tudíš bude třeba výměna těsnění ventilů(gufera).
Hledal jsem to snad 20minut na netu a nějak jsem to tu nenašel.
Je to složité ta výměna?Řekněme co je potřeba a podobně.
jinak co říkáte na tuhle sadu?
http://obchod.autokelly.cz/detail.aspx? ... 2-22737-01
nebo je jedno od jaké firmy to koupím.
Dík za postřehy a názory.
;) :)
smazany clen - FK

Re: Gufera ventilů

Příspěvek od smazany clen - FK »

Já mám dobré zkušenosti se zelenýma guferama a na těhle autech se to dá vyměnit bez sundání hlavy ale je lepší když to dělá člověk kterej to umí, když to děláš poprvé tak to chce hodně opatrnosti a hlavně všude nacpat hadry aby ti žádnej půlměsíček nespadl dolu do motoru, je potřeba přípravek na zmáčknutí ventilovýho péra, já dělám tak že vyjedu s pístem téměř nahoru, dírou pro svíčku strčím pod ventil silonovou tyčinku, dá se použít i tyčinka pro tavné pistole a opatrně dojedu pístem nahoru dokud se neopře tyčinka o ventil, pak stačí zmáčknout přípravkem pružinu, vyndat půlměsíčky sundat péro strhnout gufero, přípravkem narazit nové a poskládat zpět, je to otázka cca 30-60 minut. A ten odkaz hází na vodní pumpu Starline alespoň mě teda a to není žádnej zázrak, můj názor je že cokoliv je Starline tak je špatné.
MiDAS - FK

jo fakt to háže na vodní pumpu starline :o to sem kopíroval odkaz na ty gufera....divný
no tak.....podle toho co píšeš....je to pěkně na hovno :lol:
není lepší tu hlavu sundat?Nic se tím nepodělá ne :D

tohle by měly být ty gufera...žádná pumpa :D
http://obchod.autokelly.cz/detail.aspx? ... 2-22737-01
URNA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od URNA »

No nic s tim nepoděláš ale budeš mít víc práce a další investice(těsnění,a asi i zbroušení hlavy,budeš muset vypustit olej a taak. )a asi by bylo lepší to dát někomu kdo to umí;) jak řiká
Kristensen
Felda 1.3 a hlavně jí dej napííít!!!! 1náááááááááá 2náááááááááááááá 3 náááááááááááááááááááááááááá
.........
smazany clen - FK

Opět pumpa :D No tak sundat ji můžeš, záleží kolik to má najeto, třeba nebude na škodu vyměnit těsnění pod hlavou ale je to nějaká práce navíc, záleží kolik chceš investovat, a je víc než dobré když sundáš hlavu změřit její rovinnost a přesahy vložek
MiDAS - FK

ty voe tak to...mno...asi se domluvím se známým jestli by to zvládnul bez toho sundání te hlavy....ale stejně zvažuju tu hlavu vyprat ven...
když jí sundám tak to je akorát na nové těsnění pod hlavu olej a hlava se musínechat přibrat?Jako zbrusit?
smazany clen - FK

Jak řikám, změřit rovinnost (nebo křivost, jak chceš ty) a podle toho usoudit zda nechat přebrousit-přefrézovat, norma je myslím že 0,05mm jak je to víc tak nikdo nezaručí že to bude držet ale taky se klidně může stát že to vydrží dalších třeba 100 000km.
petosiso - FK

Příspěvek od petosiso - FK »

Zdravím, tiež uvažujem nad výmenu gufier....ale chcem to spravit bez zhodenia hlavy, lebo tam mám nový olej, a nechcem do toho dávať zas tak moc peňazí. Chcem sa opýtať, či sa tu nenajde niekto šikovný z okolia Ostravy, Třince...kto by to vedel vymeniť za dobrú cenu, hmm? Oleja to žerie tak 0,9 -1.0 litra na 1000 km. Dík ;)
URNA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od URNA »

No dá se to vyměnit i bez sundání makovice. Ale lepší jí je vindat a i srovnat ;) pak je to lepší :) Jinak ta spotřeba oleje to může dělat i špatný pístní kroužky.
Felda 1.3 a hlavně jí dej napííít!!!! 1náááááááááá 2náááááááááááááá 3 náááááááááááááááááááááááááá
.........
Radek96 - FK

Příspěvek od Radek96 - FK »

No, na takové množství oleje bych řekl ty pístní kroužky.Když jsem měl dosti špatné gufera na ventilech,tak spotřeba oleje byla na 5000km 0,5L-0,7 oleje.
Jinak většinou měním ventilové gufera až když je špatné těsnění pod hlavou.Jinak ne.
Kolik má motor najeto km?
petosiso - FK

Známemu zas žralo 0,5 L na 1000 km, ten po vymene gufier teraz nedolieva skoro vobec. Stačí mi aby to pomohlo aspon trochu, nech nemusim dolievat tak moc. Prešiel som teraz na ten lacnejší minerálny olej, 4L za cca 10 eur. Aj mne to prijde skor na zlé piestne krúžky, ale to by bolo podstatne drahšie :scratch: Motor je menený takže presne neviem, no oficialne by mal mat okolo 150 tisíc....hlavne pri jazde na plyn mi to autko dost dymí, ale ten dym je čisto biely, žiadna modrá...
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferdamravenec »

a co voda ? jak často / kolik doléváš ?
já bych raději sundal tu hlavu a dal i nové těsnění
petosiso - FK

Voda vpoho, nedolievam skoro vobec nič, stale sa to drži okolo tej hornej rysky. Tu hlavu som nechcel sundávať hlavne kvoli tomu, že tam je asi pred tyždnom meneny olej, tak by bola škoda kupovat zasa nový. Mimochodom, napadlo ma že by sa ten starý vypustil do nejakej čistej nádobky a nalial zasa do auta, myslite že by to tomu nejak uškodilo? :oops:
P.S. Ešte dotaz ohladom merania spotreby oleja...či to robím dobre....medzi MIN a MAX je 1 L oleja, medzi ryskami som napočítal 20 takých tych prerušovanych čiarok, to znamená že jedna ta čiarka je 0,5 dcl? Lebo na 100 km mi ubudnú 2 tie male čiarky.....tak mi z toho vychadza 1L na 1000 km. Dík :cyclops:
Radek96 - FK

Příspěvek od Radek96 - FK »

Když vyliješ olej do čisté nádoby nebo do nádoby od oleje,tak se nic nestane.Já bych jako nejlevnější opravu viděl na výměnu těsnění pod hlavou a zároveň nové gufera ventilů.Samozřejmě hlavu potom nechat srovnat!
Jinak neteče olej někde z motoru? Vana,gufero na řemenici…
petosiso - FK

Zdravím,
jeden podomovy mechanik mi ponukol, ze mi vymeni gufera na ventiloch bez zhadzovania hlavy...zobral za to 30e. Nielen že sa to nezlepšilo ale je to dokonca o dosť horšie. Teraz mi to žere olej jak tank....vizualne som si akorát všimol, že ten kryt zvrchu na ventiloch je nejak divne vykriveny/posunuty a auto sa mi zdať že začalo mierne poškubkavať pri jazde. Mohol tam niečo on takto važne zopsuť? To ze sa to neszlepsilo sa da vysvetlit tym, že to ide spodkom kruhami.....s tym rizikom som do toho šiel....ale nejde mi do hlavy to zhoršenie.... :( Aky mate na to názor? Dík ;)
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Je mozny ze nejaky to gufero spatne nasadil a ted tam jen lita. Shod ventilovy viko a kdyz si budes klicem otacet klikovkou a prosvetlovat pruziny na ventilech mel bys videt ty gufera museji byt vsechny nasazeny na driky ventilu.
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferdamravenec »

píšeš že nějak divně víko , neteče olej někde pod ním ?
další věc je ta , že ta spotřeba oleje nebyla guferama
petosiso - FK

To víko som dneska očistil, tak po dalšej jazde pozriem ake bude...lebo bolo celkom dosť umazané. Tie gufera sa tam tak či tak nikdy nemenili, a motor ma nabehaných už dosť...tak som do toho šiel. Ešte ma aj napadlo, že mi vystrelilo za jazdy víčko, cez ktore sa leje olej....sice to tesnenie na ktorom drží tiež nebolo najnovšie, ale pred tým sa mi to nikdy nestalo, tak neviem či to ma súvis či nie. Každopadne mu to tam pojdem zaviesť nech to ešte pozrie...no chcem si tu spraviť nejaký prehlad čo tam mohol pobabrať, nech mi nenakecá nejake nezmyselne vyhovorky. Ď.
KOCI - FK

Příspěvek od KOCI - FK »

Ahoj,
pustil jsem se do výměny gufer ventilů. Vše šlo v podstatě bez problémů až do okamžiku , kdy musim stlačit pružiny, abych vyndal půlměsíce...

Píst mám natočenej do horní úvrati, ale stejně když začnu stlačovat pružninu, tak ventil trochu zaleze, takže už jí nedokážu stlačit natolik, aby se ty půlměsíce uvolnili a šli ven... Jako ,,přípravek" jsem provrtal stranovej klíč, což jsem se nechal inspirovat zde na fóru, ale asi je stlačuje málo. Zkoušel jsem ho různě podkládat, ale i to je bez úspěchu.
Neměl by někdo nějakou radu? Respektive co kdo použil jako přípravek? Třeba foto. O kolik je musim stlačit, aby ty půlměsíce šli ven? Předpokládám, že jsou v nějakym vybrání, tak aby šli ven, tak musim sjet až pod to. Kolik to tak asi je?
Díky za rady. Pokud možno rychlý, protože mi teď auto tak nějak neschopně stojí v garáži ;)
Blackie - FK

Příspěvek od Blackie - FK »

Nevím, jestli ti to bude k něčemu, vzhledem k datu přidání otázky. Ten snímek "přípravku" je zřejmě můj :D Píst do horní úvratě a mezi něj a ventil jsem vždy vložil otvorem pro svíčku, tlustý měděný drát. Klíč se při dotahování prohne tolik, že jsem měl až strach, že praskne, ale vzhledem k tomu že je kalený, tak to vydržel. Přesto jsem musel u cca 5 ventilů, vždy uhodit přes ořech goly, do misky pružiny ventilu, aby miska oskočila a uvolnila klínky. Jinak ventil nemá šanci nikam spadnout nebo popojet, protože ho přes měděný drát, právě jistí píst v horní úvrati. Za chvíli to bude rok, co jsem měnil gufera ventilů a spotřebu oleje mám nulovou. Před tím, přes 1L na 5000Km. Možná dopřeju motoru nějaký lepší olej, když už ho nemusím dolévat :lol:
novi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od novi »

přidávám foto přípravku vlastní výroby na stahování pružin jako podložku pod ventily jsem použil lepidlo do tavné pistole
šlo to ztuha některé klínky drží dost pevně spotřebu oleje jsem ještě netestoval
http://cordia.rajce.idnes.cz/vymena_guf ... 170354.jpg
http://cordia.rajce.idnes.cz/vymena_guf ... 170351.jpg
Dusha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dusha »

Pěkný, jednoduchý přípravek, ale při tom slačení, nemáš to, jak bych to napsal, vratké ? :thumright: Ty pružiny jsou docela tuhé a kdyby se mi to mělo všelijak, při tom stlačení, kroutit a ještě k tomu druhou rukou nasazovat klínky. :D Ale nepatřím mezi svalovce, no. ;) Děda si kdysi v práci udělal přípravek na svoji škoduli, složitější, ale f-ční, tak ještě že se nevyhodil. ;)
http://www.rajce.net/f723686413
Škoda Felicia 1.3 MPI, 40kW, 18.3.1998, najeto cca 135 000km. ;)
Tolik nových dílů a přitom tolik věcí se musí ještě vyměnit. ;) Ale radost z jízdy, k nezaplacení. ;)
http://chalan1.rajce.idnes.cz
https://www.youtube.com/user/skodoful
Odpovědět