12V pri vypnutem klicku

Sem vše ostatní co se nevejde jinam
smazany clen - FK

12V pri vypnutem klicku

Příspěvek od smazany clen - FK »

Zdravim ve spolek
dopredu rikam, ze se nevyznam v elektrice skodovek, takze doufam, ze se nebudete moc chechtat ;-)

Potreboval bych vedet, kde a jestli vubec se objevi napeti po zapnuti elektriky (coz splni X kontakt nebo radsi 15ka) a zmizi az po vytazeni(!) klicku nebo jeho presunu do pozice stop (coz je ten kamen urazu).

Potreboval bych to kvuli hromade elektrickejch blbosti, co planuju do auta strcit - a nejradsi bych to pripojil pres rele, ktere zajisti, ze pri vyndanym klicku bude vsechno povypinany a nebude to zrat ani zbytkovej proud.
DuDe
Kontaktovat uživatele:

Re: 12V pri vypnutem klicku

Příspěvek od DuDe »

Na spínačce si najdi kontakt na kterym se objeví napětí když dáš klíček do polohy 1 a na ten kontakt připoj drát , kterým pak budeš ovládat relé , které ti bude spínat a vypínat veškery ty věci co chceš mít ovládany.

Zní to složitě ,ale je to jednoduchy . Z hlavy nevím kterej je to kontakt na té spínačce , tak třeba někdo poradí at to nemusíš hledat .
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

V pojistkovy skrince je celkem dost tehle mist a i dost neobsazenejch staci si stahnout schema.
Tweety
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tweety »

Když jsem dělal el. okna, tak jsem to myslím připojil na jeden z těch zakroužkovaných. Zkus je proměřit jestli si to pamatuju správně.
Obrázek
Moje bejvalá skorozávodnička http://www.feliciaklub.cz/Tweety http://tweety5004.rajce.idnes.cz/felda/
Momentálně Pašík 1.9TDi chro chro a Clio II 2.0 16V Sport ;-) - už taky vše pryč :-(
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 16&t=25423
smazany clen - FK

DuDe píše:Na spínačce si najdi kontakt na kterym se objeví napětí když dáš klíček do polohy 1
to je klasicka 15ka - ta je mi na nic. aby na ni bylo napeti, tak musi byt nahozeny zapalovani.

Mno, ted jsem jeste nasel jedno schema, ve ktery je hezky videt zapojeni spinacky.
30 je privod, klasika
15 je pod napetim pri zapnutem zapalovani
50 a 16 je pod napetim pri startovani
P je pod napetim pri vypnutem klicku takze to je to co potrebuju, jenom dohodime par soucastek, aby to fungovalo tak, ze pokud na P neni napeti, rele bude sepnuty.
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Ted to nechapu dyt potrebujes zdroj kde po vypnuto klicku neni napeti coz splnuje ta 15. takto je v aute vse zapojeno krom obrysovych svetel a ventilatoru na chladici. Proste vypnu klicek a vse je bez napeti a mam jistotu ze nic nebezi a nezere proud. Jinak rele schvaluji to urcite. A propo co tam vlastne chces davat tipuju hromadu diod a podobny ,,veci,,.
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Škodovka nemá mezipolohu klíčku jako některá auta.Zapnutí bez zapalování.U škodovky je buď vše zapnuto nebo vypnuto.
smazany clen - FK

Kuladmin píše:Ted to nechapu dyt potrebujes zdroj kde po vypnuto klicku neni napeti coz splnuje ta 15.
Jo to splnuje, ale ja potrebuju aby tam to napeti zustalo i pri vypnutym zapalovani (tj klicek v poloze 0)

To co jsem vykoumal ze schemata je, ze pokud je klicek v poloze STOP je napeti na "P" - jiank tam neni - sice by se mi to hodilo presne obracene, ale to uz se da za pomoci par soucastek obratit. Ted jde o to, jestli na ty spinacce je vubec P vyvedeny :D
Raceman

Příspěvek od Raceman »

Jozefj píše:Škodovka nemá mezipolohu klíčku jako některá auta.Zapnutí bez zapalování.U škodovky je buď vše zapnuto nebo vypnuto.
ale má jen ne u feldy a starších ;)
u fábky, oktávky, supa a roomstra je ještě na spínačce S-kontakt kde je napětí do doby než se úplně vytáhne klíč ze spínačky
Zbysek - FK

Příspěvek od Zbysek - FK »

Já tedy také stále nějak nechápu co řešíš. Podle toho co popisuješ ti opravdu bohatě stačí přes 15-tku připojit relé, které bude spínat veškeré tvé blbinky při zapnutém klíčku a při vypnutém bude vše stoprocentně vypnuto a ani žádné relé nebo jiné součástky nebudou brát proud.
Kontakt který by reagoval nějakým napětím ještě na vytažení klíčku ze zapalovačky na feldě neexistuje a ten kontakt P o kterém píšeš ti je k ničemu, protože pokud z něj něco napojíš, sice nebudou žrát proud spotřebiče, ale bude ho žrát relé.
Raceman

Příspěvek od Raceman »

Hobbit píše:...Ted jde o to, jestli na ty spinacce je vubec P vyvedeny :D
P na spínačce je vyvedený
smazany clen - FK

Zbysek píše:...ten kontakt P o kterém píšeš ti je k ničemu, protože pokud z něj něco napojíš, sice nebudou žrát proud spotřebiče, ale bude ho žrát relé.
Kamen urazu je vo tom, ze potrebuju, aby se vysilacky a dalsi nesmysle odpojily az po vyndani klicku (v tomhle pripade po prehozeni do polohy STOP) - prece jenom blbnout nekde s vysilackama a mit treba 4 hodiny v kuse zapojeny zapalovani mi neprijde idealni.

A rele je zrout (cca 17mA) coz hodlam omezit pouzitim elektronickejch soucastek, jenom premejslim, cim to nahradit ;-)
vic nez 5mA na tom nehodlam ztracet.
DuDe
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DuDe »

Tak si to relé ovládej nějakým přídavným vypínačem a máš po problémech . . . .
smazany clen - FK

jo, to je samozrejme reseni, ale chtel jsem se mu vyhnout ;-)
DuDe
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DuDe »

No jo jenže jak to chces jinak udělat když k tomu spínačka není uspůsobená . :)
smazany clen - FK

no, staci jedno rozpinaci relatko, ktere v pripade pritomnosti12V z "P" rozepne. Potazmo jeho elektronicka obdoba kvuli klidovymu odberu. No a za nim uz spinaci rele na 40A (at ma rezervu)
breta1 - FK

Příspěvek od breta1 - FK »

Hobbit píše:no, staci jedno rozpinaci relatko, ktere v pripade pritomnosti12V z "P" rozepne. Potazmo jeho elektronicka obdoba kvuli klidovymu odberu. No a za nim uz spinaci rele na 40A (at ma rezervu)
Asi potrebujes toto.
Kdyz se objevi napeti na kontaktu P, prerusi se proud do civky rele a kontakty rele se prepnou.
Napsal jsem ti tam i hodnoty soucastek.
smazany clen - FK

Dokonaly, to vypada docela pozitivne ;-)
dokazes odhadnout, kolik to bude zrat elektriky pri napeti na "P"?
a jakou zatez na to muzu pripojit? (myslim vinuti rele, co jsem koukal, tak 40A relatka maji tak 200-250mA na civce pri 12V
breta1 - FK

Bude to žrát 12:4,7=2,5 mA. Jak můžeš zatížit kontakty relé musíš zjistit z jeho katalogových údajů.
smazany clen - FK

mel jsem na mysli, kolik to snese na proudu pro tu civku. Abych to nahodou neutavil relatkem, jehoz civka sezere vic, nez ma.

predpokladam, ze kdyz tranzistor ma psanou 1A tak bude elektriky pro civku vic nez dost ;-)
breta1 - FK

Asi ti nerozumím.
Když máš např relé, určené pro 12V a tu cívku relé připojíš na 12V, tak to vinutí přece nemůžeš odpálit. Sám uvádíš příklad, že relé, které je schopné spínat svými kontakty např. 40A, má cívku, která když se připojí na 12V, odebírá např 600mA, jinými slovy, má odpor 12:0,6=20 Ohmů.
Takže každé relé, jehož cívka bude brát méně než 1A tady vyhoví. Ale určitě není problém dát jiný tranzistor, pokud bude cívka brát více.
smazany clen - FK

ja se nebojim o to rele, ale o ten tranzistor, pres kterej tece proud pro civku ;-) a na to jsi mi ted uz odpovedel ;-)

diky moc
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne ned 08. úno 2009 19:03:51, celkem upraveno 1 x.
Abdul - FK

Příspěvek od Abdul - FK »

2 breta1: Budem veľmi nevďačný, keď požiadam o nákres plošáka ? :oops: :oops: Do kuprexu to nejak vyfrézujem a navŕtam.Dík.
Tie odpory sú 0,25W ?
breta1 - FK

Abdul píše:2 breta1: Budem veľmi nevďačný, keď požiadam o nákres plošáka ? :oops: :oops: Do kuprexu to nejak vyfrézujem a navŕtam.Dík.
Prosím tě neblázni, na tohle přece tišťák nepotřebuješ, je to pár součástek, to se vůbec nevyplatí. Použij kousek z univerzálního tišťáku a je to.
Odpory stačí na 0,25W.
smazany clen - FK

Kuladmin píše:A propo co tam vlastne chces davat tipuju hromadu diod a podobny ,,veci,,.
No, napriklad tohle - staci 20A ale jsem zvyklej pocitat vic, nerad mam v elektrice neco nasponovany na max. Pak handsfreecko, jeste jedno radio (klasickej cimbal), pripojim pres to i pracak pro autoradio a zasuvky v kokpitu a v kufru. Ty ampery naskacou az to nebude hezky. Samozrejme pocitam s natazenim poradnyho kabelu od baterky ke spinany rozvodnici ;-)
Holt se bohuzel pohybuju ve svete, kde neni moc voltu, ale ampery skacou az to neni hezky.
Jeste tam asi prihodim vypinac abych to moh ozivit i manualne bez klicku, ale to uz je jenom o lenosti.
Odpovědět