Uzávěr diferenciálu - EDS

vše okolo převodovek
Francois

Uzávěr diferenciálu - EDS

Příspěvek od Francois »

Zdravím. Možná je to nesmysl, ale zajímalo by mě, jestli by bylo možné nějak upravit diferenciál, aby se dal v případě potřeby (vyjímečně v zimě) uzavírat. Třeba i tak, že bych musel jit k motoru a tam s něčím otočit. :) Myslím, že by se to někdy určitě hodilo. Díky za rady
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Re: Uzávěr diferenciálu

Příspěvek od Atnarfus »

Originál se do Feldy montovala elektronická uzávěrka (EDS). Jestli máš ABS, tak by mělo stačit vyměnit jednotku ABS.
Mechanickou uzávěrku do Feldy těžko doděláš. Většinou funguje tak, že se natvrdo spojí jedna poloosa s klecí diferenciálu. Jak tohle jednoduše doplnit do Feldy, to mne nenapadá.

Než upravovat převodovku, to je asi průchodnější i kompletní montáž ABS s EDS. Soused to měl na služebním autě a dost si to chválil. Tvrdil, že to projede neuvěřitelné věci.
octavan - FK

Příspěvek od octavan - FK »

Kdyby tu řídící jednotku náhodou někdo měl,tak jí koupím.Díky
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Ještě je tam podle čísel jiná převodovka a jiné poloosy. Nebude to ale nic zásadního. Pravděpodobně je jenom zesílená aretace vnitřních kloubů v diferenciálu.
Když vyměníš řídící jednotku ABS, tak to bude fungovat. Pozná se podle toho, že je trochu větší. Ta normální má hliníkové těleso čtvercové a ta s EDS obdelníkové.
Francois

Příspěvek od Francois »

AAha, tak to jsem netusil, ze nektere feldy maji EDS. :) Skoda ze to EDS zavisi na funkci ABS, ktere v aute bohuzel nemam. Takze prestavba touhle cestou je pro me nerealna. Ale srovnavani otacek kol tim, ze to, ktere se toci vic, proste pribrzdim mi prijde jako obchazeni skutecneho reseni. Ikdyz jestli to porovnava i otacky zadnich kol vuci prednim, tak to dokaze pracovat jeste efektivneji. Kdyby se tu nahodou objevil nekdo, koho by napadlo, jak udelat treba takovy mechanicky uzaver diferencialu, urcite napiste. :roll:
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Daleko levnější a jednodušší než úprava převodovky, by byla montáž toho ABS s EDS.

Našel jsem tohle, ale na Feldu to těžko budou dělat.
http://www.offroadpoint.cz/arb_uzaverky.php
Integer - FK

Příspěvek od Integer - FK »

Ja mám ABS a chcel som aj EDS, ale v servise mi povedli že sa to nedá.
Takže ak stačí vymeniť riadiace jednotky, tak idem zháňať veci.
Určite stačí len toto?
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Předpokládám že ano. Jednotku s EDS jsem ale nikdy neviděl, tak nevím jestli bude pasovat na trubky nebo ne.
Jak jsem psal výše, tak auto s EDS má podle katalogu dílů i jinou převodovku a poloosy. Co je tam jiného netuším, jenom odhaduju.
Nonamed - FK

Příspěvek od Nonamed - FK »

jej, eds by se mi líbilo.. občas máš kolo ve vzduchu, točí se jak blázen ale nohou ho asi nepřibrzdíš :)
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Taky bych EDS bral. Na to že je to jenom elektronická ptákovina, tak nechápu že to není standardní součást ABS.
octavan - FK

Pochybuju,že jí seženu.Zajimalo kolik aut členů FK má EDS.Nevíte náhodou někdo kolik by stála nová?
Raceman

Příspěvek od Raceman »

přestavba je jednoduchá pro ty kdo mají ABS
stačí vyměnit pumpu s řj za pumpu s řj z oktávky a je hotovo
octavan - FK

A cena?plus mínus
Raceman

Příspěvek od Raceman »

na aukru jsou ceny od 700-2000,-
škoda že nejde využít jednotka ABS/EDS/ASR...nutnost elektronicky ovládanýho plynu
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Raceman píše:přestavba je jednoduchá pro ty kdo mají ABS
stačí vyměnit pumpu s řj za pumpu s řj z oktávky a je hotovo
Fakt?Všechno pasuje?
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Obyčejná jednotka ABS má číslo 6X0 698 117
Ta s EDS má 6X0 698 217 a stojí 20 000Kč bez DPH

jednotky ABS se podle katalogu liší ještě podle roku výroby, za číslem je pak ještě nějaké to písmenko
Raceman

Příspěvek od Raceman »

nevím jestli vše pasuje systémem Plug&Play ale i kdyby tak maximálně se vymění ještě hlavní brzdovej válec dotáhne se pár trubiček protože to určitě bude uchycený jinde a jinak a možná upravit případně přepinovat konektor do řj ale i tak bych to na investici víc jak 3 tis neviděl
Raceman

Příspěvek od Raceman »

Atnarfus píše:Obyčejná jednotka ABS má číslo 6X0 698 117
Ta s EDS má 6X0 698 217 a stojí 20 000Kč bez DPH

jednotky ABS se podle katalogu liší ještě podle roku výroby, za číslem je pak ještě nějaké to písmenko
novou by asi kupoval jen blázen ;)
ten rok a písmenko na konci je daný taky tím že do jistýho roku se do oktávky dávaly jednotky s označením Mark 20 a později Mark 60 kde byl jinej průměr trubek atd kvůli alternativní montáži ASR a ESP
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Tohle jsou čísla jednotek z Felicie
JP

Příspěvek od JP »

K diskusi ohledně EDS, pokud je v autě ABS, brzd.trubičky budou zaručeně pasovat. Problém je v tom, že kompletní jednotka (skládá se z čerpadlové části s el.mag.ventily a elektronické řídící části) má dva druhy připojení. Jiné je pro MK20 a jiné pro MK20_IE a MK30. Svorkovnice je vždy stejná, ale obsazení PINů je úplně odlišné. Ale to se dá přepíchat, schéma mám, pokud by někdo potřeboval. Používaných 18 vodičů ve svorkovnicích je v obou případech stejné, takže není třeba ani nic domotávat. Podle roku výroby mají tato označení - hydraulika + elektronika.
ABS:
1H1 698 117 D + 3A0 907 379 B
1J0 699 117 A + 1J0 907 375 N
6X0 698 117 + 6X0 907 375 F

ABS + EDS
1J0 698 217 A + 1J0 907 375 E
6X0 698 217 + 6X0 907 375 G

Na vrakáči se dají sehnat komplety ABSsASR do 2000,- Kč. Někdy by mohlo po montáži být potřeba ještě napíchnout na diagnostiku vozu a nakódovat jednotku ABS. To znamená, že výměna by neměl být žádný velký problém. Samotného by mě ale zajímalo, jestli to řidič nějak výraznějc pozná ve sněhu či blátě. Má s tím někdo zkušenost a může to porovnat ?
Jinak žádné další změny dílů to na sebe neváže. Samozřejmě se postupem času používaly různé převodovky, poloosy atd. ale ne v návaznosti na EDS. Ani motor nehaje roli.
JP

Příspěvek od JP »

Samozřejmě jsem chtěl napsat ABS+EDS a ne ASR !
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

JP píše: Jinak žádné další změny dílů to na sebe neváže. Samozřejmě se postupem času používaly různé převodovky, poloosy atd. ale ne v návaznosti na EDS. Ani motor nehaje roli.
Podle katalogu náhradních dílů i podle sevisní příručky má převodovka pro EDS na konci čísla ještě znak E.
jirkaf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jirkaf »

Tohle je sice na starší škodovky, ale dělá se to i na Feldy http://www.tym-motorsport.cz/?page=main ... &kat38=189
cena stejná nbo podobná ;)
VW Passat 1.9 TDi, VW Passat 1.6, Suzuki RM-Z 450, Jawa Pionýr, Jawa Mustang
JP

Příspěvek od JP »

Převodovku z funkčího hlediska není důvod vyměňovat. Pokud si to někdo myslí, měl by napsat proč.
Samozřejmě se postupem času měnily indexy montovaných převodovek, ale na funkci EDS to nemá žádný vliv.
Monstrak - FK

Příspěvek od Monstrak - FK »

Když jsem měl feldu tak mě todle téma taky hodně zajímalo. Teď mám náhodou jednu ABS/EDS z Octy 99 1.8T. Můžu jí prodat pokud chcete na pokusy.
1J0 9U7 379 H -Elektrická část
1J0 614 217 C -Mechanická čast
mikka

Příspěvek od mikka »

Převodovky pro EDS mají jiný čep satelitů v diferáku. Proč to tak je, nevím.
Jiné je i jeho zajištění - pružným kolíkem, prostrčeným skrz díru v čepu a v koši diferáku, takže je jiný i koš diferáku, s dírou pro pružný kolík.
Normální provedení má čep satelitů pojištěný segerovkami na obou vyčnívajících koncích čepu.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

JP píše:Převodovku z funkčího hlediska není důvod vyměňovat. Pokud si to někdo myslí, měl by napsat proč.
Samozřejmě se postupem času měnily indexy montovaných převodovek, ale na funkci EDS to nemá žádný vliv.
Jaký je rozdíl netuším, ale nepřestává mne udivovat, jak někdo bagatelizuje práci kontruktérů. Když udělali nějakou úpravu na převodovce, tak to nebylo jenom tak z rozmaru.
Jako konstruktér se setkávám běžně s tím, že někdo nám něco vymění za podobný díl, který tam prostě pasuje. Že má trochu jiné vlastnosti ho v tu chvíli netrápí. Pasuje tam a hotovo.
Ono se pravděpodobně nic nestane, když necháš převodovku běžnou. Možná tě ale překvapí to, že se něco rozvalí.
Monstrak - FK

Příspěvek od Monstrak - FK »

Dnes jsem musel uhnout kamionu co dostal smyk na chodník, kde byl metru sněhu. Trošku mě přkvapilo EDS, který na mě z vysoka kašlalo. Jedno kolo jsem měl na asfaltu, z druhýho ve sněhu se kouřilo, pumpa cvakala a v kole jen cukalo. Takhle jsem si to teda nepředstavoval (možná jsem si sněhem zanesl čidla) . Nakonec jsem se nějak rozhoupal, ale nic milýho to nebylo. Zkoušel jsem 1,2 celej rozsah otáček a nic. Nemáte s tim nějakou zkušenost?
camseek - FK

Příspěvek od camseek - FK »

mohl by jste někdo prosím vyfotit tu jednotku ABS+EDS a dát to sem, abych věděl, jak má vypadat? :-)
Raceman

Příspěvek od Raceman »

vypadá úplně stejně jako tahle jen není ohořelá :D
Obrázek
camseek - FK

a to je z felicie? já mám totiž kousek vod baráku vrakoviště(hlavně s feldama) tak bych se tam zajel podivat :-) má tam hodně vyvezenejch do anglie, tak by to v nějaký mohlo bejt
Raceman

Příspěvek od Raceman »

to je z oktávky ale jinak je to stejný
Niko

Příspěvek od Niko »

Monstrak píše:Dnes jsem musel uhnout kamionu co dostal smyk na chodník, kde byl metru sněhu. Trošku mě přkvapilo EDS, který na mě z vysoka kašlalo. Jedno kolo jsem měl na asfaltu, z druhýho ve sněhu se kouřilo, pumpa cvakala a v kole jen cukalo. Takhle jsem si to teda nepředstavoval (možná jsem si sněhem zanesl čidla) . Nakonec jsem se nějak rozhoupal, ale nic milýho to nebylo. Zkoušel jsem 1,2 celej rozsah otáček a nic. Nemáte s tim nějakou zkušenost?
No jestli to funguje tak kokocky u všech feld s tímto systémem EDS tak bych to vůbec nechtel ve svém feldě.To bych raději zainvestoval do tohoto podobného zařízení kdybych to potřeboval http://www.tym-motorsport.cz/?page=main ... &kat38=189 ;)
jirkaf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jirkaf »

Já se bojím že s těmadle motorsporťáckejma samosvorama se civilně moc jezdit neda :( resp. neni to na dlouhý používání na asfaltu.
bitmap - FK

Příspěvek od bitmap - FK »

jirkaf: proc myslis?
Jsou nejak zasadne odlisne od tech samosvoru, co se montuji do seriovych aut?
jirkaf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jirkaf »

Nevim ja osobně to nezkousel, ale co jsem se tak bavil s clovekem co s tim jezdil jak s lamelovim tak se sperou tak rikal ze na asfaltu to moc dlouho nevydrzelo ... na sotolinu a podobne nezpevneny trate OK ale na asfaltu to furt odchazelo.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Když budeš hledat ve Feldách, tak by jsi jí měl poznat podle velikosti. Normální jednotka ABS má to hliníkové těleso čtvercové (řekněme 100x100mm). Jednotka s EDS je větší a hliníkové těleso je obdelník (řekněme 100x120mm).
Číslo na štítku je samozřejmě jistota. Číslo převodovky by ti to mělo potvrdit.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Za ty šílené prachy snad nemá cenu do Feldy samosvorný diferák vůbec řešit. Stejně když auto nehrabe všema kolama, tak je to ve sněhu furt nanic.

I když při té nedávné kalamitě jsem zaparkoval s Feldou do závěje vedle SUV. Maník zrovna odjížděl a měl dost velké problémy se dostat ven. Musel cukat vpřed-vzad, aby se ven vydrápal. Auto hrabalo tak nějak pochybně všema čtyřma, ale ven se mu nechtělo. Taky na těch balonech co na tom měl obuté není divu.
Když jsem pak odjížděl s Feldou, tak jsem vycouval na první pokus, protože moje žiletky (seriové pneu) snadno prohrabali sníh až na podklad.
Niko

Příspěvek od Niko »

Dospěl jsem k názoru že než dokupovat EDS a překopávat tím auto nebo tam dávat samosvor diferák bude lepší si pořídit nějakou skládací lopatku a kýbl s pískem na takovou zimu do kufru.. :lol: ;) :thumleft:
camseek - FK

Atnarfus píše:Když budeš hledat ve Feldách, tak by jsi jí měl poznat podle velikosti. Normální jednotka ABS má to hliníkové těleso čtvercové (řekněme 100x100mm). Jednotka s EDS je větší a hliníkové těleso je obdelník (řekněme 100x120mm).
Číslo na štítku je samozřejmě jistota. Číslo převodovky by ti to mělo potvrdit.
ty feldy tam sou bez motorů a převodovek, takže bude muset stačit číslo O:-)
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Chtělo by to dva malé silné elektromotory do zadních kol. Baterku pod falešnou podlahu kufru a měli by jsme hybrid s pohonem všech kol ;)
lukydm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lukydm »

ako tak pozeram na http://www.autobazareu.sk tak tam je octavii po milu jarmilu...A cena tych jednotiek sa pohybuje okolo 2700-3000sk
Takze je vyhodne do toho investovat alebo kaslat na to?
Felicia Combi 1.6M-E 69kW 1998 Re-born
Felicia FUN 1.6MPi 55kW 1999 "Auto které má na silnici úspěch"
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 48#p418448
favo

Příspěvek od favo »

bitmap píše:jirkaf: proc myslis?
Jsou nejak zasadne odlisne od tech samosvoru, co se montuji do seriovych aut?

Mám informace od Dedly že životnost je tak strašně malá že nestojí zato nad tím jenom uvažovat. Jestli si to pamatuji dobře tak max 15000 km a je po něm. Pokud to teda nebylo jen 1500 km
Moje felda 1.4 MPi
Golf IV 1.9 TDi 164 PS 393 Nm - už je tam zase něco navíc, ale kolik netuším.
T-ROC 2.0 TSI 4MOTION 190 PS 320 Nm - zatím - tak zatím už neplatí nově 282 PS 431 Nm
Jura_Favorit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jura_Favorit »

JP píše: K diskusi ohledně EDS, pokud je v autě ABS, brzd.trubičky budou zaručeně pasovat. Problém je v tom, že kompletní jednotka (skládá se z čerpadlové části s el.mag.ventily a elektronické řídící části) má dva druhy připojení. Jiné je pro MK20 a jiné pro MK20_IE a MK30. Svorkovnice je vždy stejná, ale obsazení PINů je úplně odlišné. Ale to se dá přepíchat, schéma mám, pokud by někdo potřeboval. Používaných 18 vodičů ve svorkovnicích je v obou případech stejné, takže není třeba ani nic domotávat.
...
Člověče, nevím, jestli sem ještě chodíš (a bohužel tu na tebe není ani mail), ale pokud ano, tak bych tě o to schéma poprosil. Dík.

EDIT: tak koukám, že podle DP se to dá taky přepinovat v pohodě (nečekaně, že jsem se vůl nepodíval hned), takže nic :)
Škoda Favorit 1.3 MPi (136 GLXi) MOTOR EXCEL - profil, rajče.net
Škoda Favorit Pick-up 135 LX
Škoda Favorit 135 L
Škoda Octavia combi 1.9 TDI elegance
Škoda Superb combi 2.0 TDI 4x4 SCOUT - daily car
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

hoši nemáte niekto fotku poloosí pre auto z EDS?
Nosferat
Kontaktovat uživatele:

Re: Uzávěr diferenciálu - EDS

Příspěvek od Nosferat »

Taky by mě zajímalo jak vypadaj poloosy, nebo mi aspoň napište kde je jednotka ABS, v knížkách jsem to nenašel, tady jsem to možná přehlídl. Mám podezření ýe mám ABS+EDS, ale nemám to jak ověřit.
Renault Clio Generation 90TCe 56kw
Škoda Fabia II Family 1.2HTP 12v 51kw

https://www.instagram.com/hrabe.official/
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Určitě to poznáš na diagnostice.
Doda - FK

Příspěvek od Doda - FK »

Mám kompletní zýstavbu ABS/EDS jen se dostat k tomu to vyfotit (mám k tomu i poloosy) snad během týdne.
Jinak by to bylo komplet k mání :-)
Doda - FK

Příspěvek od Doda - FK »

Tak tady kdyby to nekoho zajimalo jsou fotky:
http://doda-blansko.rajce.idnes.cz/PRODEJ/#P1040732.jpg
Toto je jako prvni,tak pokracujte s prohlizenim doprava.Kdyby jste nekdo meli zajem,tak to prodavam i tady v inzerci: http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 49&t=28906
mach
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mach »

poloosy pro EDS mají jiné drážkování do převodovky, teď nevím jestli jemnější nebo hrubší, ale rozdíl tam je. a špatně se schánějí ty klouby
Odpovědět