výměna 5. dveří

karoserie, narazniky, skla atd.
hydrant

výměna 5. dveří

Příspěvek od hydrant »

Budu měnit páté dveře, je tam nějaký kabel trvale na 12V? Musím odpojit baterku?
Hazi - FK

Re: výměna 5. dveří

Příspěvek od Hazi - FK »

Teď z hlavy nevim, každopádně když tam bude a budeš šikovnej, tak ji odpojovat nemusíš, jet ho pořádně zaizoluj at si neškrtneš.
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Jenom tak přemýšlím, stěrače jsou přes spínač a cyklovač, ostřik jde pouze hadicí zepředu, vyhřívání zadního skla přes relé a třetí brzdové od brzdových světel. Tak snad největší nebezpečí by hrozili při nějakém popojíždění od brzdy..
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

stálej proud tam není, nemusíš odpojovat baterku.
mikka

Příspěvek od mikka »

Nezapínej zapalování, pak by tam šlo napětí na doběhový kontakt zadního stěrače.
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Tak jsem přes víkend vyměnil zadní dveře. Zároveň bylo potřeba opravit plechy pod světlama. Sundat nárazník jsem vzdal. Mám závěs a demontovat jej kvůli dvěma šroubům - ani náhodou. Povolil jsem všechny přístupné šrouby a nárazník odtáhnul. Demontoval obě světla. Pak byl k upevňovacím šroubům těchto plechů alespoň nějaký přístup.
Sehnal jsem starší, ale zdravé dveře (se sklem i stěračem). Vyhodil jsem sklo a všechno co šlo ven, dveře vypucoval a opravil pár oděrek. Natahal provázky pro protažení kabelů. Koupil nové těsnění a vsadil sklo. Celkem brnkačka pokud nejsou dveře na autě. K protažení těsnění přes okraj výborně posloužil izolovaný vodič 1,5 mm2. Staré dveře jsem odstrojil. Šrouby držící zámek jsem musel odvrtat. Vypíchnout konektory stěrače a mikrospínače zámku trvalo dobrou půlhodinu a množství jadrných slov. Z konektorů k vyhřívání zadního skla je nutné sundat plastové krytky. Krytky na fastonech od osvětlení SPZ jsem nesundával. Pak jsem vytáhl kabely ven. Svazek je omotán černou textilní páskou a ruce jsou od ní neskutečně zasr..., vodou to dolů moc nejde.
Největší "ořech" bylo našroubovat nové dveře na panty. Jaksi jsem měl málo rukou. Jednomu člověku to nedoporučuji dělat.
Před natažením průchodky na kabelový svazek jej doporučuji hezky srovnat a omotat plastovou izolačkou. Protažení šlo celkem snadno i když průchodka byla zcela narvaná. Takto upravený svazek pak provázkem protáhnout levým sloupkem v zadních dveřích. Předtím si ještě navázat na provázek levý konektor od vyhřívání skla a při protahování svazku tento vytáhnout bočním otvorem ke sklu. Pak ještě pravý konektor vyhřívání ... A je to. Nacvakat světýlka od SPZ, osadit piny do konektorů, namontovat motor od stěrače, připojit konektor. Pak namontovat stěrač a zapnout zapalování. Rána ... a stěrač se zastavil v koncové poloze dolu pod SPZ-kou. Kdybych si přečetl co psal mikka. Takže stěrač až nakonec a po zapnutí zapalování až motorek dojede do výchozí polohy. Dveře sedí zhruba jako ty původní, zámek jsem nemusel štelovat. Odskok fachá dobře.
Jsou mírně doprava (při pohledu zezadu je patrný rozíl v pravé a levé mezeře) a doštelovat už to nejde. V otvorech je malá vůle, ale dveřma jde trochu pohybovat nahoru-dolů i do stran. Ale musí být vyhozeny vzpěry. Pokud to dělá člověk sám, tak z toho docela bolí hlava.
Odpovědět