cukání při pomalé rychlosti

MPi 1AV
AEE
smazany clen - FK

cukání při pomalé rychlosti

Příspěvek od smazany clen - FK »

Ahoj,
rád bych se dozvěděl jak moc je normální takový cukání při velmi pomalé jízdě se zařazenou jedničkou a bez nohy na plynu.Chová se mi tak že samo přidá a hned ubere a takhle dokola to trochu cuká celým autem.Celkově musím velmi citlivě zacházet s plynovým pedálem aby to necukalo(jízda po městě) .Jinak auto jezdí výborně ,volnoběh je klidnej,startuje i studený jen na cuknutí klíčkem,vůbec nemusím protáčet startér(až je mi to podivný :) ,se spotřebou jsem na 6,7/100 a diagnostika nevykazuje závady.
Možná je tohle chování motoru normální,ale nemám to s čím porovnat.
Mám najeto poctivých 82tis.,svíčky jsou champion tříelektrodový,ale jsou tam asi 20 tis.,kabely a víčko s palcem jsou původní,asi už by chtěli vyměnit,co myslíte?Mají nějaký interval výměny?

Abych nezakládal další téma,mám ještě jeden dotaz ohledně chlazení.
Docela mi trvá než se ohřeje na provozní teplotu(tj.středová čárka na teploměru) musím ujet takových 7km,ale to je cesta z mírného kopečka a po rovince na pátou rychlost něco málo přez 2000ot.,takže motor bez zátěže.Za jízdy nikdy nepřeleze přez středovou rysku na teploměru,spíše je tak 1mm pod ní.Topení topí taky pěkně.Spíš mně zaráží,že jakmile jedu po městě ,stačí párkrát stát na semaforech a ručička leze asi 4mm nad čárku a sepne se větrák,ale vždycky se uchladí a klesne a vypne se větrák a po chvíli se to opakuje.Pokud pojedu pořád třeba 50km/hod tak nepřeleze přez čárku,ale jakmile stojím na dvou semaforech tak vyleze a sepne se větrák.Pokud byli vedra v létě tak jsem to chápal,ale ono se to tak chová i v tomto počasí,konkrétně včera třikrát jsem stál na semaforech a pak pomalinku objížděl náměstí abych zaparkoval a už se to ohřálo a sepnul větrák.
Možná je to taky normální chování,ale pokud porovnám s mým druhým autem favorit bmm,tak tam se na stejném úseku cesty ohřívá stejně dlouho,ale nikdy se mi nestalo že by se to ohřálo tak aby sepnul větrák,ani v letních vedrech a kolonách,jen jsem ůmyslně zkoušel zda vůbec funguje větrák a nechal běžet motor po jízdě asi 10 min.na volnoběh a až potom se teprve zapnul.
Snad to nevypadá že jsem taková citlivka a všechno mně vyděsí,ale jsem hold "puntičkář".
Vašek - FK

Re: cukání při pomalé rychlosti

Příspěvek od Vašek - FK »

Tohle cukání mi dělaly starý svíčky. Třeba by ti výměna trochu pomohla, ale nevím. Každopádně felda ti bude lehounce škubat asi vždycky. (Ale jen lehounce)
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Jestli ti to cuká i do mírného kopečka, tak někde zrada bude. Jestli to dělá jenom na rovině, tak to je normální, ono přidá plyn a hned přibrzdí motorem a tak furt dokola. Pořád se to snaží držet volnoběžné otáčky a to je na rovině provázené tím cukáním.

To co ti dělá teplota vypadá taky OK. Mám dvě 1.6ky a jak doba ohřevu, tak poloha rafičky odpovídá. I to foukání snad bude normální. 1.6ka fouká daleko častěji, než Favorit. Přijedu domu a než otevřu vrata, tak si někdy zafouká. Favo to nikdy neudělalo.
smazany clen - FK

Díky za odpověď,myslím že mně to uklidnilo.
To cukání je pouze na rovince,jinak to nedělá.Ještě to zítra připojím na počítač a zkouknu závady.Předtím mi to psalo chybu 3.vstřikovacího ventilu,ale auto jezdí perfektě (tady na fóru jsemse dočetl že se občas taková závada zapíše i kdy je vše OK). Mě to stejně nedalo a ten ventil jsem prohodil za první,tak uvidím jestli to teď napíše chybu 3. nebo 1.,jinak jsem prošel a proměřil všechny kabely s tím související a to je v pořádku.Zítra napíšu jak to dopadlo.
Josh123456 - FK

Příspěvek od Josh123456 - FK »

Souhlasil bych s tím, že když člověk je na rovince a nohu mírně či vůbec na plynu,tak se to snaží dostat do volnoběžných otáček a a při mírné zátěži, tak se to snaží vzpomatovat a trochu to pocukává. Zkusil bych znovu udělat základní nastavení a třeba to trochu s těma otáčkama pomůže, ale jinak si myslim, že to je normální.
Taky bych zkusil svíčky, když řikáš, že už jsou tam 20000km. Mohlo by se stát, že už něběhají, tak jak mají. Potom to chlazení je úplně normální stav. 1,6 je prostě větší obsah a víc se všechno hřeje, než například u 1,3. Z toho bych si být tebou hlavu nelámal a když ti to dělá jen to, co si napsal, tak to bych si myslel, že je to normální stav to chlazení i teploměr. ;)
smazany clen - FK

Díky,teď jsem ujel asi 70km a hlásí mi to 0 závad nalezeno,takže je to OK (zatím).
S tím základním nastavením si moc pohrávat nebudu,drží to krásně otáčky,jak hned po startu studeného asi 1200 a hned to klesne asi na 1000 a a po chvilce má normálních 750ot.Takže dokud nezačne zlobit volnoběh,tak to nechám.
Josh123456 - FK

roman píše:Díky,teď jsem ujel asi 70km a hlásí mi to 0 závad nalezeno,takže je to OK (zatím).
S tím základním nastavením si moc pohrávat nebudu,drží to krásně otáčky,jak hned po startu studeného asi 1200 a hned to klesne asi na 1000 a a po chvilce má normálních 750ot.Takže dokud nezačne zlobit volnoběh,tak to nechám.
Dobře, tak zkus třeba ty svíčky ještě....
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Tu chybu vstřikovacího ventilu tam mám taky. Měl jsem tam ještě chybu lambdy a řídící jednotka byla v nouzáku. Zkusil jsem jenom novou lambdu a do nouzáku už to nepadá. Vstřik to tam pořád jako sporadickou chybu píše, ale jezdí to, tak na to kašlu. Na chodu motoru se to neprojevuje, tak do toho nebudu ládovat peníze.
Josh123456 - FK

No je to paradox, ale po tom, co jsem koupil svojí fel., tak to samé mi házelo ve VAGU taky s tim vstřikem. Měl jsem opravdu vadný vstřik prvního válce. Projevilo se to silným klepáním... To říkám jen pro případ, kdyby si někdo myslel, že má vadný vstřik
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Mě by docela zajímalo, co všechno dokáže řídící jednotka na vstřiku detekovat. Já si myslím, že jenom zkrat, nebo přerušení vedení. Na osciloskopu se dá poznat i jestli se pohybuje jehla nebo ne, ale to řídící jednotka určitě neumí.
Mě to chybu ventilu hází, ale když měřím odpor ventilu a proměřil jsem vedení, tak jsem nic nenašel. Může být samozřejmě špatný kontakt v konektoru, nebo podobná zrada která se projevuje jenom občas.
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Atnarfus píše:Mě by docela zajímalo, co všechno dokáže řídící jednotka na vstřiku detekovat. Já si myslím, že jenom zkrat, nebo přerušení vedení. Na osciloskopu se dá poznat i jestli se pohybuje jehla nebo ne, ale to řídící jednotka určitě neumí.
Mě to chybu ventilu hází, ale když měřím odpor ventilu a proměřil jsem vedení, tak jsem nic nenašel. Může být samozřejmě špatný kontakt v konektoru, nebo podobná zrada která se projevuje jenom občas.
Jojo na vagu sou chyby....(chyba 525) zkrat na plus,žádný signál,signál příliš velký a signál příliš malý.
smazany clen - FK

To pocukávání je normální.Po základním nastavení se to tak o 40procent zlepší.Předtím to chce ale vyčistit klapku.
smazany clen - FK

tak klapku jsem čistil,základní nastavení taky proběhlo,to všechno asi před 5000km.Znovu to dělat nebudu,jak jsem psal volnoběh je krásnej a to je hlavní,dokud se to nezhorší tak to nechám.Jen jsem sivšimnul že je nějak vyčvachtaná ta těsnící manžeta na hrdle klapky k tělesu saní s filtrem a moc bych nevěřil že to těsní.Příští týden budu schánět díly.
PavelZ - FK

Příspěvek od PavelZ - FK »

JoS píše:To pocukávání je normální.Po základním nastavení se to tak o 40procent zlepší.Předtím to chce ale vyčistit klapku.
tak tak. Nevím jak je to u starším modelů ale u mé r.v 2000 když jedu na 1. nebo 2. bez plynu tak nic nepocukává. Když ale jedu s hodně malým plynem (typicky kolona) tak někde kolem 1500 ot. to cuká. Po základním nastavení to na pá set km vymizí. Je to asi typické chování jednotky, kdy mají přednost emise před kultivovaností. Viz. starší příspěvek o startu při +15 stupních.
smazany clen - FK

Ta těsnící manžeta je příšerně volná,nic nevydrží a připadá mi,že podchází už nová.Já jsem v létě zkoušel na to hrdlo nasunout gumový kroužek z odpadní HT trubky(myslím,že ze 40-tky?) a než zpuchřel a rozpadl se teplem,tak se ten motor choval mnohem líp při prudké akceleraci z volnoběhu.Tohle musel vymyslet nějaký imbecilní mongoloid. :evil: Navíc alespoň unás to těsnění stojí prakticky stejně jako trubka těsněním osazená,což je zase podraz na zákazníka. :evil: Přemýšlel jsem,jestli by na to hrdlo nešlo třeba těsnění ke karbu ze škody 100,nebo něco podobného.Jestli má někdo nějakej nápad nebo tip,aď ho sem hodí. :)
BIN - FK

Příspěvek od BIN - FK »

Mám nějaké podobné problémy taky.Při volnoběhu u zahřátého motoru mi prostě škube a neni plynulý :cry: :cry: .Počítač odhalil špatnej 1.vstřik a samozřejmě + lamda.Teť uvažuji co dál jestli investovat nebo se na to vyprdnout.Lamda je na 95% OK jinak bych to samozřejmě poznal na spotřebě a ta docela jde ( 6,5l na 100km zatim bude to samozřejmě míň )
smazany clen - FK

olgoj píše:Ahoj, taky řeším tenhle problém u své 1,3 MPI. na volnoběh škube a nikdo neví co s tím. Lambda a klapka jsou nové.
Takže buď vstřiky nebo zapalovací lišta. V servisu mi radili ať se na to vykašlu, prý je to zbytečná investice. :cry:
Podle toho,co říkáš ti doporučuju vykašlat se na tento servis a najít si někoho,kdo tomu opravdu rozumí.To je fakt neskutečný. :twisted: Nech to někde napíchnout na diagnostiku,abys měl výčet závad.Třeba by po výměně klapky stačilo základní nastavení,aby si řídící jednotka pořád nemyslela,že je tam furt ta stará klapka!!!! :)
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Na počítači to samozřejmě bylo a neukázalo to žádnou závadu. Klapka byla nastavena a měnil jsem i těsnění pod sáním. Nemohl by na to mít vliv nefunkční katalyzátor?
smazany clen - FK

roman : Ahoj tak jak jsem to cetl mam na chlup stejny problem jako ty presne jak to popisujes se to deje i u meho auta a nikdo na nic neprisel a to uz to bylo skoro vsude. Pak mi rekli at se na to vyprdnu a jezdim dokud se neco neposere .......... no co mi zbylo jezdim uz 4 dalsi mesice a nic se nezmenilo ani neposralo. Takze jen aby jsi vedel ze nejsi sam :D
host

Příspěvek od host »

Pokud jedeš na rovince na 1. nebo 2. stupeň a přidáš/pustíš plyn a doslova to škube až hází, do toho se ještě ozývá takové "ťukání koleček" jakokdyby tak to je (lehce) vybitý/vychozený kloub na poloose, prostě je vůle mezi motorem a koly - zjednodušeně řečeno, nejvíce se to projevuje "cukáním při pomalé rychlosti".
Měl jsem to na své Feli a jak deb*l jsem musel neustále promačkávat spojku aby to necukalo, po opravě nádhera :)

Nevím jaké to cukání přesně máš, ale jestli to sedí tak si nech překontrolovat poloosy.
smazany clen - FK

usama píše:roman : Ahoj tak jak jsem to cetl mam na chlup stejny problem jako ty presne jak to popisujes se to deje i u meho auta a nikdo na nic neprisel a to uz to bylo skoro vsude. Pak mi rekli at se na to vyprdnu a jezdim dokud se neco neposere .......... no co mi zbylo jezdim uz 4 dalsi mesice a nic se nezmenilo ani neposralo. Takze jen aby jsi vedel ze nejsi sam :D
Tak já se k řešení problému ještě nedostal,přez zimu auto nepoužívám,mám jiné na zimu.Ono se nejspíš o závadu nejedná,spíš je to vlastnost.Jezdil jsem teď chvilku s octavií a taky to dělá,možná jen trošku méně.Rozhodně budu postupně vyměňovat víčko,palec,svíčky,tu těs.manžetu a sledovat to.Ty díly jsou všechny původní,mají najeto 80 tisíc km.(auto jsem kupoval při poctivých 60tis)
host

Příspěvek od host »

A ked vymenis VN kably (TESLA Blatná,model T642C za 980Sk) mas po starosti, ako ja! Hned po starte ziadne cukanie, bez ohladu na pocasie a rocne obdobie.
Odpovědět