Chyba dobijení.

CZert - FK

Chyba dobijení.

Příspěvek od CZert - FK »

Cauky lidičky
Dneska jse me rozsvítila červená kontrolka akumulatoru a po chvilky jezdeni s vyplym radiem atd abych dojel domu vubec tak doma auto uz ani neškitlo :( proste nestartuje a ja nevim jestly baterkou nebo altikem. Nevite co je nejcastejsi zavada na alternatoru? treba zrezly kabel bo tak nebo by bylo zapotřeby vyměnit alternator? Nebo jen baterku? nebo oboji?
Ted je dost pozde ale zitra to musim ošefovat je brnenskej srazek a ja na nej dost chci jed a dost me to stve :(
Martased - FK

Re: Chyba dobijení.

Příspěvek od Martased - FK »

Zkus prvně vyměnit bateku. A na tom altíku to můžou být uhlíky a nebo regulátor.
Legolas19 - FK

Příspěvek od Legolas19 - FK »

to baterka nebude ta kontrolka s ni nema nic společneho jedine alternator vyměnit cely je zhruba 1000kč a 20 minut prace
CZert - FK

a kdepak za litr? dival jsem se na auto kelly a pod 1800 tam nejde a to ani nevim jakej to bude kdyz to je neorigo :( kurna nevim nevim zitra srazek a kelly ma dnes jen do jedne hodiny :(
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Baterku dej dobijet na nabijecku a potrebujes alternator - nech na nem udelat kompletni repas. Na feldy vetsinou mivaji z ruky do ruky ti jim das svuj a oni ti hned daji jiny zrepasovany a ti jen zaplatis.
CZert - FK

A neznate nekde nejakou firmu v brne? A ono me zase tak o penize nejde jako o ten čas v neděly je FK sraz v brne :( aaaaaaaaaaaaa kdyz se to nejmin hodi tak se neco posere
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

Já jsem měl altík na repasi za 2000 i s montáží v Krnepo servise na Harfě v Libni. Přijde mi to přiměřená cena když čína se dá sehnat za 1000 Kč a na vrakáči se dá sehnat i za 500 naprosto bez problémů ;)
Díky za hlasy
FUNice TADY
Z důvodu žabomyších válek a přístupu některých expertů spíše v pozadí.
Rex - FK

Příspěvek od Rex - FK »

zkus vyměnit ten diodový bazmek nebo co to tam je
Abdul - FK

Příspěvek od Abdul - FK »

2 Rex : Diodový viem čo je , ale bazmek :oops: :oops: to mi je záhadou. :lol: :lol: :lol:
Rex - FK

Příspěvek od Rex - FK »

tam to co se vyměňuje když to třeba přebíjí. kdybys mě zabil tak si nevzpomenu. zrovna jsem došel z rachoty a jsem na odpis
Abdul - FK

asi diodový mostík by básnik povedal. :lol:
ale pobavil som sa, bazmek je z maďarčiny a niekto z juhu by to vedel presnejšie preložiť.
Rex - FK

Příspěvek od Rex - FK »

novidíš. ale diodový jsem trefil :D
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Většinou (není to pravidlem) je to tak že pokud nedobíjí tak je většinou v háji diodový můstek a pokud přebíjí tak je špatný regulátor.
CZert - FK

Rex píše:novidíš. ale diodový jsem trefil :D
Mysliš můstek alternatoru? na auto kelly to maj psany takhle a je to pod kodem
XS 118901500 tak zkus mrknout jestly to je ono :)
Rex - FK

Příspěvek od Rex - FK »

nevím co to je. je to to bílé přišroubované na boku. už jsem to taky měnil
Abdul - FK

To nebol regulátor ? Diodový mostík je vo vnútri ? Znalci povedzte.
Kova
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kova »

Felicie Combi 1.3 Mpi 50kW 2000....Octavia Combi 1.8T 4x4 110kW 2004......... Nikdy nejezdi rychleji než létá tvůj anděl strážný.
Zdenex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenex »

CZert píše:A neznate nekde nejakou firmu v brne? A ono me zase tak o penize nejde jako o ten čas v neděly je FK sraz v brne :( aaaaaaaaaaaaa kdyz se to nejmin hodi tak se neco posere
Mrkni sem:http://www.volny.cz/elcar.brno/. Bohužel jen ve všední dny.
CZert - FK

Rex píše:nevím co to je. je to to bílé přišroubované na boku. už jsem to taky měnil
to bílé na boku je regulator napětí alternátoru ale ivarek tady psal ze ten je pokud altik prebijí tak nevim nevim zkusim ho vyměnit a pak budu řešit dal ;)
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

To co jsem psal není pravidlo,spíš takovej dlouhodobej průzkum co se komu vys..lo.
Třeba to bude u tebe zrovna ten regulátor.Je to taky to nejjednodušíí a nejlevnější čím začít.
Ve čtvrtek sem zrovna řešil svítící kontrolku na Favoritu u manželky.Čím vyšší otáčky tím víc svítila,regulátor sem neměl jak vyzkoušet,stator se jevil jako OK,rotor taky,ale byla v háji jedna dioda na můstku...takže sem jí vypreparoval ven,z altíku na ND jsem tam fláknul jinou a paráda.13,8 V se světlama.
CZert - FK

Tak si mě přidej do průzkumu u me to byla taky dioda na mustku ;)
Krkawec - FK

Příspěvek od Krkawec - FK »

Taky mám podobný problém. Dobíjení mezi 12,5-13,2V, což je hodně málo, ale stačí. Ve tmě je vidět slabě svítící kontrolka dobíjení. Regulátor jsem měnil rok a půl zpět, teď jsem dal nový, tím to nebude. Objednal jsem diodový blok z netu za 300, takže doufám, že po výměně to bude o.k.
P3t4n - FK

Příspěvek od P3t4n - FK »

Prosím poradte... potřebuji také vyměnit diody uvitř alternatoru (mam stary cesky magneton, 55A), ale nevim jak ho rozebrat... vyndany ho mam,, sundal jsem matky z diodovyho mustku, odsroboval jsem 3 srouby na boku a porad ne a ne povolit... Ještě je tam matka na rotoru,, je nad vrtulkou uvnitr pod drazkami od klinaku, tusim ze je to 22 orech... nevim, mozna jsel slabej, ale vsi silou jsem tim neotocil a to jsem to prolil WDckem opravdu moc. Díky za rady
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

drží pohromadě jenom na ložiskách,tudíš se musí od sebe roztáhnout třeba dvouma šroubovákama proti sobě a když se neotočí ,tak jsou ložiska fuč.
---krkawec---může být také vadné vinutí.
Dexter - FK

Příspěvek od Dexter - FK »

to krkawec: tak dej pak vědět mám to samé, jen s tím rozdílem že mi to dělá jen občas, když zařizuju něco po městě a třeba 4x za to lítání startuju tak jednou mi to vůbec nedobíjí a když to chcípnu a nastartuju tak pak zas třeba jo. normálně při vypnutým motoru mám 12,5 a když nastartuju a rozsvítí se kontrolka tak tam je asi 12, jinak normálně mám těch 13,8. to že sem tam měl 12 se mi už stalo 3x za dva týdny.
Krkawec - FK

Příspěvek od Krkawec - FK »

Tak to dopadlo dobře :D Právě jsem dokončil výměnu můstku. Na to, že jsem to dělal poprvé, byla to hodinka práce. Na volnoběh 14V a 13,8V se světlama (Podle palubáku). Není to tak těžké. Určitě bych začal regulátorem, ten je nejlevnější - asi 250kč pak diody (ty jsem sehnal za 300kč) nebo oboje dohromady, což by bylo nejlepší. Jak píše Josefj, může to být i vadné vinutí, ale nebývá to tak často
sisin - FK

Příspěvek od sisin - FK »

Ivarek píše:To co jsem psal není pravidlo,spíš takovej dlouhodobej průzkum co se komu vys..lo.
Třeba to bude u tebe zrovna ten regulátor.Je to taky to nejjednodušíí a nejlevnější čím začít.
Ve čtvrtek sem zrovna řešil svítící kontrolku na Favoritu u manželky.Čím vyšší otáčky tím víc svítila,regulátor sem neměl jak vyzkoušet,stator se jevil jako OK,rotor taky,ale byla v háji jedna dioda na můstku...takže sem jí vypreparoval ven,z altíku na ND jsem tam fláknul jinou a paráda.13,8 V se světlama.
Jak moc je složitá výměna těch diod a jak zjistím nejjednodušeji doma jestli jsou po smrti? Chtěl bych si je vyměnit sám jestli budou špatné.Dík za radu popř.návod nebo odkaz kde to najdu.
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Složitá není.Potřebuješ pájku,multimetr a něco čím ty diody vytlačíš ven a pak nalisuješ novou.Kladivo a kousek nějaký kulatiny.
sisin - FK

Tak to všechno bych měl,ale nikdy jsem to nedělal ani neviděl jak to někdo dělá.Jsem svářeč,takže kdyby se to mělo zavařit je to brnkačka,ale elektrika není zrovna můj koníček.Ten můstek se musí vyndat celý,to mi je jasné,ale jak to potom proměřím a jak poznám,že je určitá dioda v háji.Vylisovat a nalisovat by problém neměl být.Nemohl bys mi to prosímtě popsat trošku podrobněji a nebo nějaký odkaz kde bych popis našel? Nechcu otravovat s věcma,které jsou pro vás mnohé banalitou,ale rád bych si dělal některé věci sám,abych zbytečně nevyhazoval peníze a pak zjistil,že jsem si tomohl spravit sám.Je mi jasné,že některé věci se nevyplatí opravovat a hrát si s nima a je lepší koupit nové nebo to svěřit odborníkovi,ale přece,za zkoušku nic nedám.Jakou hodnotu ty diody mají mít a nebo to poznám jak je vyndám?Ještě dotaz,regulátor je přece ta plechová krabička s uhlíkam,ta bílá krabička je nějaký rezistor,odrušení nebo jak se to jmenuje,nebo se mýlím?Předem díky
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Jojo,regulátor je ta krabička s uhlíkama.Ten bílý bazmek je nějaký odrušovací člen (asi,nikdy sem to nezkoumal).
No musíš vyndat celý diodový můstek ven a jednotlivé diody proměřit multimetrem.Přepneš ho na měření diod a každá dioda má propustný a závěrný směr,takže v jednom směru ti musí propuštět a když obrátíš hroty tak zase nesmí.Pokud propuští v obou směrech anebo v žádným tak je to špatně.Záleží na typu multimetru.Můj mi ještě navíc ukazuje "bad" anebo "good".

http://www.pixhost.org/show/210/322780_bez-nzvu.jpg
sisin - FK

tak se na to podívám,podle tvého popisu to snad zvládnu,když jó tak budu zase o něco chytřejší.Že je regulátor krabička s uhlíkama(plechová) a ta bílá krabička nějaké odrušení nebo co jsem psal,protože se mi zdálo,že to CZert napsal asi špatně,viz.výše.Zatím díky a jak budu mít chvilku,vyzkouším a uvidím jestli jsem aspoň trošku manuálně zručný a nebo mám raději zůstat u toho svařování a do větších akcí se nepouštět :lol:
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

Ahojte.
Mám taky podobný problém který sem patří...
Cca před 14ti dny mi po startu zůstala svítit kontrolka dobíjení... jelikož mi docela dost častou foukal ventilár na chladiči a něměl jsme u sebe multimetr,myslel jsem že je to jen baterkou..po pár km km kontrolka zhasla.. doma jsem zkontrolaval baterku (dolil jsem trošek destilky) a změřil dobíjení(vypnutý motor 12,5; při volnoběhu kolem 13,6V) tak jsem vše považoval jako že OK.
Po několika dnech ale opět kontrolka nezhasla...
Tak jsem jako první vyměnil regulátor.Chyba zustala.Tak jsem rozebral altik,s tím že mám novej diodovej můstek. Po rozebrání jsem ale zjistil,že je o něco jinej - ten muj altik je silnější(mám klimu)... takže jsem zase dal vše do kupy,namontoval a nastartoval - a kontrolka NESVÍTILA!Domníval jsem se že byl třeba jen někde špatný kontakt - některé byly docela zarezlé..Ovšem druhý den po startu OPĚT zustala svítit.... a už nevím...
Podle návodu v dílenské příručce jsem vydedukoval,že by to měl být ten regulátor,ten mám ale nový... je možný,že by mohl být komutátor tak moc sjetý,že by to uhlíky nebraly? Když jsme zkoušel měřit mezi tím konektorem,co vede z regulátoru a kostrou,ukazovalo to nějakých 16V(ví někdo kolik by tam mělo být?)... ale normálně na vývodu z atlíku to dává těch 13,6.
Tak myslíte,že by to mohly být ty diody? :?:
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Když jsi to měl rozebraný tak jsi měl vše proměřit...diody,stator,rotor u obou i izolační stav - měřit vůči kostře,je to dobře popsané v dílenské příručce.
Regulátor se měří/zkouší špatně,pochybuju že se dá vůbec nějak věrohodně změřit.
Martased - FK

tak sem nechal zrepasovat altik a kontrolka ve tmě pořád svítí čím to může byt?? :( :(
Aleš

Příspěvek od Aleš »

Tak ho nech zrepasovat ještě jednou.
Naposledy upravil(a) Peters56 dne stř 29. črc 2009 19:16:42, celkem upraveno 1 x.
Důvod: odstraněna předchozí citace, viz pravidlo č. 4
Učit se ...učit se.... učit se...., říkal jeden pán si myslím, že mu říkali Lenin :-)
Martased - FK

abych ti rekl pravdu tak uz tam mam celkem 5 altik a porad to stejne nevim co stim :( :(
Aleš

Příspěvek od Aleš »

Dobrá, kolik bylo různých regulátorů? Nebo pořád přehazuješ jen jeden? Já jsem se tak nedávno vydupal, byl to regulátor škoda orginál v záruce a začal blbnout. Vzhledem k jeho nedávné výměně jsem ho nevyměnil jako první a dost jsem se natrápil. A choval se velice zajímavě v závislosti na otáčkách a teplotě a to jen někdy.
Zkontroloval bych-tedy rozebrat očistit všechny spoje kostry motoru a karaserie a mínus a plusový kabel na baterku.
Učit se ...učit se.... učit se...., říkal jeden pán si myslím, že mu říkali Lenin :-)
Martased - FK

ok vyzkousim a ten regulator to je takova ta mala kovova krabicka na altiku? jestli jo tak na kazdem altiku byl jiny fungl novy.
Aleš

Příspěvek od Aleš »

jo, je to ta kovová krabička, je to nějaké divné, ještě bych zkontroloval žárovku dobíjení na watáž, mám dojem že je tam jiná než v ostatních kontrolkách. Správnou hodnotu najdeš v DP.
Martased - FK

ok podivam se ale moc bych tomu nevěřil myslim si že problem bude jinde jen nevim kde ho hledat :( :( :(
Martased - FK

tak žárovka je tam dobrá 1.2W
sisin - FK

Aleš píše:jo, je to ta kovová krabička, je to nějaké divné, ještě bych zkontroloval žárovku dobíjení na watáž, mám dojem že je tam jiná než v ostatních kontrolkách. Správnou hodnotu najdeš v DP.
Hodnoty v přístrojovce jsou snad jenom dvě,1,2W na kontrolky a 2W na podsvícení,kdyby byla v kontrolce dobíjení 2 Watová tak by to snad ani nerozsvítilo,nebo se pletu?
Odpovědět