Nefunkční zadní stěrač - jak postupovat?

Sem vše ostatní co se nevejde jinam
borlan - FK

Nefunkční zadní stěrač - jak postupovat?

Příspěvek od borlan - FK »

Koupil jsem Feldu s nefungujícím stěračem - raménko bylo téměř svisle, bál jsem se nějak znásilňovat rukou. Konečně jsem se dostal k tomu blíž kouknout. Zjistil jsem, že elektrika do motorku jde. Mám pocit, že omakem pláště motorku se mi zdál trochu zahřátý, ale nejsem jistý jestli už jsem to zkoušel před mými pokusy nebo až po nich. Pak jsem zkoušel zvenku pohnout raménkem a najednou na chvíli ožil - asi dojížděl do krajní polohy. Následoval pokus páčkou u volantu - nic, jen ostřikovač makal jak blázen (a do konektoru přicházel proud). Dále jsem zjistil, že je částečně utržený plech v pátých dveřích (původně přibodován, budu muset opravit, nejspíš přinýtuju) na kterém je jeden z úchytů motorku stěrače.

Moje domněnky:
- motorek je el. funkční, NEMUSÍM SHÁNĚT JINÝ
- po celou dobu co bylo raménko ve svislé poloze (jezdím cca2 měsíce) šel do motorku proud (nebylo v krajní poloze kde by se vypnulo), je to normální že motorek přežil?
- asi nějak mechanicky bloklé či zarezlé, vymontuju a zkusím rozchodit
- nebo utržený úchyt = nějak zkřížené = zablokované

Vyjádřete se prosím k mým domněnkám (hlavně jestli vidíte taky tak, že motorek bude el. ok), či napište vlastní nápady...dík předem :-)
Speedbiker
Kontaktovat uživatele:

Re: Nefunkční zadní stěrač - jak postupovat?

Příspěvek od Speedbiker »

Zdravím,
mě taky nefungoval, rozdělal a pročistil jsem ho dle toho návodu http://www.feliciaklub.cz/?id=r_sterace
a od té doby funguje bez problému.
borlan - FK

Dík za odkaz - zadní motorek bude to samé předpokládám. Holt rozebrat, zkouknout, mazat, sestavit. Nejradši budu když to nebude nutné stáčet na soustruhu a bude to ta suchá převodovka... :-)
Naposledy upravil(a) emilio52 dne pon 24. lis 2008 17:39:50, celkem upraveno 1 x.
Důvod: předchozí citace
Jasper - FK

Příspěvek od Jasper - FK »

U toho zadniho sterace byva trochu jiny problem. Podobne priznaky jako popisujes se mi objevily taky. Takze motorek musel ven. Uz pri demontazi z auta jsem si vsimnul, ze zavit na hlinikovem odlitku je ponekud olamany.
Pri pokusu o demontaz prevodovky jsem narazil na problem s vytazenim ocelove osy pohanejici ramenko prave z toho hlinikoveho odlitku (obalu prevodovky). Po pouziti primereneho nasili jsem tu osku vyklepnul. Ocistil. Vyskrabal a vycistil vnitrek toho odlitku. Namazal tukem s velkym rozmezim pracovnich teplot. Zkompletoval. A ted uz zase hezkych par mesicu slape tak jak ma.

Muj odhad je, ze tam jednak vyschla original vazelina ktera zacala fungovat spis jako tmel, svou roli sehrala urcite i nizka teplota, stalo se to v zime a mozna ze dovnitr napadalo i par ulomku toho hliniku.
No, byl jsem rad, ze mi tenkrat neshorel motorek, uz zacinal byt dost citit. Docela rychle jsme zastavoval, vybihal z auta a pomahal mu do krajnich poloh, aby se vypnul dobeh. :lol:
borlan - FK

Jasper píše:No, byl jsem rad, ze mi tenkrat neshorel motorek, uz zacinal byt dost citit. Docela rychle jsme zastavoval, vybihal z auta a pomahal mu do krajnich poloh, aby se vypnul dobeh. :lol:
A kua...nestraš mě s hořením motorku... :-) Já teď nevím jestli je v krajní vypnuté poloze. Asi bych měl znova vlízt pod tapec (kua to já tak rád teď v zimě s těma zkřehlejma umělohmotnejma špuntama cvakám... :D ) a odpojit konektor do definitivního vyřešení...ale takhle to stálo hodně dlouho a jezdil jsem cca 1.5měsíce a předevčírem při pokusech sebou mrsknul (snad do té krajní polohy), tak jsem bral, že motorek přežil....
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

U favoritu mě přimrzl,já jsem omylem zavadil o páčku a nic jsem netušil.Celou cestu jsem si říkal:sakra,tady něco smrdí jako spojka nebo brzdový obložení.Než jsem dojel domů(10 km),tak kotva shořela. :twisted: :twisted: :evil:
Bolthorn - FK

Příspěvek od Bolthorn - FK »

mě přestal stírat zadní stěrač, motorek fachal normálně, tak jsem jen dotáhnul tu matku u stěrače a zase fachá... zkus to dotáhnout...
Twiggy

Příspěvek od Twiggy »

Mi se taky povedlo zapnout primrzly sterac a neco vnem kruplo a ted ikdyz ho nezapinam, neco vtom porad cvaka, jinak je uplne volny, muzete poradit? :) diky
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Tak odešly převody.
xmorfeuz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xmorfeuz »

A co dělat když stěrač nedoléhá na sklo a stírá vzduch ? :lol: taky typická závada ?
Mylen

Příspěvek od Mylen »

taky typicka zavada ;-) vybrat, vycistit a rozchodit :)
Felicia 1.3MPi LX ;-)
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Většínou je to zaoxidévané v nýtovaném čepu raménka ,promazat sprejem a rohýbat nejlépe sprej,který zároveň konzervuje.
Peters56
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peters56 »

Mám jen dotaz ohledně motorku zadního stěrače, jestli náhodou někdo neví jestli je záměnej s favoritem. Včera jsem si chtěl setřít zadní okno ale jak to bylo ještě částečně přimrzlý tak něco tam křuplo a stěrač nejde. Motor se točí a samotnej stěrač jde volně kolem dokola, zřejmě praskla osa. Tak by mě zajímalo jestli se dá ten motor s převodem rozebrat a ta osa vyměnit, nebo musím vyměnit celý motorek. Nový stojí okolo 1.400.-Kč a to se mi dávat nechce ale mám možnost od kámoše dostat z favoritu, jestli tam teda jde. Díky za odpověd.
Byla - Škoda felicia combi 1.6 GLX, zelená smaragdová metalíza r.v. 1997
Je - Ford Focus combi 1.6 16V, aquamarine r.v. 2000 Galerie
Co neubrzdíš to neukecáš ICQ 321190904 SKYPE, MSN = Peters56
Obrázek
Aleš

Příspěvek od Aleš »

Mám takový dojem že tam je očasené plastové kolečko , dá se údajně koupit

http://www.evv.cz/zbozi.php?co=detail&kod=3300000064
Učit se ...učit se.... učit se...., říkal jeden pán si myslím, že mu říkali Lenin :-)
Bolthorn - FK

Příspěvek od Bolthorn - FK »

Peters56 píše:Mám jen dotaz ohledně motorku zadního stěrače, jestli náhodou někdo neví jestli je záměnej s favoritem. Včera jsem si chtěl setřít zadní okno ale jak to bylo ještě částečně přimrzlý tak něco tam křuplo a stěrač nejde. Motor se točí a samotnej stěrač jde volně kolem dokola, zřejmě praskla osa. Tak by mě zajímalo jestli se dá ten motor s převodem rozebrat a ta osa vyměnit, nebo musím vyměnit celý motorek. Nový stojí okolo 1.400.-Kč a to se mi dávat nechce ale mám možnost od kámoše dostat z favoritu, jestli tam teda jde. Díky za odpověd.
tohle jsem měl přesně já, zkus dotáhnout tu matku na stěrači...
Peters56
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peters56 »

Tak je to ten horší případ, chytil jsem za stěrač a vytáhl ho i s osou ven, kdy na konci té osy je nějaký tisicíhran který ale v motoru nikam nezapadá, takže je zrada zřejmě v převodu. Tak by mě zajímalo jestli se dá ten převod rozebrat, nebo jestli je to jeden zalisovanej komplet a musím vyměnit komlet vše i s motorem. Díky za názor.
Naposledy upravil(a) emilio52 dne pon 24. lis 2008 17:43:07, celkem upraveno 1 x.
Důvod: předchozí citace
Byla - Škoda felicia combi 1.6 GLX, zelená smaragdová metalíza r.v. 1997
Je - Ford Focus combi 1.6 16V, aquamarine r.v. 2000 Galerie
Co neubrzdíš to neukecáš ICQ 321190904 SKYPE, MSN = Peters56
Obrázek
borlan - FK

Tak si dovolím podat informaci, jak dopadla ta záležitost z mého úvodního příspěvku. Nekecám, po krásných 6ti měsících nefunkčnosti (z toho cca 3 měsíce odmontované raménko válející se v kufru a čekající na svoji příležitost...) k TOMU včera na chalupě došlo! Dovezl jsem si předem potřebné nářadí a pak nenuceně během cca půl hodiny stěrač opět plně funkční! Vivat! :lol: Musel jsem tedy ještě kvůli utržené plechové příčce, na které stěrač drží (asi od toho jak někdy v minulosti dostala Felda tečku na zadek) odmontovat RZ, rámeček a plastovou lištu. Pak provrtat, kleštěma snýtovat. Teprve potom demontáž motorku - trochu jako ježek v kleci, musel jsem odmontovat ještě kryt mechanizmu zámku. Otevřít převodovku, vyklepnout zatuhlou hřídel, očistit, promazat, sestavit, namontovat...a už se jen kochat perfektní funkcí....k tomu ještě jako bonus pokropená moje drahá polovička ostřikovačem, který jsem omylem spustil...úspěšný víkend, to se musí nechat... :lol: Tímto mohu prohlásit vlákno za definitivně ukončené. 8-)
Pecin

Příspěvek od Pecin »

Tak já měl podobnou štrapáci!
Nešel vůbec. Otevřel jsem to, poštrachal a jede...
Ale jede tak, že dopředu se mu chce a po puštění páčky se mi zpátky nevrací, pazneht! Musím vždycky držet tak dlouho až dojede a pak teprve pouštět. Když pustím dřív, vejrá na mě uprostřed skla...
Čím by mohlo být tohle? ;)
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

Zdravim všetkých,
chcem sa podeliť o moje skúsenosti so zadným stieračom. Takisto mi istú dobu nešiel, ale stačilo na ňom dotiahnút vzadu na kufre maticu. Pred pár dňami mi však primrzol a ja som si to neuvedomil. Výsledkom bolo, že sa mi zlomilo silónové ozubené koliesko v prevode motorčeka. Odmontovať a vytiahnuť motorček nie je ťažké, ale treba zhodiť aj čierny plechový kryt mechanizmu zadného zámku na kufri. Sú tam dve skrutky 8-čky. Následne treba vyšróbovať 4 samorezné skrutky na kryte prevodu. Dve z nich držia aj konektor pre elektrické pripojenie motorčeka. Vo vnútri sú 3 silónové súčiastky prevodu- silónový pastorok osadený na oske, silónová ozubená "štvrtina kruhu" a silónové ozubené koleso, zabezpečujúce prenos krútiaceho momenta od motorčeka. Všetky tieto silónové súčiastky je možné kúpiť ako náhradné diely. Ja som kúpil kovovú osku s pastorkom, ktorej súčasťou je aj "štvrtina kruhu". Cena týchto dvoch dielov bola dnes 147 Sk. Predajca mal však aj tretí diel(nekúpil som) a jeho cena bude tak do 100 Sk. Ja som mal v prevode zlomený silónovy pastorok na kovovej oske. Výmena dvoch silónových častí bola u mňa ľahká- rukou som vytiahol oceľové "tiahlo" a aj ostatné dva silónové diely. POZOR pred demontážou odporúčam si celý mechanizmus odfotiť, aby ste si nenasadili oceľové "tiahlo" naopak pri montáži- vtedy by sa vám pri zapnutí motorčeka celý mechanizmus zasekol(mne sa to stalo, ale motorček našťastie prežil). Montáž odporúčam nasledovne: osku s pastorkom montujte do prevodového priestoru elektromotorčeka až keď sa vám ho podarí vložiť späť do priestoru kufra(je to paradox, ale naspäť som ho inak nemohol dostať). Keď sa vám to podarí navazelínujte silónové kolieska, upevnite 4 samoreznými skrutkami veko(nezabudnite uchytiť aj plastový konektor pre prívod el.energie), a potom upevnite celý elektromotorček na konzolu v kufri a zvonku matkou na puzdre osky. Nezabudnite na kovový kryt mechanizmu zámky kufra. Pri dobrej konštelácii vám celá operácia zaberie cca 1 hodinu. Veľa štastia.
sokolman

Příspěvek od sokolman »

Ahoj mam ten samej problém mohl bys prozradit kde si sehnal ty plastový kolečka výrobce nebo přímo firmu kde si to sehnal dik moc.
Mikesch - FK

Příspěvek od Mikesch - FK »

Zdarec draci,,,tento týden jsem řešil ten motorek zadního stěrače a zjistil, že tam mám v pr..li ozubené kolečko na hřídeli. Sehnal jsem tento odkaz, snad někomu pomůže. Jednání mají super, akorád chcou 120 kč za poštovné. http://www.skoda-dily.cz/nahradni-dil/0 ... licia.html
Odpovědět