TEPLOTA MOTORU

MPi 1AV
AEE
smazany clen - FK

TEPLOTA MOTORU

Příspěvek od smazany clen - FK »

ZDRAVIM,

Mam taku otazocku nemeral niekto teplotu chladica pri zopinani vetraku? Uz dlhsiu dobu mam problemy s prehrievanim a dnes som v pohode udrzal ruku na chladici a vetrak isiel ako besny. Na hadiciach neudrzim ani keby som velmi chcel. Zaujimalo by ma ci nemoze byt zapchaty alebo nieco :?:
dufam ze to pochopite :oops:

diky
lukydm
Kontaktovat uživatele:

Re: TEPLOTA MOTORU

Příspěvek od lukydm »

Tak ho normalen vyber vonku a pod tlakom by ho trebalo preplachnut,v pohode je mozne,ze je upchaty...dve hodiny roboty ;)
Felicia Combi 1.6M-E 69kW 1998 Re-born
Felicia FUN 1.6MPi 55kW 1999 "Auto které má na silnici úspěch"
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 48#p418448
smazany clen - FK

no to prave neviem ci si na to trufam. nie som az taky zrucny v autach :D . ale aj tak dik za odpoved.
nebulus - FK

Příspěvek od nebulus - FK »

smazany clen - FK

no to by som mohol kupit ale kde budem mat istotu ze mi chladiaca kvapalina cirkuluje cez chladic ??
smazany clen - FK

Zdravim vsetkych

nevedel som kde to dat tak to supnem sem hadam mi niekto poradi vsak nakoniec tuto temu som zalozil ja :D :D

aby som to upresnil stale mam problemy s prehrievanim motoru.
dnes som odpojil cidlo teploty chladiacej kvapaliny ktore je na skrini termostatu a bol som sa previezt. rucicka teploty sa ani nepohla motor slapal celkom dobre volnobeh bol stabilne na 900 ot/min. po prejdeni asi 10 km som vratil konektor cidla teploty naspat a ponastartovani rucicka teploty okamzite vyliezla nejake 3 mm nad polku a otacky spadli na cca. 560 ot/min. (este by som mal asi dodat ze obidve hadice od chladica boli horuce teda termostat otvara - ci otvara neskoro to zatial neriesim)

ak som to pochopil spravne tak cidlo teploty je nato aby ukazovalo teplotu na budiku v pristrojovke a este na to aby posielal riadiacej jednotke signal o teplote motoru a kedze bol odpojeny riadiaca jednotka si stale myslela ze motor je studeny a motor bezal akokeby stale na sitic (preto tie otacky 900 ot/min)

dakujem za kazdu odpoved
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

bralce :o :o :o
A kde je problém?
Všechno, co popisuješ je v normálu. Ukazatel teploty, teplé hadice k chladiči, i otáčky motoru u staré, či zasviněné klapky.
smazany clen - FK

problem je ten ze sa motor prehrieva a neviem prist nato co to je ci termostat ze neskoro otvori alebo cidlo teploty alebo vodna pumpa alebo ....

mimochodom klapku mam uplne novu :o po vymene. na tej starej bol vadny snimac volnobehu
Naposledy upravil(a) emilio52 dne sob 19. zář 2009 18:19:36, celkem upraveno 1 x.
Důvod: předchozí citace odstraněna viz:pravidla č.4
smazany clen - FK

nemohol by mi niekto aspon napisat ci uvazujem dobre o tom cidle teploty? diky
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

A jak jsi přišel na to, že se ti to přehřívá? Vaří ti voda? Jdou bubliny z expanzky?
Čtu ty tvoje příspěvky pořád dokola, ale nevidím nic nenormálního. :geek:
smazany clen - FK

podla mna nie je normalne aby voda po zhruba 1,5 km mala teplotu okolo 90 stupnov a hucal ventilator ako besny. alebo sa mylim :?:
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

No není to přímo standard, ale není to problém, pokud se teplota drží mezi 90 - 110°C. Co je to,
bralce píše: a hucal ventilator ako besny
Yetti98
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yetti98 »

:o :o bralce:
projeď auto tak aby jsi měl teplotu cca85°c pak zastav anech běžet motor anadevři si kapotu,větrák by měl spínat okolo 100°c-110°c,ale pokud neprká voda z expanzky je to OK
smazany clen - FK

Yetti98 píše::o :o bralce:
ale pokud neprká voda z expanzky je to OK

neviem co to znamena
ak si myslel ci neunika tak nie akurat mi sici z vicka od expanzky
napriklad idem po dialnici rucicka sa drzi nejake 3 mm nad vodorovnou ciarkou a le ked vojdem do mesta a idem tych 50 km/h okamzite zapne ventilator. zapina a vypina v nejakych 3minutovych intervaloch (nikde nestojim). mozno je to u 1.6 normalne ja neviem. som len zaciatocnik tak prosim na mna pomaly :oops:
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

No vidíš, tohle jsi měl napsat na začátku, normální to není, máš asi zanesený chladič, málo ti to chladí.
smazany clen - FK

chladic je novy
termostat otvara tak ako tu na fore pisal Atnarfus takze neviem mozno otvara neskoro
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

A máš chladič a ostatní příslušenství na 1,6ku? Je divný, že ti ventilátor běží 3 minuty a neuchladí se to. Mě běží asi 3 vteřiny.
smazany clen - FK

Jak to tady tak projíždím ty témata tak koukám že kdo má 1,6ku krátce tak se leká teploty, lidi zachovejte klid dokud to nevaří tak je to OK obvzláště u 1,6 Já měl starej chladič a při běžné jízdě mimo město se teplota drží řádově kolem poloviny budíku, jakmile přišlo město tak stačily dvě tři minuty a už běžel ventilátor a běžel řádově tak minutu a v podstatě téměř po minutě klidu znova. No pak po čase došlo na to že jak jezdím daleko tak se mě nelíbilo jak je chladič už chlupatej olezlej, no zkrátka nerad řeším nějakej problem na silnici hlavně když třeba prdne chladič takže chladič ven a přišel na řadu novej, a jediný co se změnilo tak to že teď když přijedu do města a cukám v koloně nebo stojím na světlech tak ventilátor běží 20 - 30 vteřin pak je 40-50 vteřin klid a zase běží ventilátor, je to uplně normální věc a neplaště že vám každou chvíli hučí ventilátor, pokud spíná a vypíná tak je to v pořádku, znamená to že se motor dochlazuje, 1,6ka má prostě ráda teplo a podle toho se chová, těsně před sepnutím ventilátoru jsou hadice nepatrně nafouklý a velice horký, termospínač spíná někde kolem 98 stupňů ale to je na chladiči, hlava kde je snímač teploty může mít v tu chvíli aj 110 stupňů. Zkrátka dokud neletí voda ven nebo není ručička až v červeným tak bych se nenervoval.
smazany clen - FK

to 103457:

3 sekundy to si asi troska prehnal nie? nikdy som to nemeral ale urcite to je viac ako 2 minuty a urcite mam chladic na 1.6

to Kristensen:

to auto mam od 2002 teda ja ho mam 2 roky a predtym ho mali nasi. problem s prehrievanim mali aj ony vtedy vymenili cidlo teploty ale pripada mi to tak ze chceli len zarobit. ked som dostal auto ja tak sa to tak nehrialo.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

To jsem nepřehnal, opravdu to spíná jen krátce v řádech vteřin, pouze, když pustím klimu, tak to fouká déle.
smazany clen - FK

tak to uz potom fakt neviem

este rozmyslam nad cidlom co spina ventilator kedy ma zapinat a vypinat mohlo by to byt ono.

ci ako vlastne funguje :?:
DanoSK - FK

Příspěvek od DanoSK - FK »

ak tam mas cidlo na dvojrychlostny vetrak, tak teploty spinania su 95°C prva rychlost a 105°C druha rychlost. Ked to zapne pri 95°C, tak to ma vyfukat do 85°C a potom vypne...
DanoSK - FK

Kristensen píše:Jak to tady tak projíždím ty témata tak koukám že kdo má 1,6ku krátce tak se leká teploty, lidi zachovejte klid dokud to nevaří tak je to OK obvzláště u 1,6 Já měl starej chladič a při běžné jízdě mimo město se teplota drží řádově kolem poloviny budíku, jakmile přišlo město tak stačily dvě tři minuty a už běžel ventilátor a běžel řádově tak minutu a v podstatě téměř po minutě klidu znova. No pak po čase došlo na to že jak jezdím daleko tak se mě nelíbilo jak je chladič už chlupatej olezlej, no zkrátka nerad řeším nějakej problem na silnici hlavně když třeba prdne chladič takže chladič ven a přišel na řadu novej, a jediný co se změnilo tak to že teď když přijedu do města a cukám v koloně nebo stojím na světlech tak ventilátor běží 20 - 30 vteřin pak je 40-50 vteřin klid a zase běží ventilátor, je to uplně normální věc a neplaště že vám každou chvíli hučí ventilátor, pokud spíná a vypíná tak je to v pořádku, znamená to že se motor dochlazuje, 1,6ka má prostě ráda teplo a podle toho se chová, těsně před sepnutím ventilátoru jsou hadice nepatrně nafouklý a velice horký, termospínač spíná někde kolem 98 stupňů ale to je na chladiči, hlava kde je snímač teploty může mít v tu chvíli aj 110 stupňů. Zkrátka dokud neletí voda ven nebo není ručička až v červeným tak bych se nenervoval.
Toho, ze felka fuka, by som sa nebal. Horsie je, ked sa auto zohrieva a nic nefuka (to je moj pripad). Za jazdy ma auto prevadzkovu teplotu nad 100°C a ked pridem do mesta a spomalim, tak teplota klesne a ustali sa nizsie- niekde tesne pod 100°C - to mi uz spina aj vetrak... Typujem to na vodnu pumpu. Aky je vas nazor?
Dodam, ze vymenene je cidlo teploty, termospinac, komplet nova skrina termostatu od skodovky, vodna pumpa bola menena v januari, ale asi ju trafil slak... Chladic som nemenil ani necistil. Kvapalina je v poriadku - nefarbi sa do cierna, vicko je tiez asi v poriadku. Expanzka nie je "abnormalne pretlakovana"...
mir77 - FK

Příspěvek od mir77 - FK »

Ahoj, nebyl jsem si jistej, kam s tím. Většinou tu vzpomínáte přehřívání motoru, já mám poslední dobou pocit, že naopak je studenej :) Nevim, zda se mi to jen nezdá, tak bych rád poprosil o zkušenost. Dneska, víme, jak je venku, kosa, prší, fouká vítr. Cesta cca 20 km, z toho tak 5 přes město a zbytek lážo plážo 80 - 90 po okreskách a přijel jsem domu a jen 70 stupňů. Ale na těch 70 se to vyšplhalo až když sem jel domu do kopce. Jinak byla ručička furt tak milimetr až dva od spodku budíky.
Mám takovej pocit, že dřív se mi motor ohříval rychleji. Každopádně topení jede prakticky hned a topí dobře.

//EDIT je to 1.3 MPI, 1997
smazany clen - FK

No,tak to jsou dvě možnosti.Buď ti termostat otevírá dřív-už na 70st. nebo se ti jednoho dne při vychladnutí motoru zasekl a zůstal trvale pootevřený.V létě to nic neznamená,ale v zimě budeš mít motor trvale podchlazený a to není dobře.Takže nový termostat značkový a rovnou bych koupil i tu plastovou přírubu,aby tě jednou nepotkal zase opačný extrém.
mir77 - FK

Jako taky to vidim na neco takovyho, kdyz sem to zkusebne nahodil a nechal bezet a kontroloval hladici do chladice, tak byla nejakou dobu studena a az po case se zahrala. Kazdopadne, asi neco v tom termostatu bude haprovat. Jeste vyzkousim.
Mam dva dotazy jeste. Prvni je kolik stoji cca a druhej nasledovnej. Deda mel Favorit 136L r.v. 1989 a nasel jsem v kastliku termostat. Ve Felde je stejnej?
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Jenom v prvních 1.3BMM. Ve tvém MPI už je termostat jiný.
mir77 - FK

Tak se na něj podívám. Dneska sem to chtěl ještě otestovat, tak sem vypnul topení a držel to dost v otáčkách a nepřehoupnu se přes 70 ani kdybych se stavěl na hlavu :(
mir77 - FK

Tak termostat je danej novej, teď sem jel od mechanika, 12 km a pak kousek přes město a doma něco přes 70. To je prostě strašně málo, ne? Jako jo, je venku tak, 5 stupňů. Ale prostě je to málo, měl bych bejt někde kolem 90 a to během chvilku, ne?
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

70 je málo. Ten termostat je španý, nebo nesedí.
mir77 - FK

Prej měnil i tu plastovou přírubu. Zejtra za světla na to kouknu. Může to dělat čidlo teploty? Je možný, že termostat je OK, jen to špatně ukazuje.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Možné je samozřejmě všechno.
mir77 - FK

Ahoj, tak mám dotaz. Koupil jsem čidlo teploty a k němu těsnící kroužek. Kam tam přesně ten kroužek příde? Je to už to novější s modrym proužkem a tou hliníkovou hlavičkou, bo co to je za materiál.

Obrázek

Já jsem to těsnění teda nasadil přímo na tu "hlavu kovovou", ale nějak se mi to nezdá. Přijde mi to takový volný celý :) Tak přemejšlim, jestli jsem něco neudělal špatně :)

Každopádně dobrá zpráva je, že teplota už ukazuje dobře ;)

//EDIT
přidávám ještě foto původního termistatu, kde je těsnění hned po tím žlutým kroužkem.

Obrázek
mir77 - FK

Tak jsem tu zase. Po výměně čidla a termostatu se teplota chovala prakticky stejně. 70 - 80 stupňů, jen v kolonách to šlo vejš. Tak jsem byl u mechanika reklamovat termostat, tak objednal jinej, dal tam jinej a... překvapení, problém přetrvává :( Řekl bych, že se to ohřívá o trochu ryhleji, ale furt to neni ono :(
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Diagnostika ukazuje jakou teplotu? Případně samostatný teploměr.
Ono věřit té rafičce na palubce se taky úplně nedá.
mir77 - FK

Diagnostika a teploměr se shodují.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Tak je to termostat. Nedoléhá, nebo otevírá moc brzo.
mir77 - FK

To ze mě bude mít mechanik radost. Druhá reklamace toho samýho... Během dvou tejdnů...
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Jiná možnost fakt neni.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Dnes jsem si před zimou dal test termostatu. Nechal jsem to štěkat na místě a hlídal spodní hadici od chladiče kdy se otevře termostat. Otevřel se přesně když byla rafička na vodorovné čárce. Do té doby byla hadice studená jako psí nos.
Musel jsem vypnout topení. Se zapnutým topením na dvojku se teplota došplhala asi tak 2mm pod vodorovnou čárku a dál už to nelezlo.
mir77 - FK

Tak jsem se jal trochu experimentovat. Vytyčil jsem si trasu (9,5 km) a vzal jsem auto. Studený, celej den se s ním nejelo. Venku cca 7 stupňů. Vyjel jsem. Trasa vede po okreskách, minimum přes město. Abych nechcípnul zimou, tak jsem teda jel s topením, na plno a fukar na nohy na první stupeň. Po návratu ke garáži cca 82 stupňů.
Druhej den, když byla venku podobná teplota, tak jsem vzal kus papundeklu a nacpal jsem ho před chladič tak, že podélně zakrýval chladič od spodu přibližně do půlky. Sjel jsem stejnou trasu s tím, že když jsem zastavil před garáží, tak jsem měl teplotu tak 93 stupňů a běžel ventilátor. Bohužel tento druhý pokus byl lehce zhacen tím, že jsem čekal chvíli na světlech u jednoho železničního přejezdu.
Myslel jsem, že budu mít jasno, když tohleto vyzkouším, že buď teplota bude stejná, nebo teplota podstatně rychleji poroste, ale ten teplotní růst nebyl nijak závratnej, když jsem čekal na přejezdu, který je tak 2 km od mýho baráku, tak mi teploměr ukazoval něco pod 70°C.

Prostě za normálních okolností se dostat na 90°C a udržet to je zázrak a vim, že to bude pravděpodobně termostatem. Každopádně když zajedu za mechanikem, u kterýho jsem už jeden novej vyreklamoval, tak mě asi zabije :D A já samozřejmě nechci vyhodit další peníze jen tak z okna a potřebuju si bejt jistej. Někde tady na fóru jsem našel tohleto a říkal jsem si, že bych to prubnul. Máte někdo zkušenost?

http://www.autobyznys.cz/katalog/zbozi/ ... ic_ma=4862
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

mir77
To je kompletní skříň termostatu, ale bude to druhovýroba, origo stojí okolo 16 stovek.
Měnil jsem jí, koupil origo ve škodovce a termostat vydržel 10 měsíců. Pokud máš dobrý těleso skříně a tím myslím ty závity, co drží hrdlo termostatu, tak je to zbytečná investice. Kup termostat za 150,-Kč dej ho tam a jezdi. Uvidíš sám. ;)
mir77 - FK

Tak nejradš bych koupil jen ten kus s termostatem, ale už jsem tam měl jak Polsko, tak Čínu a ani jeden nefungoval korektně a co jsem koukal do etky, tak se snad samotnej termostat s tou plastovou přírubou koupit nedá a člověk musí koupit celou tu skříň :(
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Dá se koupit jak samotný termostat, tak i samotná příruba.
mir77 - FK

Hm, tak ve škodovce jen kompletní skříň se všim všudy za něco pod 1200 Kč. Samotnej termostat se jaksi nevede :( Kde koupit ještě nějakej "originál", čímž myslim žádný polsko/čínu?
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

A na co chceš originál?? Odejde ti stejně, jako druhovýroba. U termostatu záleží jenom na štěstí, jestli trefíš dobrej nebo ne, originál neznamená stopro jistotu funkčnosti.
tgfh - FK

Příspěvek od tgfh - FK »

Podívej se taky tady: autodilykrc.cz
host

Příspěvek od host »

[quote="mir77"]Ahoj, tak mám dotaz. Koupil jsem čidlo teploty a k němu těsnící kroužek. Kam tam přesně ten kroužek příde? Je to už to novější s modrym proužkem a tou hliníkovou hlavičkou, bo co to je za materiál.

Já jsem to těsnění teda nasadil přímo na tu "hlavu kovovou", ale nějak se mi to nezdá. Přijde mi to takový volný celý :) Tak přemejšlim, jestli jsem něco neudělal špatně :)

Každopádně dobrá zpráva je, že teplota už ukazuje dobře ;)

//EDIT
přidávám ještě foto původního termistatu, kde je těsnění hned po tím žlutým kroužkem.

K tomu cidlu na obrazku:
Presne toto cidlo som kupoval minuly tyzden v znackovom servise, bolo v krabicke so znakmi koncernu VW.... . Doporucujem Ti, aby si skontroloval, ci po nasadeni stvorpoloveho konektoru na toto cidlo, zacvakne aretacna pruzina. Mne nechcela zacvaknut, pretoze ta cast cidla, ktora sa zastrci do konektora je kratsia ako na mojom starom cidle. Pomohlo demontovat modry plastovy kruzok a prestrihnut ho po dlzke na polovicu. Aretacna pruzina po uprave modreho kruzka korektne zacvakla.
Este doplnim, ze do komory termostatu sa da namontovat aj druhe rovnocenne cidlo. Je to vyhodne pri komparacii parametrov, resp. pri testovani funkcnosti noveho, alebo stareho cidla. Staci len prehadzovat konektor.
PJDefort - FK

Příspěvek od PJDefort - FK »

jaký je vůbec rozdíl mezi těmi čidly? vůbec tomu nerozumím... jedno má modrý proužek, druhé žlutý....

http://www.skoda-dily.cz/nahradni-dil/3 ... licia.html

tady jsou všechny pro jeden motor, tak vůbec nevim který...asi tu prvovýrobu modré že?...koukal sem pod kapotu a já tam nemám žádný barevný proužek, jen znak Audi/VW...jinak teplota je podle VAGu správná, jen budík, když jezdim tak mu trvá tak 5km než se ručička vůbec zvedne...do půlky to vyleze jen když stojim na místě, sahara se taky pouští na tý prostřední čárce, když se rozjedu, tak to zas klesne na tu spodní čárku, někdy to klesne až uplně dolu...tak chci zkusit vyměnit to čidlo, jestli se ručička umoudří...co myslíte? nevim teda jak se to chová v létě, auto mám teprv od listopadu..ale že by se to zvedalo tak pozdě?...při studenym startu se auto třese jak prase :scratch:
DanoSK - FK

mal som podobny problem. Rucicka sa takmer nezdvihla a teplomer ukazoval nizku teplotu. Vymenou cidla sa to poriesilo.
Odpovědět