O čo mi ide?
Chcem postaviť z 1,3 MPi "polozávodný" motor s obsahom 1450-1600 a vstrekovaním. Zdvih bude samo 78 s kľukou z fabky, ale vrtanie je prvá dilema. 77 znamená, že nemusím vrtať blok, ale 78 je väčší objem
Výkon by som chcel dosiahnuť 120+ koní z 1,5 pri 6000-6500 otáčkach. To je druhý problém. Upravené "civilnejšie" motory majú max výkon v 5500 ot, ale to je ku krátkej prevodovke málo
Životnosť by som si predstavoval tých 20-30 tis. km do repasu. Čo všetko zahŕňa repas?
Samo motor nepostavím za rok, na to nemám peniaze, plán je mať to do 5 rokov aj s dokončením podvozku, rámom atď. Stavať ho chcem postupne, aby som si auto aj užil... Ide mi hlavne o to, aby som teraz nevyhodil peniaze za diely, ktoré mi budú neskôr nanič. Chcem byť čo najefektívnejší, keďže v inzercii je v poslednom čase dosť zaujímavých vecí na predaj... Skladať si to z väčšej časti nebudem sám, lebo mi chýbajú skúsenosti a vybavenie, takže motorári sa o prácu báť nemusia
Zoznam potrebných úprav: - budem to tu aktualizovať, nech je téma prehľadné aj pre iných pacientov
Základ motora: (blok a naviazané diely)
- blok felicia 1,3 MPi 50kw
Vačka:
- zatiaľ ma zaujala Chovancova 278/270 s väčším uložením. Robí podobnú/ostrejšiu aj ME?
Hlava:
- upravená z posledných felicií (typ ako fábiacká, nepamätám si v už čo má lepšie ??)
Úpravy: Tvrdšie ventilové pružiny, leštené ventily, väčší priemer ventilov, upravený spaľovací priestor, ??? (čo ešte?)
Piesty, vložky:
- podľa vrtania, len neviem, ktoré je lepšie...
Kľuka a ojnice:
- samozrejme z fábie 1,4 MPi 50kw
Sanie:
- Chcel by som štvorklapku, ale neviem z čoho sa na feldu používajú...
Palivová sústava:
- regulátor tlaku paliva, silnejšia palivová pumpa, možno nutné prídavné vstrekovače ku štvorklapke (ako majú kity)
Ďalšie veci:
- tvrdé uloženie motora, olejový chladič (výmenník voda/ olej), chladič zrejme z 1,9/ zákazkový a vetrák z 1,9, čo ešte???
- speedpro spojka, odľahčený zotrvák 6dierový z fabky, prídavné budíky nech viem čo sa deje...
Zvody:
- to je záhada. Chcem 4-2-1,tak snáď dovtedy ME rozbehne výrobu. Počul som, že sú dobrý ešte AMA zo SR, ale sú o dosť drahší...
Čo tu ešte chýba?
Máte lepšie nápady? Nejaké skryté problémy? Iné alternatívy?