Přestavba 1,3 MPi

Simos 2P
135M, 136M
RedmeX - FK

Přestavba 1,3 MPi

Příspěvek od RedmeX - FK »

Už dlhšie sa snažím nájsť nejaké komplexnejšie info o tom čo upraviť, ale nedarí sa mi, tak som založil túto tému. Dúfam, že sa tu vyjadria motorári a ďalší so skúsenosťami.

O čo mi ide?
Chcem postaviť z 1,3 MPi "polozávodný" motor s obsahom 1450-1600 a vstrekovaním. Zdvih bude samo 78 s kľukou z fabky, ale vrtanie je prvá dilema. 77 znamená, že nemusím vrtať blok, ale 78 je väčší objem :) o 80 som už čítal, ale vôbec neviem, či by to ostrejší motor znášal a aká je dostupnosť dielov.

Výkon by som chcel dosiahnuť 120+ koní z 1,5 pri 6000-6500 otáčkach. To je druhý problém. Upravené "civilnejšie" motory majú max výkon v 5500 ot, ale to je ku krátkej prevodovke málo :( Čím dosiahnem posun za 6000 lepšie až k 6500 otáčkam? Čo viem tak je potrebná ostrejšia vačka, ale aká? Od koho?

Životnosť by som si predstavoval tých 20-30 tis. km do repasu. Čo všetko zahŕňa repas?

Samo motor nepostavím za rok, na to nemám peniaze, plán je mať to do 5 rokov aj s dokončením podvozku, rámom atď. Stavať ho chcem postupne, aby som si auto aj užil... Ide mi hlavne o to, aby som teraz nevyhodil peniaze za diely, ktoré mi budú neskôr nanič. Chcem byť čo najefektívnejší, keďže v inzercii je v poslednom čase dosť zaujímavých vecí na predaj... Skladať si to z väčšej časti nebudem sám, lebo mi chýbajú skúsenosti a vybavenie, takže motorári sa o prácu báť nemusia :D

Zoznam potrebných úprav: - budem to tu aktualizovať, nech je téma prehľadné aj pre iných pacientov :mrgreen:

Základ motora: (blok a naviazané diely)
- blok felicia 1,3 MPi 50kw

Vačka:
- zatiaľ ma zaujala Chovancova 278/270 s väčším uložením. Robí podobnú/ostrejšiu aj ME?

Hlava:
- upravená z posledných felicií (typ ako fábiacká, nepamätám si v už čo má lepšie ??)
Úpravy: Tvrdšie ventilové pružiny, leštené ventily, väčší priemer ventilov, upravený spaľovací priestor, ??? (čo ešte?)

Piesty, vložky:
- podľa vrtania, len neviem, ktoré je lepšie...

Kľuka a ojnice:
- samozrejme z fábie 1,4 MPi 50kw

Sanie:
- Chcel by som štvorklapku, ale neviem z čoho sa na feldu používajú...

Palivová sústava:
- regulátor tlaku paliva, silnejšia palivová pumpa, možno nutné prídavné vstrekovače ku štvorklapke (ako majú kity)

Ďalšie veci:
- tvrdé uloženie motora, olejový chladič (výmenník voda/ olej), chladič zrejme z 1,9/ zákazkový a vetrák z 1,9, čo ešte???
- speedpro spojka, odľahčený zotrvák 6dierový z fabky, prídavné budíky nech viem čo sa deje...

Zvody:
- to je záhada. Chcem 4-2-1,tak snáď dovtedy ME rozbehne výrobu. Počul som, že sú dobrý ešte AMA zo SR, ale sú o dosť drahší...

Čo tu ešte chýba?

Máte lepšie nápady? Nejaké skryté problémy? Iné alternatívy?
bitmap - FK

Re: prestavba 1,3 MPi

Příspěvek od bitmap - FK »

RedmeX píše:Máte lepšie nápady? Nejaké skryté problémy? Iné alternatívy?
Turbo?

Poradne udelana zastavba te vyjde na polovinu te silenosti, co jsi si vymyslel a koni si budes moct udelat tolik, az ti to bude ohybat ojnice a strihat poloosy.

Mel bych jen jednu otazku ke tvemu konceptu, nez k nemu neco napisu, az mi reknes, ze turbo nechces :D

- chces to na zavody nebo do normalniho provozu?
RedmeX - FK

bitmap: turbo ma napadlo tiež, ale vidím v ňom dosť nevýhod:

1) neviem o nikom, kto by to postavil (motortech robil len 1,6 a 1,3, naviac majú priebeh krúťaku na bežné použitie (vrchol v stredných otáčkach a potom prudký prepad a koniec ako séria...)
2) turbo sa musí zastavať naraz a je to slušná investícia, neviem či by som vydržal povedzme 2 roky šetriť a až potom sa konečne voziť :D
Toto môžem robiť na etapy- 1) prestavba na 1,4 2) vačka, hlava, jednotka 3) zvody 4) vŕtanie, vstreky, sanie... každá fáza bude pojazdná a ja sa nebudem pozerať na auto v garáži alá škury...
naviac ak dedla dostal 100 koní z 1,3 tak 1,5 má objem väčší o 15%, takže 115 koní by malo byť ekvivalent so slušnou životnosťou...

až to budem dokončovať, tak by bola felda len amaterske preteky a letnú zábavu (zajazdiť si na okruhu, po okreskách, slalom). Nájazd ročne počítam do 5000 (teraz tiež nenabehám viac)...

samozrejme chcem to nechať na značkách a rozsah úprav je len moja "ideálna" predstava, preto potrebujem niekoho kto ma konfrontuje s realitou...

legálnosť mi je u prdele, ale zase nemusia ma zastavovať každý ostrý km. :lol:

PS. chcem tu vyvolať aj diskusiu, nech sa poučím
bitmap - FK

Nemam ted moc cas vypisovat dlouhy prispevek, tak jen par bodu.

1. Dedla nevytahnul z 1,3 100k, ale jen 90k, tech 71kW je vykon po nejake zahadne korekci.

2. tvuj vypocet 1,3 = 100k ~ 1,5 = 115k je na stejne urovni jako tgfhovo vypocty vykonu ze spotreby, tedy uplne mimo.
1,5 mozna bude mit vyssi kroutak v urcitych otackach, ovsem nemyslim si, ze tech par Nm stoji za ty tisice navic.

3. turboprestavby od motortechu byly velmi ghetto provedene, podle toho taky vypadal ten prubeh kroutaku.
Kdyz se podivas na jakykoli poradny turbomotor (opravdovy turbomotor, ne gay litinova krabice s malickym turbem na dojizdeni do Lidlu jako slabsi 1,8T), tak zjistis, ze maji prubeh kroutaku presne jako chces.
Tedy priblizne do 3000 otacek mas kroutak diky kratke vacce, potom ti tam foukne turbo a tim vznikne hrb, ktery se drzi az do nejakych 5000 - 6000 otacek.

4. mas - li legalnost u prdele, zastav celou Fabku a nepridelavej si praci prestavbou Felicia bloku.

5. stavet ostry motor na etapy se mi zda jako konina. Budes to 5x rozebirat, 5x budes muset znova ladit, aby to jelo a nerozpadlo se to, a nakonec stejne zjistis, ze z te atmosfery nikdy nic poradneho nebude :D
RedmeX - FK

bitmap: idem o chvíľu do školy na zápočet, tak len k prvým dvom bodom:

1) tá korekcia je matematický prepočet. Upraví to namerané hodnoty na jednotný atmosférický tlak a teplotu nasávaného vzduchu. Presné číslo ti môžem pozrieť. Inak by autá na brzde mali v zime výrazné väčší výkon ako v lete ;)

2) je to len taký výpočet od brucha, ale keď sa pozrieš na výkony a krúťak kitov s motorom 1,3 1,4 a 1,5, tak to rastie skoro lineárne s objemom, preto ten odhad...
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne stř 02. pro 2009 19:15:02, celkem upraveno 1 x.
Skury
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skury »

Někdy před 7 lety jsme psal Chovancovi (Engitec) ohledně úpravy v té době rodinné feldy 1.3MPI... Chtěl jsem 1.5ku, bez extrémní ztráty životnosti motoru a extrémního zvýšení spotřeby. Protočet vycházel na +- 50litrů a výkon asi 100 koní z 1,5litrovýho motoru... Otázkou je, jaké budou ceny dnes.
Be in, be pirate. Pirates.cz + Škoda Felicia Fun 1̶.̶8̶T̶ - bude update
ProjektySNADNO.cz - zpracování projektových dokumentací na rodinné a bytové domy, interiérový design, specializace na nestandardní řešení.
RedmeX - FK

Škury: základné úpravy ani nemuseli byť tak drahé, 1,4 z fabky, sa dajú kúpiť už za pár tisíc, takže odpadá najdrahšia vec- kľuka a tiež ojnice. Ten zvyšok je otázka, keďže to nebudem robiť naraz bude to zrejme drahšie...

bitmap: s tým turbom si mi dal chrobáka do hlavy, ale s tým súvisí problém, podelíš sa o znalosti? :D A druhá vec je kto by to zastaval kvalitne a odladil soft (nechcem karbec).

No prehadzovať motor nechcem, tu si síce veci vybavím, ale o rok skončím VŠ a neviem kde v EU skončím, takže by sa mohlo stať, že to inde bude problém... Naviac podľa toho čo sa písalo v topicu u fava, mi to o toľko jednoduchšie nepríde.

Ono ešte 2-3 roky bude felda auto aj na bežné jazdenie, kým dostane náhradu. Za ten čas sa urobia úpravy ako prestavba na 1,4 hlava a dokončí podvozok, čo mi nebráni s ňou normálne jazdiť, preto to chcem na etapy. Až bude druhé auto môže mi stáť aj celú zimu rozobratá :D

Čo hovríte na T-piesty ako má napr. Chovanec? V čom sú lepšie horšie ako klasika?
bitmap - FK

"T pisty" dostanes ve fabiackem motoru zadarmo v serii :)

Ohledne turba se o znalosti rad podelim, ovsem v tuhle chvili jsou pouze teoreticke a v dohledne dobe to nevypada, ze bych se dostal k tomu, overit je v praxi.

Co se tyce prehazovani motoru - myslim si, ze nejvetsi problem s pripadnou buzeraci bude na uzemi CR/SR.
Pokud nejak uhledne prerazis typ motoru a nechas si vymazat v technicaku cislo, vidim jako VELMI nepravdepodobne, ze by kdekoli jinde v EU nekdo poznal, ze tam ten motor nepatri.
Jednodussi to podle meho nazoru je + dostanes motor, ktery ma mnohem odolnejsi spodek nez Fa/Fe bloky a muzes nechat hydrostely, takze si to bude pod kapotou jen tak tise sevelit :)

Zkousel jsi si spocitat, na kolik by te ta 1,4 se ctyrklapkou, zakazkovou jednotkou, svody atd. priblizne vysla?
Dedla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dedla »

Takhle teoreticky,virtuálně u netu,nebo v hospodě u piva se tohoo výkonu a hlavně "funkčnosti" udělá hodně!
V praxi je to buhužel trochu jinak. :(
Úpravy řídících jednotek motorů Felicia
Ex. Felda http://www.youtube.com/watch?v=b5al6XngGWo Kejzi dík!
VW Sharan TDI : "Dospělé auto pro dospělého člověka".
http://www.youtube.com/watch?v=CkJzc2D2 ... re=related
Nemám rád SZ...
favo

Příspěvek od favo »

A proto je mi šuma fuk kolik ten motor má koní , stačí mi že po přidání plynu to auto nejede hůř než serie. A to mi stačí aby mi nebylo líto těch drobných co jsem do toho nasypal. ;)
Do této přestavby jsem šel jen kvůli pocitu, že mám něco co nemá každý a když vidím jak se tu motory 1.4 začínají množit mám sto chutí začít přemýšlet o něčem jiným. Né že by mi to vadilo to rozhodně né, ale už to strácí tu exluzivitu :(
Jestli Ti mohu poradit , vyser se na postupný předělávání. Nemá to hlavu ani patu a jak píše bitmap jen budeš neustále rozebírat jeden motor a pořád dokola řešit jeden a ten samej problém "Proč to nejede tak jak by mohlo". Udělej to jak já, urči si cíl a za ním si jdi a když nemáš dost peněz na to aby jsi to vše nechal udělat naráz dělej nákupy postupně jako já. Nějdřív jsem pořídil motor , potom jsem našetřil na úpravu dílů a potom na díly potřebné k montáži, pak na díly které bylo nutné vyměnit při GO jako vodní pumpa a podobně a nakonec se nakoupily drobnosti jako olej , těsnění a vše kolem. No a když jsem věděl že mám doma ve skříni vše co jsem potřeboval , nahlásil jsem v práci dovolenou a odjel do garáže. Za sedum dní jsem vyjel s hotovým aute z garáže připraveným na každodení provoz. Když nevíš co s prachama můžeš zajet do Motor Excelu tam to celý probrat s odborníky , domluvit si termín , přivézt jim auto a za pár týdnů si jej vyzvednout chudší o pěknou sumu. Pokud tučným kontem nedisponuješ tak to udělej jako já ale rozhodně né na 5x. Já neudělal jen tu hlavu a to proto že už jsem nechtěl čekat až na ní došetřím ale taky proto že se mi mezi tím mělo narodit další dítě a prachy byly potřeba jinde a vždy když jsem sehnal prachy na úpravu hlavy se doma něco stalo a prachy museli jinam. Ovšem to mě až tak netrápí protože motor jede i bez ní a to mi zatím stačí.
Moje felda 1.4 MPi
Golf IV 1.9 TDi 164 PS 393 Nm - už je tam zase něco navíc, ale kolik netuším.
T-ROC 2.0 TSI 4MOTION 190 PS 320 Nm - zatím - tak zatím už neplatí nově 282 PS 431 Nm
jirkaf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jirkaf »

Celej ten tvuj projekt neni az tak slozitej ... jenom bych se asi vykašlal na 4klapku a 8bodove vstrikovaní, tohleto budeš muset řídit nějakou uz závodní elektronikou a tu jednotku ani její naladěni nezapaltis. :(
VW Passat 1.9 TDi, VW Passat 1.6, Suzuki RM-Z 450, Jawa Pionýr, Jawa Mustang
jirkaf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jirkaf »

A nebo si počkej až Bitmap vymyslí a hlavne odzkouší a vyladí to turbo ;) ... pak jestli to bude dobře fungovat tak je nejefektivnější varianta ... ale je tam jeden zadrhel kterej ty nechceš a to je že to bude postavený na karburátoru. A já se tomu ani nedivim, je to jednoduší řešení.
VW Passat 1.9 TDi, VW Passat 1.6, Suzuki RM-Z 450, Jawa Pionýr, Jawa Mustang
RedmeX - FK

dedla: no hej, ale vedomosti a rady od ľudí s praxou sa ťažko zháňajú :cry:
Ak máš nejaké materiály z ktorých sa dá čo to naučiť, ocením ich :)

bitmap: o cene veľmi predstavu nemám, ale predpokladám, že do 3000€ by sa to mohlo vojsť... Kým nezistím viac o dieloch ako štvorklapka, tak ju vypočítať ani nemôžem. Dosť cenu zvýši aj práca iných, lebo mne chýba vybavenie a skúsenosti :?

jirka: 8 bodovému vstrekovaniu sa chcem vyhnúť, ale neviem ako to je so silnejšími vstrekovačmi, objem 1500 v otáčkach séria dopovať určite nezvládne... 4klapka mi príde ako jediná overená a priepustnejšia alternatíva klasického sania. Je mi jasné, že ide o drahé veci, preto to nechcem stavať úplne naraz. Bez nich ide o verziu alá favo s väčším objemom...

favo: Jj, takto to je asi najlepšie. Postaviť to z už pripravených dielov naraz. Tak nejak si predstavujem tú prerábku na 1,4/1,5 po vašich pripomienkach. Vidím to tak, že budúci rok sa bude šetriť (okrem HP a pneu, tie musím kúpiť :D ) a snáď presne o rok budem zháňť motor z fabky :)

Inak ako tak čítam rady, tak pôjdem do motora 1,4 s upravenou hlavou a vačkou ME. Kým to postavím, tak, dúfam, bude bitmap hotový s turbom :P a ja sa rozhodnem, ktorou cestou ísť. Tieto diely (okrem vačky) by mali byť pre obe varianty totožné... nie?
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne pát 04. pro 2009 11:57:30, celkem upraveno 2 x.
RedmeX - FK

Ak máte materiály z ktorých sa dá čerpať vedomosti sem s nimi, cez Vianoce budem mať fúru času to študovať :D
bitmap - FK

Ke cteni toho je spousta, ale vetsinou je to napsano po americky :)
RedmeX - FK

americky viem celkom slušne, dokonca aj anglicky :P
akurát si budem musieť trochu ozrejmiť odbornú terminológiu :)
hromyblesky
Bydliště: Region razovitý ,tam někdo primo uprostřed mesta Ostravy,bo je to tu fajne cyp.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hromyblesky »

kolikpak uz mas našetrino? jinak jeden typek z virtu taky doskladal turbo na 136 ve 120cce a celkem mu to jede,karbec ma myslim renault a nejaky maly turbo.........
synku lampy tu pálí,,,, neony blikaj na cestu...
FAKJU BIČ
VAUXHALL píše:Me by zajimalo kde bys to chtel jeste snizovat,kdyz motor je 12cm nad zemi
za vsim hledej pravidlo 7 a 15
bitmap - FK

Mno, tak jen pro zacatek neco, u ceho jsem nebyl linej si udelat zalozky.

-> http://www.autospeed.com

-> http://www.theturboforums.com/smf/index.php?board=48.0

-> http://www.contactmagazine.com/Issue54/ ... asics.html

-> http://www.speedtalk.com/forum/viewforu ... 37c0b21a74

Jenom to chce znat zaklady a trosku si nastudovat ty technicke pojmy, no :)

Jinak, na ten speedtalk bacha, protoze se ti muze snadno stat, ze rano vstanes, otevres si nejake tema, chvili si ctes a najednou zjistis, ze uz je zase tma :lol:
RedmeX - FK

hromy: v podstate nič, čo keďže dám teraz 300€ do feldy a ostane mi len na iné veci. Na začiatku riešim časový rámec, tato téma je hlavne informatívna a potrebujem si v hlave urovnať, čo áno, čo nie a aké diely postupne nakupovať (nech nekupujem niečo, čo o rok predám so stratou...).

bitmap: dikes, to budú dlhéééé zimné dni :lol:
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

sorry že tady pišu ale kamarad dava do felicie motor z golfa 2 1.8 gti 16v možna je tady členem nevym motor už ma ve felicii.
RedmeX - FK

v pohode, to je tiež alternatíva :)
Členom nie je lebo toto je VEĽMI zaujímavý projekt, ale určite ho ukecaj, nech tu dá fotky zo stavby, skúsenosti a zážitky z prevádzky.
smazany clen - FK

on ješte na tom pracuje akorat tet nema money ale motor tam už ma dany ale bude ho vyndavat bo bude davat karoserii na opiskovany . řeknu mu at my pošle nake fotky a dam je sem
smazany clen - FK

mam jen jednu fotku zatim to sem našel v noteboku to je od kamoše felicia 1.8 16V gti http://img341.imageshack.us/img341/4273/f8g34fm0t.jpg
MiDAS - FK

Příspěvek od MiDAS - FK »

tuším že stím člověkem jsem si psal je to 1,8 KR 16V
Odpovědět