Průměrná spotřeba 1,3BMM 50kw?

Bosch Mono-Motronik
135B, 136B
Dejvidek

Re: Prosba na majitele palubních PC

Příspěvek od Dejvidek »

Ahoj mám feldu kombíka 1,3 mpi 50 kw,na pětku při 90km/h cca 5,6 - 5,9 ale nejvíce jezdím po městě a průměrná spotřeba je 8,7l ale vytáhnul sem to i na 9,5 :lol: nějak spotřebu moc neřeším :salut:
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

tom.kranych: No teda nevim, teď jsem zde narazil na tvoje téma kde řešíš obrovskou spotřebu a nefunkční lambdu... Takže to měření u tebe poztrácí smysl dokud nebude šlapat auto jak má... A žádnej karbec v autě nemáš nemáš :lol:

Dejvidek: 5,6 - 5,9 je teda dost. 5l mám na dálnici při 90km/hod. Odzkoušeno na dlouhých trasách přesně podle spotřebovaného benzínu... Jinak tu jde hlavně o aktuální spotřebu, ne dlouhodobou!
Obrázek Felicia 1.3 LXi BMM 50kW, http://pawlick.rajce.net
tom.kranych - FK

Příspěvek od tom.kranych - FK »

no právě v tom to je až to dám do kupy tak to bude lepší ted žere jak protržená
Keke - FK

Příspěvek od Keke - FK »

spíš bych řekl že by měla byt hlavní ta průměrná, tam se ten nějaký kopec co projedeš ztratí. :flower:
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

No jde mi o tu opravdu aktuální - jak jinak zjistit ten moment, kdy auto žere nejmíň. Např. vím, že při 90km/hod mi to žere asi 5l, to mám změřený z dálnice. Ale rád bych viděl něco na způsob grafu rychlost-spotřeba (při různých rychlostních stupních). Na netu jsem ho pro Felicii ještě nezahlédl.
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

A co si sehnat PC a sledovat spotřebu ve svým . Stejně každej jezdí jinak a každej ma spotřebu taky jinou :lol: .
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

No asi to tak nakonec skončí. ;)
motormaster - FK

Příspěvek od motormaster - FK »

Taky bych uvítal, kdyby se na fóru objevila nějaká tabulka, kde někdo naměřil okamžitou spotřebu při určitých rychlostech.
Pawlick píše:No jde mi o tu opravdu aktuální - jak jinak zjistit ten moment, kdy auto žere nejmíň. Např. vím, že při 90km/hod mi to žere asi 5l, to mám změřený z dálnice. Ale rád bych viděl něco na způsob grafu rychlost-spotřeba (při různých rychlostních stupních). Na netu jsem ho pro Felicii ještě nezahlédl.
Graf rychlost-spotřeba nelze úplně tak jednoduše udělat, protože je zde ještě závislost na otevření škrtící klapky. Nicméně z diagramu charakteristiky motoru, kde je závislost měrné spotřeby, kroutícího momentu a výkonu na otáčkách, jde graf udělat. Zobrazuje ale spíš něco jako maximální spotřebu při daných otáčkách. Podle toho, co jsem zkoušel vypočítat v excelu, pak pro BMM 40kW (stálý převod 4,167, pneu 165/70 R13) při 3000ot/min přibližně vyjde: I. 44,99l/100km (23km/h), II. 26,01l/100km (40km/h), III. 17,23l/100km (60km/h), IV. 12,60l/100km (82km/h), V. 9,75l/100km (106km/h). Výpočet je samozřejmě závislý na převodovém poměru, použitých pneu a hlavně na tom, jak se mi přesně podařil odečet referenčních hodnot z grafu (zřejmě největší zdroj chyb).
Keke - FK

Příspěvek od Keke - FK »

chci se zeptat když je ten snih tak když pojedu po zasněžené silnici 50 třeba 4 kilometry tak bude větší spotřřeba? a nebo ten sníh brzdí tak že to na spotřebě není poznat? :?
Almond
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Almond »

Záleží na výšce vrstvy sněhu, jeho konzistenci (prašan/uježděnej, ...), ale obecně by spotřeba měla být o něco vyšší - zkus si na stejném úseku auto tlačit na suché vozovce a ve vrstvě sněhu ;) Ve sněhu je to větší makačka... Nebo v mírnym kopci odbrzit - ve sněhu se většinou nerozjede...
mause
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mause »

ja si teda spíš myslím že než odpor sněhu.. zvyšuje spotřebu hlavně styl jízdy..
bylo: felinka lechce poladěná...Myška
je: octule v kombajnu 1,9 tdi ALH zatím 66kw/90 hp + SPRINT 769...Chrochtadlo
:-)
http://www.youtube.com/watch?v=cIemgwmRgxk
Jawinka 350/638 -> 639
hranatá felicie - červený drak
Almond
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Almond »

no to 100%, ale Keke uváděl rychlost 50km/h - vyvodil jsem si z toho, že styl jízdy bude v obou případech stejný, jak na sněhu, tak na suchu.
Keke - FK

Příspěvek od Keke - FK »

Ano, já sem myslel takový snih jak je třeba dneska venku na cestách ,pár čísel a moc neuježděný ;) :( snad to bude jen trochu navíc benzínu a ne nějaký skok ve spotřebě :cry:
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

Já bych to zas tak nepřeháněl. ;) Myslím že na spotřebě nic nepoznáš...
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

Jakoby ta spotřeba na feldu byla nějaká moc vysoká ;)
Díky za hlasy
FUNice TADY
Z důvodu žabomyších válek a přístupu některých expertů spíše v pozadí.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Já bych chodil bejt váma pěšky, ovšem bosky, aby jste neměly moc velkou spotřebu podrážek. :shock: :?

Řešíte, ale pikačoviny, to se musí nechat.
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

No jako řešit spotřebu zvýšenou odporem sněhu je i na mně moc :D
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Je pravda, že tam nějakej odpor bude, rovněž zimní pneu je z měkčí směsi, tudíž má větší valivý odpor, tak vyzkoušejte, jakou budete mít spotřebu na sněhu s letníma gumama, které jsou tvrdší, mají menší valivý odpor, navíc, třeba, když pojedete smykem z kopce, tak de facto velmi ušetříte, jelikož sjedete kopec a kola se přitom nebudou otáčet a když ještě vypnete klíček = nulová spotřeba. :o
A to se vyplatí
Keke - FK

Příspěvek od Keke - FK »

Jen jsem se zeptal :?
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

Však jo. Jen musíš pochopit, že pro závodníky z tohoto fóra vypadáme jak parta blbců, když řešíme nějakou spotřebu...
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

Pawlick - je spotřeba a spotřeba - když někdo řeší i takový kraviny jako posun spotřeby o dvě deci kvůli sněhu tak už mi to jako normální nepřijde ;) a je na 1.3 MPi lepší jet na rovný 50 na čtyřku nebo na trojku? Myslím jako pro spotřebu :)
Díky za hlasy
FUNice TADY
Z důvodu žabomyších válek a přístupu některých expertů spíše v pozadí.
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

Řešit sníh je extrém, ale když to někoho zajímá, tak proč ne. Na fóru se často řeší mnohem větší kraviny...
Na rovině 50km/h jednoznačně čtyřka. Trojku dávám jen do kopce.
Hans - FK

Příspěvek od Hans - FK »

Vasek píše:Někde na internetu jsem však četl, že u felicií se na nucenej volnoběh (brždění motorem) do 2000 ot/min přidává palivo, takže se to vlastně nevyplatí a je lepší tam dát neutrál. Prej je to kvůli plnění emisí- ale spíš se mi ti emise zdaj jako blbost, když přeci nebudu dodávat palivo do motoru, tak z něho nebudou ani žádný škodlivý výfukový plyny.
Při brzdění motorem u benzinových motorů se vstřikováním motor pořád přidává palivo. Je to proto,aby se ti např. při sjíždění 3km kopce neochladil katalyzátor a lambda. Potom by motor jel zase na sytič->vyšší emise.
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

Se zařazeným stupněm a bez plynu palubák ukazuje nulu ale jak otáčky klesnou pod určitou mez tak je spotřeba zhruba jak na volnoběh .
už se to tu psalo přečti si první stránku.
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Hans píše:
Při brzdění motorem u benzinových motorů se vstřikováním motor pořád přidává palivo. Je to proto,aby se ti např. při sjíždění 3km kopce neochladil katalyzátor a lambda. Potom by motor jel zase na sytič->vyšší emise.
:lol: to je zase špek :dwarf:
Keke - FK

Příspěvek od Keke - FK »

:lol: :lol: špekouni
Hans - FK

Příspěvek od Hans - FK »

Mohl by do diskuze vstoupit někdo s palubákem na 1.6 ?? Zajímalo by mě kolik to bere při 50km/h na III. a IV., 60km/h a IV. a 80km/h a V. Od doby co jezdim dom pozdě v noci jsem to stáhl z 90 -> 80km/h. Ikdyž na zimákách, tak 550km na nádrž dám jenom to hvizdne
Bremus - FK

Příspěvek od Bremus - FK »

Tak přináším trochu konkrétních čísel. Mám 1.3 MPi, dnes jsem si toho tak lehce všímal a něco jsem naměřil. Kdyby vás zajímaly i podmínky, tak rovná cesta bez sněhu, ale zato mráz -18! (hodlám to ale zopakovat i při teplotách nad nulou) V autě dva lidi, dohromady tak 150 Kg, plná nádrž, zimní pneu (snad dobře nahuštěné...) Jinak s autem jsem před měřením tak půl hodiny jezdil, takže už snad byl dostatečně prohřátý i motor.

50 km/h na 3. stupeň - 7,1 l/100 km
50 km/h na 4. stupeň - 5,5 l/100 km
60 km/h na 3. stupeň - 6 l/100 km
60 km/h na 4. stupeň - 5,6 l/100 km
60 km/h na 5. stupeň - 4,6 l/100 km
70 km/h na 4. stupeň - 6 l/100 km
70 km/h na 5. stupeň - 5,6 l/100 km
80 km/h na 4. stupeň - 6 l/100 km
80 km/h na 5. stupeň - 5,4 l/100 km

Snad ještě dodám že jde o aktuální spotřebu. Ovšem nějak se mi to nezdá... Asi to bude fakt chtít zopakovat při trochu teplejším počasí...
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

Bremus, perfektní! Je jasný, že z jednoho měření nezískáme stoprocentní hodnoty... Ještě tak jedno, dvě měření a už by se z toho dalo něco vykoukat. Nějaké nesrovnalosti tam jsou, koukám. Asi jsi občas chytil protivítr :D
Bremus - FK

Příspěvek od Bremus - FK »

No jo... Asi to bude i chtít o kus delší rovinku a i to teplejší počasí. Rovinku už mám vyhlídnutou a hneda jak příjde i to teplo, pojedu to odzkoušet :-) Ale tak velice orientačně pro začátek to může být použitelné
vaseka

Příspěvek od vaseka »

PC píše 5.8 ale skutečnost je 6.4
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

Zkus ho seřídit
návod jak na to si stáhni zde
http://wrp.cz/clanky/felicia.html
je to až dole .
ObrázekObrázek
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

Já mám takovou zkušenost že čím kratší trasy se jezdí tím víc to žere ,ted jsem celý měsíc jezdil do práce 50km tam a 50 zpátky 70%okresky a 30%město a na nádrže co jsem projezdil jsem najel 620-640km a spotřeba mi vysla 6-6,2l/100km
je to 1.3mpi na kolech 185/60r14 a jízdy byli ve 2 lidech ,zase musím ríct že neberu žádnej blbej benzín SHELL nebo OMW
a když jsem párkrát vzal SHELL V-POWER tak na nádrž 660km na ten lepší benzín si to veme ješte o malinko méně
a nejezdím jako šnek řadím tak do 4000ot
Odpovědět