Velká spotřeba oleje

Bosch Mono-Motronik
135B, 136B
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Re: spotreba oleja

Příspěvek od Pawlick »

jen-da, to je mazivářský mýtus, olej 15W40 má za provozní teploty stejnou viskozitu jako 5W40!
Viz http://www.autopress.cz/?page=88.viskoz ... vych-oleju :

ZIMNÍ ČÍSLO
Viskozitní specifikace má většinou tvar např. SAE 15W-40, SAE 5W-40, SAE 0W-30 apod. První číslo udává vlastnosti oleje při nízkých teplotách, tj. čerpatelnost oleje. Čím je toto číslo nižší, např. 5W či 0W, tím bude olej tekutější v zimních mrazech a tím lépe ráno nastartujeme studený motor a rychleji se také olej dostane na všechna potřebná místa. U studeného motoru to v zimě může u oleje SAE 15W-40 trvat třeba i 20 sekund, zatímco u oleje SAE 0W-30 při stejných podmínkách pouze 1 sekundu. Dnes se stále více prosazují motorové oleje s co možná nejnižším zimním číslem. Důvodem je lepší ochrana motoru při studených startech, kdy na kritických místech motoru není ještě dostatečné množství oleje. Čím dříve se motor celý promaže, tím méně trpí a tím se zvyšuje jeho životnost.

LETNÍ ČÍSLO
Druhé číslo informuje o viskozitě oleje při přibližně provozní teplotě oleje. Čím je toto číslo vyšší, tím je olej při provozu automobilu hustší a tím větší klade odpor proti vzájemnému pohybu třecích ploch. V dobách jednosezonních olejů se udávalo pouze toto číslo. Jestliže tedy máme oleje SAE 15W-40, 10W-40 a 5W-40, při provozní teplotě budou mít všechny tyto oleje stejnou viskozitu a nebude mezi nimi v tomto směru žádný rozdíl. Rozdíl bude pouze v tekutosti a čerpatelnosti při nízkých teplotách. na díky vysokým otáčkám motoru. V motorech, i s turbodmychadlem, s běžnými nebo i mírně zvýšenými otáčkami je použití těchto olejů zcela zbytečné.
Obrázek Felicia 1.3 LXi BMM 50kW, http://pawlick.rajce.net
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Kristensen píše:No a to je právě ono, sám víš že některý auta můžou brát i litr. Jinak já mám 1,6 která má 160tis km a sežere to od výměny do výměny 0,5 oleje takže ani nedolejvám, po 10ti tis ho vyměním a je to.
Ano nektera mohou brat i litr ale to je prave o motorech kazdy ma predepsanou JINOU hodnotu a nemuzes je hazet do jednoho pytle. 1l je pro ty VW ale to neznamena ze 1l muze brat i skodovacka 1,3. Tolik nesmely brat ani pred 30-40lety natoz ted - pokud berou tak neni neco v poradku.
Kristensen - FK

Příspěvek od Kristensen - FK »

Však já vůbec netvrdím že 1,3 může brát až 1 litr a že to je v pořádku, já jsem jen poznamenal že u NĚKTERÝCH výrobců je to normální.
Peciss - FK

Příspěvek od Peciss - FK »

Ahoj.V březnu 09 jsem měnil oil,mám najeto necelých 9 tis. a nedolil jsem ani kapičku ;)Kéž by to tak bylo i s nádrží.Nabrat plnou,jezdit a nedolívat :roll:
Amos - FK

Re: Velká spotřeba oleje

Příspěvek od Amos - FK »

Zvládnul bych vyměnit ty gufírka sám nebo je to spíš na servis.A na kolik to tak vyjde aby mě zbytečně nenatáhli ?
Amos - FK

Příspěvek od Amos - FK »

Takto vypadá víčko.Nebude špatné jenom těsnění?Zjistil jsem že to žere olej 0,5l na 1000Km je to normální?A na kolik by tak vyšla ta oprava?

http://uloz.to/4085198/29122009164.jpg
Smells
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smells »

Tak Dědek papal 1l oleje na 2.000 km a dneska jsem ho odvezl k mechanikovi na guferka na ventilech.Rikal ze cena bude cca. 1.400,- coz si myslim ze je prijatelny.Zitra dovezu auto a uvidim jestli to bude zrat dal olej,ale myslim ze za 1.400 se to da risknout.Za mesic napisu jestli guferka pomohli nebo ne.
Neraduj se ze světla na konci tunelu.S největší pravděpodobností se jedná o protijedoucí vlak !!!

MUF-Škoda Felicia Trumf,1.3 MPi,50 KW,r.v.2000,
FuFa-Ford Focus Combi,1.6 16V,74 KW,r.v.2001,
Prodáno-Dědek-Škoda Felicia LX,1.3 BMM,40 KW,r.v.1995,
6host - FK

Příspěvek od 6host - FK »

narazil jsem na podobny problem, kolega ma felis, vsechno bylo ok, az mi pred dvemi dny volal ze mu mizi voda, pry dost -tzn rikal 3litry na 100km, myslim ze mizi spis tak 1litr na 100km, kazdopadne dnes jsem mu mel pomoci odvest auto do servisu, normalne jsem ho nastartoval, z vyfuku bilo modry dym a smrad, ujel jsem asi 5km, najednou za mnou mlha a motor chcipnul, u krajnice jsem koukal na merku oleje-ten olej+voda co v motoru byla rekl bych ze to bylo skoro pul napul!-tim ze stale dolival olej i vodu, nastoupala asi 8-12cm nad rysku max na merce tzn. cela klika potopena ve srackach, nastartovat uz to samozrejme neslo, takze jsme to odtahli, je to asi tesnenim pod hlavou, nebo ze by nekde praskla hlava nebo blok? mam jeste dotaz co tahle smeska ,jejiz mazaci schopnosti asi moc mazaci nejsou udela s lagrama a usazenim vacky v motoru? rikal ze s tou smeskou ujel asi 200km.tzn. ma cenu -pokud to bude tesnenim pod hlavou, popr guferama ventilu, popr. prdlou hlavou, tu hlavu+testeni vymenit a jezdit s tim nebo to je na GO?
Amos - FK

Příspěvek od Amos - FK »

Smells píše:Tak Dědek papal 1l oleje na 2.000 km a dneska jsem ho odvezl k mechanikovi na guferka na ventilech.Rikal ze cena bude cca. 1.400,- coz si myslim ze je prijatelny.Zitra dovezu auto a uvidim jestli to bude zrat dal olej,ale myslim ze za 1.400 se to da risknout.Za mesic napisu jestli guferka pomohli nebo ne.
Tak to jsem zvědav jak dopadneš.
Smells
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smells »

Díky bohu konečně !!!!! Myslel jse,že už všichni poctivý a šikovní mechanici vymřeli.Po mých velice špatných zkušenostech se všema možnejma servisama nebo spíš rádoby servisama jsem konečně narazil na PANA mechanika !!
Vzal jen 960 kaček oproti původním 1.400 takže jsem mu samozřejmě nechal na litr jelikož jsem byl s prací velice spokojenej.Auto se stišilo a o jede i o dost líp,ale to spíš připisuju tomu,že nastavoval ventili.Spotřeba oleje se ukáže tak za měsíc za dva.Budu průběžně doplňovat poznatky.
Neraduj se ze světla na konci tunelu.S největší pravděpodobností se jedná o protijedoucí vlak !!!

Amos - FK

Příspěvek od Amos - FK »

Nevěděli by někdo o šikovném a levném mechanikovi v okolí Kralup nad Vltavou,Slaný,Kladno který by se mrknul na ty gufera.Dneska jsem poslouchal motor a přišlo mě jako by v něm něco drnčelo.Doufám že to nejsou kroužky. :(
Herec - FK

Příspěvek od Herec - FK »

Zdravím.Chcem sa spytat jestli je jednoduche vymenit ty guferka ne ventilech
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Potrebujes min pripravek na ventily. A pak jsou dva zpusoby se sundanim hlavy a vse s tim spojene nebo nekdy nekdo to udela bez sundani.

A propo co si myslite o tom zpusobu bez sundani hlavy?
Smells
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smells »

Kuladmin: Mě to taky tak dělali (bez sundání) a naprosto v pohodě.Akorát to chce opravdu grif a když si to nikdy nedělal tak se nechytáš.
Herec: rozhodně je to na servis.Sám se do toho nepouštěj !!

Herec - FK

Dík za rady.Hodim to do servisu
Herec - FK

Takže gufera vymenené,tak som zvedavý.Snat to bude dobre ked si zobral 60 euro :shock:
Niko

Příspěvek od Niko »

Herec: to ti i sundal hlavu za ty prachy nebo to dělal na motoru?
Smells
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smells »

60 euro není zase tak hrozný,když jsem tady našel,že si za výměnu oleje kdosi účtoval 1.500 kč. :D :D
viz.
Chabicov píše:1500kč za výmenu oleje i filtru v autorizovanem servisu ... je to normalni ?

Herec - FK

Niko-Hlavu mi nesundaval.Delal to na motoru.Sučástky stali 6 euro a za praci si zebral 54 euro.Netvrdím,že je to majlant,ale mohel sem si to dat spravit v ČR a mohlo mne to vyjit,tak 1000 kč
Niko

Příspěvek od Niko »

Herec:Tož celkem se dobře servis napásl mohl si ušetřit 500 na naše ale na druhou stranu tu práci nikomu nezávidím-bolí z toho pěkně záda jak je nad tím zhrbený než to člověk vymění. :?
Amos - FK

Příspěvek od Amos - FK »

Můžete sem hodit obrázek kde se nacházejí ty gufírka.Přemýšlím že bych si to vyměnil sám, ptal jsem se v autorizované servisu a koukal na mě pan co přijímá zakázky jak z jara.
Peters56
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peters56 »

Nikde jsem to nenašel nebo jsem to přehlédl, co tam dáváš za olej? Možná by bylo dobré při příští výměně dát hustší olej. Pokud už máš najeto kolem 100tkm, zkusit třeba VALVOLINE MAXLIFE SAE 10W/40
Byla - Škoda felicia combi 1.6 GLX, zelená smaragdová metalíza r.v. 1997
Je - Ford Focus combi 1.6 16V, aquamarine r.v. 2000 Galerie
Co neubrzdíš to neukecáš ICQ 321190904 SKYPE, MSN = Peters56
Obrázek
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Amos píše:Můžete sem hodit obrázek kde se nacházejí ty gufírka.Přemýšlím že bych si to vyměnil sám, ptal jsem se v autorizované servisu a koukal na mě pan co přijímá zakázky jak z jara.
Ty gufera najdes na ventilych. Kdybys sundal kryt ventilu na hlave tak uvidis konce ventilu a okolo nich pruziny co je zaviraji a tam uprostred tech pruzin je ventil a na nem je to gufero uplne dole drzi uz v osazeni v hlave. Snad pochopis jak to myslim.
Smells
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smells »

Amos:
Obrázek
Ale vyrazne nedoporucuju se do toho poustet pokud si to nikdy nedelal aspon s nekym !!!

Amos - FK

Příspěvek od Amos - FK »

Peters56 píše:Nikde jsem to nenašel nebo jsem to přehlédl, co tam dáváš za olej? Možná by bylo dobré při příští výměně dát hustší olej. Pokud už máš najeto kolem 100tkm, zkusit třeba VALVOLINE MAXLIFE SAE 10W/40
Olej tam mám Starline15W/40 ale tedka mě říkal automechanik že je to nejnorší co jsem tam mohl dát.Ale prodejce říkal že v pohodě.Tak co si má zákazník vybrat.Pán ze servisu mě doporučil ESSO,tak se uvidí jestli to bude stále baštit ojel
Smells
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smells »

Amos: to měl pan mechanik pravdu.Starline bych nenalil ani do fechtla a to,že ti to prodejce vychvaloval je pochopitelný (předpokládám,žes to koupil v Autokelly) :) Pokud ti to žere olej tak ti nepomůže sebe hustší olej ani podobný přísady proti žraní oleje,protože olej má po zahřátí pokaždé stejnou viskozitu (nebo aspoň hodně podobnou),takže ti to bude maximálně žrát míň o to než se olej zahřeje.
Jediný rozumný řešení je nechat udělat guferka.Je to otázka litru což si myslím nikoho nezabije

Smells
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smells »

Takže zhruba po měsíci a půl po guferkách neubyla ani kapka oleje.Vypadá to,že konečně nebudu muset dolívat olej mezi 10t výměnama oleje.
Před guferama to bylo 3x až 4x litr oleje mezi výměnama.

Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

No vida, neřekl bych, že to bude takový rozdíl. No čeká mě to taky, ale vůbec se mi do toho nechce...
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

pawlick - koľko máš najazdené? nebolo by dobré zhodiť dole aj hlavu , vymeniť tesnenia očistiť a pod .? guferká vymeniť viem aj na motore kto chce ale jedine na nových kuželových pružinách 98-fabia , na dvojitých valcových je to pekný oser ale tiež to ide ale oplatí sa zhodiť hlavu
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

120tkm, žere cca 2 deci na 1000km, úniky kolem nemám. Motor by měl být jinak OK, výměny oleje po 10tkm atd... O sundání hlavy jsem taky uvažoval, zda by se to nevyplatilo udělat pořádně.
rosta

Re: Žere olej

Příspěvek od rosta »

nema nahodou nekdo skusenosti s vymenou pistnich krouzku u feldy,jestli to musi delat nejaky odbornik nebo to zvladne polovicni a mater se zakladnim naradim
aero - FK

Příspěvek od aero - FK »

Ahojte, moja 1,3 Mpi má 180.000 km a tiež žerie olej. už dávnejšie som si čítal že opravy sú na zváženie, tak som len dolieval. Nedávno som tiež dolial cca liter, myslím že odvtedy mi to začalo aj dymiť, v križovatke cítim smrad ako z trabanta - utešoval som sa že auto predo mnou má studený motor... Dnes som mal v kufri cca 100kg nákup a na trojke som šiel stúpaním 12% asi 60 km/h, pri pohľade do speťáku som sa zhrozil aký modrý závoj po mne zostal vo vzduchu... Odstavil som to a aj na voľnobehu to ešte dymilo a smrdelo, neskôr keď som šiel dlhšie po rovine to bolo lepšie... Ináč motor je aj dosť hlučný okolo 90-100km/h hluk veľmi stúpa, resp. aj v spomínanom stúpaní - proste pri vyšších otáčkach to dosť hučí (otáčkomer mám taký ten čo ukazuje čas... ) No a ešte mám vysypaný katalyzátor - nemôže to dymenie byť aj tým? - že sa nespáli alebo neodfiltruje ten sajrajt a dymí to...
Ďalšia vec - na emisnej mám tiež vždy problémy... ale naposledy mi servisák povedal že zvýšená spotreba oleja na sledované emisie vplyv nemá, resp. zanedbateľný...
Tá spotreba oleja - viem, zrejme guferá ventilov, ale ku tomu ten hluk motora - nemôže naznačovať napr prasknuté krúžky...???
Dik za každú radu.
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Muze to byt cokoliv ale klidne taky ze mas ten katalyzator asi pekne zas.... takze to poradne eni nemuze ,,dychat,,. Ty gufera muzes zkusit vymenit jde to i bez sundani hlavy. A uvidis zda bude nejaky rozdil. Jinak pak generalka motoru a nebo jiny.
aero - FK

Příspěvek od aero - FK »

Katalyzator - pri poslednej vymene stredneho vyfuku (cca 2mes dozadu) som z neho vysypal tu mriezku - kym si nekupim druhy, aby som nechodil ako hrkalka... takze dychat to dycha..
zajtra planujem pozriet sviecky, resp ich hned aj vymenim, uvidim ake budu tie stare...
Na š105 som si zabrusoval ventily - robil som si pripravok na demontaz pruzin - snad mi to rozmerovo sadne aj na feldu... Musim ho niekde pohladat u nasich v garazi....
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Pripadne pokud mas moznost zmer kompresni tlaky to taky ledacos napovi pripadne proved mereni i se vstriknutim trosky oleje do valce tim zjistis krouzky - stav.
aero - FK

Příspěvek od aero - FK »

Kopresny tlak nemam moznost zmerat, jedine ze by som sa poinformoval v nejakom blizkom servise - ale o tom tu uz bola rec - da sa tym rozoznat kde je netesnost? ak klesa tlak - moze byt netesnost v kruzkoch, ale aj vo ventile...?
Inac dnes som menil sviecky, boli o dost horsie ako ked som ich mal vonku naposledy v zime.. su na nich cierne suche usadeniny...
ked som nastartoval studeny motor a sliapol na plyn, z vyfuku siel biely dym... ten olej to zere az az...
moc sa mi do toho nechce, ale asi by som to mal poriesit...
Inac to ze som katalyzator vysypal nemoze nejak vadit ??
A co ten hluk motora - nebude to nieco vaznajsie - nejake lozisko klukovky alebo co...
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferdamravenec »

když to žere hodně oleje bývají v háji kroužky , jenže výměna už nemusí pomoc protože jsou vyběhané válce , ale to musíš zvážit sám jestli to chceš zkusit zachránit nebo půjdeš do jinýho motoru
nebylo to uvařený ? (měl jsem tu uvařenej fáčkovej motor a to tak že měl prasklý písty )
aero - FK

Příspěvek od aero - FK »

Kúpil som to ked to malo 93.000 km - dovoz z Francuzska (0% korozie). odvtedy to uvarené nebolo.
Inac - ked nad tym tak rozmyslam, ta spotreba oleja a dymivost rastie pozvolna, to napoveda vadnym guferkam, keby to bol prasknuty kruzok - asi by problemy nastali naraz ze... (teda aspon sa tak utesujem...)
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferdamravenec »

všechno je jen relativní , když to jde přes ventily tak ta spotřeba tak hrozná není , ani to hulení není nijak velký , jak se přidaj kroužky tak se dolejvá jak ... , kroužky tak snadno neprasknou , taky se opotřebovávají postupně samo že se opotřebuje i válec
Odpovědět