Jak pracuje zátěžový regulátor

103457
Kontaktovat uživatele:

Jak pracuje zátěžový regulátor

Příspěvek od 103457 »

Víte někdo naprosto přesně, jakým způsobem pracuje zátěžový regulátor na zadní nápravě u combi bez ABS?
Prosím žádné výmysly, jen ověřené info, popřípadě nemáte někdo řez?
ObrázekObrázek ObrázekObrázek
Lojzik

Re: Jak pracuje zátěžák?

Příspěvek od Lojzik »

Tak k regulatoru mam pouze toto.. mozna se to bude hodit.. vim, ze to neni to co hledas
Obrázek Obrázek Obrázek
Lojzik

Příspěvek od Lojzik »

Trocha teorie

Obrázek
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Díky lojzíku ;) , co jsem se dočetl, tak jsem správně pochopil jak zátěžák pracuje.

Myslel jsem, že čím víc na něj tlačím, tím víc omezuju průtok kapaliny do brzd a tím méně brzdy brzdí. Ovšem zjistil jsem, že je to pravděpodobně naopak. Rozebral jsem ho až k těm pístkům, které, ale nejdou vyndat ven, ba právě naopak jsou dovnitř zatlačovány pružinou. Když jsem do zátěžáku foukal, tak, když nechám pístek být, tak je plný průtok, ovšem, když foukám a pístek vytahuji ven, tak se průtok omezuje. Je to tak? Odpovídalo by tomu i to, že na pístek dále tlačí ještě další dvě pružinky. Pokud si to vysvětluju dobře, tak když lehounce přibrzdím, jde do zadních kol plný tlak kapaliny, ovšem čím více šlapu na pedál, tlak kapaliny nadzvedává pístek a tím se omezuje tlak na zadní kola, pokud ovšem nepřetlačí pístek dolů váha naloženého vozu. Tudíž při lehkém přibrždění brzdí zadní kola na plný tlak a při intenzivním brzdění se tlak snižuje, aby se zadní kola nezablokovala a auto nešlo do smyku.
ObrázekObrázek
Bude to asi správně, když tlak kapaliny při intenzivním brždění nadzvedá pístek.
Lojzik

Příspěvek od Lojzik »

Pokud maš v autě toto (nebo spíš nemáš regulační ventily.. na brzd. válci) viz obr...
http://img171.imageshack.us/my.php?imag ... 467fo0.jpg

tak omezení brzdného učinku (zadních brzd) záleží pouze na zatížení zadní nápravy, ale nikoliv na síle jakou brzdíš, aspoň takhle to chápu já ... jakmile začneš brzdit(prudce) tak ti jde předek dolů a zadek se zvedá.. a podle toho se reguluje brzdný učinek na zadních bubnech.. pouze můj názor ;)
Zbysek - FK

Příspěvek od Zbysek - FK »

Zátěžák funguje tak jak psal Venca. Není tam kvůli tomu naklápění auta na čumák při brždění, i když tam samozřejmě pracuje, akorát že zrovna naopak. Jeho funkce je hlavně kvůli zatížení auta, tedy více naloženo na zadek = více zadek brzdí, aby to zaprvé zabrzdilo a zadruhé, protože si to se zatíženým zadkem můžete dovolit bez ustřelování.
nebulus - FK

Příspěvek od nebulus - FK »

Dnes, keď mi dali v pnueuservise auto na zdvihák, tak zo záťažového regulátora vytieklo trocha kvapaliny ( možno 10-15 kvapiek ). Keď auto stojí na kolesách, tak nič netečie. Mám to riešiť?
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

To by nemělo, znamená to, že ti netěsní pístek. Nejde to nijak opravit, pouze vyměnit zátěžák. Sleduj, jestli se ti nebude ztrácet kapalina.
nebulus - FK

Je mi jasné, že to nie je normálny stav. Kvapalina bola nedávno menená ( cca 2500km ) a nevšimol som si, či bola doliata doplna. Teraz mám hladinu asi 0,5cm pod maximom. Budem sledovať.
nebulus - FK

Náhodou som zase našiel túto tému, záťažák som dávno vymenil, zadok vôbec nebrzdil, preto ani ručná brzda nebola dostatočne účinná. Na to ako je to malá súčiastka, tak je pekelne drahá... :x
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

čoveče ruční brzda se zátěžákem fakt nemá nic společného :o
Zátěžák reguluje tlak brzdové kapaliny na prasátka zadní nápravy s ohledem na zatížení vozu, kdežto ruční brzda je ovládána lanovody přímo z páky ruční brzdy, ovládá a reguluje je pouze tvoje ruka ;)
nebulus - FK

Bolo mi vysvetlené, že pokiaľ zadná brzda nejde ( hydraulicky ) tak poriadne nefungujú samostavy a chod páky ručnej brzdy nestačí na vyvynutie dostatočného účinku. Mne ručka na naozaj strmom svahu mala problém udržať auto.
Sadra17

Příspěvek od Sadra17 »

ručka s hydraulikou vůbec nesouvisí ;)
sem nejlepší tak nezáviďte
1.3 BMM kombi LPG
Golf III tdi 66kw + bosch 764 => cca 95kw
Jenky - FK

Příspěvek od Jenky - FK »

Bylo ti to vysvetleny dobre....pokud nejsou serizeny samostavy,pakny jsou daleko od bubnu a rucni brzda bere bud az uuplne nahore,nebo dojedes na doraz a nebrzdi vubec....jenomze samostavy nemaji porad nic spolecnyho se zatezovym regulatorem tlaku....ten je tam jen pro hydrauliku,jinak co sem tady procital...muj nazor je ten,ze pri brzdeni se opravdu zadek nadzvedava a mozna v te chvili i regulator opravdu trochu zafunguje,ale hlavni vyznam tam ma kvuli nakladum,pokud hodis do kufru 3metraky,zadni brzdy zacnou brzdit takovym zpusobem,ze sem ani neveril,ze to sou bubnovy brzdy....odzkouseno na valcovce s prazdnym autem,vysledek 0,5-0,6kN sily na kole,nez doslo k bloku,potom do kufru sedli tri poradny chlapi a vyskocilo to na 1,5-1,7kN nez doslo opet k bloku,potom sem si odzkousel svoji felicii s ABS,kde to jde vlastne porad naplno a hodnoty sedeli...1,5-1,7kN.
Radon - FK

Příspěvek od Radon - FK »

Nevíte někdo náhodou, jak "zátěžák" "vyřadit z provozu"... mám kombajna a rád bych, aby mi zadek brzdil, i když není auto naložené ;), nestačí někde něco jenom "podložit", aby si myslel, že je zadek zatížený :?:
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Ano stačí, mám to tak udělané, vlezeš pod auto v ruce tuším dvě 13-ky klíče, povolíš 8-mičku šroub zátěžáku v místě, kde je spojený s pružinou a natlačíš páku zátěžáku až nahoru na doraz a šroub dotáhneš. ( simuluješ tím naložené auto ) Auto začne brzdit o 50% více. Ovšem budeš mít problémy na STK, když narazíš na šťouru. Standardní účinost zadních brzd je 900 ( nevím jaké jsou to jednotky, ukazuje se to na tom obrovském budíku na STK ) a já měl na STK 1.360 nevím čeho :P
A je fakt že to to brzdí lépe. Je cítit, že to zatáhne za zadek při zabrždění. A nikdy jsem neměl problém v dešti, či v zimě a dokonce ani moje ženská, která jezdí jak :pig:
Bude to pak takto vypadat, pružina bude stlačená i při prázdném autě.
Obrázek
Radon - FK

Příspěvek od Radon - FK »

díky, tak to jsi mě potěšil, chystám se renovovat zadní bubny, tak s tím rovnou sfouknu i ten zátěžák, na STK jdu až za dva roky, tak bych to před ní prdnul pro jistotu do původního stavu :D
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Je tam ovšem teoretické riziko, že, když po těch 2 letech zátěžák povolíš, tak začne téct. :(
Já to radši zaplatil, za 500,-Kč jsem měl celou STK bez problémů, na rovinu jsem mu to na začátku řekl a chtěl jsem, ale aby auto prolezl pořádně a řekl mi, co si mám dát do pořádku. Pro můj vlastní klid. ;)
Sadra17

Příspěvek od Sadra17 »

nevíte jestli se dělá nějaká sada na repas ?
sem nejlepší tak nezáviďte
1.3 BMM kombi LPG
Golf III tdi 66kw + bosch 764 => cca 95kw
Jenky - FK

Příspěvek od Jenky - FK »

Ty jednotky jsou kiloNewtony,jinak uz sem to tady nekde psal,pokud mate takovyhle nejaky problemy s STK a nebudete mit nejakou nabastleninu,napiste mi,je to tak pro lidi z Plzne,Blovic,Nepomuka a okoli.
Francis - FK

Příspěvek od Francis - FK »

- Lojzik: Jak jsi poslal jako první ty tři obrázky, tak nemohl by jsi mi poslat stranu 47-49 :D . . . to odvzdušnění . . . dík . . .
Marty_pv - FK

Příspěvek od Marty_pv - FK »

Francis: Stranu 47-9 jsem ti uploadnul, link máš v tématu který jsi založil
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 50#p351450
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

Sadra - menil som dvakrát , a žiadna sada na repas nie je , jedine nové http://www.skoda-dily.cz/nahradni-dil/1 ... tavia.html a ošetriť a máš dalších 12 rokov pokoj
Odpovědět