Problém s autobaterií

janda24 - FK

Problém s autobaterií

Příspěvek od janda24 - FK »

Panové mam takovej problém.Hodil sem baterku na nabíječku na celej den a noc pak sem ju dal do auta nastartovalo to v pohodě tak jedu jedu pak dojedu zaparkuju a za hodinu přijdu k autu a už to točí nějak slabě a pak už netočí vubec a nestartuju.Nevíte někdo čím to muže byt?
p.s.
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém s baterkou!

Příspěvek od p.s. »

klekla vidim to na novou skus změřit napětí na baterce při startu jak pude pod 10V scháněj jinou :(
janda24 - FK

no jinak ta baterka je tak rok stará ale:D
janda24 - FK

ještě mě napadlo jestli to nemuže bejt alternátorem že je špatnej a nedobíjí tu baterku ale nevím jak zjistím jestli je špatnej nebo ne
p.s.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od p.s. »

natoč auto vem měřák a na baterce musíš naměřit 13.8-14.3V Měř na volnoběh a i při mírně zvýšených otáčkách
pokud naměříš mín tak nedobíjí pokud víc přebíjí obojí je špatně
to že je baterka rok stará neznamená že nemůže odejít zvlášt když je to třeba starline
naskýtá se otázka zda máš jistotu že je nabíječka dobrá :?:
a další otázka je v jakym stavu máš svorky a kontakty baterie :?:
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

čo má každý s tými starline baterkami? poznám jednu a má tri roky , nikdy nenabíjaná v tdi octávii a pohoda
p.s.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od p.s. »

vyjímka potvrzuje pravidlo :D já s nima měl jen problémy :o
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Tady to vypadá ,že alternátor nedobíjí,rozsvítí se kontrolka po zapnutí klíčku? Zhasne po nastartování? Nerozsvěcí se za jízdy ?

Pro p.s. a) není opět napsáno jaký má altík,podle čeho by se dalo určit jak by měl dobíjet b) kdyby jsisi pročetl fórum ,tak by jsi nemohl plácnout nesmysl s volnoběhem dokud není napsáno,že má bosch ,nebo PAL 90A.
nebulus - FK

Příspěvek od nebulus - FK »

Videl som ako Magneton nedobíjal a kontrolka bola zhasnutá.... Takže sa na ňu nedá 100% spoľahnúť. Pravdou je že nesvietila pri štartovaní :D
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Když nesvítí při startování ,nemůže svítit ani při jízdě a je to jediná věc ,na kterou se musí dát spolehnout,jelikož se přes ní budí altík ,aby dobíjel. V druhém případě je tam altík jako šponovací kladka řemenu pro čerpadlo chlazení.
janda24 - FK

kontrolka normalně svítí a zhasne jak ma
RAIMMI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAIMMI »

určitě první proměřit, pak bych bádal dál...
p.s.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od p.s. »

pro Jozefj: to mam chápat jako že magneton či jinej altík ve feldě na volnoběh nedobíjí či dobíjí mín?? to je pro mě novinka jediný s čimž sem se setkal je že altík nedobíjí pokud nastartuju auto bez plynu a necham běžet na volnoběh stačí však trochu přidat plyn a pak bez problémů dobíjím i na volnoběh tak mi to měření jako nesmysl nepřipadá.
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Bez zátěže dobíjí každý,ale měřit altík bez zátěže je měření na 2 věci a v zátěži PAL do 70 A není schopen dodávat ve volnoběhu dostatečné množství proudu. A proto kdyby jsi si pročetl téma o dobíjení,tak by jsi se tak nedivil.Píše se o tom už xxx let.
p.s.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od p.s. »

to stim proudem máš pravdu ale já mu radil měřit napětí nikoliv proud a to napětí by to mělo plus mínus držet při jakémkoliv odběru proudu.
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

A není náhodou napětí a proud na sobě závislé? Když to neutáhne proudově tak klesne i napětí?
p.s.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od p.s. »

a sme u toho pokud nenaměřim na alternátoru to správné napětí k čemu mi je následné měření proudu?
a pokud vim tak bez zátěže na volnoběh alternátor tak uplně neni.
pro:janda24 mrkni sem http://www.autobaterie.com/proc-akumulator-nedrzi-proud
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Samozřejmě je tam akumulátor,čerpadlo a zapalování. Jenže to je 10-12A ne 50-60A.A to si myslím ,že je rozdíl ,volnoběh ,,naprázdno´´ a se zátěží.A navíc výrobce netestuje alternátor alespoň PAL ve volnoběžných otáčkách.Jiné se do Škodovek nedodávaly. U střídavých strojů záleží napětí na frekvenci.Čím se točí pomaleji tím méně vyrobí.Takže když to nedá napětí tak tam nemůže být i proud. Proto zřejmě v cizině začali dělat 6-fázové tudíš mají více pólů a při stejných otáčkách větší frekvenci a ty dodávají napětí a tím i proud už od volnoběžných otáček. Dodávaný proud závisí na průřezu vinutí statoru z něhož se odebírá.
Stene - FK

Otočené póly na baterii?

Příspěvek od Stene - FK »

Ahoj, koupili jsme do filicie 1.3 (rok 1998) novou baterii. Při zapojení se zakouřilo z alternátoru a pak už byly všechny pokusy o nastartování marné. Když jsme to dotlačili známému, řekl, že to ještě neviděl, že jsou na baterii otočené póly - je něc takového možné? Jak se v takové situaci mám zachovat k prodejci baterie (sám prodejce mi ji tam montoval, doma se baterie vybila a při nabití a zapojení se právě zakouřilo z alternátoru)

Díky za rychlé rady. ;)
MARWiN
Kontaktovat uživatele:

Re: Otočené póly na baterii?

Příspěvek od MARWiN »

dobrá rada... napiš to ještě jednou jako člověk, přesně popiš závadu a postup,při kterém se závada vyskytla a pak ti možná někdo poradí... dost dobře nechápu proč ti novou baterii montoval prodejce a kde se mezi tím vzalo nabíjení doma :?
Stene - FK

Re: Problém s autobaterií

Přijel jsem si servisu změřit dobíjení, protože jsem musel pořád dobíjet baterii. Zjistili mi, že je po 3 letech na cestě do křemínkového nebe. Říkám, koupím hned novou - tak mi ji tam namontovali. Vesele jsem odjel domů a po 2 týdnech jsem chtěl odjet, ale nešlo to. Zkusil jsme baterku (novou) dobít ale nepomohlo to. Při opětovném zapojení baterie se mi zakouřilo z alternátoru.
Při startování se na palubní desce rafičky (otáčkoměř, rychloměr :D , ani ukazatel benzínu) ani nehnou, začnou stírat stěrače a motor se jenom protáčí aniž by chytnul.
Pak jsem to dovezl tomu známému (který se tím doma živí) a řekl mi, že jsou obrácené póly na baterce. To je celý můj příběh
MARWiN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MARWiN »

jak mohla mít baterie obrácené póly,když jsi na ní už předtím odjel domů? snažíš se nám říct,že ti jí nějací trpaslíci otočili? :) a když jsi musel tu novou baterku po 2 týdnech dobíjet,tak máš asi zvýšený odběr proudu v palubní síti,což ti měl diagnostikovat tvůj známý... co takhle koupit novou baterku a rozebrat alternátor?
Aleš

Příspěvek od Aleš »

Prodejce je nevinný, vinen je ten který ji vytáhnul a po té špatně zapojil. Smůla i u tak triviální akce je třeba použit rozum.
Existují a prodávají se aku s vývody opačně, tak jako aku s různými průměry kontaktů.

Budiž ti útěchou že jsi neodprásknul nic jiného než altík, u modernějšího auta by tě tato nedbalost stála pěkný balík.
Učit se ...učit se.... učit se...., říkal jeden pán si myslím, že mu říkali Lenin :-)
Stene - FK

Stejně tak, jak se tomu divíte vy, se tomu divil i známý.. Bohužel je to zapojené (i bylo nabíjené) správně. Navíc baterka zapojit obráceně nejde, kvůli délce kabelů. aždý kabel dosáhne jenom na předem určené místo..

Přece umím nabíjet baterku. Vidím plus, dám na plus - stejně tak u mínus.. :oops:
MARWiN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MARWiN »

když baterka zapojit obráceně nejde a máš na ní údajně otočené póly,tak mi teda vysvětli jak jsi jí tam dostal... leda snad,že bys byl lepší kouzelník než Pavel Kožíšek :lol:
Stene - FK

Baterku jsem tam ukotvil tak, aby lícovali díry na šrouby se závitem v desce, na kterou baterii pokládám.

-> jinak, nepsal jsem Vám sem proto, aby jste z toho měli pohádku na dobrou noc a k tomu ještě prdel ze mě. Proboha, když tu baterku rozdělal a změřil, zjistil, že je na prd vyrobená.
DuDe
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DuDe »

Ale psal jsi že ti tu novou namontovali v servisu a jel jsi z vesela domů ? A 14 dní byla ok . Vše bylo OK ,pokud chápu dobře .

A po 14 dnech z ničeho nic baterka změnila polaritu ? ? ? To je přece blbost !
Jura_Favorit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jura_Favorit »

Je nesmysl, aby dva týdny problém nebyl (kromě toho, že se z nějakého důvodu vybila) a potom najednou šlus.. Kdyby to mělo obrácené póly jak tvrdí ten Tvůj "odborník", tak by to dělalo problémy od začátku. Jenom se nad tím zamysli a hned přijdeš na to, co je to za kravinu... Hledej problém jinde - regulátor altíku, někde nějaký zkrat, odběr auta v klidovém stavu atd. ...
Škoda Favorit 1.3 MPi (136 GLXi) MOTOR EXCEL - profil, rajče.net
Škoda Favorit Pick-up 135 LX
Škoda Favorit 135 L
Škoda Octavia combi 1.9 TDI elegance
Škoda Superb combi 2.0 TDI 4x4 SCOUT - daily car
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

To, že má baterie obrácené poly je naprosto normální, v lepších prodejnách, či servisech se tě při koupi zeptaj, kde potřebuješ mít plus a kde mínus. Zrovna tak je normální, že některé baterie nemají poly kulaté na svorku, ale ploché s dirkou pro šroubek.
Pokud ti v servisu namontovali aku a ty jsi odjel a 14 dní jezdil, tak ti jí namontovali správně, to je bezpochyby. Pravděpodobně ti jí ale obrátily, čili poly byly na kraji baterie směrem do auta nikoliv směrem ven k motoru. To je i důvod, proč si ji nemohl nabít v autě, ale musel jsi jí vyndat ven. Baterii si nabil a dal do auta tak, jak jsi zvyklej, čili polama ven k motoru. Připojil jsi jí a začal ten karambol = přepolování.
Je to tvoje chyba, nikdo za to nemůže, maximálně můžeš nadávat v servisu, kde ti jí prodaly, ale nemáš na nic nárok.
Tvoje nabíjení v autě je KO, proto ti vydržela baterie jen 14 dní. Baterii jsi nabíječkou nabil správně, je to i důvod, že ti shořel altík a blbla elektrika. Pokud by baterie nebyla nabitá, tak by se to nestalo. ;)
MARWiN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MARWiN »

nikdo z tebe pohádku nemá,jenom se mi to celé zdá poněkud podivné a zvláštní... standardní baterie má plusový pól na pravé straně,tj. k jednotce topení a dokonce je na ní i vylisováno označení,tak prostě nechápu,že než jsi jí nabil,tak jsi jí měl v autě správně a po nabití ti oddělala alternátor...
jinak k tvojí odpovědi,předpokládám/doufám, že alternátoru jako takovému nic nebude a oddělalo ti to jenom diodový můstek/regulátor,což by byla lepší varianta :) nevím co víc ti poradit
Stene - FK

také mi to přijde na hlavu. Nevím, jak je možný, že se u nich auto nastartovalo. Potom 14dní auto bylo v chládku v garáži. Nikdo s ním nic nedělal.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Není to na hlavu, je to naprosto jednoduché, pozorně si přečti co jsem napsal. Nemohlo to být jinak. ;)
MARWiN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MARWiN »

Tím pádem za to skutečně můžou skřítci... změř si v první řadě odběr proudu v autě,kdy máš vše vypnuté... jinak si nemůžu vysvětlit to samovybíjení... a stejně nechápu jak se ta baterka dá otočit,když jsou tam krátký kabely!
Jura_Favorit
Kontaktovat uživatele:

103457 píše:To, že má baterie obrácené poly je naprosto normální, v lepších prodejnách, či servisech se tě při koupi zeptaj, kde potřebuješ mít plus a kde mínus. Zrovna tak je normální, že některé baterie nemají poly kulaté na svorku, ale ploché s dirkou pro šroubek.
To je samozřejmě pravda, ale z jeho odpovědí chápu, že zapojit jinak nejde a obrátit asi taky ne, píše, že to dal tak, aby seděla na díry - pochybuju, že mu to namontovali tak, aby tam nešel dát držák (tj. opačně)... Ikdyž možná to chápu blbě, je v tom už celkem zmatek :D
Škoda Favorit 135 L
DuDe
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DuDe »

103457 : To co jsi napsal je jediné logické vysvětlení .

Není možný aby se baterka sama od sebe přepolovala .

A sám napsal že auto stálo v garáží 14 dní a jediný co dělal je že nabíjel baterku . Z toho vyplívá že ji nejspíš otočil .
Naposledy upravil(a) DuDe dne pát 18. lis 2011 18:54:11, celkem upraveno 1 x.
Aleš

Příspěvek od Aleš »

Hoď foto té baterky, jinak se ničeho nedoberem
Učit se ...učit se.... učit se...., říkal jeden pán si myslím, že mu říkali Lenin :-)
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Jura on myslí ty výřezy v čele baterky do kterejch zapadá plech - držák baterky . Ovšem ty díry jsou na baterce z obou stran, takže opravdu ta baterka jde otočit.
http://www.nejautodily.cz/autobaterie-p ... 70ah-640a/
Sám jsem to takto na feldě měl zapojené, když jsem používal baterku z forda, ten měl kontakty obráceně. Baterka se musí do auta namontovat otočená o 180°. Ovšem je to velmi pracné, nejdříve musíš namontovat svorky, potom baterku zasunout pod kryt stěračů a až nakonec připevnit držákem, tím plechem, co upevňují 2 8mičky.
Obrázek

Uploaded with ImageShack.us
Jura_Favorit
Kontaktovat uživatele:

103457: ok, to dává smysl :) Pokud ani toto ovšem není skutečný slet událostí, pak to vidím opravdu na ty permoníky.. :?
Škoda Favorit 135 L
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Trpaslíky nebrat ty všechno sežerou a strašně rychle se množí.
Pokud to popisuje, tak, jak to popisuje, tak to nemohlo být jinak. To je i důvod toho, proč jí odpojoval či vyndaval při nabíjení. Dozadu nejdou strčit svorky od nabíječky.
Ovšem je s podivem, že mu nebylo při zapojování divné to, že nejdou nastčit svorky na kontakty, když mají kontakty rozdílné průměry, právě proto, aby nemohlo dojít k přepolování. Chce to nadprůměrnou inteligenci a nadprůměrnou sílu. :shock:
Aleš

Příspěvek od Aleš »

http://www.autobaterie-vyhodne.cz/img/b ... -prava.jpg
http://www.kvalitniautobaterie.cz/34-75 ... r-leva.jpg

a nemusí se nic obracet a strkat kabely dozadu-prohlédněte si barvy polů
MARWiN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MARWiN »

na tohle jsou tam ale taky krátký kabely... a mistr Malej pes (Štěně) to tu i dokonce píše,že má krátké káble :)
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

OK aleši to víme, již jsem to napsal.
V servisu pravděpodobně neměli baterii s kontaktama pro feldu, čili pravá plus, tak mu daly to co měly skladem levá plus a aby to mohli zapojit namontili jí obráceně.
Stene - FK

Tak nevím, jestli jste natvrdlí, nebo mě opravdu nechápete.

Zapojili mi, nejslíš špatně, baterii, se kterou jsem nastartoval a odjel domů. Potom jsem po 14 dnech chtěl odjet na nákup, ale start se nevydařil. Následoval několikrát zmiňovaný postup.

Ani nabíjení jsem nezapojil špatně, ani samostatné zapojení baterie ne. Prostě opačně to zapojit nejde

//Navíc proč by se vybila nová, od odborníků zapojená, baterie během 14 dní?
MARWiN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MARWiN »

Nevím jestli nejsi natvrdlej Ty... Pokud jsi nastartoval tak baterie nemohla být špatně zapojená!!!
A jak už jsem psal,baterie se dá vybít klidně přes noc... zkontroluj si a oměř si proud,který ti žerou vypnuté spotřebiče v autě...nebo pokud nemáš třeba zesilovač na subwoofer...jednomu klukovi odsud se třeba spojil fousek z drátu na spínači zesilovače a tím pádem měl zesilovač zapnutej celou noc a ráno už motor nenatočil....
hromyblesky
Bydliště: Region razovitý ,tam někdo primo uprostřed mesta Ostravy,bo je to tu fajne cyp.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hromyblesky »

Stene píše:Zapojili mi, nejslíš špatně
---
Prostě opačně to zapojit nejde
ty jsi mi ale suvenýr :lol: :lol: :lol:
nepremyslel si nad tim zda ti to spravne dobiji popr zda ti to neco nevybiji?
synku lampy tu pálí,,,, neony blikaj na cestu...
FAKJU BIČ
VAUXHALL píše:Me by zajimalo kde bys to chtel jeste snizovat,kdyz motor je 12cm nad zemi
za vsim hledej pravidlo 7 a 15
Stene - FK

Přemýšlel, nejmíň dvakrát jsem to měl na měření, ale na nic mi nepřišli.. Nejhorší je to přes zimu, musím aspoň třikrát dobíjet baterii (i novou)
bobas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bobas »

Deda ma v aute radio hyundai,kdyz auto stalo vic jak pet dni ,tak uz nechytlo,delalo to blbe radio :-D
hromyblesky
Bydliště: Region razovitý ,tam někdo primo uprostřed mesta Ostravy,bo je to tu fajne cyp.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hromyblesky »

štene vis co? zkus pokazdy pres noc odpojit baterii,(staci sundat jeden pol) a tim rozseknes jestli je to baterii nebo elekrikou......
synku lampy tu pálí,,,, neony blikaj na cestu...
FAKJU BIČ
VAUXHALL píše:Me by zajimalo kde bys to chtel jeste snizovat,kdyz motor je 12cm nad zemi
za vsim hledej pravidlo 7 a 15
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferdamravenec »

hele tak s tím přijeď ke mě , já ti to proměřím , není možný aby bylo všechno v pořádku a vybíjele se baterka , jo leda že v tom vyhuleným altíku byl v háji regler a vybíjel ji
Stene - FK

Bohužel teď s autem nikam nedojedu. Musí mi to dát někde dohromady. Jak to celé odpadlo, vám ještě napíši
hele tak s tím přijeď ke mě
Přijel bych, ale je to trochu z ruky ;)
Odpovědět