Rozpadlý vnější homokinetický kloub

Přední i zadní
sisin - FK

Rozpadlý vnější homokinetický kloub

Příspěvek od sisin - FK »

Před chvilkou mi volala švygra,že je její Felda před barákem a nepojízdná. Dneska byla na předváděcí jízdě nového auta a pak jela do nějakého bazaru kde bude asi dávat tu Feldu na prodej.Mechanik to s ní jel projet a podle mě zkoušel vůli v řízení,protože škubal volantem ze strany na stranu.Pak jela domů a po cestě prý nějaký rachot tak to zaparkovala a našla pod autem kuličky.Může s tím mít souvislost ten mechanik nebo to bude stářím?Myslím,že to byly kuličky z kloubu takzvaného homouše.Teda asi vnějšího.Ptal jsem se jí teď večer na skype,ale moc jsem z ní nedostal,jednak tomu nerozumí a byla nějaká vystresovaná,ale tvrdila mi,že to špatně,spíše skoro vůbec nebrzdilo.Zítra ráno se na to zajdu podívat a uvidím co přesně zjistím,ale ty kuličky by tomu odpovídaly.Známý co nám dělá větší opravy jí řekl,že to mám dotáhnout na laně(švygra by mi nabourala páté vrata,kdych jí táhnul já) :lol: ,ale nevím jestli to můžu tahat,aby nelehla totálně.Kdybych to neodtáhl tak jedině na odtahovku.Dalo by se to vyměnit na parkovišti třeba podle příručky? Ještě jsem ho neměnil tak se raději zeptám ať se s tím neseru dvě hodiny a nepůjde to.Nebo kdyby mi tu někdo napsal aspoň stručný popis.
A jestli to zvládnu sám na parkovišti třeba podle té příručky tak co budu muset všechno koupit?
Díky za rady
Zaki
Kontaktovat uživatele:

Re: Švygra našla pod Feldou kuličky

Příspěvek od Zaki »

Ked to auto ides predavat, tak proste zozen na vrakaci celu poloos a vymen kus za kus, praca na pol hodinu, kludne aj pred barakom.
Jak su velke tie gulicky? mohlo by to byt aj nejake ine lozisko. najlepsie bude, ked si lahnes pod auto a hned budes vedet na com si
sisin - FK

Prodávat ho bude švygra,lehl jsem pod auto a je to kloub u kola.Manžeta je rozervaná,ale né úplně,ale velikost kuliček asi tak nějak +-cenťák možná víc.Když jsem to nastartoval a sešlápl spojku tak se nedělo nic,ale jalk jsem pomalu poštěl spojku tak to začlo mlít a kravál jak sviňa.Takže homokloub vnější.Zrovna jsem se vrátil od známého co nám dělá auta(větší opravy) a měl už pro mě nachystaný kloub z vrakáče+ novou matku,ale jak nový,vzal ho z auta na kterém to měnil než to majitel rozflákal,novou manžetu,pojistný kroužek a dvě pásky na manžetu.Manžeta asi není origo,ale švygra má do 14 dnů dostat nové auto,takže to těch 14 dnů snad vydrží.A kolik za to všechno chtěl? Sumasumárum 150,- tak to za ty peníze nekup,né?
sisin - FK

Tak jsem to včera vyměnil.Zůstala jedna kuličky,kousky železa z uložení v kloubu a rozervaná manžeta.Výměna cca 2,5 hodiny na zahradě pod plchtou,pršelo,na teploměru + dva stupně,ruce zmrzlé jak hovno.Poloosa šla dobře,protože to v kloubu vlastně nedrželo,takže při plném rejdu byla hned venku.Trochujsem se natrápil s kloubem v ramenu,nešel sviňa ven a ještě hůř šel zpátky.Někde jsem tu čel,že se zpátky kloub nasazuje při výměně na levém kole s plným pravým rejdem,ale mám přesně opačnou zkušenost.Prdnul jsem kloub na poloosu a rejd dát plný levý.Kloub na poloose jem zlomil skoro do pravého úhlu a od nárazníku v pohodě nasadil.trochu problém byl dostat zpátky spodní čem ramena,ale nakonec si dal říct.Taky jsem četl,že se rozpojí čep řízení,ale ten jsem vůbec nerozpojil,protože prostě nešel vybít,takže to jde i bez toho.Stačil vyndat čep ramena,čapnout kotouč s těhlicí do pracek,zalomcovat a bylo to zpátky v náboji.Oprava teda vyšla na 150 kč a dvě hodiny práce.To bude mít ségra drahé. :lol:
Papolius

Prosím o radu! Volant táhne do prava a auto přestalo jet

Příspěvek od Papolius »

Ahoj všem. Nevím, jestli jsem příspěvek vložil do dobré sekce, tak se nezlobte.

Včera jsem jel po D1 rychlostí max 90km/hod. Najednou začal mírně cukat volant, po chvíli začal cukat HODNĚ moc. Zastavil jsme tedy s doměnkou, že bude píchlé kolo, ale nebylo. Pohledem se nic poznat nedalo. Navíc nefungovala výstražná světla(před výjezdem šla) pumpa v nedohlednu a odpočívadlo taky. Jel jsme tedy rychlostí 30km/hod v odstavnáku, sjel z dálnice. Cukání se ještě víc zhoršilo udržet auto rovně bylo jak posilovna.
Jel jsme takhle 20km, k cíli to bylo už jen 10km když náhle v kopci auto začalo strašně cukat a chrčet. Zastavil jsem a už se nedalo ani rozjet. Rychlost byla zařazena ale auto nezabíralo.
Couvat se spojkou šlo.

Procházel jsem forum a nejvíc podobný problém tu někdo měl s homokynetickým kloubem. Co myslíte že to je? A proč nejde ani trochu jet? Jsem 200km od domova tak budu rád za rychlou radu co s tím :o)

Díky moc.
103457
Kontaktovat uživatele:

Re: Prosím o radu! Volant táhne do prava a auto přestalo jet

Příspěvek od 103457 »

Odešel homokloub v kole, nejde ti nijak provizorně zprovoznit, aby jsi dojel. Buď plaťák a odvézt nebo vyměnit na místě.
Papolius

Příspěvek od Papolius »

103457 -----A myslíš, že by to šlo dát alespoň na lano a odtáhnout?
Papolius

Příspěvek od Papolius »

103457 píše:Odešel homokloub v kole, nejde ti nijak provizorně zprovoznit, aby jsi dojel. Buď plaťák a odvézt nebo vyměnit na místě.

Díky.
Tak jsme nakonec auto odtáhli na laně bez motooru.Dělalo to hrozný cvakavý zvuk a začal svítit olej. Když se ahodí motor neutral jde v pohodě, ale když se zařadí jakákoliv rychlost začne to zas cvakat. Nemůže být ještě něco s převodovkou?

Fakt super začátek roku.
Columbo

Příspěvek od Columbo »

Stala se mě podobná věc - příspěvek asi před měsícem nebo dvěma (rázy do volantu). Problémem byla rozpadlá poloosa. Aspoň takhle mě to řekli v servisu...
Michelin1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michelin1 »

Me to taky delala poloosa - rozemletejn vnejsi kloub.
Fela 1.3 race car, TDi power
http://picasaweb.google.com/info.michelin
Papolius

Příspěvek od Papolius »

Problém vyřešen. Byla to poloosa+homokloub. OPrava stála 2000Kč a auto krásně jezdí. Modlím se, aby se to nestalo ještě někdy. Díky všem. :king:
Skank - FK

pravý přední homouš + manžeta

Příspěvek od Skank - FK »

Obrázek

tramtadadáá :D nevím kam s tím, jen tak pro zajímavost, foceno dnes.
naštěstí jsou tu schopní lidé na FK, hlavně xXxtra :o)
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne úte 05. dub 2011 21:49:43, celkem upraveno 1 x.
Důvod: slouceno - ked neviem co s tym, treba zalozit novu temu, vsak?
Standa3

Příspěvek od Standa3 »

je mi ale divné, jak ten homokloub mohl odejít takhle naráz, většinou odchází postupně, začíná to křupáním při pomalé jízdě a plném rejdu.Jak mohl odejít takhle naráz?
Kova
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kova »

ta prachovka to měla za sebou už dávno, podle vazelíny okolo :) tak se neni čemu divit ;)
Felicie Combi 1.3 Mpi 50kW 2000....Octavia Combi 1.8T 4x4 110kW 2004......... Nikdy nejezdi rychleji než létá tvůj anděl strážný.
Standa3

Příspěvek od Standa3 »

ale není mi jasné, proč zakladateli tohoto vlákna (Papolius) odešel homokloub takhle rychle, psal, že jel normálně po dálnici a najednou mu začal cukat volant a během chvilky se to zhoršilo natolik a kloub se mu údajně rozpadl.Já se pokaždé setkal s tím, že homokloub odcházel postupně a tak ještě zbyl dostatek času na jeho výměnu a proto nebylo nutno auto odtahovat.To se může stát, že odejde i takhle rychle, během chvilky?

//Edit: hledacz - Stando, já to myslel vážně s tou registrací.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Pokud volant začne cukat, tak už je to jenom na pár metrů, maximálně nějakej kilometr. To, že kloub začne křupat v plném rejdu si nemusí ani všimnout. ;)
Matador - FK

Příspěvek od Matador - FK »

Měl jsem uplně stejný problém.Také jsem jel po rovině a začalo to cukat.Když jsem dal plný rejd tak to také necvakalo.
Odpovědět