Tento návod řeší jednoduché ovládání stropní svítilny centrálem. Při odemčení se světýlko rozsvítí.
Je určen zejména těm, kteří mají origo centrál (nejlépe s DO) a svítilnu se zpožďovačem. Obecně lze použít i pro "dodělávané" centrály, ale motory serv musí být ovládány "mínusem" (vysvětleno níže).
Po odebrání spodního krytu levého sloupku A (bohužel jsem neměl foťák, tak jsou použity fotky z pravé strany)

najdeme 12-ti pinový konektor T12a (dvojřadý), kde z pinu č. 11 vede hnědý drát (ten modrý a hnědozelený drát si nevšímejte, jsou dobastlené dodatečně pro jiné zařízení)
Na levé straně je pod krytem podstatně víc konektorů.
Najdeme 6-ti pinový konektor T6e (jednořadý) a na něm dráty vedoucí z pinu č. 6. Podle některé dokumentace hnědobílý-hnědobílý, jinde modrý-hnědobílý. U mne první varianta.
Předtím si doma připravíme obyčejnou diodu, např. 1N4007. Zkrátíme přívody a na obě strany naletujeme kvůli pozdější identifikaci anody a katody různobarevné dráty o průřezu min. 0,5 mm2 ( cca 5 cm). Je lepší si to radši zapsat, já si už pamatuju kulový. Diodu i letované spoje zaizolujeme. Nejlepší je smršťovací bužírka, ale vyhoví i obyčejná izolačka. Katoda je na diodě označena proužkem.
Anodu diody připojíme na vývod č. 6 konektoru T6e (u mne hnědobílý vodič), katodu na vývod č. 11 konektoru T12a (hnědý vodič). Je na každém z vás jak to uděláte (samořezné svorky, přiletování,....).
Cena diody je asi 1,-Kč, zbytek se najde doma. Práce asi na 20 minut.
Tenhle propoj způsobí, že při odemykání (buď klíčkem nebo DO) se rozsvítí stropní svítilna.
Samozřejmě to jde udělat líp, postavit časovač ovládaný dveřníma kontaktama a odemykacím pulzem, reset (okamžité zhasnutí) provést zamykacím pulsem, atd. Tady jde především o jednoduchost a cenu.
Pro "koumáky", kteří se rádi hrabou ve schematech stručně vysvětlím. Motory centrálu na levé straně jsou napojeny na konektoru
T12a na vývody 10 a 11. Je na nich trvale 12V. Odemykací povel způsobí, že se na vývodu č.11 objeví na 0,8 sec. kostra (zřejmě sepne relé v ŘJ centrálu) a motůrek se roztočí na jednu stranu. Zamykací impuls udělá to samé, ale na vývodu č.10 a motůrek se bude točit na opačnou stranu.
Na konektoru T6e, vývod č. 6 je vyveden pin svítilny, který je připojen na dveřní spínače a zpožďovač. Takže krátkým ukostřením T6/6 z vývodu T12a/11 rozsvítíme svítilnu. O zbytek se postará zpožďovač (světlo svítí nastavenou dobu).
Aby se při otevření dveří nedostávala "kostra" na motůrky centralu musí tam být právě ta diodka.