Koupě ojeté felicie

pokec o všem možném i nemožném
Paulie
Kontaktovat uživatele:

Koupě ojeté felicie

Příspěvek od Paulie »

Zdravím všechny z Felicia klubu :)
Jsem mladý holub, co nastupuje do autoškoly a čeká ho to první vysněné auto.
A už od 15. jsem prostě rozhodnut pro feliciii. Sice jsem zde zaregistrovaný už nějaký pátek, ale pořád si čtu a čtu :study: , ale přišel čas pro můj(zbytečný??) první příspěvek.
Rozhodnut jsem pro Felicii v kombiku, ale jaký motor :?: Pokud vím, tak v kombících jsou 1.3(50kw) a 1.6(55KW). Kombíka proto, že babička se jaksi bez vozíku neobejde.
Dále vím, že nejlepší jsou feldy po 98 roce, protože je tam pozink, a celkově by neměly tolik :flower: (kvést) jako feldy před tímto rokem. Navíc plánuju s ní občas jezdit na hory(Kolo, snowboard), tak aby mě(nás) tam vytáhla bez problémů. Zajímaly mě názory vás zkušenějších jaká motorizace je lepší, ale na 1.6 slyším samou chválu a navíc mi to příjde, že do kombíku to nebude na škodu. Jak je to s poruchovostí a spotřebou a celkově když srovnáte 1.6 a 1.3 :scratch: . A kolik vám příjde rozumné vypláznout za 1.6GLXi v dnešní době? Jasné, že každá felda se trošku odlišuje, nějaký předchozí majitel dal na auto ono, další tamto zničil, ten jí naboural atd...Protože dát za tovární feldu se 170 000 km 50háků je celkem dost podle mě. Rozhodně nejsem ten typ :dj: co si koupí auto a polepí ho kde jakýma chujovinama, pak nakoupí tuzing nárazníky :puker: a pak zjístí, že nemá prachy a auto nejede :scratch: :lol: . Je mi jasné, že když se mi podaří něco koupit, tak první řadě udělat rozvody, vyměnit olej, prostě dát všechno do pořádku a potom snad lehce něco na tom vymýšlet, ale první řadě se naučit řidit, protože takových :jocolor: v mém věku jsou spousty. Jsem hodně mimo, když si za feldu v dobrém stavu, bez rzi(není to moc sci-fi :lol: ) představuji cca +- 35k :oops: :?: Možná to řeším moc brzo, ale zase na druhou stranu štěstí přeje připraveným jak se říká :thumright: .
Tak snad mě za mou premiéru neukamenujete :baseball: . Doufám, že jsem svůj příspěvek správně zařadil a nejsem :ot: . Předem díky za nějaké reakce :salut: :)
Aleš

Re: Koupě ojeté felicie

Příspěvek od Aleš »

Bez urážky, sám říkáš že to tady čteš už dlouho. Toto se řeší pořád a je tu toho mraky. Jeden ti bude tvrdit to, druhý zase ono. Rozhodnout se budeš muset sám.
Myslím, že vše se bude odvíjet od tvých finančních možností. Doporučuji "studovat" inzeráty, ať si uděláš představu o cenách a stavu a pak už jen potřebuješ trochu štěstí při nákupu. I kdyby jsi ho neměl, tak felda se dá za rozumný peníz opravit.

Těch 35,- je celkem dost, za to bych hledal vzhledem k ceně benzínu jaka je a bude 1,3 na plyn.
Učit se ...učit se.... učit se...., říkal jeden pán si myslím, že mu říkali Lenin :-)
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Přesně, jak říká Aleš.
Z důvodu velkého kufru jseš rozhodnutej pro combi, tam není co řešit.
Jakej typ motoru zvolit rovněž není co řešit, koupíš to co ti přijde pod ruku a co ti bude vyhovovat stavem vozu a financema.
Sleduj inzeráty, prostě hledej auto v co nejlepším technickém stavu v tvojí ceně. Na všechno ostatní kašli. Výbava není důležitá, lze všechno dodělat, rovněž motor není důležitý, ty budeš potřebovat jezdit, aby jsi všechno bezproblémů zvládel. Určitě nenajedeš 300 km denně, aby si musel koukat na výkon a spotřebu motoru.
osobne
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od osobne »

Paulie píše:...
Dále vím, že nejlepší jsou feldy po 98 roce, protože je tam pozink, a celkově by neměly tolik :flower: (kvést) jako feldy před tímto rokem.
...
To je ale blbost ne? To sis spletl s Octavií ne? :o
keenworth - FK

Příspěvek od keenworth - FK »

Na wikipedii píšou, že po faceliftu jsou felicie opravdu odolnější vůči korozi a hlavně tam píšou, že narostla i do délky o pár cm... to mi teda hlava nebere :)
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza_t »

Paulie píše:Dále vím, že nejlepší jsou feldy po 98 roce, protože je tam pozink, a celkově by neměly tolik :flower: (kvést) jako feldy před tímto rokem.
no to se říká, ale realita +- stejná jako starší feldy

98+ maj výhodu 1.3 MPi motorů, vzhledu a toho že jsou prostě mladší

keenworth: proč ne? to udělaj nárazníky ;)
keenworth - FK

Ano, nejspíš nárazníky, ale kdyby člověk nevěděl že tam jiná změna nebyla co se týče karoserie, tak by to bylo dost zavádějící. :)
Ta výhoda u motoru - tam se to snad liší jen jiným tvarem hlavy,ne? Nebo jsou i jiné ventily? Každopádně tahle změna by asi nehrála velikou roli při výběru auta, protože výkon je tabulkově totožný u obou motorů.
Já bych dneska vybíral felicii hlavně podle stavu karoserie, protože všechno ostatní jak píše 103457 se dá dodělat a dá to nejméně práce, než opravovat karoserii.
Kendy

Příspěvek od Kendy »

Podle mého se dá za +-35k sehnat pěkná felda.
Pravidelně sjížděj net, vynech autobazary a různé lidi, kteří se prodejem aut živí.
Šel by jsem po člověku, který prodává jedno ( své ) auto. Nikoliv jedno v řadě.....
Moje stála 36,5k a moc nekvete
Naposledy upravil(a) Kendy dne ned 26. úno 2012 19:15:28, celkem upraveno 1 x.
bobas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bobas »

Ja bych koukal po podobnych inzeratech tady tomu : http://auto.bazos.cz/inzerat/14537344/Z ... 8tiskm.php
Paulie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paulie »

Aleš a 103457: Jo v pohodě, máte recht. Já jenom nechci vyhodit prachy ven oknem. Jako studentovy by se mi to těžko šetřilo :).Právě, že ty inzeráty studuji v celku často a právě se to tak pohybuje v rozmezí 20-50 za slušné feldy. Je mi jasné, že na koupi auta žádný návod není. To ani od nikoho nečekám. Jenom si prostě myslím, že se tady najde spousta lidí co mají zkušenosti s koupí felicie, kteří ví na co si dát pozor atd....Je jasné, že koupě ojetého vozu je vždycky tak trochu loterie.

Osobne: Četl jsem to před časem, ale už nevím kde...Pry jsou lépe ošetřeny všechny feldy po faceliftu, ale co je lépe, že? :-)

A když se zeptám ještě jednou 1.3MPI vs. 1.6.? Co by jste mi poradili? Jedná se mi prostě o ty hory. Kámoš má 1.3MPI(50kw) + nové zimáky a když jsem s ním jel s naloženým autem o čtyřech lidech do kopce kde je uježděný sníh a musel v tom kopci zastavit tak se skoro nerozjel a cesta byla posypaná navíc to nebylo žádné 12% stoupání.
V čem je chyba? špatný motor? Jestli těch 50kw bohatě stačí, když jsou pořádné zimáky a dobře zajetý motor. A nebo těch 5kw navíc není žádná výhra felda je prostě felda?
Mr.Bzuk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mr.Bzuk »

Já když jsem hledal feldu, tak představa byla:
kastle relativně Ok, motor 1,6Mpi, combi a LPG

nakonec jsem koupil tu kastli, LPG v soc edici

To jsem koukal po netu skoro 4 měsíce než se něco objevilo. Takže jak je psáno, hlavní je technickej stav a zbytek se dá dodělat.
Paulie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paulie »

keenworth píše: Ta výhoda u motoru - tam se to snad liší jen jiným tvarem hlavy,ne? Nebo jsou i jiné ventily? Každopádně tahle změna by asi nehrála velikou roli při výběru auta, protože výkon je tabulkově totožný u obou motorů.
Já bych dneska vybíral felicii hlavně podle stavu karoserie, protože všechno ostatní jak píše 103457 se dá dodělat a dá to nejméně práce, než opravovat karoserii.
Tak já zase někde tady četl, že prostě 1.6 vs 1.3 se nedá srovnávat, protože 1.6 je pry doslova raketa. Nevím, proto se ptám ;) .
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Potřebuješ létat nebo jezdit?? Furt nechápu :?
Tvůj příměr, že se s 1,3 kámoš nemohl rozjet na sněhu do kopce a s 1,6kou by to asi šlo je naprostej nesmysl. V motoru to není, je to v mezičlánku mezi sedačkou a volantem. ;)
Jseš student, nemáš ani řidičák, natož zkušenosti se silničním provozem, u tebe bude naprosto jedno, jakej motor budeš mít. Naopak slabej motor tě nebude tak nutit dělat blbosti na silnici. ;)
Korny

Příspěvek od Korny »

1.3 vs. 1.6 je tady toho hodně napsanýho... pokud budeš jezdit hlavně město, občas nějaký hory a moc nenajezdíš, jednoznačně 1.3 stačí. Důležitý je hlavně stav karoserie a výbava, ne vše se dá legálně dodělat. Kde najít dobrý auto? - člověk musí vědět co chce, kolik chce investovat a když si pro auto jede, musí počítat s variantou, že odejde s prázdnou, bez "novýho" auta... přeji šťastnou ruku při výběru :thumright:
Škoda Felicia 1.6 GLX - r.v. 98 - 55 kW
VW Touran 1.9 TDi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paulie »

Kendy: O.k. Takže autobazary si škrtám. Sice mají asi nejlepší výběr, ale to bude nejspíš jenom na fotkách.
bobas: Rozumím, prostě autobazar je špatná cesta.
All: A když všichni říkáte, že se stav karoserie je nejdůležitější, tak jak poznám jestli karoserie není chycena v dutinách?. Dá se k těm dutinám nějak dostat? Např sundáním prahu?
Jinak děkuji všem za vaše reakce a názory :)
bobas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bobas »

Pohlidej si zadni lemy,predni blatniky v mistech uchyceni ke kare, zadky prahu ,spoj prah lem u zadnich dveri,idealne je vybirat z puvodnich nevarenych aut,ac tech uz byva malo...dale si pohlidat zadni domky a pravou kapsou v kufru si ohidat ,zda neni dira v zadnim podbehu,jak jsou dvirka na nadrz,pak zkouknout predni pricku a podbehy odpredu,tam hniji pod plechy co kryji motor,snad jsem to vypsal vse...
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Zde mám pár obrázků, které se ti mohou hodit.
http://atnarfus.sweb.cz/
Paulie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paulie »

103457: Bohatě mi bude stačit jezdit, z výšek mám závratě :-)
Neříkám, že by to s 1.6 šlo, já se jenom ptám. Asi to tak nevyznělo. Jenom mě zajímá rozdíl a asi začínám chápat, že to není žádný převratný rozdíl. Co se těch blbostí týče tak to není o motoru, ale spíš o člověku a co má v hlavě ;) . Je to fakt je v tom vidím furt nějaké auto na celý život :lol: .Navíc u 1.3 bude určitě levnější povinné ručení

Korny: Díky :thumleft:
Paulie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paulie »

bobas píše:idealne je vybirat z puvodnich nevarenych aut,ac tech uz byva malo......
Tím myslíš co? já si představím pod tímto něco takového:http://www.youtube.com/watch?v=aI4psFcBVys&feature=fvst
Což je podle mě zhovadilost největšího kalibru.
Paulie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paulie »

Atnarfus píše:Zde mám pár obrázků, které se ti mohou hodit.
http://atnarfus.sweb.cz/
Tak ty se mi budou sakra hodit. Díky moc. ;)
bobas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bobas »

Nevarene auto=puvodni auto,to znamena origo neopravovane plechy,i takova felda se da dnes sehnat,ale je jich malo...
Kendy

Příspěvek od Kendy »

Tím asi myslel, koupit feldu v originálním karosářském stavu ;)

Korny: Težce se občas odjíždí s nepořízenou, ale máš recht ;)

Na celej život sice není, ale jezdit s ní budeš......přeji šťastnou ruku při výběru ;)
Naposledy upravil(a) Kendy dne ned 26. úno 2012 20:50:51, celkem upraveno 2 x.
Aleš

Příspěvek od Aleš »

Tak jsem teď koukal na bazoš, no teda ceny dost vysoké, různé zajímavé hlášky, po důchodci, v zimě nikdy nejeto...dvoje gumy, zimní 60% :mrgreen:
Já sháněl na podzim a byl to boj inzeráty -překupnící co levně skoupí polátají a draze prodávají a ještě jsou arogantní, nakonec jsme koupili bývalou služební-policejní, v orginále, bez vyvařování. Krom manžety na homokloub a zadní díl výfuku +olej a svíčky už má najeto dalších 5Tk, a jede jak z praku.
Učit se ...učit se.... učit se...., říkal jeden pán si myslím, že mu říkali Lenin :-)
keenworth - FK

Paulie píše:
Tak já zase někde tady četl, že prostě 1.6 vs 1.3 se nedá srovnávat, protože 1.6 je pry doslova raketa. Nevím, proto se ptám ;) .
Já jsem ale nesrovnával 1.3 a 1.6, ale 1.3 MPi před faceliftem a 1.3 MPi po faceliftu, když Honza psal, že je tam rozdíl v motoru. ;)
Jestli plánuješ častoj jezdit s plným autem, volil bych 1.6. Jestli chceš relativně nesmrtelný motor, co si nechá spoustu věcí líbit a má pěknou spotřebu a poměrně hezky se dá upravovat, vezmi 1.3 MPi 50kW. Hlavně koukej v jakém je to auto stavu.
To jak píšeš o těch horách, 1.3 to zvládne taky, že kamarád nemohl vyjet na sněhu... hold prostě je to kombík a není to 4x4 takže musíš být extrémě citlivej na spojku a plyn při takových situacích.
Paulie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paulie »

Bobas: Rozumím, snad se mi podaří najít tu vysněnou jehlu v kupce sena.
Kendy: Tak jasný, ale je to auto na začátek. Sám chci aby vydržela co nejdéle a taky se budu o to snažit. :salut:
Aleš: No právě to je to..Drzost bazarníků nezná mezí. Už jednou mi bylo podivné, že asi v 2km dlouhé ulici bylo zaparkováno cca 7 aut a na každém inzerát: Po prvním majiteli, nekuřák, auto ve výborném stavu atd....kecy kecy a u všech těch inzerátů stejný kontakt(nebo se to tak dělá když není místo v bazaru :scratch: ).
Taky doufám, že se mi podaří na něco takového narazit.
keenworth:já vím, já se jenom tím chtěl dostat k tomu rozdílu mezi nimi. Právě, že nejspíš sám moc jezdit nebudu, takže uvidíme. Jak píšete všichni prostě hlavní je stav karoserie a typ motoru budu řešit jako to druhé. No právě co se týče těch hor, nebo celkově řízení je jasný že to je hlavně v tom článku mezi sedačkou a volantem. Nedělám si iluze, že když vylezu z autoškoly tak budu driver světa, je mi jasné, že všechny začátky nejsou jednoduché. ;)
All: a nedá se náhodou u škodovky podle VINu zjístit původ auta a jestli bylo bourané atd..? Asi jenom u těch se serviskou co?
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Není nad vlastní zkušenost. Vyzkoušej 1.3 i 1.6 a pak se rozhodni. Já jsem chtěl 1.6 z toho důvodu, že jsem jezdil spíš dálky a dost naložený. 1.6 tolik nevadne do kopců. Navíc mi vyhovuje její charakter - dobře to jede v nízkých otáčkách, nemusí se to vytáčet aby to jelo. Naopak 1.6 neocení sportovně ladění řidiči.
Jednašestce nahrávalo i to, že má obv. lepší výbavu. Od modelového roku 98 má vždy posilovač řízení. Vždy má stabilizátor na přední nápravě. Rozdíl v hluku uvnitř auta je docela velký... Prostě Fel 1.6 už mi připadá trochu jako auto. 1.3ka, to je prostě pořád jenom ocucaný favorit.

Musím se ale přiznat, že nechápu jakou máš motivaci, aby jsi dnes kupoval Felicii. Většina jich je v děsném stavu. Nedají už se na to koupit díly v použitelné kvalitě. O bezpečnosti a troše pohodlí se nedá ani mluvit.

Mám pro tebe jedno doporučení. Porozhlédni se po příbuzných a známých. Určitě ti někdo nabídne auto (jakékoli) o kterém ti řekne co tomu je a co tě čeká za investice. Nekoukej na to, jestli je to Felicie, Citroen, nebo Fiat. Důležitý je stav, aby jsi nedopadl jako řada kupců prvního auta - vyhodili prachy, auto jim stojí na zahradě a dál chodí pěšky.
Za dva za tři roky už si koupíš auto které bude odpovídat požadavkům. Na tom prvním si vyzkoušíš co vlastně po autě chtít.
keenworth - FK

Kvalita náhradních dílů klesá všude. Když si vybere pěkný auto, tak ani žádný potřebovat nebude. Mýmu autu je 14 let - přes 150 tis km a všechno, kromě termostatu, chladiče, tlumičů,výfuku a startéru je originál - nikdy se nic nevys*alo tak, že by mě auto někde nechalo. Dokonce ještě nebylo ani nikde vyvařované - i když ted už by to lemy potřebovaly. Je to zlatý auto pro někoho, kdo se učí jezdit, když ho někde nabouráš, tak za pár drobných to jde dát dokupy doma na koleně.
Jezdil jsem několik let do školy s plně naloženým, autem, jezdilo se na dovolené, kdy auto sedělo na dorazech, že ani nepérovalo... a ten šicí stroj začíná být teprve ted kloudně zajetej :D ale je pravda, že dnes už je to prostě pekáč, lidi si zvykli na větší pohodlí, situace na silnicích se také změnila... tohle auto ti ale neudělá vítr v peněžence pokud ho nezačneš upravovat :twisted: a mezi tím, můžeš šetřit na lepší ;)
t3rmit - FK

Příspěvek od t3rmit - FK »

Nechci moc diskutovat nad tim jestli to auto má cenu kupovat nebo ne, ale osobně bych o ní přemejšlel už jen jako o tý poslednější variantě.. I když se ta moje mrcha furt drží a jezdí totálně bez problémů, což je super (a musim zaklepat).

Ale jinak, na ježdění do školy, proč ne..

A pokud už si jí fakt chceš koupit, ze všeho nejdřív bych se vyhnul autu s korozí, protože tý se v budoucnu jen tak a za levno nezbavíš.. Na motoru, bych řek, že nezáleží. A ona ani ta 1,6 neni žádnej zázrak, navíc docela žere, když už se na ní šlápne. Ale v nižších rychlostech je živá, to je fakt.
Paulie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paulie »

Atnarfus: Tak já prostě budu hledat hlavně felicii která má karoserii v dobrém stavu a motor bude to druhé. Jak jsem se dnes dozvěděl, tak je mi to i jedno jaký motor. hlavně ta karoserie. A abych měl větší šanci najít felicii v dobrém stavu, tak budu hledat i mezi hatchbagy, a handicap nedostatku místa v kufru bych asi občas řešil rakví na střeše.
Rozhodně nechci nic uspěchat, ale pomalu vybírat a najít to správné.
Co se týče těch aut: tak jsem měl nabídku od strejdy: Honda Accord 1.8VTEC(100kw) r.v.1998 za 30k, ale minimálně dalších 10 by se do ní muselo dát a to nemluvím o šíleně drahých ND. Pak bratranec by mi nejspíš prodal Seata Toledo 1.6(74KW) r.v.2000,cca za 50k Navíc to auto by potřebovalo kopmlet nové tlumiče a čepy a ani moc celkově nevím v jakém je stavu. Nevýhodou je to, že to jsou oba sedany.

Keenworth: Prostě budu hledat tak dlouho, dokud nenajdu tu pravou, štěstím je, že mám známého automechanika, takže mi za to nějaké pivo s tím pomůže. I když může být na to 10lidí a i tak se může stát, že se koupí nějaká rezavá potvora. Chce to i trošku štěstí.
Navíc já si na Nějakém šíleném pohodlí nepotrpím a podle mě felicie je dostačující. Navíc jak píšeš, dá se na tom prostě spousta věcí spravit doma.

t3mit: Já vím, že felicie není žádná revoluce tohoto desetiletí v automobilovém průmyslu, ale co by si navrhoval v ceně +-40k? Navíc bych chtěl především Škodovácké auto a nic jiného než felicie v téhle ceně není, když nepočítám favorit atd...Jinak s tím motorem, jak popisuji výš. Prostě Hlavně karoserie a motor budu řešit na druhém místě.
Sadra17

Příspěvek od Sadra17 »

nechci vám do toho kecat ale mam možnost srovnání 1.6 kombi a 1.3 kombi a 1.3 už bych znova nekoupil
sem nejlepší tak nezáviďte
1.3 BMM kombi LPG
Golf III tdi 66kw + bosch 764 => cca 95kw
Paulie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paulie »

Sadra17: Klidně kecej, já budu jenom rád za každý další názor. :)
Mě by tak teda zajímalo jestli je fakt ten vykonostní rozdíl znát, rozdíl ve spotřebě, nebo prostě jakým stylem jízdy se dá jezdit za kolik atd. :?: . Prostě povídej, přeháněj pokud máš náladu, já si myslím, že né jenom já to uvítám ;)
mmazalek - FK

Příspěvek od mmazalek - FK »

Zdarec, moje první auto byla také felicie 1,3 MPI a teď o vánocích jsem ji na náledí úplně rozstřelil předek,feli byla na odpis. když jsem pak zkoušek dalsi auta a i feli 1,6 tak prostě s těma jednatrojkama se mi jezdilo lépe. Volba byla jasná, o5 feli 1,3MPI.
Sehnal jsem krásnou feli po jednom důchodci co má najeto poctivých 56000 nemá na sobě jedinej flicek a když na ní zasvíti slunko tak smrdí novotou :-D chtělo to jen trpělivost a hledat a hledat.... byla 400 km odeme ale stalo za to si pro ní dojet. stala mě cca 35 tisíc...
To pro tebe pro představu :)
A sorry za chyby ale píšu z mobilu z noční :)
Loren - FK

Příspěvek od Loren - FK »

take něco přidám mám feldu 1,6 právě už tu faceliftovanou kratkou a je to neskutečně živy auto jestli je dobře zajeta to netušim,ale tobě jakožto ,,novačkovy,,co vylezl/ze pravě z autoškoly bych ji nedoporučoval-nikoliv nezakazoval :-) ted si řekneš,že nebudeš jezdit jako prase,ale až si sedneš do auta který na to ,,relativně,,má neříkám že ta 1,6 je bůh vi jak silná ale na zabiti a na honěni s ostatnima autama to teda bohatě stači.A jak jistě víš my mladí řidiči jsme nejrizikovějši skupina.. a to neni asi jen tak pro nic za nic.Za sebe říkám fačko nemělo šanci..a felda 96 1,3 skoro taky ne po rovnině.Jak tu někdo napsal vic žere,za sebe říkám ano žere vic pokud jedeš vic jak 110 tak už to papa kolem 8-9 litru a zaleži i taky na včasnem řazení.Pokud jedeš normalně a nezpěchaš nikam a jedeš max do ty stovky tak to žere přimeřeně.Tak jako tak ani u motoru 1,3 a 1,6 nepočítej se spotřebou jako diesly 5 litru na sto.Na co si davat pozor při koupi to už tu padlo koroze paty dveře při prohlidce se neboj sundat tapec u 5 dveřích a nahlednout na dveře ze vnitř hodně to o těch dverich napovi v jakem jsou stavu,lemy,predni blatniky nad podběhama ostatně někdo tu dal odkaz s vyznačenymi misty nejčastější koroze.A za sebe říkám měl jsem favorita a s tim zatačet na parkovišti byli muka.Felda 1,6 ma už posilovač a je to teda řízení už uplně o nečem jiným.Takže ta 1,6 ma k dobru posilovač řizeni.Zase ma motor 1,6 rozvodový řemen kterej se ti může kdykoliv přetrhnout docela i ja se toho zatim bojim že mě to prde a potka se mě to. a motor 1,3 má rozvodový řetez takže to zase hraje pro motor 1,3.Ten se ti jen tak nepretrhne a zatim jsem snad nikdy neslyšel že by se přetrhl škodovackej 1,3 řetez.Motory 1,6 zase trpi na větši spotřebu oleje ale to u mě zatim je dobry takže toho bych se taky moc nebal.Ale ja osobně v dnešni době už pochybuji o tom že se da sehnat felda bez nulový koroze.Nevim jestli by se našel někdo takovej kdo do toho narve dost penez za vyvaření a lak a pak to proda.. to se toho spiš bude snažit zbavit pred technickou nebo tak.A ještě jedna věc at koupiš jakoukoliv feldu tak to nejlepši s tim autem rozuměj novym v letech vyroby odjezdil někdo jinej a na tobě už zbuudou převažně jen ty investice.Někdo psal že i felda po roce 98 ma už pozink nebo co.. no ja o tom pochybuji ja myslim že to pozink snad v životě nevidělo možna jedině prahy jsou trochu lip ošetřeny ale 5 dveře jsou toho dukazem.. a lemy.
osobne
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od osobne »

keenworth píše:Na wikipedii píšou, že po faceliftu jsou felicie opravdu odolnější vůči korozi a hlavně tam píšou, že narostla i do délky o pár cm... to mi teda hlava nebere :)
Ale pochybuji o tom pozinku, co píše v prvním příspěvku, zinek Felicie nikdy nezažila a to ani po roce 1998.
keenworth - FK

Oni tam nepíší přímo pozink, jen lepší ochranu proti korozi... tak nevím jak je to myšleno :)
Paulie: Jestli chceš i můj poznatek kolem spotřeby... tak na čistý benzín, bez éčka se jde při šikovnosti a předvídatelné jízdě dostat pod 6l... když jsem ještě jezdil do školy, tak jsme jezdili většinou skoro plný, občas i někoho v kufru :D ( nebyla to kdoví-jak rušná silnice ) tak jsem jezdil za 6,2-6,8 :) po městě s ní jezdím tak za 8,5. V 1.6 jsem se taky svezl, je znát, že to má větší krouták a víc si s tím autem hraje, ale nějak mě nenadchnul svojí charakteristikou. Já bych si koupil o5 1.3 MPi 50kw... když se na něj dají svody v Favorita + průchozí střed tak to jede taky moc pěkně a když by ti ani to nestačilo, tak to jistí motor-excel a pojede ti to jako píchlá :pig:
osobne
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od osobne »

Jestli chce mít LPG, tak se ta jednašestka na to moc nehodila, spíše jednatrojka.
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza_t »

keenworth píše:Ta výhoda u motoru - tam se to snad liší jen jiným tvarem hlavy,ne? Nebo jsou i jiné ventily? Každopádně tahle změna by asi nehrála velikou roli při výběru auta, protože výkon je tabulkově totožný u obou motorů.
Liší se tvarem kanálů, průměrem dříků ventilů, jsou tam jinak načasované vačky, má velkou ŠK, je to vícebodové vstřikování a má kratší převodovku. Má větší sílu od nízkých otáček a reálný výkon je vyšší než u BMM (tabulkový ne, ale ten skutečnosti prostě neodpovídá. 1.6 má psáno 55kw, přitom má tak 60kw, 1.3 MPi mívá okolo 54kw). Žere míň a mě subjektivně připadá o něco kultivovanější. Je prostě lepší, do BMM bych já šel jen v případě pěkný kastle s tím, že si do toho stejně dám MPi :)
Paulie píše: A když se zeptám ještě jednou 1.3MPI vs. 1.6.? Co by jste mi poradili? Jedná se mi prostě o ty hory. Kámoš má 1.3MPI(50kw) + nové zimáky a když jsem s ním jel s naloženým autem o čtyřech lidech do kopce kde je uježděný sníh a musel v tom kopci zastavit tak se skoro nerozjel a cesta byla posypaná navíc to nebylo žádné 12% stoupání.
V čem je chyba? špatný motor? Jestli těch 50kw bohatě stačí, když jsou pořádné zimáky a dobře zajetý motor. A nebo těch 5kw navíc není žádná výhra felda je prostě felda?
To nemohlo bejt motorem ;) Jezdím (no dobrá, sériovka už to není, ale i předtím to nebyl problém) běžně trhák v jedný ulici v ČK, to je asi 40° úhel a není problém ani s plně naloženým kombíkem. Když dám za jedna, neexistuje aby bylo málo síly ;) Spíš ta cesta, ono rozjet se do kopce na uježděným sněhu s naloženým autem je umění, tam nesmíš dát plnej kotel a čekat co bude ;) I kdybys tam měl dvoulitr tak v tom rozdíl nebude.

Jinak 1.3 MPi jsou taky dva druhy - tím nemyslím 40 a 50kw, ale ještě starší provedení okolo roku 98 kde je jiná vačka, nevím jestli se to do feldy po faceliftu dávalo, ale oldface jsem s tím motorem viděl. A ten nepojede jako novější. Jako začátečníkovi bych radil 1.3 MPi, jede se s tím příjemně a žere míň než 1.6, takže do města ideál. Sice pro začátek by ti stačilo BMM 40kw, i to je pro začátečníka až až, ale za rok se zajedeš a už to bude málo :) Taky jsem to tak měl a to jsem měl MPi. Tak z toho důvodu si myslím že je to nejlepší kompromis - jede líp než BMM a žere míň než 1.6 i než BMM. Osobně mi přijde, že 1.3 MPi je vývojově dál než 1.6. Oboje má základ v motorech zrozených před Velkým Třeskem, ale VN kabely ke svíčkám u 1.6, co to je? :lol: A 1.3 je obecně blbuvzdornější. Ale rozhodni se jak chceš.

Já bych to viděl takhle:
Pokud chci kompromis, jízdní vlastnosti/spotřeba, nebo se učím a potřebuju hlavně krouťák dole => 1.3MPi
Pokud chci bejt závodník a vím že budu upravovat motor, vybírám ten kde se dá dostat nejdál => 1.6
Pokud chci to nejhorší z obojeho, nebo mě zajímá jen a jen kastle, případně cena => 1.3BMM
Pokud chci bejt úplnej kolenovrt na spotřebu a je mi jasný je horší varianta už není => 1.9D
Naposledy upravil(a) Honza_t dne pon 27. úno 2012 11:10:25, celkem upraveno 1 x.
Paulie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paulie »

Sorry, asi fakt, že si ten pozink pletu s Octavkou. :roll:
Tak podle vašich rad fakt ta 1.3 stačí.

Loren: Asi máš recht, ted si říkám, že budu jezdit opatrně, ale pak se otrkám...jo takových jsou plné hřbitovy.
Já to spíš beru tak, jakože když už si mám koupit ojetou feldu tak se vším všudy...Ale něco na tom bude když se říká, že "kdo chce víc nedostane nic".
To je mi jasné, že to auto nebude úplně jako nové, ale tohle mi na začátek bohatě stačí ke spokojenosti.
Jinak ten řetěz je i u MPI, nebo MPI má už rozvodový řemen, nebo taktéž jako BMM řetěz? Ten posilovač v 1.6 je jenom kvůli tomu, že je 1.6 je těžší než 1.3 ne? No když už tu tak posilujeme tak posilovač je jenom dobrý při parkování? Protože při jízdě ho tak nevyužiji jako právě při tom parkování, že?

keenworth: To si piš, beru jakýkoliv poznatek ;) . Rozumím prostě na to nešlapat jako debil, i když sem tam to člověka unese a dá se s tím jezdit rozumně :) .
Co se týče těch uprav tak snad někdy časem. Na začátek mi bude bohatě stačit určitě samotných 50kw. Hlavně budu řešit, aby auto bylo v co nejlepším technickém stavu a nějaké úpravy snad časem.

Honza_t: Máš pravdu s tím mým přístupem dostat se na hory bych pomalu potřeboval tryskový motor. Já si jenom myslel, že ta 1.6 je trhač asfaltu, ale asi moc ne.
Jenom bych nerad někde v budoucnu, aby se mi tohle stalo. Myslíš, že v takovém případě pomůžou sněhové řetězy?
Prostě jste mě přesvědčily, že je 1.3MPi bude nejlepší volba. Tak ted už jen pomalu hledat a nespěchat ;)

Jinak díky všem, co tu přihodily svůj názor. Ani jsem nečekal, že se tu sejde tolik názorů.Možná se na něco ptám zbytečně, ale kdo se neptá, nic se nedozví ;)
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

BMM má jeden hlavní problém. Nemá snímač detonačního spalování (knock senzor). Při sporné kvalitě benzínu prodávaného v ČR je to u 50kW verze motoru docela nepostradatelná věc.

Když 1.3 tak jedině 50kW MPI. Nejlépe s ABS, aby to mělo stabilizátor na přední nápravě.
keenworth - FK

Honza_t: Tak to jsme si nerozuměli :D já myslel, že si mluvil o motoru 1.3Mpi před faceliftem a 1.3Mpi po faceliftu... o BMM bych ani neuvažoval... jedině jak říkáš v případě pěkný kastle a hned tam šoupnout MPi ;)
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Jakej je rozdíl u motoru 1.3Mpi před faceliftem a 1.3Mpi po faceliftu :?: :P
Paulie
nevím co si představuješ pod pojmem " trhač asfaltu " ale je sakra rozdíl mezi motorem 1,3 a 1,6. To jen na okraj.
Ale jak jsem psal dříve, ty vůbec neřeš motor, vybírej auto podle stavu, motor pro tebe není vůbec důležitej. Potřebuješ přepravit sebe, babičku a vozejk z místa A do místa B + se naučit jezdit. Na tohle je šuma fuk, co budeš mít pod kapotou, spotřeba je ± u všech motorizací stejná, záleží na noze řidiče. Ty, jako student a začínající řidič se zaměř pokud možno v rozmezí finančních zdrojů na co nejlepší stav auta, aby jsi co nejvíc jezdil a co nejmíň opravoval. To je pro tebe to hlavní. Vím o čem píšu, dcera studuje a má řidičák 6 měsíců. ;)
keenworth - FK

tak psalo se tu někde, že MPička 98+ mají jinak tvarovanou hlavu či co... já je obě v ruce vedle sebe neměl, takže netuším :dwarf:
Loren - FK

Příspěvek od Loren - FK »

Ještě bych ti mohl řict jednu větu meho znameho ktery už jak se řiká ze škodovek měl felicii vyrostl.A už mu to nesmi do baraku.Můžeš 5 dveře a zbytek auta vylejvat čím chceš a stejně ti to za dva roky shnije po tom co si to koupiš. :o :pig: :rendeer: :thumright:
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Člověče moc to ničím nevylejvám a mám doma dvě naprosto zdravé Felicie a jednoho výstavního Favorita z roku 90.
osobne
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od osobne »

A není u vás náhodou zakázáno solit v zimě silnice? Nebo s tím vůbec nejezdíš? :mrgreen:
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Naopak. Zde se částečně solí a částečně sype šutrama, tedy ideální kombinace.
Táta s Favem jezdí několikrát za týden. Manželka se svou Feldou jezdí každý den. Já se svou teď jezdím občas, ale má za sebou několik let každodenního ježdění.
Základ je zavčasu opravit i drobná poškození. Když už jsou to puchýře, tak je pozdě. A samozřejmě suchá vyhřívaná garáž. Autům opravdu neprospívá studený odchov, i když to mnoho lidí tvrdí.
keenworth - FK

V zimě ale není dobrý, když dáváš auto každý den do teplé garáže... je lepší když je venku zmrzlý, protože ta sůl pak není tak agresivní ;)
Sadra17

Příspěvek od Sadra17 »

sem nejlepší tak nezáviďte
1.3 BMM kombi LPG
Golf III tdi 66kw + bosch 764 => cca 95kw
Vitas - FK

Příspěvek od Vitas - FK »

Vsechno uz je tady napsany... Ja jen prihodim neco malo zkusenosti. Muzu porovnavat jen 1.3MPi a 1.3BMM.

Urcite bych sel do MPi, chyta se v nizonkejch otackach a relativne tahne od spoda, narozdil od Bosche. Ten Bosch se musi vic tocit, jinak neprijemne cuka a netahne. To s tema horama je samozrejme blbost, vzdycky to zalezi na ridici, tech par kg o co je 1.6 tezsi ti urcite nepomuze. Na ujezdenym snehu to ma samozrejme vzdycky tolik vykonu aby se protaceli kola... Je to o citu. Ty chytrolini co tam narvou za 1, slapnou na plyn, divej se, ani se nehnou a svadej to na slabej motor, to je hovadina. Na snehu bys moh jezdit i s motorem ze sekacky, tam stejne vzivote 50 kw nevyuzijes, ale na to si prijdes sam. Jinak kombi je urcite fajn, hele ale my jsme meli jako rodinny auto 10 let feldu 1.3BMM Kombi nekdy z roku 94/5? Jezdili jsme s ni na hory kazdej rok narvany 4 lidma, lyzema, vecma atd. a vzdycky jsme dojeli a vzdycky se vratili...
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

keenworth píše:V zimě ale není dobrý, když dáváš auto každý den do teplé garáže... je lepší když je venku zmrzlý, protože ta sůl pak není tak agresivní ;)
Jasně a proto má každý auto jako ementál a já v garáži bez jediné opravy laku. Můj bývalý Favorit, teď s ním jezdí otec, je přes dvacet let starý a má prahy a zadní lemy v původním laku. Dokonce i přední blatníky jsou origoš a bez děr. Auto má najeto 150k km a jezdí celoročně.
Manželky auto stojí venku a i při mínus pěti je to na prosolených místech mokré. Schválně, kolik je tady dní v roce, kdy slaná voda zmrzne. Já typuji tak patnáct.

Ano Felicie rezne, když na ní majitel kašle a parkuje někde pod okapem. Jsou ale auta na které může majitel kašlat a parkovat pod okapem a stejně nezreznou. Například kamaráda pažout 309 má kastli pořád jako novou.

Podle toho by se mělo auto při nákupu posuzovat. Ne každý má možnost parkovat v garáži, kde je celoročně 15 nad nulou a kde Felicie vydrží navždy.
Odpovědět