Pomoc, asi zkrat v altecu a druha felda nestartuje

Roman813 - FK

Pomoc, asi zkrat v altecu a druha felda nestartuje

Příspěvek od Roman813 - FK »

Ahojte vseci, potreboval bych moc pomoct.

Dneska byl vubec nejaky povedeny den, pokazily se hned v rodine dve auta...

Takze pribeh prvni, Felda 1.3 MPI 50KW rv 2000 bracha jel po dalnici z Prahy a najednou desny smrad, zacalo se kourit z radia, zhasl motor, vsechny budiky na nule, vypalene zarovky, v podstate vsechny spotrebice co byly v ten moment to odskakaly vcetne palubniho PC a podobne a po otevreni kapoty z baterky para a vsude ochrstane kyselinou. Uz cestou do Prahy si stezoval ze v aute neco smrdi (asi ocividne prebijel altec a byl blby regulator). Jenze moc se v autech nevyzna, tak si toho nevsimal... :( Tak jsem pro nej dojel z druhou feldou, vzal jsem novou baterku a novy regulator, vymenili jsme to a zkusili pripojit baterku... a jenom pri priblizeni kostry k nove baterce to zacalo svarovat... takze nekde brutalni zkrat. Sli jsme po dratech, prvni odpojili altec a ejhle, uz sla baterka pripojit a elektroinstalace ozila...teda aspon to, co zbylo funkcni - blinkry a brzdove svetla. Zkusili jsme to nahodit s planem dojet zbyvajicich 50 km do Zlina na baterku s odpojenym altecem, jenze byla vyrazena pojistka c 20 (pry ridici jednotka nebo co), vymenili jsme to, ale po otoceni klickem hrobove ticho...zadne vrceni klapky, pumpy, nic... a jenom se tocil starter. Takze uplne mrtve... Nevite nekdo co mohlo vsechno zemrit a jaka byla pricina... Tohle prece nemohl zpusobit prebijejici regulator. Snad neni mrtva ridici jednotka, zapalovaci lista a tak :(

No a pribeh druhy... Felda 1.6 MPI rv 98, zaprahl jsem tu umrelou feldu a tahl z Vyskova do Zlina, dojeli jsme az k automechanikovi, prelozili veci a uz chceme odjet a ja otocim klickem a ozve se jen cvaknuti...nic, starter netoci... Udelalo mi to sporadicky 2x za poslednich 14 dni, ale vzdycky stacilo otocit klickem znova a naskocilo to na drc. dalsich minimalne 50 startu v pohode. Zajimave, ze to dela jen po delsi jizde...na kratke trasy se to nikdy nestalo. Museli jsme to roztlacit, nastesti nemam kat, tak jsem to neresil, ale nechapu proc to prestalo stratovat a zacalo se to chovat nejak divne. jen jsem si trochu vsiml, ze kdyz to jen cvaklo, tak se jakoby neprerusily svetla vetrak, nic, vsechno svitilo, foukalo vesele dal, takze ze byse mi nejak zapeklo X rele a nechtelo odlehcit zatez??? KOntroloval jsem ten zluty smejd drat co vede ke starteru, ale ten vypadal dobre...kdyby byl spatny, tak by se to projevovalo tusim jinak. Navic se mi jeste pred startem samy rozly svetla pres ASS1, jakoby bylo vysoke napeti v siti...jakoby proste motor bezel. tak nevim?? Baterka?? Rele X?? Nejaka civka nebo uhliky ve starteru?? sakra?? to je dneska den
Radon - FK

Re: Pomoc, asi zkrat v altecu a druha felda nestartuje

Příspěvek od Radon - FK »

dám nějakou radu k té druhé feldě.. já bych to viděl na startér.....aspoň ho proměř. Na startéru jsou tři kontakty.

První je silový 12V kabel vede přímo z baterie, tam musí být 12V trvale.
Druhý je podním stejně velký, na něm musí být mapětí +12V v okamžiku, když vysune pastorek (klíček v poloze II startování).
Třetí je slabý kablík od spínací skříňky, tam musí být napětí +12V (klíček v poloze II startování).

Pokud není napětí v prvním případě, tak je vadná baterie. zkus ji případně proměřit já to dělám, tak že propojím plus a minus drátem pokud ho udržím v rukách tak je vadná..pokud mi to spálí pazoury je dobrá !
Pokud není napětí v druhém připadě, tak pokud je slyšet cvakání ve startéru, tak je vadný kontakt u cívky startéru.
Pokud není slyšet cvakání pastorku, tak je třeba zkontrolovat zda je napětí na třetím (slabém kablíku). Když na něm napětí je, tak je vadná cívka vysouvání pastorku, když na něm napětí není, je vadná spínací skříňka nebo kablík od spínací skříňky ke startéru.

a co se týče té první feldy, tak bych to viděl na autoelektrikáře, kamošovi se stalo něco podobného a dělal komplet novou elektriku.. určo zkontroluj všechny pojistky, relé apod.. je možné, že se někde třeba přepálil drát nebo tak něco .... snad ti někdo poradí víc.. pokud byla spálená pojistka u řídící jednotky tak poní snad nebude ;)
Vici
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vici »

prebijejici altik umi pekne veci. ale toco udelal u vas je dost extrem. on asi uz chvili blbnul ale asi si toho nikdo nevsiml?
ridici jednotku klidne znicit mohl, stava se to obcas
chce to projit vsecky pojistky a relatka... a pak hledat dal
O1 Combi ASZ 204PS/461Nm, Galaxy AUY 149PS/368Nm, Sharan AUY 4motion série, Favorit Silver Line 50kW
Roman813 - FK

Oky...diky moc za rady.

Ta prvni Felda je po ranni obhlidce totalne mrtva - z elektroinstalace funguje akorat, blinkry, sterace, brzdove svetla a svetla zpatecky, ani ventilator nefouka, bo ten chrstajici kyselinovy bordel rozezral konektory na boku topeni, ale jinak ani tuk... altik jde na repas, je totalne vyzkratovany a co dal se uvidi... snad neodeslo moc cidel, klapka a spol, tu RJ bych zkousnul, da se snad sehnat nejaka z vrakace, mozna bude zdechly imobilizer...kdo vi... to je radost. Smula ze to bylo pri rychle jizde po dalnici ve vysokych otackach, kdyz uz to zacalo treba prebijet festovne a prorazila se treba nejaka dioda na mustku, tak to napeti asi melo poradny grady a asi tam vlitlo i stridavy...No, pokud se to spravi, hned tam instaluju voltmetr. Nemate nekdo nejake schematko na hlidani prepeti, popr podpeti v aute?

Je to desna skoda, mela najeto jen 36 000km :(

A druha felda startuje zase jak drak, nevim, je to divne, ale asi o duvod vic pred dovolenou vytahnout starter a poradne ho procistit, vymenit uhliky, zkouknout civku a vsechny kabely co vedou k nemu.
lui333
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lui333 »

k problemu tej druhej 1.6: mne tiez len sem tam sporadicky pri startovani cvaklo len v startery,ale casom sa to uz zacalo vyskytovat castejsie,mechanik mi prezrel starter a vyzeral v pohode tak ho neriesil,avsak nezdal sa mu ukostrovaci kabel co ide od minus baterky na karoseriu a dalej na motor,bol dost zahriaty,tak mi na skusku vyviedol novu kostru od minus baterky na karoseriu a zatial startuje v pohode,takze v mojom pripade to bola zla kostra,inak ten kabel uz mam objednany takze ho budem menit cely
Radon - FK

Příspěvek od Radon - FK »

V poslední době čtu stále častěji, že to někomu přebíjí a to pak je ohubu,viz kolega nahoře. asi tam taky namontuju ten voltmetr.. (něco vymyslím jak to provést a pak kdyžtak pisnu), abych byl klidný kdyby mě to náhodou potkalo 8-)

chtělo by to něco takového

http://www.elektroraj.cz/detail.asp?flo ... 6&id=61133
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne čtv 26. čer 2008 11:25:45, celkem upraveno 1 x.
Roman813 - FK

Radon píše:V poslední době čtu stále častěji, že to někomu přebíjí a to pak je ohubu,viz kolega nahoře. asi tam taky namontuju ten voltmetr.. (něco vymyslím jak to provést a pak kdyžtak pisnu), abych byl klidný kdyby mě to náhodou potkalo 8-)
Jj pokud na pocatku byl blby regulator za 300Kc...tak udelal skodu za peknych par tisic... a to budeme to auto ozivovat aspon 14 dni.

Na moji felde mrknu na stav kabelu a elektroinstalace, prostrikam kontaktolem, pokud uvidim nejaky zoxidovany oko, nebo fastona, tak vymenim, jeste jsem tu kdysi cosi cetl o proletovani pajkou kabelu mezi starterem a baterkou a altecem? Jak se to presne dela a co se mysli tim propajenim (proletovanim)??
Vici
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vici »

romane kdybys na to mpicko neco shanel, napis, mam celou sadu vseho co je potrebne.....
klidne bych ti ji i opravil, ale tahnout to do rožnova asi nema smysl....
moje rada - alternator vyhod a dej novy bude to lepsi nez repase.. a skoro stejne drahe. a bude to nove se zarukou
O1 Combi ASZ 204PS/461Nm, Galaxy AUY 149PS/368Nm, Sharan AUY 4motion série, Favorit Silver Line 50kW
Jaja

Příspěvek od Jaja »

Jen tak na okraj diskuse ; vždy radím všem, co se vrtají v autoelektrice , že zemnicí body na kastli , perfektní pospojení motoru , karoserie a baterky je spolu se správnými pojistkami základní ochrana . Dost naivních řidičů si myslí, že spotřeba přídavných zařízení , která několikrát převyšuje plánovanou spotřebu elekrovybavení vozu nic neudělá ...omyl . Vodiče i ve Felince jsou totiž dimenzovány na max spotřebu a pojisky nikdy nechrání spotřebič, ale vždy je to vedení ke spotřebiči ! Tak že zesík XXXX Wattů a nějaká ta " zašitá" pojistka a malér je na světě ...
Roman813 - FK

Vici píše:romane kdybys na to mpicko neco shanel, napis, mam celou sadu vseho co je potrebne.....
klidne bych ti ji i opravil, ale tahnout to do rožnova asi nema smysl....
moje rada - alternator vyhod a dej novy bude to lepsi nez repase.. a skoro stejne drahe. a bude to nove se zarukou
OK, diky moc, urcite bych se ozval. Tahnout to tam fakt nema cenu, me stacil ten vcerejsek, toho smradu palici se spojky pri rozjezdech do kopcu a sjezdu a najezdu na obchvaty okolo Kromerize jsem si uzil az az :) Jeste asi dlouho budu mit nocni muru z kruhovych objezdu, kde nekteri inteligenti nedokazali pochopit, ze kdyz to prvni moje auto vjede na kruhac, tak to druhe za mnou pripojene tlustym zlutym lanem s praporkem velkym jak krava jaksi nepocka, az to tam oni narychlo hned vpali a nervozne se nacpou hned za me, aby byli doma o 5 sekund driv... :) A to nemluvim o predjizdeni na klikate a uzke silnici Kromeriz - Vyskov, kde se nekteri umelci snazili schovat po predjeti tazeneho auta do mezery kde bylo naple lano... Zitra si beru dovolenou a poradne na to mrkneme, kdyby bylo neco vyhoreleho poslal bych SZ nebo nejak bych te zkontaktoval.
Roman813 - FK

Jaja píše:Jen tak na okraj diskuse ; vždy radím všem, co se vrtají v autoelektrice , že zemnicí body na kastli , perfektní pospojení motoru , karoserie a baterky je spolu se správnými pojistkami základní ochrana . Dost naivních řidičů si myslí, že spotřeba přídavných zařízení , která několikrát převyšuje plánovanou spotřebu elekrovybavení vozu nic neudělá ...omyl . Vodiče i ve Felince jsou totiž dimenzovány na max spotřebu a pojisky nikdy nechrání spotřebič, ale vždy je to vedení ke spotřebiči ! Tak že zesík XXXX Wattů a nějaká ta " zašitá" pojistka a malér je na světě ...
jj ja vim, nejsu blbeee, jsem tak napul elektrikar, ta Felda byla malo pouzivana stala v garazi sem tam nejaka dovca, vylet, nakup, krome vymeny oleje nikdy zadna porucha, nikdy nemusela jet do servisu krome rocnich prohlidek a sem tam diagnostiky co jsem na ni udelal a vsechno bylo v originale, nebyl do ni jediny zasah do elektriky. Na sve Felde mam pomalu vsechno co tam nastrkat jde, ale taky mam druhou elektrarnu - pojistkovku a relatka pod pytlem spolujezdce a vsechno precizne napojene primo na baterku. Do origo el. instalace skoro zadny zasah... Me jen proste prekvapuje ta niciva sila takove asi "banalni" zavady
Kalfa - FK

Příspěvek od Kalfa - FK »

Jinak to s tím cvaknutím, takhle přesně se mi za horka vybila baterka, kámoš přijel, nahodily jsme to přes kabely a zase v poho startovala :-) zkusil bych tu baterku, taky se ozvalo cvak, a nic nevypínalo, ale po chvilce už umřely i hodiny atd...
Odpovědět