rád bych vás poprosil o radu s 1.3MPi. Při akceleraci nebo brzdění motorem se v otáčkách 2400-2600 ozývá zepředu klepání. Taky se mi zdá, že v ten moment cítím na pedálech/karoserii vibrace, ale možná je to jen pocit. Je to více slyšet ze strany řidiče. Pár dní jsem jezdil s prasklou manžetou vnějšího kloubu levého kola, než jsem si toho všimnul (vazelína nacákaná v podběhu, ale uvnitř manžety a v kloubu pořád nějaká zbyla, nedřel na sucho) a nechal ji (preventivně spolu s ostatními) vyměnit. Přijde mi, že právě po výměně to začlo klepat. Moje poznatky:
- Klepání se ozývá jen v otáčkách 2400-2600 při jakékoli zařazené rychlosti. Sešlápnutím spojky to přestane.
- Pokud motor na neutrál vytočím do stejných otáček, žádné klepání či rachocení se nekoná.
- Hodil jsem přední nápravu na špalky, zařadil kvalt a zkusil motor vytočit do stejných otáček - klepání nebylo slyšet.
- Kola se točí volně, brzdy nepřibrzďují. Navíc, pokud sešlápnu pedál brzdy a otáčky klesnou do uvedeného intervalu - opět klepání, takže to asi nebude vůle na vodících čepech a destičkách.
- Silentbloky se tváří OK, ten čtvercový rámeček nad silentem převodovky má na jedné straně mezeru asi 5mm. Zkoušel jsem zalomcovat motorem a řekl bych, že ten pohyb není nijak velký.
- Převodovka při teplotách kolem nuly klepe než se ohřeje, ale na její zvuk už jsem si zvyknul. Dělá to od doby co feldu mám. Asi to s tím nesouvisí.
Díky za každou radu.