Klepání při akceleraci/deceleraci - homokineťák?

Přední i zadní
Ruzik
Kontaktovat uživatele:

Klepání při akceleraci/deceleraci - homokineťák?

Příspěvek od Ruzik »

Ahoj všem,
rád bych vás poprosil o radu s 1.3MPi. Při akceleraci nebo brzdění motorem se v otáčkách 2400-2600 ozývá zepředu klepání. Taky se mi zdá, že v ten moment cítím na pedálech/karoserii vibrace, ale možná je to jen pocit. Je to více slyšet ze strany řidiče. Pár dní jsem jezdil s prasklou manžetou vnějšího kloubu levého kola, než jsem si toho všimnul (vazelína nacákaná v podběhu, ale uvnitř manžety a v kloubu pořád nějaká zbyla, nedřel na sucho) a nechal ji (preventivně spolu s ostatními) vyměnit. Přijde mi, že právě po výměně to začlo klepat. Moje poznatky:
  • Klepání se ozývá jen v otáčkách 2400-2600 při jakékoli zařazené rychlosti. Sešlápnutím spojky to přestane.
  • Pokud motor na neutrál vytočím do stejných otáček, žádné klepání či rachocení se nekoná.
  • Hodil jsem přední nápravu na špalky, zařadil kvalt a zkusil motor vytočit do stejných otáček - klepání nebylo slyšet.
  • Kola se točí volně, brzdy nepřibrzďují. Navíc, pokud sešlápnu pedál brzdy a otáčky klesnou do uvedeného intervalu - opět klepání, takže to asi nebude vůle na vodících čepech a destičkách.
  • Silentbloky se tváří OK, ten čtvercový rámeček nad silentem převodovky má na jedné straně mezeru asi 5mm. Zkoušel jsem zalomcovat motorem a řekl bych, že ten pohyb není nijak velký.
  • Převodovka při teplotách kolem nuly klepe než se ohřeje, ale na její zvuk už jsem si zvyknul. Dělá to od doby co feldu mám. Asi to s tím nesouvisí.
Může to dělat něco jiného než některý z kineťáků? Při rozjezdu s koly v plném rejdu nic nekřupe, volant sebou při jízdě neškube. Felda má najeto 58tkm, nechce se mi věřit, že by už nějaký umíral. Prošel jsem celý motorový prostor, všecko upevnil, utáhnul, utěsnil spoj výfuku před katem, odstranil vůle v řazení... Teď mi v autě nic nerezonuje... a o to víc je to přiblbý klepání slyšet :hlava:

Díky za každou radu.
Ruzik
Kontaktovat uživatele:

Re: Klepání při akceleraci/deceleraci - homokineťák?

Příspěvek od Ruzik »

Tak dneska jsem měnil kola a mrknul na klouby. Mají vůli akorát vodorovně z kloubu do kloubu, ale tam nějaká být může, ne? Když jsem to měl na heveru, zkoušel jsem vzít za pružiny tlumičů a na pravém kole se citelně hýbe, takže je asi vymačkaná guma v horním uložení tlumiče. Zkusím vyměnit a uvidím.
DDT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DDT »

Mě se to taky jednou stalo,byla volná(nedotažená do konce)nábojová matice,sice nechápu jak se to mohlo stát,protože jsem si myslel že jsem jí dorval dost silně. Každopádně se po nějakých ujetých kilometrech na levé straně trochu povolila a začalo to při akceleraci klepat. Tak bych v prvé ředě zkontroloval dotažení nábojových matic.
FELICIA GLXi 1.3 BMM r.v.1996 červená solitaire metalíza
FELICIA GLXi 1.3 MPi r.v. 1998 zelená pacific metalíza
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

pokud to udela pri pridani plynu a pak naslednem pusteni plynu ale se zarazenym kvaltem tak to bude to horni ulozeni to pak boucha. Vymen gumu a bude to ok.
Ruzik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ruzik »

Dík za tip, zkontroluju ty matice. Ten zvuk je takové "du-du-du-du" v určitých otáčkách pod plynem a při brzdění motorem. Bez kvaltu / se sešláplou spojkou to nedělá. Když prudce přidám plyn a pak pustím tak nic nebouchá, ale občas při přejezdu nerovnosti něco zadrnčí - právě od toho kola, kde je vůle v horním uložení.
Ruzik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ruzik »

Tak matice jsem zkontroloval, jsou utažený. Horní uložení vyměnil, starý bylo skutečně KO. Drnčení na nerovnostech zmizelo, ale to klepání je tam pořád.

Ještě mě napadá jedna věc. Hřídel poloosy ve vnějším kloubu jistí proti vypadnutí pojistný kroužek, co však brání tomu, aby se hřídel do kloubu nasunula více a svým koncem ťukala na "dno" toho ozubeného otvoru v kloubu?
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Poloosa je dotažená v náboji, čili samovolně se nemůže pohybovat, pokud se teda nerozlomil ten drátěný keoužek-pojistka co je mezi poloosou a homokineťákem. Šlo by to poznat při přizvednutém autě, že poloosa má velkou vůli a mohl by jsi i zkusit klepnout polosou právě do unašeče převodovky, jestli je to ten zvuk. Poloosa chodí v ose jen při propružení a tam je to OK.
Mě spíš napadá přítlačák, jestli neodchází. Je totiž divné, že to okamžitě přestane, když vyšlápneš spojku.
Pokud by tam byl vliv natočením kol, že to dělá jen v určitém natočení, tak je to homokineťák.

Ještě dotaz, máš stále jedny kola nebo jsi přezul na zimní a dělá to stejně nebo to právě s přezutím začalo? Zkusil jsi navzájem přehodit kola?
Ruzik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ruzik »

Dělá to na letních i teď na zimákách. Dneska jsem se usadil na místo spolujezdce - a tam je to slyšet víc. Takže to jde asi z pravé strany, ne z levé. Obě poloosy mají axiální vůli kolem 3mm, radiální žádnou. Když tu delší poloosu chytnu a axiálně zahýbu, ozývá se kovové klepání z vnějšího kloubu, zkusil jsem to nahrát:

http://vocaroo.com/i/s0yFaCLx3hO9

levá poloosa dělá to samý, ale je potřeba za ni více vzít. Je ten zvuk normální? Ještě zkusím trochu napnout manžety na vnitřních kloubech, aby měly snahu vytahovat poloosu z vnějšího kineťáku...
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Poloosa to nebude, buď homokineťák nebo ta spojka. Má na to klepání vliv, jestli je někam natočený volant nebo to dělá když je rovně?
Ruzik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ruzik »

Natočení volantu na to vliv nemá. Začlo to dělat po výměně manžet na poloosách, tak jsem měl za to, že to nějak souvisí s poloosou. Pravda, spojka zabírá poslední 1 cm nahoře, ale neklouže. Možná se na ní podepsalo to, že dříve prý felda tahala na vozíku dřevo z lesa a ne se zrovna citlivou nohou na pedálech. Když popojíždím v koloně se zařazenou jedničkou, sešlápnu spojku a nechám auto setrvačností jet, je z převodovky slyšet mírný ječivý zvuk - takový jako když auto couvá. S jiným kvaltem to nedělá.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

To ječení je už stářím spojky, asi bude v konci s dechem, jednička má největší sílu a tak je tam největší tření na spojce.
Když píšeš, že to klepání začalo po výměně manžet, napadlo mi nerozpadl se ti při výměně homokineťák potažmo je správně složenej?
Na vnitřním a venkovním kruhu jsou rysky-šipky a ty musí být proti sobě.
Ruzik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ruzik »

Tak to nevím, manžety měnil automechanik, mě se nedařilo povolit matice poloos.
Jinak vyměnil jsem gumy v závaží poloosy. Závaží se sice neprotáčelo, protože staré gumy byly podlepené hromadou izolepy, ale celé bylo nějak nakřivo.
Zlepšení o 70 %. Nyní se to ozývá přesně v 2500 otáčkách a při zapnutém rádiu to skoro není slyšet ;)
Příští rok až bude teplo zkusím poloosy rozebrat a mrknout, zda ta 3mm axiální vůle u vnějších kloubů vzniká vysouváním hřídele z tisícihranu, případně vyměním pojistný kroužek.

103457, díky za pomoc!
mash
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mash »

Ahoj, můj problém je, že mi auto vibruje při akceleraci od rychlosti 80km/h a výš ale spíš když zrychluji třeba do mírně tahleho kopce. Jindy se vibrace neprojevují. Druhá věc je tlukot při jízdě po nerovnostech, ale jelikož mám shnilé tlumiče,tak předpokládám, že bude v háji i uložení. Otázka tedy je, může ty vibrace dělat i stav tlumičů a uložení nebo to bude něco jiného?

Díky :)
Felicia 1.3MPi 50kW / 1998
Odpovědět