pro větší výdrž žárovek mě napadlo udělat měkčí zapínání/přepínání. Koukal jsem na schéma, kam by šel připojit regulační obvod, co by třeba během 300ms rozsvítil/zhasnul dané vlákno, protože napájeníé světel jde přes jeden kabel z relé světel na přepínač Potkávací/Dálkový, takže možnosti jsou zatím následující:
1. dát rozsvěcovací obvod na společný kabel od relé světel a "ochránit" vlákno, které první zapíná (takže obvykle potkávací, když nezapomenu páčku přepnutou na dálky. O:-) Ve své podstatě to má význam hlavně pro denní svícení pro nás, co nevedou (zatím) SPDS, protože mě vždy (svýjimkou 1 případu z cca. 6 - 8 za poslední 4 roky) prasklo potkávací vlákno, protože je nejdéle v provozu a při popojíždění přes den se dálkové nepoužije, takže by to asi takový význam mělo.
2. přemýšlel jsem o zapojení ovládacích obvodů až "za spínačem" na každý kabel zvlášť (Potkávací/Dálkové) a během těch cca. 300ms by při zapnutí a hlavně i při přepínání světel docházelo k "prolnutí". 2 problémy z toho jeden velký: Světelná houkačka by byla v trapu, protože má samozřejmě společný kabel k dálkovým, kde by už byl regulační obvod. Druhý průšvih je, že by mohlo nejen cajtům nebo na STK, ale hlavně bezpečnosti provozu v noci vadit prolnutí po dobu 300ms mezi dálkama a potkávacíma. Tma by sice nebyla, ale došlo by na těch pár desítek milisekund k oslnění, než začnou dálky hasnout, ale to by šlo spravit zkrácením intervalu prolnutí, aby se minimalizoval ten efekt, ale nevím teď kolik by byl hraniční čas, aby to "měkké zapnutí" bylo dostatečně měkké pro prodloužení životnosti zejména pro nás, co kupujeme dražší žárovky za pár stovek kus.
- k tomu zhasínání - nejsem si jistej, jestli to je potřeba, jestli třeba prudké zhasnutí vadí mnohem míň než rozsvícení (protože žárovka chladne pozvolna, ale za studena se rozsvítí za krátkou dobu na plný pecky), tak by možná stačilo opravdu zajistit jen postupný nárůst proudu po sepnutí relé na světla. zůstala by v pohodě světelná houkačka a přepínání světel taky (a třeba už přepínání za provozu tolik nevadí, protože je žárovka ohřátá na "provozní" teplotu).
3. Nebo máte nějaký jiný, lepší nápad?
Co si o tom myslíte? =) Nejde ani tak o těch pár korun (někdy teda i pár set za lepší žárovky), ale já jsem spíš ujetej na podobná vylepšení, protože mě to prostě baví, vymýšlet, zlepšovat a mít něco lepšího než ostatní prostě jen pro pocit radosti, že jsem to vymyslel/udělal, ale stejnýho názoru tady na FK bude určitě většina členů. =) Tím chci jen říct, že názory typu "neblbni, je to zbytečný" sem ani psát nemusíte